Receptkereső

Jókai bableves

Ételtípus: Leves Nehézség: Nehéz

Diéta: Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • 1 füstölt sertéscsülök (kb. 50 dkg -os)
  • 20 dkg száraz tarkabab/30 dkg friss bab
  • 2-3 szál petrezselyemgyökér
  • 20 dkg debreceni kolbász
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 paprika
  • 1 paradicsom
  • 4 dkg zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 púpozott teáskanál pirospaprika
  • gluténmentes csipetke
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 babérlevél
  • fél zeller

Elkészítés:

A babot előző nap beáztatjuk éjszakára. (Friss bab esetén erre nincs szükség.) A csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd a tetejéről a zsírt lekanalazzuk. Kevés olajon vagy a leszedett zsíron gyengén megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntjük áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel és ha szükséges, sózzuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is és lassú tűzön főzzük. Közben a kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben kisütjük, majd kivesszük és lecsepegtetjük. A sütésből visszamaradt zsírba tesszük a finomra vágott hagymát, megpirítjuk, majd meghintjük liszttel. Az utolsó pillanatban megszórjuk a pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Egy kis levessel felengedjük, végül a leveshez keverjük és kiforraljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a kolbászt és a tejföl felével behabarjuk. A csipetkét a főzés vége előtt 7 perccel tesszük a levesbe. Végül a leveshez keverjük a maradék tejfölt és ízlés szerint ecettel állítjuk be végső ízét. Tálalás előtt kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk és leveses tányérokba szétosztjuk. Erre merjük rá a levest, amit tejföllel és apróra vágott petrezselyemmel díszítünk.

Új keresés

Válasszon diétát: