Jókai bableves
Hozzávalók:
- 1 füstölt sertéscsülök (kb. 50 dkg -os)
- 20 dkg száraz tarkabab/30 dkg friss bab
- 2-3 szál petrezselyemgyökér
- 20 dkg debreceni kolbász
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 paprika
- 1 paradicsom
- 4 dkg zsír vagy olaj
- 2 evőkanál rizsliszt
- fél csokor petrezselyem
- 1 púpozott teáskanál pirospaprika
- gluténmentes csipetke
- 2 evőkanál olaj
- 1,5 dl tejföl
- 1 babérlevél
- fél zeller
- só
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatjuk éjszakára. (Friss bab esetén erre nincs szükség.) A csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd a tetejéről a zsírt lekanalazzuk. Kevés olajon vagy a leszedett zsíron gyengén megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntjük áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét. Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel és ha szükséges, sózzuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is és lassú tűzön főzzük. Közben a kolbászt felkarikázzuk és egy serpenyőben kisütjük, majd kivesszük és lecsepegtetjük. A sütésből visszamaradt zsírba tesszük a finomra vágott hagymát, megpirítjuk, majd meghintjük liszttel. Az utolsó pillanatban megszórjuk a pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Egy kis levessel felengedjük, végül a leveshez keverjük és kiforraljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a kolbászt és a tejföl felével behabarjuk. A csipetkét a főzés vége előtt 7 perccel tesszük a levesbe. Végül a leveshez keverjük a maradék tejfölt és ízlés szerint ecettel állítjuk be végső ízét. Tálalás előtt kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk és leveses tányérokba szétosztjuk. Erre merjük rá a levest, amit tejföllel és apróra vágott petrezselyemmel díszítünk.
Hasonló receptek
Dettuska tárkonyos levese
Leves, Könnyű
Epebetegség, Gyomorfekély, Májproblémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Sajt-krémleves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes
Tárkonyos raguleves
Leves, Közepes
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes