Receptkereső
Epertorta
Hozzávalók:
- 12 tojás
- rizsliszt
- gluténmentes vaníliás cukor
- 5 dkg vaj/margarin
- kristálycukor
- vaníliarúd
- 1 l tej
- eper
Elkészítés:
7-8 tojásból rizsliszttel piskótát sütünk. Közben elkészítjük a vaníliakrémet: 4 tojás sárgáját kikeverünk 6 evőkanál cukorral és 7 evőkanál rizslisztet adunk hozzá. Fokozatosan 2 dl hideg tejjel hígítjuk. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, vaníliarudat vágunk bele és hozzáöntjük a krémhez. Tűzön habverővel keverjük, míg be nem sűrűsödik. Fel kell puffogtatni. 2 vaníliás cukrot öntünk hozzá, majd kb. 5 dkg vajat vagy margarint adunk hozzá. A 4 tojásfehérjét keményre felverjük 4 evőkanál cukorral és a habot belekeverjük a még meleg krémbe. Ezután lehűtjük. A megmosott epret ízlés szerint feldaraboljuk. Üvegtálba rétegezzük az alkotókat: alulra a kockákra darabolt piskóta, erre az eper, majd a vaníliakrém kerül és így tovább. Legalább fél napot hűtőben pihentetjük.