Receptkereső
Töltött csuka
Hozzávalók:
- 1,5 kg csuka
- 1 hámozott
- tejben áztatott zsemle
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- só
- bors
- 10 dkg vaj/margarin
Elkészítés:
Ne csináljuk másfél kg-os csukánál kisebből. A pikkelyeitől megtisztítjuk, a hal bőrét a fejénél körülvágjuk, s a hal testéről kés segítségével lehúzzuk. Vigyázzunk, a hal bőre maradjon egészben és szálka ne maradjon benne. A húst, majd a tejbe áztatott és kicsavart zsemlét ledaráljuk, hozzáadjuk a vajat, a kicsire vágott petrezselymet, nyers tojást. Sózzuk, borsozzuk. A hal bőrébe a masszát visszatöltjük, a nyílást fehér cérnával bevarrjuk. Pár darabka vajra fektetjük a halat. Hozzáadjuk a kopoltyútól megtisztított hal fejét. A tetejére is pár darabka vajat teszünk, előmelegítés nélküli sütőben sütjük, saját levében 5 percenként locsolgatva. 30-35 perc alatt elkészül. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.