Máglyarakás
Hozzávalók:
- 6 szikkadt zsemle
- vajas kifli/esetleg fonott kalács
- 1/2-1 l tej
- 25 dkg cukor
- 3 tojás
- vanília aroma
- kb. 4 alma
- 2 tojásnyi vaj
- 2 evőkanál baracklekvár
- késhegynyi fahéj
- 10 dkg mazsola (mazsola helyett használhatunk meggyet is)
- 0,5 dl rum
- 3-4 evőkanál darált dió
Elkészítés:
A süteményeket vastagabb szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vanília aromával és olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet és a felszeletelt süteményre - amit egy mély tálba tettünk - ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk. Egy szélesebb tűzálló tálat vagy tepsit vajjal kikenünk és a megáztatott süteményszeletek felét egyenletesen elosztjuk benne. Megszórjuk a dióval és a mazsolával/meggyel - amit előzőleg beáztattunk a rumba - majd rátesszük a maradék áztatott süteményt. Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk (van, aki reszeli!), meghintjük fahéjas cukorral és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjékből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a megsült tészta tetejére öntjük. Elsimítjuk, villával megcsíkozzuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul. Vizes késsel nagy kockákra szeleteljük. Tálalhatjuk vaníliaöntettel vagy pudinggal leöntve.
Hasonló receptek
Madártej
Desszert, Közepes
Gluténmentes, Hízókúra, Epebetegség, Gyomorfekély, Csontritkulás, Mogyorómentes
Tejberizs
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Vesebetegség, Hízókúra, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Mogyorómentes
Fahéjas szívek
Desszert, Könnyű
Hízókúra, Tojásmentes, Mogyorómentes