Amerikai almás lepény

Ételtípus: Desszert Nehézség: Közepes

Diéta: Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes

Hozzávalók:

  • A tésztához: 35 dkg liszt
  • 18 dkg kockára vágott vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • 0,3 dl víz#A töltelékhez: 80 dkg alma
  • 13 dkg cukor
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 dkg kockára vágott vaj#A tetejére porcukor

Elkészítés:

A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval meg a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval, citromlével ízesítjük. A tészta felét meglisztezett deszkán 2, 5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat ráhintjük. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a két tészta szélét összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére koszorú alakban fektetjük, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral megszórjuk. A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Hasonló receptek

Keksz rislisztből-lisztérzékenyek (10 személyre)

Desszert, Könnyű

Gluténmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes

Modern zabos almás lepény

Desszert, Könnyű

Keringési problémák, Csontritkulás, Gyomorfekély, Epebetegség, Crohn, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes

Répatorta

Desszert, Könnyű

Gluténmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes

Új keresés

Válasszon diétát: