Férfiaknak való torta (sajtkremes torta)
Hozzávalók:
- 1 csomag (40 dkg) fagyasztott leveles vajastészta
- 1 tojás#A töltelékhez
- 1 kg tehéntúró
- 10 dkg vaj
- 20 dkg tejszínes krémsajt
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál mustár
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors (zöld borssal még különlegesebb)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 húsos paradicsompaprika
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- metélőhagyma
- kapor
- zellerzöld (lehet vegyesen is)#A díszítéshez: 3 dkg vékony lapocskákra vágott sós mandula
- vagy durvára tört mogyoró
- 16 szem konzerv gyöngyhagyma
- 16 kis szelet füstölt sonka
- 1 paradicsompaprika
- a tészta nyújtásához: liszt
Elkészítés:
A vajastésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, majd három részre osztjuk, majd enyhén belisztezett deszkán egyenként fél centi vastag kerek lappá nyújtjuk. Egy közepes tortakarikát ráteszünk, s a tésztát ennek mentén körbevágjuk. Az így kapott tésztakorongokat tepsire fektetjük (az utóbbit nem kell kikenni, mert a tészta elég zsíros), tetejüket felvert tojással megkenjük. Villával egy-két helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 12 percig sütjük. Kivesszük és hűlni hagyjuk. A túrót áttörjük, a puha vajjal, a krémsajttal, a tojások sárgájával és a mustárral jól kikeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát meg a présen áttört fokhagymát beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. A túrókrémet három részre osztjuk. Az elsőt a paradicsompürével, a pirospaprikával meg az apróra vágott paradicsompaprikával ízesítjük - s így pirosra is színezzük, A második részt a fölaprított petrezselyemmel, metélőhagymával, kaporral meg zellerzölddel zöldre festjük, a harmadik részt fehéren hagyjuk. A torta töltése következik. Az egyik megsült tésztalapot tányérra fektetjük és megkenjük a piros túrókrémmel. Erre tészta és a zöld túrókrém kerül, majd a harmadik tésztalappal beborítjuk. A torta tetejét meg az oldalát a fehér túrókrém kétharmadával egyenletesen megkenjük. Oldalára körben sűrűn pirított mandulát tapasztunk. A tetején a szeleteket késsel bejelöljük, majd jól behűtjük. A maradék fehér túrókrémmel díszítjük - legjobb, ha csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá -, végül gyöngyhagymával, föltekert füstölt sonkaszeletekkel meg paradicsompaprikával kirakjuk. - A töltelékben a tehéntúrót részben vagy egészben juhtúróval is helyettesíthetjük. Amikor a háromféle túrókrémet bekevertük, azonnal kezdjünk hozzá a torta töltéséhez, mert a krémek hűtőszekrényben pihentetve, kissé megkeményednek és nem kenhetőek könnyen.
Hasonló receptek
Rucolás-kakukkfüves tészta
Tésztaféle, Könnyű
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Brokkolis-márványsajtos torta
Tésztaféle, Közepes
Csontritkulás, Cukormentes, Májproblémák, Epebetegség, Gyomorbetegségek, Mogyorómentes
Csirkemájas Palacsinta
Tésztaféle, Közepes
Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes