Hüvelyfertőzések a WEBBeteg tematikus melléklete

Láss tisztán, ha intim fertőzésről van szó!

A nyár felszabadult pillanataiban, a strandok, fesztiválok, szabadtéri programok látogatásakor különösen fontos, hogy frissnek, magabiztosnak érezzük magunkat. Egy hüvelyi fertőzés és az annak következtében bekövetkező folyásos tünetek elronthatják a legjobb programot is. Ezért különösen fontos, hogy tisztán lássunk, mi a probléma, és azonnal ki tudjuk választani a leghatékonyabb megoldást.

A hüvely gombás eredetű fertőzéseiről, tünetekről, megoldási lehetőségekről ma már sokan és sokat tudnak az elmúlt évek hatékony felvilágosító kommunikációjának köszönhetően. Sikerült áttörni az intim panaszokat korábban övező hallgatás és téves szégyenérzet falán!

Arról azonban – eddig – kevés szó esett, hogy a hüvelyi problémák, a folyás hátterében bakteriális hüvelyi fertőzés (bakteriális vaginózis) is állhat

Ennek előfordulása gyakoribb, mint a hüvelygombáé, de attól eltérő kezelést igényel. Az okozza, hogy a normál hüvelyflórát alkotó tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) eltűnésével emelkedik a pH, és azok a baktériumok, amelyek normális körülmények között csak kis számban vannak jelen, elszaporodnak. A panaszt komolyan kell venni, mert nem megfelelő diagnózis és kezelés esetén a fertőzés terjedhet, kismedencei-gyulladást okozhat.

Tünete ebben az esetben is a hüvelyváladék állagának és szagának megváltozása: míg bakteriális vaginózis esetén híg, fehéres-szürkés, halra emlékeztető szagú a folyás, addig gombás fertőzés esetén sűrű, fehér, túrós állagú de nem kellemetlen szagú a folyás.

Nagyon fontos, hogy e női kellemetlenség észlelésekor megbízhatóan meg tudjuk állapítani, hogy milyen problémával állunk szemben, akkor is, ha épp nincs lehetőségünk szakemberhez fordulni (például, ha egy tengerparti nyaraláson, vagy egy több napos, kempingezéssel egybekötött vízi túrán veszünk részt). Otthoni- és az utazásra összeállított “mobil patikánkban” is kapjon helyet a teszt, amely a hüvely pH értéke alapján mindössze 10 másodperc elteltével több, mint 90%-os pontossággal mutatja meg, melyik betegséggel állunk szemben.

A hüvely normál pH értéke 3,5-4,5 között van. Gombás fertőzésnél nem változik ez az érték. Bakteriális fertőzés esetén viszont 4,5 fölé emelkedik, ilyenkor pedig a káros baktériumok kiszorítják a hüvely egészséges működéséhez nélkülözhetetlen Lactobacillusokat. A teszt dobozán lévő táblázat segítségével, a tünetek ismeretében azonosítani lehet az okot, és útmutatást találunk a megfelelő kezeléshez.

Van tehát hatékony és biztonságos megoldás arra, hogy tisztán lássunk intim ügyekben, megtudjuk, milyen problémával állunk szemben, és azt is, mivel tudjuk azt gyorsan megszüntetni.* Így már semmi nem állhat egy fantasztikus, emlékezetes nyár útjába!

* Támpontot ad a panaszodnak megfelelő termék kiválasztásához, de nem helyettesíti a szakemberrel való konzultációt - ha teszt értelmezését vagy tüneteidet illetően bizonytalan vagy, fordulj orvoshoz!

L.HU.MKT.CC.10.08.2017.1266

Védekezés a fertőzések ellen: az egészséges hüvelyflóra

Fotó

A bélrendszerhez hasonlóan a hüvelynek is megvan a saját ökoszisztémája, melyben egyensúlyi állapot esetén éppen annyi jótékony baktérium található, amely képes a fertőzések elleni védekezést biztosítani. Mi fokozhatja a fertőzések kialakulásának esélyét?

Bővebben

6 nőgyógyászati tünet, melyet komolyan kell venni

Fotó

A legtöbb nő számára egy-egy szabálytalan menstruációs ciklus, vagy egy alkalmi gombás hüvelyfertőzés az élet természetesnek vélt velejárója, semmi olyan, amit az idő vagy egy egyszerű kezelés ne gyógyíthatna meg. Ám sajnos vannak olyan nőgyógyászati tünetek, melyekről számos tévhit kering.

Bővebben