ZYMAFLUOR 0,25 mg bukkális tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A ZYMAFLUOR 0,25 MG BUKKÁLIS TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta hatóanyaga nátrium fluorid, amely a fogszuvasodás megelőzésére alkalmazható gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta biztosítja gyermeke fogai számára a fluoridot, amely azokat ellenállóvá teszi a fogszuvasodással szemben. A fluoridpótlás a fogáttörés előtt el kell, hogy kezdődjön és ajánlatos tartósan folytatni.

2. TUDNIVALÓK A ZYMAFLUOR 0,25 MG BUKKÁLIS TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza gyermekénél a Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: sodium fluoride

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(100x)

- ha allergiás (túlérzékeny) a nátrium-fluoridra vagy a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta egyéb összetevőjére, melyek a 2 pont végén és a 6 pontban kerülnek felsorolásra.

A Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Feltétlenül forduljon kezelőorvosához, fogorvosához vagy gyógyszerészéhez a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta alkalmazása előtt:

A gyermekének javasolható napi Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta mennyiség az ivóvíz*, a konyhasó** és a fogkrém** fluoridtartalmától, továbbá a gyermek életkorától függ.

*Az ásványvíz fluoridtartalma mindig szerepel az ásványvíz címkéjén. A lakosság által fogyasztott ivóvíz fluoridtartalmáról az adott közigazgatási terület illetékes Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálata (ÁNTSZ) ad felvilágosítást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

**Kérjük minden esetben ellenőrizze a fluoridtartalmat (konyhasó, fogkrém).

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Alumínium, kalcium vagy magnézium-sókat tartalmazó gyógyszer bevétele után a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta beadásával két órát kell várni.

A Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Tejjel vagy tejtermékkel a Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát egyidőben ne vegye be.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhességben napi 1 mg fluorid használatos széleskörben és hosszú évek óta anélkül, hogy a kezelés káros következményét észlelték volna.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta egyes összetevőiről

A készítmény 38,239 mg szorbitot tartalmaz tablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni a Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát?

A Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát mindig a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően vagy gyógyszerésze javaslata szerint alkalmazza.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, a fluoridpótlás előtt kérdezze meg kezelőorvosát, fogorvosát vagy a gyógyszerészt.

Alkalmazás gyermekeknél

A 2. pontban található táblázat segítségével, illetve orvosa, gyógyszerésze javaslatára megválasztott napi Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta mennyiséget többnyire célszerű egyetlen adagban beadnia a gyermeknek.

A készítmény bevételének módja

Kisgyermekeknek a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta csak összetörve adható be! Az összetört tabletta akár egy pohár, bögre vagy egy cumisüveg folyadékban (de nem tejben) feloldva, akár szilárd ételhez keverve beadható.

Amint a gyermek elég érett ahhoz, hogy a tablettát ne nyelje le, a tabletta egészben is alkalmazható.

A gyógyszert a szájban a fogsor külső oldalán a fogíny mellett, felváltva hol a bal, hol a jobb oldalon kell elszopogatni.

Legalkalmasabb este, fogmosás után és lefekvés előtt beadnia gyermekének a Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát.

Ne lépje túl a javasolt adagolást!

Amennyiben kérdése van az alkalmazás időtartamára vonatkozóan, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Információ a flakon kinyitásához

Ha elfelejtette alkalmazni a Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát

Ha elfelejtette gyermekénél alkalmazni a napi adagot, másnap ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a gyógyszer adagolását az előírtak szerint, a legközelebbi esedékes időpontban.

Ha az előírtnál több Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát alkalmazott

Azonnal értesítse az orvost vagy gyógyszerészt, ha túladagolás gyanúja merül fel.

Ha túl sok fluoridot kapott gyermeke

Ha a gyermeke hosszút ideig a megengedettnél nagyobb adagban kap fluoridot, pl. a napi adag kétszeresét éveken keresztül, fehér foltok jelenhetnek meg a fogzománcon.

Véletlenszerű nagyobb mennyiségű Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta lenyelése esetén

azonnal forduljon kezelőorvosához vagy az orvosi ügyelethez.

Ha egy 10 kg testtömegű gyermek 100-200 darab Zymafluor 0,25 mg-os tablettát nyelt le, hánytassa meg a gyermeket és itasson vele nagyobb mennyiségben tejet.

Ha egy 10 kg testtömegű gyermek 200 szemnél többet nyelt le a Zymafluor 0,25 mg-os tablettából, akkor késedelem nélkül kórházba kell szállítani.

A túladagolás tünetei a következők: nyáladzás, hányinger és hányás, hasi fájdalom és hasmenés.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás ritkán előfordul (10 000 emberből 1 - 10-ben jelentkezhetnek)

Az ajánlott adagban alkalmazva a fluorid érdemi mellékhatást nem okoz. Ritkán csalánkiütésről, bőrkiütésről és bőrpírről számoltak már be, melyek a kezelés abbahagyásával gyorsan elmúltak.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A ZYMAFLUOR 0,25 MG BUKKÁLIS TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Zymafluor 0,25 mg bukkális tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta

- A készítmény hatóanyaga 0,25 mg fluoriddal egyenértékű 0,553 mg nátrium-fluorid tablettánként.

- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, borsosmentaolaj, szorbit.

Milyen a Zymafluor 0,25 mg bukkális tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér, kerek, mindkét oldalán domború, enyhe mentaolaj szagú és enyhe édeskés mentolos ízű tabletta. Törési felülete fehér színű.

100 vagy 400 darab tabletta műanyag dózisadagoló betéttel ellátott, műanyag biztonsági kupakkal lezárt, műanyag tartályban és dobozban.

További gyógyszerek sodium fluoride hatóanyaggal