• Zyloram

    1. Milyen típusú gyógyszer a Zyloram és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Hogyan fejti ki hatását a Zyloram?

    A Zyloram hatóanyaga a citaloprám, egy ún. szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI), a hangulatjavítók (antidepresszívumok) csoportjába tartozó gyógyszer. Ezek a gyógyszerek azoknak a kémiai anyagoknak az egyensúlyzavarát segítik helyreállítani az agyban, amelyek az Ön betegségének tüneteit okozzák.

    Milyen betegség kezelésére alkalmazzák a Zyloramot?

    A Zyloramot a depresszió kezelésére, majd az állapot javulása után, a tünetek kiújulásának megakadályozására is alkalmazzák. Visszatérő depresszióban a Zyloram hosszú távon az újabb depressziós epizódok előfordulásának kivédésére is alkalmazható.

    A Zyloram az agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező ún. pánikbetegség kezelése is szolgál.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: citalopram
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Kezelőorvosa más okból kifolyólag is rendelhet Önnek Zyloramot. Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miért írtak fel Önnek Zyloramot, beszéljen kezelőorvosával.

    2. Tudnivalók a Zyloram szedése előtt

    Ne szedje a Zyloramot

    - ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

    - ha egyéb, az ún. monoamin-oxidáz gátlók (MAO-gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert is szed. A MAO-gátlók közé tartozik többek között a fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid, tranilcipromin, moklobemid (melyet depresszióban alkalmaznak). A MAO-gátló szelegilint (mely Parkinson kórban használatos) lehet szedni a Zyloram filmtablettával együtt, de csak maximum napi 10 mg-os adagban;

    - linezoliddal egyidejűleg (egyes fertőzések kezelésére használatos antibiotikum), kivéve, ha szoros megfigyelés alatt tartják, és ellenőrzik a vérnyomását;

    - ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik),

    - ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

    A MAO-gátlókkal történő kezelés befejezése után még 2 hetet kell várni a Zyloram-kezelés megkezdésével. A moklobemid terápia befejezése után ez a várakozási idő egy nap.

    A Zyloram-kezelés befejezését követően bármely MAOI gyógyszer szedésének megkezdéséig egy hétnek kell eltelnie.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Zyloram szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

    Kapcsolódó cikkek

    A depresszió tünet is lehet
    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre
    Szexuális zaklatás: magas vérnyomás és alvászavar lehet a hosszú távú hatása
    A pánikrohamok kezelési lehetőségei
    A depresszió kialakulásának okai
    Depresszió teszt

    - ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van;

    - ha ún. pszichózisban szenved depressziós időszakokkal;

    - ha máj vagy veseműködése károsodott, kezelőorvosa ilyenkor módosíthatja a gyógyszer adagolását;

    - ha cukorbeteg (cukorbetegsége kezelésének módosítása válhat szükségessé);

    - ha epilepsziás, vagy korábban görcsrohamai voltak;

    - bármely vérzési rendellenességek esetén;

    - ha a nátriumszint a vérében alacsony;

    - ha elektrosokk kezelésben részesül;

    - ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át;

    - ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet;

    - ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak;

    - ha nyugtalanságot és/vagy mozgáskényszert észlel (akatízia).

    - ha Önnek szembetegsége van vagy volt korábban, mint például a zöldhályog (glaukóma) amikor a szembelnyomása emelkedett.

    Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban volt igaz Önre.

    Alkalmazás gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél

    A Zyloram általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Zyloramot, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.

    Amennyiben a kezelőorvos Zyloramot írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Zyloramot szedi. Emellett a Zyloram hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

    A betegségére vonatkozó speciális információk

    A depresszió illetve az ahhoz hasonló betegségek kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a javulás Zyloram-kezelés mellett sem azonnal következik be. A kezelés megkezdése után több hét is eltelhet, amíg javulást tapasztal.

    A pánikbetegség kezelésénél általában 2-4 hétre van szükség a javulás bekövetkeztéig.

    A kezelés elején néhány betegnél fokozott szorongás léphet fel, ami azonban elmúlik, ha a kezelést tovább folytatja. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az orvosa utasítását, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagolást anélkül, hogy ezt orvosával is egyeztetné.

    Olykor a depresszió és a pánikzavar tünete lehet az öngyilkossági vagy önkárosítási gondolat. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek mindaddig fennállnak, vagy rosszabbodnak, amíg a gyógyszer teljes antidepresszív hatása ki nem alakul. Ez leginkább olyan 30 éves kor alatti fiatal felnőtteknél valószínű, akik korábban még nem szedtek hangulatjavító gyógyszert (antidepresszívumot).

    Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változó gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

    A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

    Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

    Kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a kezelés alatt aggasztó gondolatokat, élményeket észlel, vagy bármilyen más, fent említett tünetet tapasztal!

    Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

    Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns-kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

    - ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai;

    - ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

    Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

    Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

    Egyéb gyógyszerek és a Zyloram

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. A Zyloram más gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása (beleértve a növényi eredetű gyógyszereket is csak a kezelőorvos határozott engedélye alapján lehetséges).

    Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.

    A Zyloramot ne szedje egyidejűleg:

    Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

    A Zyloram az alábbi gyógyszerekkel csak fokozott elővigyázatosság mellett alkalmazható együtt:

    - lítium (a mániás-depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott gyógyszer) és triptofán. Amennyiben magas lázat, hirtelen izomrángásokat, izgatottságot és zavartságot észlel, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.

    - szelegilin (Parkinson-kór kezelésére alkalmazzák). A szelegilin adagja nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot.

    - metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer). A metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek.

    - szumatriptán és más hasonló gyógyszerkészítmények (migrén kezelésére használatosak); mellékhatások fellépésének kockázata; amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel a kombináció alkalmazása során, keresse fel kezelőorvosát.

    - cimetidin, nagy dózisban alkalmazva (gyomorfekély kezelésére használatos). A citaloprám vérszintje megemelkedhet, a citaloprám mellékhatásainak fokozódását azonban nem tapasztalták.

    - vérlemezke működést befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, triciklikus antidepresszívumok, acetilszalicilsav (fájdalomcsillapítóként alkalmazzák), nem-szteroid gyulladásátlók (reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák); enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.

    - orbáncfüvet (latin neve: Hypericum perforatum) tartalmazó készítmények. A Zylorammal együtt alkalmazva a mellékhatások kialakulásának kockázata megnövekedhet.

    - görcsküszöböt csökkentő gyógyszerek, pl. más antidepresszánsok (SSRI-k), neuroleptikumok (a pszichózis, pl. skizofrénia és a mánia kezelésére használt gyógyszerek, pl. fenotiazinok, butirofenonok, tioxantánok), meflokin (a malária kezelésére használt gyógyszer), bupropion (a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszer, antidepresszáns) és tramadol (fájdalomcsillapító). Zylorammal történő együttes alkalmazásuk görcsrohamokat okozhat.

    - bizonyos gyógyszerek citaloprámmal együtt alkalmazva lassabban ürülnek ki a szervezetből. Ezek közé tartozik a flekainid és a propafenon (szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerek) a metoprolol (ha szívelégtelenség kezelésére használják), antidepresszánsok, pl. dezipramin, klomipramin és nortriptilin (depresszió kezelésére használt gyógyszerek), bizonyos antipszichotikumok, pl. riszperidon, tioridazin és haloperidol. Orvosa módosíthatja a gyógyszer adagját.

    - más gyógyszerek, amelyek ún. QT-szakasz megnyúlást okozhatnak az EKG-n, vagy a vér kálium vagy magnézium szintjét csökkentő gyógyszerek (amelyek úgyszintén QT-szakasz megnyúlást okozhatnak). A citaloprámnak szintén van ilyen hatása és ezekkel a gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása növeli a szívritmuszavar kockázatát.

    A Zyloram egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

    A Zyloram étkezéstől függetlenül bevehető. Kimutatták ugyan, hogy a Zyloram nem fokozza az alkohol hatását, az alkohol fogyasztását mégis tanácsos kerülni a Zyloram-kezelés időtartama alatt.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Terhes nők rendszerint nem szedhetik a citaloprámot, valamint szoptatni sem szabad a kezelés ideje alatt, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

    Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában bármilyen antidepresszívum szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

    Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Zyloram-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

    A készítmény hatóanyaga, a citaloprám kiválasztódik az anyatejbe. A készítmény alkalmazásának időszakában a szoptatás kerülendő.

    Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta a spermiumok minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

    A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A citaloprám csak kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget. A Zyloram általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül, vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

    A Zyloram laktózt tartalmaz

    Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. Hogy kell szedni a Zyloramot?

    Mennyit kell bevenni?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy további információra van szükséges, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Felnőttek

    Depresszió

    A gyógyszer ajánlott adagja 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

    Pánikzavar

    A kezelés első hetében az ajánlott kezdő adag 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

    Idősek (65 év felett)

    Idős betegek esetén a kezdő adagot az ajánlott adag felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

    Különleges kockázattal rendelkező betegek

    Májbetegségben szenvedő betegek számára az ajánlott maximális adag napi 20 mg.

    Súlyos vesebetegségben történő alkalmazásra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok.

    Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

    A Zyloram alkalmazása nem javallt gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél. További információkat illetően lásd a 2. pontot.

    Hogyan és mikor kell szedni a Zyloramot?

    A Zyloramot mindennap, napi egyszeri adagban kell szedni.

    A Zyloram a nap bármely szakában bevehető, függetlenül az étkezéstől.

    A filmtablettát kevés ivóvízzel kell bevenni. Ne rágja szét a tablettát.

    A kezelés időtartama

    A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a Zyloram-kezelés esetében is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal.

    Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.

    A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A Zyloram szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. A gyógyszer szedését az orvos utasítása alapján és a napi adag fokozatos csökkentésével kell abbahagyni. Egyik napról a másikra hirtelen elhagyni nem szabad. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

    Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében.

    Ha az előírtnál több Zyloramot vett be

    Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön, vagy bárki más túl sok Zyloram filmtablettát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával! Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét vagy mérgezés jelei. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Zyloram dobozát.

    A túladagolás tünetei a következők lehetnek:

    - görcsök;

    - szívritmus változás/ritmuszavar/kimaradás;

    - álmosság;

    - kóma;

    - hányás;

    - remegés;

    - izzadás;

    - szapora légvételek;

    - vérnyomáscsökkenés;

    - vérnyomás-emelkedés;

    - hányinger (émelygés);

    - szerotonin szindróma (lásd 4. pont);

    - nyugtalanság (agitáció);

    - szédülés;

    - pupillatágulat.

    Ha elfelejtette bevenni a Zyloramot

    Amennyiben egy adagot elfelejtett bevenni, a következőt a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a Zyloram szedését

    A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, bőrzsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés (hányinger), hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció). A javasolt kezelés befejezésekor ezért a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása helyett a Zyloram adagját néhány héten keresztül fokozatosan ajánlott csökkenteni.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették.

    Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal hagyja abba a Zyloram szedését és forduljon orvoshoz:

    - magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások.

    Ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszívum együttadásakor tapasztaltak.

    - bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció);

    - rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is;

    Ritka (10 000 beteg közül több mint 1-nél, de 1 000 beteg közül kevesebb, mint 1-nél előforduló), de súlyos mellékhatások

    Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Zyloram szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

    - izomgyengeséggel vagy zavartsággal járó émelygés és rosszullét; ezek a tünetek a vér nátrium szintjének ritkán előforduló csökkenésére, (úgynevezett hiponatrémiára) utalhatnak, amely főleg idős nőbetegeknél alakulhat ki az ilyen típusú antidepresszívumok (SSRI-k) szedésekor.

    - gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.

    A következő mellékhatások gyakran enyhék, és rendszerint néhány napos kezelést követően megszűnnek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, melyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.

    Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

    A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért a szokásosnál többször mosson fogat.

    Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből legalább 1-nél előfordul):

    - álmosság;

    - álmatlanság;

    - fejfájás;

    - fokozott verejtékezés;

    - szájszárazság;

    - hányinger (émelygés).

    Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-nél fordulnak elő):

    - csökkent étvágy;

    - nyugtalanság (agitáció);

    - csökkent szexuális érdeklődés;

    - szorongás;

    - idegesség;

    - zavart állapot;

    - szokatlan álmok;

    - remegés;

    - szédülés;

    - fonákérzés (pl. hangyamászás szerű-érzés, bizsergés, zsibbadás érzése külső behatás nélkül)

    - figyelemzavar;

    - fülcsengés (tinnitusz);

    - ásítozás;

    - hasmenés;

    - székrekedés;

    - hányás;

    - bőrviszketés;

    - izom- és ízületi fájdalom;

    - férfiaknál erekciós és ejakulációs problémák;

    - nőknél orgazmuszavar;

    - fáradtság;

    - testsúlycsökkenés.

    Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-nél fordulnak elő):

    - bőrvérzési rendellenesség (a beütött testrészen a bőrfelület könnyen bekékül),

    - fokozott étvágy;

    - agresszió;

    - saját személyiségét, testét vagy testrészét idegennek, megváltozottnak éli meg (deperszonalizáció);

    - hallucináció;

    - mánia;

    - ájulás;

    - pupillatágulat;

    - gyors szívverés;

    - lassú szívverés;

    - csalánkiütés;

    - hajhullás;

    - bőrkiütés;

    - fényérzékenységi reakció;

    - vizelési nehézség;

    - hüvelyi vérzés;

    - kar- és lábduzzadás;

    - testsúlynövekedés.

    Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10-nél fordulnak elő):

    - görcsök;

    - akaratlan mozgások;

    - vér nátriumion-tartalmának csökkenése;

    - májgyulladás (hepatitisz);

    - ízérzés zavar;

    - vérzés;

    - láz.

    Néhány beteg beszámolt az alábbi mellékhatásokról (gyakoriságuk nem ismert):

    - önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd szintén a "A Zyloram fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontot.

    - bőr- és nyálkahártyavérzések (orrvérzés);

    - csökkent vérlemezkeszám;

    - túlérzékenység (bőrkiütés);

    - a vizeletmennyiség növekedése;

    - pánikroham;

    - fogcsikorgatás;

    - nyugtalanság;

    - szokatlan izommozgások vagy izommerevség;

    - kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia);

    - hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat;

    - fájdalmas erekció;

    - tejcsorgás nem szoptató nőknél;

    - látászavar;

    - hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés;

    - gyomor- és/vagy bélvérzés;

    - méhvérzés a menstruációs időszakon kívül;

    - kóros májfunkciós értékek;

    - alacsony káliumszint a vérben;

    - szívritmuszavarra hajlamosító EKG eltérések (QT-szakasz megnyúlása).

    A csonttörések megnövekedett kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

    Mellékhatások bejelentése

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

    A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

    5. Hogyan kell a Zyloramot tárolni?

    Legfeljebb 25 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Zyloram

    - A készítmény hatóanyaga 20 mg, ill. 40 mg citaloprám (25 mg ill. 50 mg citaloprám-hidrobromid formájában) filmtablettánként.

    - Egyéb összetevők:

    tablettamag: kroszkarmellóz-nátrium, kopovidon, mikrokristályos cellulóz, (Avicel PH 101 és 102), kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát.

    bevonat: "Opadry white" (talkum, hidroxipropilcellulóz, propilénglikol, titán-dioxid, hipromellóz)

    Milyen a Zyloram külleme, és mit tartalmaz a csomagolás

    A Zyloram fehér vagy törtfehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán felező bemetszéssel, a másikon mélynyomású "20" ill. "40" jelöléssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    Csomagolás: 10, 14, 28 vagy 50 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek citalopram hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában