ZOPIGEN filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A ZOPIGEN FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Zopigen filmtabletta egy altató, amely hatását az agyban fejti ki álmosságot előidézve. A Zopigen a beteg életvitelét nagymértékben korlátozó, vagy jelentős kimerültséget okozó súlyos álmatlanság rövidtávú kezelésére alkalmazható.

2. TUDNIVALÓK A ZOPIGEN FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Zopigen filmtablettát

 • ha allergiás (túlérzékeny) a zopiklonra, vagy a Zopigen egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció jelei lehetnek a kiütés, viszketés, légzési nehézségek, valamint az arc, ajkak, torok vagy a nyelv duzzanata.
 • ha izombetegségben szenved, mely a szemhéjak lecsukódását, kettős látást, beszéd és nyelési nehézséget és esetenként a karokban és a lábakban jelentkező izomgyengeséget (miaszténia gráviszt) okoz.
 • ha súlyos májelégtelensége van.
 • ha alvás közben rendszertelen légzés jelentkezik (alvási apnoé szindróma).
 • ha súlyos légzési panaszai vannak.
 • ha 18 évnél fiatalabb.

A Zopigen filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassa orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert

 • ha Ön időskorú vagy fennáll a kockázata, hogy összezavarodik. A Zopigen szedése megnöveli az elesés és ennek következtében a sérülések kockázatát.
 • ha máj- vagy vesebetegségben szenved, mivel orvosa alacsonyabb adaggal kezdheti a kezelést
 • ha kórtörténetében légzési nehézség előfordult. A Zopigen szedése alatt légzése gyengülhet.
 • ha depresszióban, szorongásban vagy pszichotikus betegségben szenved vagy ezek előfordultak a kórtörténetében. A Zopigen szedésének következtében ezek a tünetek újra megjelenhetnek, vagy rosszabbodhatnak.
 • ha Ön valaha is gyógyszer- vagy alkoholfüggőségben szenvedett. Ezeknél a betegeknél, valamint az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan, megnövekszik annak kockázata, hogy függőség (gyógyszer folytatólagos szedését eredményező fizikai vagy mentális kényszer) alakul ki a Zopigen filmtablettával szemben.

Egyéb szempontok a Zopigen szedése alatt

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: zopiclone

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

7,5 mg (10x) 7,5 mg (20x) 7,5 mg (30x)

 • Hozzászokás - ha néhány hét után azt tapasztalja, hogy a tabletta már nem hat olyan mértékben, mint a kezelés megkezdésekor, akkor forduljon kezelőorvosához, mivel az adag módosítására lehet szükség.
 • Függőség - az ilyen típusú gyógyszer szedésénél fennáll annak kockázata, hogy függőség alakul ki. Ez a kockázat az adag és a kezelés időtartamának növelésével növekszik. Ugyancsak magasabb a kockázat azoknál a betegeknél, akik kórelőzményében alkohol- vagy gyógyszerfüggőség szerepel.
 • Kezelés elhagyása - amikor abbahagyja a Zopigen szedését a kezelést csak fokozatosan szabad elhagyni. Bizonyos idővel a tabletta szedésének elhagyását követően azt tapasztalhatja, hogy az álmatlanság tünetei kiújulnak. Ez egyéb reakciókkal is társulhat, úgymint idegesség, fejfájás, izomfájdalom, feszültség, zavarodottság, nyugtalanság és ingerlékenység.
 • Amnézia (memóriazavar) - a Zopigen szedése memóriavesztést okozhat. Ennek elkerülése érdekében tegyen meg mindent, hogy zavartalanul tudjon aludni!
 • Alvajárást és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformákat, mint az "alvás közbeni vezetés", ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra vonatkozó amnéziát jelentettek, azoknál a betegeknél, akik zopiklon-t szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és más központi idegrendszeri-depresszánsok együttes alkalmazása zopiklonnal, és a javasolt maximális adagnál nagyobb adagban alkalmazott zopiklon fokozzák ezen viselkedésformák előfordulásának valószínűségét. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ilyen viselkedésformák jelentkeznek Önnél.
 • Pszichiátriai és ún. "paradox" reakciók - a Zopigen szedése a következő tüneteket okozhatja: nyugtalanság, agitáltság, ingerlékenység, agresszivitás, téveszmék, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, pszichózisok, rendellenes viselkedés és egyéb viselkedési zavarok. Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli magán, a Zopigen szedését abba kell hagynia.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, valamint a következőket is:

 • Mentális és érzelmi zavarok kezelésre szolgáló gyógyszerek (antipszichotikumok).
 • Altatók.
 • Egyéb nyugtatószerek (szedatívumok).
 • Depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (antidepresszánsok).
 • Szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek (anxiolitikumok).
 • Erős hatású fájdalomcsillapító gyógyszerek (narkotikumok, analgetikumok), úgymint kodeint és morfint tartalmazó készítmények. Fokozott izgatottság érzés (eufória) fordulhat elő, ami függőséghez vezethet.
 • Olyan gyógyszerek, melyek májműködést csökkentő hatóanyagot, úgymint eritromicint, klaritromicint, ketokonazolt, itrakonazolt, flukonazolt, takrolimuszt vagy ritonavirt tartalmaznak. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy milyen gyógyszereknek van ilyen hatásuk!
 • Olyan gyógyszerek, melyek májműködést fokozó hatóanyagot, úgymint rifampicint, nefazodot, fenobarbitált és fenitoint tartalmaznak, valamint orbáncfű tartalmú készítmények. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy milyen gyógyszereknek van ilyen hatásuk!
 • Epilepszia kezelésére szolgáló karbamazepin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
 • Antihisztaminok, melyek álmosságot okoznak.
 • Érzéstelenítők és izomlazítók, melyeket sebészeti beavatkozás alatt használhatnak.
 • Metoklopramid hatóanyagú, hányinger csillapítására szolgáló gyógyszer.
 • Atropin hatóanyag-tartalmú gyógyszer.

A Zopigen filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A gyógyszer szedése alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mivel ez fokozhatja a Zopigen nyugtató hatását. Ez a hatás következő nap reggeléig is kitarthat, és hatással lehet a gépjárművezetéshez szükséges képességére.

Terhesség és szoptatás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes vagy terhességet tervez. A Zopigen filmtablettát nem szabad szedni a terhesség utolsó három hónapjában, mivel ez befolyásolhatja a születendő gyermek növekedését és hatással lehet a vajúdásra is.

Amennyiben sürgős orvosi indokok miatt a kései terhesség időszakában vagy a vajúdás ideje alatt Zopigen filmtablettát vesz be, az újszülöttnél megvonási tünetek jelentkezhetnek a kialakult fizikai függőség miatt.

A Zopigen szedése alatt ne szoptassa gyermekét, mert a zopiklon kis mértékben átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket, ha a gyógyszer szedése alatt szédülés vagy álmosság, valamint látászavarok jelentkeznek. A Zopigen álmosságot, a koncentrálóképesség elvesztését vagy izomgyengeséget okozhat.

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről

A Zopigen 3,75 mg hatóanyagot tartalmazó készítmény 34,55 mg laktózt tartalmaz filmtablettánként.

A Zopigen 7,5 mg hatóanyagot tartalmazó készítmény 30,8 mg laktózt tartalmaz filmtablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Zopigen 3,75 mg filmtabletta Ponceau 4R Aluminium Lake (E 124) színezőanyagot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos színezőanyagokra érzékeny vagy azt tapasztalta, hogy ez a színezőanyag korábban allergiás reakciót váltott ki Önnél, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A ZOPIGEN FILMTABLETTÁT?

A Zopigen filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A tablettát közvetlenül lefekvés előtt, egy pohár vízzel kell bevenni.

A készítmény szokásos adagja:

Felnőttek: 1 filmtabletta (7,5 mg) közvetlenül lefekvés előtt. Ezt az adagot nem szabad túllépni.

Időskorúak, legyengült állapotú vagy csökkent vese-, máj-, vagy tüdőműködésben szenvedő betegek: Ezeknek a betegeknek a javasolt kezdő adag 3,75 mg, közvetlenül lefekvés előtt bevéve.

Gyermekek: A Zopigen 18 évnél fiatalabb betegeknek nem adható.

Amennyiben néhány hét után azt tapasztalja, hogy a tabletta már nem hat olyan mértékben, mint a kezelés megkezdésekor, akkor keresse fel kezelőorvosát, mivel az adag módosítására lehet szükség.

Mennyi ideig kell szednie a Zopigen filmtablettát

A kezelés időtartamának a lehető legrövidebbnek kell lennie. Ez általában néhány naptól két hétig terjedhet. A kezelés időtartama nem haladhatja meg 4 hetet, beleértve a fokozatos elhagyás folyamatát is.

Kezelőorvosa a készítmény fokozatos elhagyását fogja tanácsolni Önnek, figyelemmel az Ön egyéni szükségletére. Egyes esetekben ez tovább fog tartani, mint a kezelés javasolt maximális időtartama.

Ha az előírtnál több Zopigen filmtablettát vett be

Azonnal forduljon orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Ne menjen kíséret nélkül orvosi segítségért. A túladagolás bekövetkezése esetén igen gyorsan egyre álmosabb lesz. Vigye magával a gyógyszer dobozát és a megmaradt tablettákat. A túladagolás tünetei a nagyfokú álmosságtól egészen a kómáig vezethetnek. Ezek a tünetek felerősödhetnek, ha a túladagolás alkoholfogyasztással együtt következik be.

Ha elfelejtette bevenni a Zopigen filmtablettát

Ha elfelejtette bevenni az adagot közvetlenül lefekvés előtt, de az éjszaka folyamán eszébe jut, csak akkor vegye be a kihagyott adagot, ha van lehetősége még 7-8 órát zavartalanul aludnia. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a következő adagot a következő este lefekvés előtt vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Zopigen filmtabletta alkalmazását

A kezelést fokozatosan kell abbahagyni, különben a Zopigen kezelést indokoló tünetek még intenzívebben jelentkeznek újra ("Rebound" álmatlanság). Egyéb megvonási tünetek a következők lehetnek: szorongás, nyugtalanság és hangulatváltozás. Ezek a tünetek azonban idővel majd megszűnnek.

A Zopigen filmtablettával szembeni fizikai függőség kialakulása esetén a kezelés hirtelen abbahagyásakor a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, feszültség, izomfájdalom, zavartság, szorongás, nyugtalanság és ingerlékenység. Súlyosabb esetekben egyéb tünetek is jelentkezhetnek, úgymint fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, hallucináció, epilepsziás görcsök, személyiségzavar, végtagzsibbadás, olyan érzés, hogy a világ nem valóságos Ön körül (realitásérzés elvesztése).

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Zopigen filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben a következők bármelyike jelentkezik Önnél, hagyja abba a Zopigen szedését és azonnal forduljon orvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

 • bőrkiütés, viszketés
 • arc, ajkak, torok vagy a nyelv duzzanata
 • légzési vagy nyelési nehézségek

Ezek az allergiás reakciók ritkák, de súlyosak, és Önnek orvosi ellátásra lehet szüksége.

Egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek, úgymint

 • Keserű szájíz a leggyakoribb mellékhatás
 • Álmosság, mely a következő napon jelentkezik
 • Érzelmi tompultság
 • Csökkent éberség
 • Zavartság
 • Fáradtság
 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Izomgyengeség
 • Mozgászavar
 • Kettős látás
 • Gyomor-bélrendszeri rendellenességek
 • Emelkedett májenzim szintek a vérben
 • Megváltozott szexuális késztetés (libidó)
 • Memóriavesztés (amnézia)
 • Valószínűleg az amnéziával összefüggő nem megfelelő viselkedés, alvajárás
 • Korábban már fennálló depresszió megjelenése
 • Nyugtalanság
 • Agitáció
 • Ingerlékenység
 • Agresszió
 • Dühroham
 • Másokkal meg nem osztott irracionális elképzelések (téveszme)
 • Hallucináció
 • Rémálmok
 • Viselkedésváltozás, beleértve a rendellenes viselkedést is
 • Pszichózis
 • Függőség

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A ZOPIGEN FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Zopigen filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Zopigen filmtabletta?

 • A készítmény hatóanyaga:

Zopigen 3,75 mg filmtabletta: 3,75 mg zopiklon filmtablettánként.

Zopigen 7,5 mg filmtabletta: 7,50 mg zopiklon filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

3,75 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, povidon, vízmentes laktóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, kukoricakeményítő, Opadry Blue 02 B 20720 színkeverék (hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400, "Indigo Carmine" Aluminium Lake (E132), "Ponceau" 4R Aluminium Lake (E124), "Quinoline Yellow" Aluminium Lake (E104).

7,5 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, povidon, vízmentes laktóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, kukoricakeményítő, Opadry White Y-1-7000 színkeverék (hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400).

Leírás:

Zopigen 3,75 mg filmtabletta: kék, kerek, bikonvex filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "ZE 3", másik oldalán mélynyomású "G" jelzéssel. Törési felülete fehér színű.

Zopigen 7,5 mg filmtabletta: fehér, ovális filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "Z" kódjelzés-felezővonal-"Z" kódjelzés, másik oldalán mélynyomású "7.5" jelzéssel. Törési felülete fehér színű.

Csomagolás: 5 vagy 7 filmtablettát tartalmazó PVC/PVDC//Al buborékfólia,

5, 7, 10, 14, 20, 21, 28, 30, 56, 60, 84, 90 és 100 filmtablettát tartalmazó dobozban.

Kapható 100 tablettát tartalmazó, nagy mennyiségű csomagolásban, polipropilén tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Altató

További gyógyszerek zopiclone hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában