Vitamin D3 Pharma Patent 7000 NE filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusúgyógyszer a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta hatóanyaga a D3-vitamin.

A D‑vitamin növeli a kalcium felszívódását a bélrendszerből, fokozza a kalcium visszaszívódását a vesében, fokozza a csontképződést, valamint csökkenti a parathormon (PTH) szintjét. A D‑vitamin receptorai a vázrendszeren kívül számos egyéb szövetben is megtalálhatók, éppen ezért a D‑vitamin szerteágazó hatással rendelkezik számos élettani folyamatban.

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta alkalmazása a következő esetekben javasolt:

  • A csontritkulás (oszteoporózis), egyéb betegségekhez társuló csontritkulás (szekunder oszteoporózis) bázis terápiájának részeként, a csonttömeg csökkenés (oszteopénia), csontlágyulás (oszteomalácia) elsődleges megelőzésére, valamint kezelésére.
  • D‑vitamin hiányállapotok megelőzésére és kezelésére.
  • Tápanyag-felszívódási rendellenesség (malabszorpció) következtében kialakuló D-vitamin hiány megelőzésére, például krónikus bélrendszeri megbetegedések, májzsugorodás, gyomor‑bélrendszeri szakasz műtéti úton való kiterjedt eltávolítása esetén.

Vitamin D3 Pharma Patent 7000 NE filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Pharma Patent Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 7000 NE

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát:

  • ha allergiás a kolekalciferolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia) és/vagy a vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),
  • ha kalciumos vesekövességre hajlamos, ill. olyan vesebetegségben szenved, amikor a veseszövetben kalcium lerakódás következik be (nefrokalcinózis),
  • D‑vitamin túladagolás esetén,
  • ha veseelégtelensége van (középsúlyos vagy súlyos idült vesebetegség, azaz CKD 3 vagy attól súlyosabb stádiumában),
  • ha terhes,
  • ha szoptat,
  • ha gyermek vagy serdülőkorú.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettaszedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

  • ha a készítményt tartósan alkalmazza, kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el, hogy az anyagcseréjét és a veseműködését ellenőrizze. Ez különösen akkor fontos, ha Ön idős beteg és a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettával egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szed (lásd „Egyéb gyógyszerekés a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta”), vagy ha Önnél fokozott a vesekő képződés veszélye, ha a vérében magas a foszfátszint (hiperfoszfatémia), vagy ha Ön mozgásában korlátozott (pl. tolószékhez kötött, kórházban van, vagy ágynyugalomra van szüksége műtétet vagy váratlan betegséget követően.

          A kalciumszintet időseknél ellenőrizni kell.

  • ha Ön vesebetegségben szenved, a D‑vitamin csak fokozott óvatossággal adható (lásd „Alkalmazása vesebetegségben”).
  • ha Ön (általában a mellkasi, bár ritkán egyéb) nyirokcsomókat érintő sarjadzásos megbetegedésben, úgynevezett szarkoidózisban szenved. Kezelőorvosa rendszeres vér- és vizeletvizsgálatokat rendelhet el.
  • ha egyéb D‑vitamin tartalmú készítményeket (pl. multivitaminokat, étrend-kiegészítőket) is szed. Az ilyen készítmények párhuzamos alkalmazását kerülni kell.
  • ha Ön úgynevezett pszeudohipoparatireózisban (PHP) szenved. Ez esetben a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettával nem biztosítható a megfelelő D-vitamin pótlás. Ilyen esetben feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, hogy a megfelelő D-vitamin készítményt írhassa fel Önnek.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha

  • más betegsége is van, vagy allergiás,
  • más gyógyszereket is szed, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Feltétlenül végeztesse el a kezelőorvos által szükségesnek ítélt kontrollvizsgálatokat. Ez különösen idős betegek esetében fontos.

Egyébgyógyszerekés a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik gyógyszerrel kezelik:

  • tiazid típusú diuretikumok (vízhajtók) csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe.
  • kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek) gátolják a kalcium felszívódását.
  • ioncserélő gyanták (pl. kolesztiramin, kolesztipol) vagy hashajtók (pl. paraffinolaj) csökkentik a D‑vitamin felszívódását.
  • az orlisztát-kezelés csökkentheti a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását.
  • szívglikozidok, más néven digitálisz készítmények (szívelégtelenség és bizonyos szívbetegségek kezelésére): a digitálisz gyógyszer túladagolásának veszélye fokozódik.
  • antikonvulzívumok (epilepszia kezelésére), fenobarbitál, hidantoin, és más barbiturátok (altató szerek) vagy primidon: csökkenthetik a D‑vitamin hatását.
  • kalcitonin, etidronát, gallium‑nitrát, pamidronát vagy plikamicin vér kalciumszintjét csökkentő hatását D‑vitamin együttese adása ellensúlyozhatja.
  • nagy dózisban adagolt kalcium-tartamú készítmények: megnő a magas kalcium-vérszint (hiperkalcémia) kialakulásának veszélye.
  • magnéziumtartalmú gyógyszerek (pl. antacidumok) a D‑vitamin kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a magas magnézium-vérszint (hipermagnezémia) kialakulásának veszélye.
  • nagy dózisban adagolt foszfortartalmú készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén megnő a magas foszfát-vérszint (hiperfoszfatémia) kialakulásának veszélye.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljenkezelőorvosával.

Terhesség

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta terhesség idején nem alkalmazható.

Szoptatás

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta szoptatás idején nem alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta tejcukrot (laktózt) és szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát?

Adagolás

A gyógyszertmindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja – amennyiben a kezelőorvos máshogy nem rendeli:

Hetente egy alkalommal egy Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta.

Az adagolást személyre szabottan kell végezni, az adagolás függ a D‑vitamin pótlás szükséges mértékétől és attól, hogy a kezelőorvos milyen betegség kezelésére rendelte Önnek a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát.

Az alkalmazás módja

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető.

Alkalmazása májbetegségben

Májkárosodásban szenvedő betegek esetén dózismódosítás nem szükséges.

Alkalmazása vesebetegségben

D‑vitamin óvatosan adható károsodott vesefunkció esetén. Ilyen esetben a kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet Önnek.

Ha az előírtnál több Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát vett be

A Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, szomjúságérzés, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott vizelet kiválasztás, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmus zavar. Extrém esetben a megnövekedett kalciumszint kómához vagy halálhoz vezethet. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatásokat azok gyakorisága szerint adjuk meg:

Nem gyakori (1000-ből 1‑10 beteget érint):

  • emelkedett kalciumszint a vérben (hiperkalcémia);
  • emelkedett kalciumszint a vizeletben (hiperkalciúria).

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

  • felsőhasi fájdalom.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta

  • A készítmény hatóanyaga a kolekalciferol (D3-vitamin). Filmtablettánként 0,175 mg (7 000 NE) kolekalciferolt (D3-vitamint) tartalmaz.
  • Segédanyagok:

§    Tablettamag:

DL-α-tokoferol, szilícium-dioxid, közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, nátrium-aszkorbát, szacharóz, módosított keményítő, vízmentes kolloidális szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, cellaktóz 80 (laktóz‑monohidrát és cellulóz)

§    Bevonat:

Opadry II Yellow 85F 32659 (mely tartalmaz: talkum, poli(vinil-alkohol), makrogol, kinolinsárga alumínium lakk (E104), sárga vas‑oxid (E172), titán-dioxid (E171))

Milyen a Vitamin D3 Pharma Patent 7 000 NE filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Citromsárga színű, kerek(átmérő: 7,0 mm; vastagság: 3,7 mm), mindkét oldalán sima, domború felületű, filmbevonatú tabletta.

Egy doboz tartalma 4 db, 8 db vagy 12 db filmtabletta PVC/PVdC // Al buborékcsomagolásban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Pharma Patent Kft.

2000 Szentendre, Szentlászlói út 44.

Magyarország

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában