VITAMIN D3 3000 NE BIOEXTRA lágy kapszula

Hatóanyag:

Összetétel kapszulánként:

deklarált effektív

3000 NE 3300 NE

(0,075 mg) (0,0825 mg) kolekalciferol

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: colecalciferol

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(100x) (20x)

Segédanyagok: szójababolaj, telített, közepes lánchosszúságú trigliceridek

Kapszula héj: sárga vas-oxid E172, barna vas-oxid E172, fekete vas-oxid E172, vörös vas-oxid E172, titán-dioxid E171, zselatin, glicerin 85%, nem kristályosodó szorbit-szirup

Leírás: Kapszula: 100 mg világos sárga olaj 2-es méretű, sötétbarna lágy zselatin kapszulába töltve.

Csomagolás: 8 db, 20 db és 100 db (5x20 db) kapszulák PVC//Al buborékfóliában, dobozban.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VITAMIN D3 3000 NE BIOEXTRA KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A D3 vitamin (másik nevén kolekalciferol) gyakorlati, terápiás szempontból legfontosabb élettani hatása a csontozat egészséges állapotának fenntartása, valamint a vérplazma normális kalcium- és foszfátkoncentrációjának biztosítása.

A D3 vitamin természetes úton, napfény hatására, elegendő mennyiségben keletkezik a bőrben, de napfényhiányos időszakokban, illetve napfényszegény életvitel esetén, intenzív növekedési időszakokban, terhesség alatt, valamint egyes betegségekben szükségessé válhat a D3 vitamin mesterséges pótlása.

A D3 vitamin hatását az alább felsorolt javallatokban (lásd: javallatok), orvosi megfigyelések, illetve klinikai vizsgálatok támasztják alá.

Javallatok:

A csontfejlődés gyermekkori zavara; angolkór (rachitis) megelőzése és kezelése;

Terhesség alatti fokozott D-vitaminigény kielégítése;

Felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia) megelőzése kezelése.

Időskori csontlágyulással (osteomalaciával) együttjáró csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezelése.

2. TUDNIVALÓK A VITAMIN D3 3000 NE BIOEXTRA KAPSZULA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem szabad a készítményt szedni/alkalmazni:

Kórosan magas kalcium vérplazmaszint (hiperkalcémia) és/vagy kórosan magas kalciumürítés a vizelettel (hiperkalcuria). (Ennek első jelei lehetnek: étvágytalanság, hányás, székrekedés, kóros szomjúság, szokatlan fáradékonyság, csecsemők elégtelen fejlődése, vesekőképződés). Kalciumtartalmú vesekövek.

Fontos információk:

Terápiás (vagyis nem megelőzési) célzatú kezelésnél az adagot minden egyes betegnél egyénileg kell beállítani, a vérplazma kalciumszintjének rendszeres laboratóriumi mérésével.

Gyermekkor:

A D3 vitamin kapszulát orvosi utasításra, betöltött 1 éves életkortól kezdődően gyermekek is szedhetik mind megelőzési, mind terápiás céllal.

Egyéb gyógyszerek alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatás):

Szívreható glikozidokkal kezelt pácienseknek a Vitamin D3 3000 NE (Bioextra) kapszulák csak óvatosan adhatók, mert az esetleges kórosan magas kalcium vérplazmaszint szívritmuszavarokat okozhat.

Magnéziumtartalmú gyógyszerek (pl. savlekötők) a D3-vitaminkezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll a kórosan magas magnézium vérplazmaszint kialakulásának veszélye.

A cholestyramin csökkentheti a zsírban oldódó vitaminok tápcsatornából történő felszívódását.

Más D-vitamintartalmú gyógyszerek szedését a kezelés időtartama alatt kerülni kell.

Terhesség, szoptatás:

Fogamzóképes korú nők biztonságos fogamzásgátló módszer hiányában és várandósok a magzati veleszületett fejlődési rendellenességek kockázata miatt, továbbá szoptató anyák a 600 NE napidózist nem léphetik túl.

Terhesség és szoptatás időszakában - bár teratogén hatása nem ismeretes - alkalmazása esetén fokozott orvosi ellenőrzés ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

A készítmény szedése a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VITAMIN D3 3000 NE BIOEXTRA KAPSZULÁT?

Angolkór (rachitisz) megelőzése: 2 hetes kortól heti 1 db. 3000 NE D3 vitamin kapszula.

Angolkór (rachitisz) kezelése: az adagok nagysága és a kezelés időtartama egyéni megítélést igényel. 2 héten át napi 1 db. 3000 NE D3 vitamin kapszula a szérum Ca-szint ellenőrzése mellett. Csecsemők és kisgyermekek kezelése esetén a kapszulát felvágva, tartalmát kevés folyadékba (tej, gyenge tea, gyümölcslé) keverve kell beadni.

Terhességben a 20. héttől kezdve heti 1 db. 3000 NE kapszula.

Felnőttkori csontlágyulás (osteomalácia) megelőzése: heti 1 db. 3000 NE kapszula.

felnőttkori csontlágyulás (osteomalácia) kezelése: az adagok nagysága és a kezelés időtartama egyéni megítélést igényel. Szájon át történő adagolás mellett 2-4 héten át heti 1-2 db. 3000 NE kapszula.

Időskori csontlágyulással (osteomaláciával) együttjáró csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezelése: heti 1 db 3000 NE kapszula. A napi 1-1,5 g elemi Ca-nak megfelelő kalciumbevitel nélkülözhetetlen.

A D vitaminterápia alatti megfelelő kalcium- és foszforbevitelnek a kezelés sikere szempontjából alapvető jelentősége van.

Az egyes élelmiszerekhez mesterségesen adagolt D vitamintartalom miatt a D vitaminterápia megkezdése előtt az orvosnak gondosan értékelnie kell a beteg táplálkozási szokásait is.

A szedés időtartamát és a szedendő adagokat a kezelőorvos határozza meg. A kezelés a betegségtől, és a beteg állapotváltozásától függően akár hónapokig is tarthat.

Ha az előírtnál több kapszulát vett be:

Súlyos túladagolás esetén a D-vitamin hatása ellentétes: a csontok mésztartalmának csökkenése és a vér-, valamint a vizelet kalciumszintjének emelkedése. A szövetekben, erekben és a vesében mészlerakódások (veselégtelenség), továbbá központi idegrendszeri zavarok léphetnek fel.

Ha elfelejti bevenni az előírt adagot:

A soron következő adagolási időben NE vegyen be dupla adagot.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek a Vitamin D3 3000 NE Bioextra kapszulának is lehetnek mellékhatásai.

A D vitamintúladagolás tünetei: fejfájás, étvágytalanság, gyengeségérzet, fogyás, gyomor-bélműködési zavarok (hányás, székrekedés, hasmenés), izom- és csontfájdalmak, növekedési zavar. Hosszabb időn keresztül fennálló magas kalcium vérszint esetén rendellenesen sok vizelet, olthatatlan szomjúság, bőséges éjszakai vizelés, fehérjevizelés, kóros étvágytalanság, magas koleszterin vérszint, emelkedett májenzim (transzamináz)- és karbamidnitrogén (BUN) vérplazmaszint, vesekőképződés, szívritmuszavarok, magasvérnyomás, röntgenvizsgálattal kimutatható lágyrészmeszesedések.

Az említett toxikus tünetek rendezhetők, ha a D vitamin bevitelét időben megszakítják.

A beteg (vagy hozzátartozói) által teendő első intézkedések túladagolásból eredő mérgezés esetén, az orvosi beavatkozásig: kalciumszegény diéta, bőséges folyadékbevitel.

5. TÁROLÁS

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Címkék: Vitamin, Multivitamin

További gyógyszerek colecalciferol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában