VESOMNI módosított hatóanyagleadású tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vesomni, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vesomni két különböző hatóanyag, a szolifenacin és a tamszulozin kombinációja egy tablettában.

A szolifenacin az antikolinerg gyógyszerek csoportjába tartozik, a tamszulozin pedig az alfa-blokkoló gyógyszerek csoportjába.

A Vesomni férfiak esetén használatos hólyagproblémák, illetve prosztata megnagyobbodás (jóindulatú prosztata hiperplázia) okozta mérsékelttől súlyosig terjedő vizelettartási tünetek, valamint alsó húgyúti vizeletürítési tünetek kezelésére. A Vesomni akkor használatos, amikor a fenti állapotok korábbi, egykomponensű termékkel történő kezelése nem enyhítette megfelelően a tüneteket.

A prosztata növekedése olyan vizelési problémákhoz (vizeletürítési tünetekhez) vezethet, mint például hezitálás (a vizelés megkezdésének nehézsége), nehéz vizelés (gyenge vizeletsugár), csepegés és a hólyag nem teljes kiürülésének érzése. Ugyanakkor, a hólyag szintén érintett, és bizonyos időközönként spontánul összehúzódik olyankor is, amikor az illető nem akar vizeletet üríteni. Ez olyan vizelettartási tüneteket okoz, mint például a hólyagérzékelés megváltozása, sürgősség (erős, hirtelen késztetés a vizeletürítésre előzetes figyelmeztetés nélkül), illetve gyakoribb vizelési kényszer.

A szolifenacin csökkenti a hólyag nemkívánatos összehúzódásait, és növeli a hólyag által benntartható vizelet mennyiségét. Így az illető hosszabb ideig várhat, mielőtt ismét vécéznie kell. A tamszulozin lehetővé teszi, hogy a vizelet könnyebben átjusson a húgycsövön, és megkönnyíti a vizelést.

VESOMNI módosított hatóanyagleadású tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
solifenacin, tamsulosin

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Astellas Pharma Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Vesomni szedése előtt

Ne szedje a Vesomni-t

- ha allergiás a szolifenacinra vagy tamszulozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- ha művesekezelést kap

- ha súlyos májbetegségben szenved

- ha súlyos vesebetegségben szenved ÉS ha ezzel egy időben olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek csökkenthetik a Vesomni szervezetből való távozását (például ketokonazol, ritonavir, nelfinavir, itrakonazol). Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tájékoztatni fogja, ha fennáll ez a helyzet.

- ha mérsékelt májbetegségben szenved ÉS ha ezzel egy időben olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek csökkenthetik a Vesomni szervezetből való távozását (például ketokonazol, ritonavir, nelfinavir, itrakonazol). Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tájékoztatni fogja önt, ha fennáll ez a helyzet.

- ha súlyos gyomor- vagy bélállapotok állnak fenn Önnél (beleértve ha Önnek kórosan nagy vagy kitágult vastagbele van (toxikus megakolon), fekélyes vastagbélgyulladáshoz kapcsolódó szövődmény).

- ha a myasthenia gravis elnevezésű izombetegségben szenved, amely bizonyos izmok nagyfokú gyengeségét okozhatja

- ha a látás fokozatos elvesztésével járó, megnövekedett szembelnyomástól szenved (glaukóma).

- ha a testhelyzet változtatás (felülés vagy felállás) során jelentkező vérnyomáscsökkenés miatt ájulástól szenved; ezt orthostatikus hipotenziónak nevezik.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha véleménye szerint bármely fenti állapot fennáll önnél!

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Vesomni szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

- ha képtelen vizet üríteni (vizelet-visszatartása van)

- ha bizonyos mértékű emésztőrendszeri elzáródása van.

- ha az Ön esetében fennáll annak a kockázata, hogy az emésztőrendszere (gyomor- és bélmozgása) lelassul. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt, ha fennáll ez a helyzet.

- ha Önnek gyomor szakadása (rekeszsérve) vagy gyomorégése van és/vagy ha ezzel egy időben Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek nyelőcsőgyulladást okozhatnak, vagy súlyosbíthatják azt

- ha Ön egy bizonyos típusú idegrendszeri megbetegedésben szenved (autonóm neuropátia)

- ha Ön súlyos vesebetegségben szenved

- ha Ön mérsékelt májbetegségben szenved.

Időszakos orvosi vizsgálatok szükségesek az Ön esetében kezelt állapotok előrehaladásának a nyomon követése érdekében.

A Vesomni hatással lehet a vérnyomására, ami szédülés, kotyagosság érzését okozhatja Önben, illetve ritka esetben elájulhat (orthostatikus hipotenzió). Ha bármelyik fenti tünetet tapasztalja, tanácsos leülnie vagy lefeküdnie, amíg azok el nem múlnak.

Ha szürkehályog (katarakta) vagy a megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog) miatt szemműtét előtt áll, kérjük mondja el a szemészorvosnak, hogy a Vesomni-t szedi, szedte korábban vagy a szedését tervezi.. A szemsebész így a megfelelő elővigyázatossággal tud eljárni, mind a gyógyszerelésben, mind a műtéti eljárásban. Kérdezze meg orvosát, hogy elhalassza-e a gyógyszerszedést vagy ideiglenesen abbahagyja-e a gyógyszer szedését a szürkehályog (katarakta) vagy a megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog) műtét előtt.

Gyermekek és serdülők

Ne adja a gyógyszert gyermekeknek és serdülőknek.

Egyéb gyógyszerek és a Vesomni

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi készítményeket szedi:

- olyan gyógyszerek, mint például a ketokonazol, eritromicin, ritonavir, nelfinavir, itrakonazol, verapamil, diltiazem és paroxetin, amelyek csökkentik a Vesomni szervezetből történő kiürülésének sebességét.

- egyéb antikolinerg gyógyszerek, mivel a két gyógyszer hatásai és mellékhatásai felerősödhetnek, ha Ön két egyforma típusú gyógyszert szed.

- kolinerg szerek, mivel ezek csökkenthetik a Vesomni hatását

- olyan gyógyszerek, mint például a metoklopramid és ciszaprid, amelyek felgyorsítják az emésztőrendszer működését. A Vesomni csökkentheti ezek hatását.

- egyéb alfa-blokkolók, mivel ezek nem kívánt vérnyomáscsökkenést okozhatnak

- az olyan gyógyszerek, mint például a biszfoszfonátok, amelyek a nyelőcső gyulladásának súlyosbodását okozhatják (oesophagitis).

A Vesomni egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A Vesomni-t tetszés szerint beveheti étellel vagy a nélkül.

Terhesség, szoptatás és termékenység

A Vesomni használata nők esetén nem javallt..

Férfiak esetén rendellenes ejakulációt (ejakulációs zavart) jelentettek. Ez azt jelenti, hogy az ondó nem hagyja el a testet a húgycsövön keresztül, hanem e helyett a hólyagba távozik (retrográd ejakuláció), illetve hogy az ejakulátum mennyisége csökkent vagy hiányzik (elégtelen ejakuláció). Ez a jelenség ártalmatlan.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Vesomni szédülést, homályos látást, fáradtságot és nem gyakran álmosságot okoz. Ha Ön a fenti mellékhatásoktól szenved, ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.

3. Hogyan kell szedni a Vesomni-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A maximális napi adag egy darab, 6 mg szolifenacint és 0,4 mg tamszulozint tartalmazó tabletta, szájon át szedve. Beveheti tetszés szerint étellel vagy a nélkül. Ne törje össze és ne rágja szét a tablettát!

Ha az előírtnál több Vesomni-t vett be

Ha az előírtnál több tablettát vett be, vagy ha valaki véletlenül beveszi a tablettáit, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy keresse fel tanácsért a legközelebbi kórházat.

Túladagolás esetén orvosa aktív szénnel kezelheti Önt; a szükséghelyzetben gyomormosás hasznos lehet, ha a túladagolást követő 1 órán belül végrehajtják. Ne erőltesse a hányást!

A túladagolás tünetei a következők lehetnek: szájszárazság, szédülés és homályos látás, nem létező dolgok észlelése (hallucinációk), túlzott izgatottság, rohamok (görcsök), nehézlégzés, megnövekedett pulzusszám (szapora szívverés), a hólyag teljes vagy részleges kiürítésére, illetve a vizelet ürítésére való képtelenség (vizelet-visszatartás) és/vagy nem kívánt vérnyomáscsökkenés.

Ha elfelejtette bevenni a Vesomni-t

Vegye be a következő Vesomni tablettát a szokásos módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Vesomni szedését

Ha idő előtt abbahagyja a Vesomni szedését, eredeti panaszai visszatérhetnek vagy rosszabbodhatnak. Mindig kérdezze meg kezelőorvosát, ha a kezelés abbahagyását tervezi.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Vesomni is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A legsúlyosabb mellékhatás, amit a klinikai vizsgálatokban a Vesomni használatával történő kezelés során figyeltek meg, nem volt gyakori (azaz 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) az az akut vizelet-visszatartás volt, amely a vizeletürítésre való képtelenség hirtelen jelentkezése. Amennyiben úgy gondolja, ez az Ön esetében fennállhat, azonnal forduljon kezelőorvosához. Előfordulhat, hogy abba kell hagynia a Vesomni szedését.

A Vesomni szedése során az alábbi allergiás reakciók fordulhatnak elő:

- Az allergiás reakciók nem gyakori tünetei következők lehetnek: bőrkiütés (esetleg viszkető) vagy csalánkiütés.

- A ritka tünetek következők lehetnek: az arc, ajkak, száj, nyelv vagy torok duzzadása, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat (angioödéma). Angioödémát a tamszulozinnal ritkán, a szolifenacinnal nagyon ritkán jelentettek. Angioödéma jelentkezése esetén a Vesomni szedését azonnal abba kell hagyni, és nem szabad újrakezdeni.

Ha allergiás rohamot vagy súlyos bőrreakciót (pl. bőrhólyagosodást vagy bőrhámlást) tapasztal, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, és hagyja abba a Vesomni szedését. Megfelelő terápiát és/vagy intézkedéseket kell biztosítani Önnek.

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

- Szájszárazság

- Székrekedés

- Emésztési zavar (dyspepsia)

- Szédülés

- Homályos látás

- Fáradtság (kimerülés)

- Kóros ejakuláció (ejakulációs zavar). Ez azt jelenti, hogy az ondó nem hagyja el a testet a húgycsövön keresztül, hanem e helyett a hólyagba távozik (retrográd ejakuláció), illetve hogy az ejakulátum mennyisége csökkent vagy hiányzik (elégtelen ejakuláció). Ez a jelenség ártalmatlan.

- Rosszullét (émelygés)

- Hasi fájdalom

Egyéb nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

- Aluszékonyság (somnolentia)

- Viszketés (pruritus)

- Húgyúti fertőzés, hólyagfertőzés (cystitis)

- Az ízérzék károsodása (dysgeusia)

- Szemszárazság

- Orrszárazság

- Reflux betegség (gastro-oesophagealis reflux)

- Torokszárazság

- Bőrszárazság

- Nehéz vizeletürítés

- Folyadék felhalmozódás az alsó végtagokban (ödéma)

- Fejfájás

- Gyors vagy egyenetlen szívverés (palpitatio)

- Szédülés vagy gyengeség érzés, különösen felálláskor (orthostatikus hipotenzió)

- Orrfolyás vagy orrdugulás (rhinitis)

- Hasmenés

- Rosszullét (hányás)

- Fáradtság (asthenia)

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):

- Nagy mennyiségű, megkeményedett széklet felhalmozódása a vastagbélben (széklet beékelődés)

- Ájulásérzés (syncope)

- Bőrallergia, amely a közvetlen bőrfelszín alatti szövet duzzadását eredményezi (angioödéma)

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)

- Hallucinációk, zavartság

- Allergiás bőrreakció (erythema multiforme)

- Hosszan tartó és fájdalmas erekció (általában nem a szexuális tevékenység közben) (priapismus)

- A bőr és/vagy az ajkak, szemek, száj, orrjáratok vagy nemi szervek nyálkahártyáinak kiütése, gyulladása és hólyagosodása (Stevens-Johnson szindróma)

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

- Étvágycsökkenés

- A vér kálium szintjének növekedése (hyperkalaemia), amely kóros szívritmushoz vezethet

- A szembelnyomás megnövekedése (glaukóma)

- Szabálytalan vagy szokatlan szívverés (QT-meghosszabbodás, Torsade de Pointes, kamrai fibrilláció, szívritmuszavar)

- Szapora szívverés (tachycardia)

- Nehézlégzés (dyspnoe)

- A szemlencse zavarossága/szürke hályog (katarakta) vagy a megnövekedett szembelnyomás (zöldhályog) miatt végzett szemműtét során a pupilla (a szem közepén található fekete kör) esetleg nem tágul szükség szerint. Emellett, a műtét során az írisz (a szem színes része) petyhüdtté válhat.

- Hangképzési zavar

- Májműködési zavar

- Izomgyengeség

- Veseműködési zavar

- Látáskárosodás

- Orrvérzés (epistaxis)

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül is bejelentheti az V. függelékben elérhetőségeken keresztül

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Vesomni-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon vagy buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő \"Felh.:\" után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer különleges tárolási körülményeket nem igényel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vesomni?

- A hatóanyagok 6 mg szolifenacin szukcinát és 0,4 mg tamszulozin hidroklorid.

- Egyéb összetevők: mannitol (E421), maltóz, makrogol, magnézium sztearát (E470b), butil-hidroxi-toluol (E321), kollodiális, vízmentes szilícium-dioxid (E551), hipromellóz (E464), vörös vas-oxid (E172)

Milyen a Vesomni külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Vesomni 6 mg/0,4 mg tabletta kerek, piros filmréteggel bevont tabletta, \"6/0,4\" feliratú mélynyomással.

A Vesomni módosított hatóanyag-leadású tabletta 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100 vagy 200 tablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba az ön országában.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal