VELOCAINE tapasz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Velocaine70 mg/70 mggyógyszeres tapasz két helyi érzéstelenítőt tartalmaz – lidokaint és tetrakaint. Ezen gyógyszerek a bőr egy kis területének elzsibbasztására szolgálnak olyan beavatkozás előtt, amely fájdalmas lehet, mint például egy injekció, vagy egy kisebb sebészeti beavatkozás.

VELOCAINE tapasz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
lidocaine, tetracaine

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Eurocept International BV
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
van

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt

  • ha allergiás (túlérzékeny) lidokainra, tetrakainra, vagy nátrium-borátra, illetve a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz bármely egyéb összetevőjére (lásd 6. pont)
  • ha allergiás (túlérzékeny) egyéb helyi érzéstelenítőkre
  • ha allergiás (túlérzékeny) paraaminobenzoésavra, amely egy, a tetrakainnak az Ön szervezetében történő lebomlása során keletkező vegyület.

Ne használja a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt sérült vagy károsodott bőrfelületen, illetve nyálkahártyán, pl. a szájüregben vagy orrban.

A Velocaine70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét:

  • ha Önnek máj-, vese-, szívproblémája van
  • ha kifejezetten rosszul érzi magát, vagy rossz fizikális állapotban van, mert ekkor érzékenyebb lehet a lidokain és tetrakain hatásaira.

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz óvatossággal alkalmazandó a szemek közelében. Amennyiben a Velocaine 70 mg/70 mggyógyszeres tapasz közvetlen kapcsolatba kerül a szemmel, azt azonnal mossa ki vízzel, vagy sóoldattal és a szemet védeni kell addig, amíg az érzés visszatér.

A Velocaine 70 mg/70 mggyógyszeres tapaszhőtermelő összetevőt is tartalmaz, mely akár 40°C maximális hőmérsékletet is elérhet, 26-34°C átlagos hőmérséklettel.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Kérjük tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben jelenleg, vagy mostanában bármilyen egyéb gyógyszert szed, vagy szedett, beleértve a vény nélkül kaphatókat is.

A mellékhatások kockázata magasabb, ha a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt együtt alkalmazza más gyógyszerekkel, pl.:

  • néhány szívbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerrel, mint a kinidin, dizopiramid, tokainid, mexiletin és amiodaron.
  • egyéb, lidokaint és/vagy tetrakaint tartalmazó gyógyszerrel.

Terhesség és szoptatás

A Velocaine 70 mg/70 mggyógyszeres tapasz használata megfontolható terhesség és szoptatás alatt is, amennyiben orvosa tanácsolja. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasznak nincs hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Fontos információk a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz egyes összetevőiről

A Velocaine 70 mg/70 mggyógyszeres tapasz metil-parahidroxibenzoátot (E 218) és propil-parahidroxibenzoátot (E 216) tartalmaz, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki (esetleg késői típusút).

3. Hogyan kell alkalmazni a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt?

Mindig az orvos utasításainak megfelelően alkalmazza a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha bármiben bizonytalan.

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt tiszta, száraz bőrön kell alkalmazni, 30 percen keresztül. Részletes utasításokat illetően lásd az alábbi “Használati utasítást”.

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt a tasak kinyitása után azonnal fel kell használni.

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz csak egyszer használható.

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz tartalmaz egy hőtermelő összetevőt (CHADD hőtermelő tasak) is, amely enyhén megemeli a bőr hőmérsékletét (2. pont Tudnivalók a Velocaine 70 mg/70 mggyógyszeres tapasz használata előtt). A hőtermelő összetevőnek oxigénre van szüksége, hogy kifejtse hatását, ezért a tapasz légmentesen lezárt tasakba van csomagolva. Ez azt jelenti, hogy a tapaszt azonnal fel kell használni a tasak kibontását követően, mert elindul a finom felmelegedés. Fontos, hogy kizárólag akkor bontsa fel a tasakot, ha már készen áll a gyógyszeres tapasz használatára.

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz nem használható szoros ruházat alatt a tapasz hőtermelő tulajdonsága miatt.

Felnőttek

1 vagy legfeljebb 4 tapasz egyidejűleg. Maximum 4 tapasz használható naponta (24 óra alatt).

Gyermekek és óvintézkedések (3 éves életkor felett)

1 vagy legfeljebb 2 tapasz egyidejűleg. Maximum 2 tapasz használható naponta (24 óra alatt).

3 éves kor alatti gyermekek esetében nem használható.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

  1. Győződjön meg róla, hogy a bőr tiszta és száraz.
  2. Nyissa ki a hőszigetelt fóliatasakot és vegye ki a tapaszt.
  3. Távolítsa el a műanyag védőfóliát a tapaszról. Ne érintse meg a fehér, ovális párnát, amely a gyógyszert tartalmazza.
  4. Helyezze fel a tapaszt úgy, hogy a gyógyszert tartalmazó fehér, ovális párna fedje a kezelendő területet.
  5. Csak a gyógyszeres tapasz széleit nyomkodja meg erősen, hogy az jól hozzátapadjon a bőrhöz.
  6. A tapasz középső részét finoman nyomja meg, hogy a gyógyszer közvetlen kapcsolatba kerüljön a bőrrel.
  7. Figyeljen az alkalmazás időtartamára. A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt 30 percen keresztül kell alkalmazni, mielőtt bármilyen beavatkozásra sor kerülne. Figyelemmel kell lenni arra, hogy ezen idő alatt a gyógyszeres tapasz ne váljon le.
  8. Távolítsa el a tapaszt, és alaposan tisztítsa meg a területet a beavatkozás előtt. Ha orvos által végzendő beavatkozás előtt használja a tapaszt, hagyja, hogy az orvos távolítsa el azt, kivéve, ha más utasítást nem kap.

A Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszeltávolítása után

A Velocaine 70 mg/70 mggyógyszeres tapasz elzsibbasztja a kezelt bőrfelületet, így az érzés itt csökkent. Baleseti sérülések elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy ne karcolja meg vagy dörzsölje az elzsibbasztott területet, illetve ne érintsen meg nagyon forró, vagy hideg felületeket, amíg a teljes érzékelés visszatér.

Ha az előírtnál több Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt alkalmazott

A súlyos mellékhatások kockázata fokozódik a javasoltnál nagyobb számú tapasz alkalmazásakor, vagy ha a javasoltnál hosszabb ideig marad a tapasz a bőrön.

Előírásszerű használat esetén a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz túladagolása nem valószínű. Azonban ha túl nagy mennyiség szívódik fel az aktív hatóanyagokból, vagy például ha véletlenül gyermekbe szívódnak fel az aktív hatóanyagok, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával, vagy a helyi sürgősségi osztályt keresse fel segítségért.

Ha bármilyen további kérdése van a termék használatával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszernek, a Velocaine 70 mg/70 mggyógyszeres tapasznak is lehetnek mellékhatásai, jóllehet nem mindenkinél jelentkeznek.

A tapasz okozhat allergiás (anafilaktoid) reakciókat, mint például bőrkiütést, duzzanatot és légzési nehézségeket. Amennyiben a fenti mellékhatások közül bármelyiket észleli, azonnal távolítsa el a tapaszt és lépjen kapcsolatba orvosával.

A legtöbb mellékhatás helyi és ott jelentkezik, ahova a tapasz fel volt helyezve. Általában enyhék, illetve csak rövid ideig tartanak és a kezelés végeztével megszűnnek.

Tájékoztassa orvosátvagy gyógyszerészét, ha a következő mellékhatások közül bármelyik nyugtalanítóvá válik.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érint):

  • bőrpír a tapasz alkalmazása helyén
  • a bőr elsápadása
  • duzzanat

Gyakori mellékhatások (100-ből 1-10 beteget érint):

  • kiütés

Nem gyakori mellékhatások(1000-ből 1-10 beteget érint):

  • hólyagos kiütés
  • viszketés

Ritka mellékhatások(10 000-ből 1-10 beteget érint):

  • csalánkiütés, vagy foltos kiütés
  • a bőr elszíntelenedése
  • fájdalom
  • az ízérzés megváltozása

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékbent alálható elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tasakon és kartondobozon a “felhasználható” (“EXP”) jelölés mögött feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert.

Legfeljebb25°C-on tárolandó.

Ne használja a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszt, ha azt észleli, hogy a csomagolás bármilyen módon sérült.

A használt tapaszokat össze kell hajtani a ragadós oldalukkal befelé, és biztonságos körülmények között kell megsemmisíteni úgy, hogy gyermekek ne férhessenek hozzá a tapaszhoz. Bármely fel nem használt terméket vagy hulladékanyagot a helyi rendelkezéseknek megfelelően kell megsemmisíteni. A fel nem használt gyógyszert ne húzza le a WC-ben, illetve ne dobja ki a háztartási hulladékkal. Kérdezze meg a gyógyszertárat, mit tegyen a továbbiakban használni nem kívánt gyógyszerekkel. Ezen intézkedések a környezet védelmét szolgálják.

6. További információk

Mit tartalmaznak aVelocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszok

A hatóanyag 70 mg lidokain és 70 mg tetrakain gyógyszeres tapaszonként.

A tapasz tartalmaz továbbá (egyéb összetevők):

poli(vinil-alkohol), szorbitán-monopalmitát, tisztított víz, metil-parahidroxi-benzoát (E 218) és propil- parahidroxibenzoát (E 216), nátrium-boráttal bevont réteg,

hőszigetelő fémfólia:ragasztó anyaggal borított polietilén és alumínium lemez,

bőrre tapadó réteg:polietilén és akrilát ragasztó anyag

melegítő réteg: (CHADD), amely elősegíti a hatóanyag szabályozott leadását (vaspor, aktív szén, nátrium-klorid és faliszt szűrőpapírba ágyazva)

tisztított víz

hátlap: egyik oldalán akrilát ragasztó anyaggal borított polietilén fólia

eltávolítható védőfólia(HDPE)

Milyen a Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapaszkülleme és mit tartalmaz a csomagolás

Gyógyszeres tapasz. Ovális, világos barna tapasz (körülbelüli méretek: 8,5 cm x 6,0 cm) levonható átlátszatlan műanyag védőfóliával.

A tapaszok egyenként védőtasakba vannak csomagolva (poliészter/alumínium/polietilén lemez).

1 db vagy 2 db vagy 5 db vagy 10 db vagy 25 db vagy 50 db védőtasak dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Eurocept International BV, Trapgans 5, 1244 RL Ankeveen, Hollandia

OGYI-T-20742/01-06.(1x, 2x, 5x, 10x, 25x, 50x)

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

A tagállam neve

A gyógyszer neve

Ausztria/ Németország

Rapydan 70 mg/70 mg wirkstoffhaltiges Pflaster

Belgium / Luxemburg

Rapydan® 70 mg/70 mg emplâtre médicamenteux

Rapydan® 70 mg/70 mg medicinale pleister

Rapydan® 70 mg/70 mg wirkstoffhaltiges Pflaster

Dánia

Ralydan 70 mg/70 mg medicinsk plaster

Görögország/Ciprus

Rapydan 70mg/70mg φαρμακούχο έμπλαστρο

Hollandia

Rapydan 70 mg/70 mg medicinale pleister

Írország/ Egyesült Királyság

Rapydan 70/70 mg medicated plaster

Lengyelország

Rapydan: 70 mg + 70 mg plaster leczniczy

Magyarország

Velocaine 70 mg/70 mg gyógyszeres tapasz

Norvégia

Rapydan 70 mg/70 mg medisinert plaster

Olaszország

Ralydan 70 mg/70 mg cerotto medicato

Portugália

Rapydan 70mg/70mg, emplastro medicamentoso

Svédország

Rapydan 70mg/70mg medicinskt plåster

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. április

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal