• Valsartan-Hct-Teva


    Ez a gyógyszer már nem létezik adatbázisunkban!

    Betegtájékoztató: információk a felhasználó számára

    Valsartan-HCT-Teva 120 mg/12,5 mg filmtabletta

    valzartán/hidroklorotiazid

    Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

    -                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

    -                 További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: valsartan, hydrochlorothiazide
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    -                 Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.

    -                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

    A betegtájékoztató tartalma:

    1.         Milyen típusú gyógyszer a Valsartan-HCT-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    2.         Tudnivalók a Valsartan-HCT- Teva szedése előtt

    3.         Hogyan kell szedni a Valsartan-HCT-Teva t?

    4.         Lehetséges mellékhatások

    5.             Hogyan kell a Valsartan-HCT-Teva‑t tárolni?

    6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk

     

    1.       Milyen típusú gyógyszer a Valsartan-HCT-Tevaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Valsartan-HCT- Teva filmtabletta két hatóanyagot tartalmaz, ezeket valzartánnak és hidroklorotiazidnak hívják. Mind a két hatóanyag segít beállítani a magas vérnyomást (hipertónia).

    -                 Avalzartána gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit „angiotenzin‑II receptor antagonistának” neveznek, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin‑II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A valzartán az angiotenzin‑II ezen hatását gátolja, ezáltal az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.

    -                 A hidroklorotiazid a gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amit tiazid típusú diuretikumoknak (más néven „vízhajtóknak”) neveznek. A hidroklorotiazid növeli a termelődő vizelet mennyiségét, ami szintén csökkenti a vérnyomást.

    A Valsartan-HCT- Teva‑t a magas vérnyomás kezelésére akkor alkalmazzák, ha a vérnyomást egyetlen hatóanyaggal nem lehet megfelelően beállítani.

    A magas vérnyomás megnöveli a szív és az artériák terhelését. Kezelés nélkül ez veszélyezteti az agy, szív és vesék artériáit, és súlyos agyi keringési zavart, szív- és vese-elégtelenséget okozhat. A magas vérnyomás növeli a szívroham kockázatát. A vérnyomás normalizálása csökkenti ezen megbetegedések kialakulásának veszélyét.

    2.                  Tudnivalók a Valsartan-HCT- Tevaszedése előtt

    Ne szedje a Valsartan-HCT- Teva‑t

    ·                ha allergiás (túlérzékeny) a valzartánra, a hidroklorotiazidra, a szulfonamid‑származékokra (a hidroklorotiaziddal kémiailag rokon vegyületek) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    ·                ha több mint3 hónapos terhes(a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Valsartan-HCT- Tevaszedését – lásd a terhességről szóló részt).

    ·                hasúlyos májbetegsége van, a májon belüli kis epeutak pusztulása (biliáris cirrózis) az epe májon belüli felhalmozódásához vezet (epepangás).

    ·                hasúlyos vesebetegsége van.

    ·                szervezete nem képes vizeletet termelni (anúria).

    ·                ha művesekezelésben részesül.

    ·                ha a vére kálium- vagy nátriumszintje a normálisnál alacsonyabb, vagy ha kezelés ellenére is a normálisnál magasabb a vére kalciumszintje.

    ·                ha köszvénye van.

    ·                ha Ön cukorbeteg vagy károsodott a veseműködése, és a magas vérnyomás kezelésére aliszkirennek nevezett vérnyomáscsökkentőt szed.

    Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert, és beszéljen kezelőorvosával.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Valsartan-HCT- Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

    ·                ha kálium-megtakarító gyógyszereket, káliumpótlókat, káliumtartalmú sópótlókat szed vagy olyan egyéb gyógyszereket alkalmaz, amelyek növelik a vére káliumszintjét, mint például a heparin.Lehet, hogy kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön vérében a kálium mennyiségét.

    ·                ha a vére káliumszintje alacsony.

    ·                ha hasmenése van vagy sokat hány.

    ·                ha nagy adagban szed vízhajtót (diuretikum).

    ·                ha súlyos szívbetegségben szenved.

    ·                ha szívroham után van, vagy szívelégtelenség miatt kezelik. Gondosan kövesse kezelőorvosa utasításait a kezdő adaggal kapcsolatosan. Kezelőorvosa az Ön veseműködését is ellenőrizheti.

    ·                ha veseartéria-szűkületben szenved.

    ·                ha nemrégiben kapott új vesét.

    ·                ha hiperaldoszteronizmusban szenved. E betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteront termelnek. Ha ez érvényes Önre, a Valsartan-HCT- Tevaalkalmazása nem ajánlott.

    ·                ha máj- vagy vesebetegségben szenved.

    ·                ha más gyógyszerek (köztük az angiotenzin‑konvertáló enzim gátlók) szedése esetén feldagadt az arca vagy a torka, forduljon kezelőorvosához.

    ·                ha láza, bőrkiütése és ízületi fájdalma van, melyeka szisztémás lupusz eritematózusz tünetei lehetnek (SLE, egy úgynevezett autoimmun megbetegedés).

    ·                ha cukorbeteg, köszvénye van, vérében magas a koleszterin- vagy a trigliceridszint.

    ·                ha az ebbe a gyógyszercsoportba (angiotenzin‑II receptor antagonisták közé) tartozó más vérnyomáscsökkentő gyógyszer alkalmazása kapcsán allergiás reakciói voltak, vagy ha allergiás vagy asztmás.

    ·                ha előzőleg volt már penicillin- vagy szulfonamid-allergiája, akkor Önnél nagyobb a kockázata a szem belsejében lévő nyomás megemelkedésének. Ennek tünetei a látásromlás vagy a szemfájdalom, amely a Valsartan-HCT- Tevaszedése során órákon vagy egy héten belül bekövetkezhet. Kezeletlen esetben ez végleges látásvesztéshez vezethet.

    ·                mert növelheti a bőr napfénnyel szembeni érzékenységét.

    ·                ha a magas vérnyomás kezelésére az alább felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi:

    o   ACE‑gátlók, mint az enalapril, lizinopril, stb.

    o   aliszkiren.

    El kell mondania kezelőorvosának, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Valsartan-HCT- Tevakorai terhességben nem javasolt, és tilos szedni, ha ön több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyosan károsíthatja gyermekét, ha ebben az időszakban szedi (lásd a „Terhesség és szoptatás” részt).

    Gyermekek és serdülők

    A Valsartan-HCT-Tevaalkalmazása gyermekek és serdülők (18 éves kor alatt) esetén nem javasolt.

    Egyéb gyógyszerek és aValsartan-HCT-Teva

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Valsartan-HCT-Teva‑t bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehet ugyanis valamelyik gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésre, illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez főként az alábbi gyógyszerekre érvényes:

    ·                lítium, bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer;

    ·                olyan gyógyszerek vagy hatóanyagok, amelyek növelik a vérében a kálium mennyiségét. Ezek közé tartoznak a káliumpótlók, a káliumtartalmú sópótlók, a kálium‑megtakarító gyógyszerek és a heparin;

    ·                olyan gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a kálium mennyiségét a vérében, mint például a diuretikumok (vízhajtók), kortikoszteroidok, hashajtók, karbenoxolon, amfotericin vagy penicillin G;

    ·                bizonyos antibiotikumok (rifampicin csoport), egy, az átültetett szerv kilökődését megakadályozó gyógyszer (ciklosporin) vagy egy antiretrovirális gyógyszer, amelyet a HIV/AIDS fertőzés kezelésére alkalmaznak (ritonavir). Ezek a gyógyszerek növelhetik a Valsartan-HCT-Tevahatását.

    ·                olyan gyógyszerek, amelyek „torsades de pointes”‑t (szívritmuszavar) képesek előidézni, mint például az antiarritmiás szerek (szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek) és egyes antipszichotikumok;

    ·                olyan gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a nátrium mennyiségét a vérében, mint például az antidepresszánsok, az antipszichotikumok és az epilepszia elleni szerek;

    ·                köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például az allopurinol, probenecid, szulfinpirazon;

    ·                terápiás mennyiségben adott D‑vitamin és kalciumpótlók;

    ·                cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (a szájon át alkalmazott gyógyszerek [mint például a metformin] vagy az inzulinok);

    ·                aliszkiren(vérnyomáscsökkentő gyógyszer), különösen, ha Ön cukorbeteg vagy vesekárosodásban szenved;

    ·                egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, pl. béta-blokkolók, ACE‑gátlók (mint az enalapril, lizinopril, stb.) vagy metildopa, illetve olyan gyógyszerek,a melyek összehúzzák az ereket vagy serkentik a szívműködést, mint a noradrenalin és az adrenalin;

    ·                digoxin vagy más digitálisz glikozidok (szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek);

    ·                olyan gyógyszerek, amelyek növelhetik a vércukorszintet, például a diazoxid vagy a béta‑blokkolók;

    ·                citotoxikus gyógyszerek (amelyek a rák kezelésére szolgálnak), mint például a metotrexát vagy a ciklofoszfamid;

    ·                fájdalomcsillapítók, például a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID‑k), köztük a szelektív ciklooxigenáz‑2 gátlók (COX‑2 gátlók) és az acetilszalicilsav 3 g‑nál nagyobb adagban;

    ·                izomlazító gyógyszerek, mint például a tubokurarin;

    ·                antikolinerg gyógyszerek (különböző betegségek, például az emésztőrendszer görcsei, a húgyhólyaggörcs, az asztma, a tengeribetegség, az izomgörcsök, a Parkinson-kór kezelésére és az anesztézia elősegítésére szolgáló gyógyszerek);

    ·                amantadin (Parkinson‑kór kezelésére szolgáló gyógyszer, amit vírusok okozta bizonyos betegségek kezelésére vagy megelőzésére is alkalmaznak);

    ·                kolesztiramin és kolesztipol (főként a magas vérzsírszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek);

    ·                ciklosporin, a szervátültetés esetén az átültetett szerv kilökődését gátló gyógyszer;

    ·                alkohol, altatók és anesztetikumok (altató- vagy fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek, amelyeket például műtétek során alkalmaznak);

    ·                jódozott kontrasztanyagok (képalkotó vizsgálatokhoz használt vegyületek).

    A Valsartan-HCT-Tevaegyidejű bevétele étellel vagy itallal

    Beveheti a Valsartan-HCT-Teva‑t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

    Ne fogyasszon alkoholt, amíg nem beszélt erről orvosával. Az alkoholtól nagyobb mértékben csökkenhet a vérnyomása és/vagy nő a szédülés vagy rosszullét kialakulásának a veszélye.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    ·                Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet)

    Kezelőorvosa általában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Valsartan-HCT-Tevaszedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszert ajánl a Valsartan-HCT-Tevahelyett. A Valsartan-HCT-Tevanem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.

    ·                Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat, vagy nemsokára szoptatni kezd

    A Valsartan-HCT-Tevanem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Mielőtt gépjárművet vezet, gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő, potenciálisan veszélyes tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy hogyan reagál a Valsartan-HCT-Tevahatására. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a Valsartan-HCT-Tevaritkán szédülést okozhat és befolyásolhatja a koncentrálóképességet.

    3.                  Hogyan kell szedni a Valsartan-HCT-Teva-t?

    A Valsartan-HCT-Teva‑t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Ez segíti a legjobb eredmény elérését és csökkenti a mellékhatások veszélyét. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.

    Kezelőorvosa pontosan elmondja Önnek, hogy hány Valsartan-HCT-Teva tablettát szedjen. Attól függően, hogy miként reagál a kezelésre, kezelőorvosa nagyobb vagy kisebb adagot is javasolhat.

    ·                A Valsartan-HCT-Tevaszokásos adagjanapi egy tabletta.

    ·                Ne változtasson az adagon és ne hagyja abba a tabletták szedését anélkül, hogy beszélt volna a kezelőorvosával.

    ·                A gyógyszert minden nap ugyanabban az időben kell bevenni, általában reggel.

    ·                A Valsartan-HCT-Tevabevehető étkezéskor, de attól függetlenül is.

    ·                A tablettát egy pohár vízzel nyelje le.

    A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    Ha az előírtnál több Valsartan-HCT-Teva‑t vett be

    Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítse kezelőorvosát.

    Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy kórházához, amennyiben véletlenül az előírtnál nagyobb mennyiséget vett volna be.

    Ha elfelejtette bevenni a Valsartan-HCT-Teva‑t

    Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, mihelyt eszébe jut, amennyiben viszont már közeleg a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett dózist.

    Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a Valsartan-HCT-Tevaszedését

    A Valsartan-HCT-Tevakezelés megszakítása a magas vérnyomás emelkedését okozhatja. Ne hagyja abba a gyógyszere szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4.         Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így a Valsartan-HCT-Tevais okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Néhány mellékhatás súlyos lehet, és azonnali orvosi kezelést igényelhet:

    Azonnal forduljon orvosához, ha angioödéma tüneteit észleli, mint például:

    ·                duzzadt arc, nyelv vagy garat

    ·                nyelési nehézségek

    ·                kiütés, légzési nehézségek

    Ha e tünetek bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Valsartan-HCT-Tevaszedését és azonnal forduljon kezelőorvosához. Soha többé ne szedje a Valsartan-HCT-Teva filmtablettát.

    További mellékhatások:

    Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 esetében fordulhat elő)

    ·                köhögés

    ·                alacsony vérnyomás

    ·                kábultság

    ·                kiszáradás (melynek tünetei a szomjúság, a száraz száj és nyelv, ritka vizeletürítés, sötét színű vizelet, száraz bőr)

    ·                izomfájdalom

    ·                fáradtság

    ·                zsibbadás vagy bizsergés

    ·                homályos látás

    ·                fülzúgás (pl. sípolás vagy zúgás)

    Nagyon ritka(10.000 betegből legfeljebb 1 esetében fordulhat elő)

    ·                szédülés

    ·                hasmenés

    ·                ízületi fájdalom

    Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    ·                légzési nehézség

    ·                jelentősen lecsökkent vizeletmennyiség

    ·                a vér alacsony nátrium szintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat)

    ·                a vér alacsony kálium szintje (néha izomgyengeséggel, izomgörcsökkel, szívritmuszavarral)

    ·                a vér fehérvérsejt-számának csökkenése (olyan tünetekkel, mint például a láz, a bőrfertőzések, fertőzés következtében kialakuló torokfájás vagy szájfekélyek, gyengeség)

    ·                a vér magas bilirubin szintje (amitől súlyos esetekben besárgulhat a bőr és a szem)

    ·                a vér magas karbamidnitrogén- és kreatinin szintje (ami kóros veseműködést jelezhet)

    ·                a vér magas húgysav szintje (amitől súlyos esetekben köszvény alakulhat ki)

    ·                ájulás

    Az alábbi mellékhatásokat az önmagában adott valzartán vagy hidroklorotiazid kapcsán jelentették:

    Valzartán

    Nem gyakori(100 betegből legfeljebb 1 esetében fordulhat elő)

    ·                forgó érzés

    ·                hasi fájdalom

    Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    ·                allergiás reakciók bőrkiütéssel, viszketéssel és csalánkiütéssel, lázas tünetek, duzzadt ízületek és ízületi fájdalom, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat és/vagy influenzaszerű tünetek fordulhatnak elő (a szérumbetegség tünetei)

    ·                bőrkiütés, lilás-vöröses foltok, láz, viszketés (a vérerek gyulladásának tünetei, amelyet vaszkulitisznek neveznek)

    ·                a vérlemezkék számának csökkenése (néha szokatlan vérzéssel vagy véraláfutással)

    ·                a vér hemoglobin szintjének és a vörösvértestek százalékos arányának csökkenése (amely vérszegénységhez is vezethet súlyos esetekben)

    ·                a vér kálium szintjének emelkedése (amely izomgörcsöket, szívritmuszavart vált ki súlyos esetben)

    ·                főként az arcon és a torokban kialakuló duzzanat;bőrkiütés;viszketés

    ·                a májfunkciós értékek emelkedése (amely májkárosodást jelezhet)

    ·                veseelégtelenség

    ·                a vér alacsony nátrium szintje (ami súlyos esetekben fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy görcsöket okozhat)

    Hidroklorotiazid

    Nagyon gyakori(10 betegből több, mint 1esetében fordulhatelő)

    ·                alacsony kálium szint a vérben

    ·                emelkedett vérzsír szint

    Gyakori (10 betegből legfeljebb 1esetében fordulhatelő)

    ·                alacsony nátrium szint a vérben

    ·                alacsony magnézium szint a vérben

    ·                magas húgysav szint a vérben

    ·                viszkető bőrkiütés és másfajta bőrkiütés

    ·                étvágycsökkenés

    ·                enyhe hányinger és hányás

    ·                szédülés, felálláskor bekövetkező ájulás

    ·                a hímvessző merevedés elérésének vagy fenntartásának képtelensége

    Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 esetében fordulhat elő)

    ·                a bőr duzzanata, felhólyagosodása (a napfénnyel szembeni fokozott érzékenység következtében)

    ·                magas kalcium szint a vérben

    ·                emelkedett vércukorszint

    ·                cukorürítés a vizeletben

    ·                a cukorbetegséggel járó anyagcsere állapot romlása

    ·                székrekedés, hasmenés, a gyomorban és a belekben jelentkező kellemetlen érzés, májbetegségek, amelyek a bőr és a szem sárgás elszíneződésével jelentkezhetnek

    ·                szabálytalan szívverés

    ·                fejfájás

    ·                alvászavarok

    ·                lehangoltság (depresszió)

    ·                a vérlemezkék számának csökkenése (néha vérzéssel vagy véraláfutással)

    ·                szédülés

    ·                zsibbadás és bizsergés

    ·                látászavar

    Nagyon ritka (10.000 betegből legfeljebb 1 esetében fordulhat elő)

    ·                érgyulladás, melynek tünetei a bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz (vaszkulítisz)

    ·                bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nehezített nyelés, szédülés (túlérzékenységi reakciók)

    ·                bőrkiütéssel, a bőr vörös elszíneződésével, az ajkak, a szemkörnyék vagy a száj felhólyagosodásával, a bőr hámlásával, lázzal járó súlyos bőrbetegség (toxikus epidermális nekrolízis)

    ·                kiütés az arcon, ízületi fájdalom, izombetegség, láz (lupusz eritematózusz)

    ·                erős felhasi fájdalom (pankreatítisz), lázzal kísért nehézlégzés, köhögés, sípoló légzés, légszomj (respiratórikus distressz, beleértve a tüdőödémát és a tüdőgyulladást is)

    ·                láz, torokfájás, gyakoribb fertőzések (agranulocitózis)

    ·                sápadt bőr, fáradtság, légszomj, sötét színű vizelet (hemolitikus anémia)

    ·                láz, torokfájás, vagy fertőzések következtében kialakuló szájüregi fekélyek (leukopénia)

    ·                zavartság, fáradtság, izomrángás és izomgörcs, gyorsult légzés (hipoklorémiás alkalózis)

    Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

    ·                gyengeség, véraláfutás és gyakori fertőzések (aplasztikus anémia)

    ·                erősen lecsökkent vizeletmennyiség (vesebetegség vagy veseelégtelenség lehetséges tünetei)

    ·                látáscsökkenés vagy szemfájdalom a szem túl magas belnyomása miatt (a heveny zárt zugú zöld hályog lehetséges tünetei)

    ·                bőrkiütés, bőrpír, az ajkak, a szem vagy a szájüreg nyálkahártyájának felhólyagosodása, a bőr hámlása, láz (eritéma multiforme lehetséges tünetei)

    ·                izomgörcs

    ·                láz

    ·                gyengeség (aszténia)

    Mellékhatások bejelentése

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. . A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

    5.         Hogyan kell a Valsartan-HCT-Teva-ttárolni?

    -                 A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    -                 A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    -                 Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6.         A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Valsartan-HCT-Teva 120mg/12,5 mg filmtabletta

    A készítmény hatóanyagai: valzartán és hidroklorotiazid. 120 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.

    Egyéb összetevők:

    mikrokristályos cellulóz

    kroszkarmellóz-nátrium

    povidon

    vízmentes kolloid szilícium-dioxid

    magnézium-sztearát

    hipromellóz

    makrogol 6000

    titán-dioxid

    talkum

    vörös vasoxid

    Milyen a Valsartan-HCT-Teva120mg/12,5 mg filmtablettakülleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Valsartan-HCT-Teva 120 mg/12,5 mg filmtabletta világos vörös, ovális alakú tabletta. A tabletta egyik oldalán bemetszés van, amelynek bal felén mélynyomású “V”, jobb felén “H” jelzés látható. A tabletta másik oldalán bemetszés van.

    Csomagolások: a Valsartan-HCT-Teva 120 mg/12,5 mg filmtabletta 14, 14x1, 28, 28x1, 30, 30x1, 56, 56x1, 98 és 98x1 filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

    A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

    A forgalomba hozatali engedély jogosultja

    Teva Gyógyszergyár Zrt.

    4042 Debrecen, Pallagi út 13.


    Címkék: VALSARTAN-HCT-TEVA, ,

    További gyógyszerek valsartan, hydrochlo... hatóanyaggal