VALSARTAN HCT SANDOZ 160 mg/12,5 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta két hatóanyagot, valzartánt és hidroklorotiazidot tartalmaz. Mindkét hatóanyag a magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére szolgál.

- A valzartán az angiotenzin II receptor antagonistának csoportjába tartozik, és a magas vérnyomás csökkentésére szolgál. Az angiotenzin II a szervezetben előforduló anyag, mely az ereket szűkíti, ezzel emeli a vérnyomást. A valzartán az angiotenzin II ezen hatását gátolja. Ennek eredményeképpen az erek elernyednek és a vérnyomás csökken.

- A hidroklorotiazid a tiazid típusú diuretikumok (más néven vízhajtók) csoportjába tartozik. A hidroklorotiazid fokozza a vizeletkiválasztást, ami szintén csökkenti a vérnyomást.

A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta az egyetlen hatóanyaggal nem megfelelően beállítható magasvérnyomás kezelésére szolgál.

A magasvérnyomás növeli a szív és az artériák munkaterhelését. Ha nem kezelik, károsíthatja az agy, a szív és a vesék ereit, és sztrókot, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget okozhat. A magasvérnyomás fokozza a szívinfarktus kockázatát. A vérnyomás normális szintre történő csökkentése csökkenti ezen betegségek kialakulásának kockázatát.

VALSARTAN HCT SANDOZ 160 mg/12,5 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
hydrochlorothiazid, valsartan

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Sandoz Hungária
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (28x (pvc/pvdc//al))
  • (28x (pvc/pvdc//al))
  • (28x (pvc/pvdc//al))

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát

- ha allergiás a valzartánra, a hidroklorotiazidra, a szulfonamid származékokra (a hidroklorotiaziddal kémiailag rokon vegyületekre) vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.

- ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Valsartan HCT Sandoz szedését - lásd a terhességről szóló részt).

- ha súlyos májbetegségben szenved.

- ha súlyos vesebetegségben szenved.

- ha nem képes vizeletet üríteni.

- ha művese-kezelést kap.

- ha a kálium vagy nátrium szintje a vérében a normálisnál alacsonyabb, vagy ha a vérében a kalcium szintje magasabb a normálisnál a kezelés ellenére.

- ha köszvényes.

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, ne szedje ezt a gyógyszert és forduljon orvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával,

- ha kálium-megtakarító gyógyszereket, káliumpótló készítményeket, káliumtartalmú sópótlókat, vagy a vér káliumtartalmát emelő gyógyszereket szed, pl. heparint. Orvosa rendszeresen ellenőrizheti a vér káliumtartalmát.

- ha alacsony a vérében a káliumszint.

- ha hasmenése, vagy súlyos hányása van.

- ha nagy dózisú vízhajtót (diuretikumot) szed.

- ha súlyos szívbetegsége van.

- ha szívelégtelenségben szenved vagy szívrohamon esett át. Kövesse gondosan kezelőorvosának kezdő adagra vonatkozó utasításait. Kezelőorvosa ellenőriheti az Ön veseműködését

- ha veseartéria szűkületben szenved.

- ha nemrégiben veseátültetésen esett át.

- ha hiperaldoszteronizmusban szenved. E betegségben a mellékvesék túl sok aldoszteron hormont termelnek. Ha ez érvényes Önre, a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta alkalmazása nem ajánlott.

- ha máj- vagy vesebetegségben szenved.

- ha korábban más gyógyszerek szedése mellett (ide értve az ACE-gátlókat is) azt tapasztalta, hogy nyelve és arca megduzzadt (angioödéma alakult ki). Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, azonnal hagyja abba a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta szedését, haladéktalanul kérjen orvosi segítséget és többé ne szedje a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát.

- ha láz, bőrkiütés és ízületi fájdalom jelentkeznek Önnél, amelyek szisztémás lupusz eritematózus (SLE, egy autoimmun betegség) jelei lehetnek.

- ha cukorbeteg, köszvényes, vagy magas a koleszterin- vagy zsírértéke a vérében.

- ha ugyanezen gyógyszerosztályba (angiotenzin II receptor antagonista) tartozó szer szedésekor allergiás reakciója volt, vagy ha allergiás vagy asztmás.

- fokozhatja a bőr fényérzékenységét.

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).

Gyermekek és serdülők

A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta használata gyermekek és (18 év alatti) serdülőkorúak esetében nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát bizonyos gyógyszerekkel együtt szedik. Szükség lehet valamelyik gyógyszer adagjának módosítására, más óvintézkedésre, illetve néhány esetben a gyógyszerek egyikének elhagyására. Ez különösen a következő gyógyszerekre vonatkozik:

- lítium, bizonyos típusú pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer

- olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják a vér kálium szintjét, illetve amelyeket befolyásol a vér kálium szintje, ilyen pl. a digoxin, amely a szívritmus szabályozásra szolgál, és bizonyos pszichiátriai gyógyszerek (antipszichotikumok)

- a vér káliumtartalmának emelkedését okozó gyógyszerek, mint a káliumpótló készítmények, a káliumtartalmú sópótlók, kálium-megtakarító gyógyszerek, heparin.

- a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszerek, pl. a kortikoszteroidok és bizonyos hashajtók

- néhány antibiotikum (rifampicin-csoport), átültetett szerv kilökődését gátló gyógyszer (ciklosporin), vagy a HIV/AIDS-fertőzés kezelésére használt vírusellenes gyógyszer (ritonavir). Ezek a gyógyszerek fokozhatják a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta hatását.

- diuretikumok (vízhajtók), köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. allopurinol, terápiás dózisú D-vitamin és kalciumpótlás, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (szájon át szedhető szerek vagy inzulinok)

- más vérnyomáscsökkentők, pl. béta-blokkolók vagy metildopa, vagy érszűkítők vagy a szívműködést serkentő gyógyszerek, mint adrenalin vagy noradrenalin

- a vércukorszintet emelő gyógyszerek, pl. diazoxid

- a daganatok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. metotrexát vagy ciklofoszfamid

- fájdalomcsillapítók

- ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek

- izomlazítók, pl. tubokuráre

- ún. antikolinerg szerek, mint az atropin vagy biperidin

- amantadin (az influenza megelőzésére szolgáló gyógyszer)

- kolesztiramin vagy kolesztipol (magas vérzsír kezelésére szolgáló gyógyszerek)

- ciklosporin, szervátültetést követően a kilökődés megakadályozására szolgáló gyógyszer

- bizonyos antibiotikumok (tetraciklinek), érzéstelenítők és nyugtatók

- karbamazepin, görcsállapotok kezelésére szolgáló gyógyszer

A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal, alkohollal

A Valsartan HCT Sandoz filmtablettát beveheti étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

Kerülje az alkoholfogyasztást, amíg nem beszélt orvosával. Az alkohol fokozhatja a vérnyomáscsökkenés mértékét és/vagy fokozhatja a szédülés vagy ájulás kockázatát.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a

gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet.

Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat vagy nemsokára szoptatni kezd.

A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mielőtt gépjárművet vezet, gépen dolgozik vagy egyéb, koncentrációt igénylő tevékenységet végez, bizonyosodjon meg arról, hogy a valzartán/hidroklorotiazid hogyan hat Önre. Sok más vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a valzartán/hidroklorotiazid ritkán szédülést okozhat és befolyásolhatja a koncentrálóképességet.

3. Hogyan kell szedni a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát?

A gyógyszert mindig pontosan az orvos utasításai szerint szedje. Ez segít a legjobb eredmény elérésében, és a mellékhatások kockázatának minimálisra csökkentésében. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A magas vérnyomásban szenvedő betegek gyakran nem észlelik a betegség tüneteit. Sokan teljesen jól érzik magukat. Ezért fontos, hogy rendszeresen megjelenjen az előírt ellenőrző vizsgálatokon akkor is, ha jól érzi magát.

Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy mennyi valzartán/hidroklorotiazid tablettát kell bevennie. Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, orvosa emelheti vagy csökkentheti az adagot.

- A valzartán/hidroklorotiazid ajánlott adagja napi egy tabletta.

- Ne változtasson az adagoláson és ne hagyja abba a gyógyszer szedését az orvos utasítása nélkül.

- A készítményt minden nap körülbelül ugyanabban az időben vegye be, általában reggel.

- A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta bevehető étkezés közben és attól függetlenül is.

- A valzartán/hidroklorotiazid tablettát egy pohár vízzel vegye be.

Ha az előírtnál több Valsartan HCT Sandoz filmtablettát vett be

Ha súlyos szédülés és/vagy ájulás jelentkezik, feküdjön le, és azonnal értesítse kezelőorvosát. Forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy menjen kórházba, ha véletlenül az előírtnál több tablettát vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, mihelyt eszébe jut. Ha azonban már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett dózist.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta szedését

A Valsartan HCT Sandoz filmtabletta kezelés megszakítása a betegség rosszabbodását okozhatja. Ne hagyja abba a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta szedését, amíg a kezelőorvosa nem mondja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet, és azonnali orvosi ellátást igényel:

Azonnal forduljon orvoshoz, ha angioödéma tüneteit észlelheti, mint például

- duzzadt arc, nyelv vagy garat

- nyelési nehézségek

- csalánkiütés és légzési nehézségek.

Egyéb mellékhatások:

Nem gyakori (1000 betegből 1-10 betegnél fordul elő):

- köhögés

- alacsony vérnyomás

- kábultság

- kiszáradás (a következő tünetekkel: szomjúság, száraz száj és nyelv, ritka vizelés, sötét színű vizelet, száraz bőr)

- izomfájdalom

- fáradtság

- bizsergő érzés vagy zsibbadás

- homályos látás

- fülzúgás (fütyülés, búgás)

Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb mint 1 betegnél fordul elő):

- szédülés

- hasmenés

- ízületi fájdalom

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

- légzési nehézségek

- jelentősen csökkent vizeletkiválasztás

- alacsony nátrium szint a vérben (kiválthat fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy súlyosabb esetekben izomgörcsöket)

- alacsony káliumszint a vérben (néha izomgyengeséggel, izomgörccsel, szívritmuszavarral)

- alacsony fehérvérsejtszám a vérben (olyan tünetekkel mint láz, bőrfertőzések, fertőzés következtében kialakuló torokfájás vagy szájfekély, gyengeség)

- emelkedett bilirubin szint a vérben (ami súlyos esetben a bőr és a szemek sárga elszíneződését okozhatja)

- a vér karbamid nitrogén és kreatinin szintjének emelkedése (ami kóros veseműködésre utalhat)

- a vér húgysav szintjének emelkedése (ami súlyos esetben köszvényt válthat ki)

- ájulás

Az önmagában adott valzartán vagy hidroklorotiazid tartalmú készítmények adása során észlelt mellékhatások:

valzartán

Nem gyakori (1000 betegből 1-10 betegnél fordul elő):

- forgó érzés

- hasi fájdalom

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

- a következő panaszok és tünetek némelyikével együtt jelentkező bőrkiütés, viszketéssel vagy anélkül: láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók és/vagy influenzaszerű tünetek

- bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz, viszketés (a vérerek gyulladásának jelei)

- alacsony vérlemezkeszám (néha szokatlan vérzéssel vagy véraláfutással)

- magas kálium szint a vérben (néha izomgörccsel, szívritmuszavarral)

- allergiás reakciók (bőrkiütéssel, viszketéssel, csalánkiütéssel, légzési vagy nyelési nehézséggel, szédüléssel)

- főleg az arc és torok feldagadása; bőrkiütés; viszketés

- a májfunkciós értékek emelkedése

- a hemoglobinszint csökkenése, vörösvérsejtek százalékos arányának csökkenése a vérben (mindkettő súlyos esetben vérszegénységhez vezethet)

- veseelégtelenség

- alacsony nátriumszint a vérben (kiválthat fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy súlyosabb esetekben izomgörcsöket)

hidroklorotiazid

Gyakori (100 betegből 1-10 betegnél fordul elő):

- viszkető bőrkiütés és egyéb típusú bőrkiütés

- csökkent étvágy

- enyhe hányinger és hányás

- ájulás, ájulás felálláskor

- impotencia

Ritka(10 000 betegből 1-10 betegnél fordul elő):

- a bőr feldagadása és hólyagosodása (a fokozott napfény érzékenység miatt)

- székrekedés, kellemetlenségérzés a gyomor vagy belek területén, májproblémák (a bőr vagy a szemek sárga elszíneződése)

- szabálytalan szívverés

- fejfájás

- alvászavarok

- lehangoltság (depresszió)

- alacsony vérlemezkeszám (néha vérzéssel vagy véraláfutással)

Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1betegnél fordul elő):

- az erek gyulladása, melynek tünetei: bőrkiütés, bíborvörös pontszerű kiütések, láz

- viszketés vagy bőrpír

- az ajkak, szemek vagy száj felhólyagosodása

- a bőr hámlása

- láz

- ízületi fájdalommal társuló bőrkiütés az arcon

- izombetegségek

- láz (bőrt érintő lupusz eritematózusz)

- súlyos felhasi fájdalom; a különböző vérsejtek hiánya vagy alacsony száma

- súlyos allergiás reakciók

- nehézlégzés

- tüdőfertőzés; légszomj

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

- A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

- Legfeljebb 30 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

- Ne szedje a Valsartan HCT Sandoz filmtablettát, ha a csomagolás sérült vagy azt felnyitották.

- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Valsartan HCT Sandoz filmtabletta

Hatóanyag: valzartán és hidroklorotiazid.

80 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.

160 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.

160 mg valzartán és 25 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.

320 mg valzartán és 12,5 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.

320 mg valzartán és 25 mg hidroklorotiazid filmtablettánként.

Egyéb összetevők:

Tabletta mag:

Mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Bevonat:

Hipromellóz, makrogol 8000, talkum, titán-dioxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172);

Tabletta mag:

Mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Bevonat:

Hipromellóz, makrogol 8000, talkum, titán-dioxid (E 171), vörös vas-oxid (E 172);

Tabletta mag:

Mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Bevonat:

Hipromellóz, makrogol 4000, talkum, titán-dioxid (E 171), vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E172);

Tabletta mag:

Mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Bevonat:

Hipromellóz, makrogol 4000, talkum, titán-dioxid (E 171), vörös vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172);

Tabletta mag:

Mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid

Bevonat:

Hipromellóz, makrogol 4000, talkum, titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172);

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Valsartan HCT Sandoz 80 mg/12,5 mg filmtabletta

Világos narancs színű, ovális alakú, mindkét oldalán enyhén domború filmtabletta, az egyik oldalán "HGH", a másikon "CG" jelöléssel.

Valsartan HCT Sandoz 160 mg/12,5 mg filmtabletta

Sötét piros színű, ovális alakú, mindkét oldalán enyhén domború filmtabletta, az egyik oldalán "HHH", a másikon "CG" jelöléssel.

Valsartan HCT Sandoz 160 mg/25 mg filmtabletta

Barnás-narancs színű, ovális alakú, mindkét oldalán enyhén domború filmtabletta, az egyik oldalán "HXH", a másikon "NVR" jelöléssel.

Valsartan HCT Sandoz 320 mg/12,5 mg filmtabletta

Rózsaszínű, ovális alakú, metszett élű filmtabletta, az egyik oldalán "NVR", a másikon "HIL" jelöléssel.

Valsartan HCT Sandoz 320 mg/25 mg filmtabletta

Sárga, ovális alakú, metszett élű filmtabletta, az egyik oldalán "NVR", a másikon "CTI" jelöléssel.

Valsartan HCT Sandoz filmtabletta az alábbi kiszerelésekben érhető el:

7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 50x1, 56, 60, 84, 90, 98, 100 vagy 280 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában