TRIPTAGRAM bevont tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Triptagram és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Triptagram szerotonin-receptor agonista néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik.

Úgy gondolják, hogy a migrénes fejfájás oka az erek kitágulása. A Triptagram összehúzza ezeket az ereket, ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.

A Triptagramot mind a figyelmeztető tünetekkel, aurával (a figyelmeztető tünetek közé rendszerint látászavarok, pl. fényfellobbanás, zegzugos alakú fények, csillaglátás vagy hullámok jelentkezése tartozik), mind az anélkül jelentkező migrénes rohamok kezelésére alkalmazzák.

TRIPTAGRAM bevont tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 100 mg (2x)
  • 100 mg (6x)
  • 50 mg (6x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Triptagram szedése előtt

Ne szedje a Triptagramot:

  • ha túlérzékeny (allergiás) a szumatriptánra vagy a Triptagram egyéb összetevőjére;
  • ha korábban szívrohama volt,
  • ha bármilyen szívbetegségben szenved,
  • ha szívbetegségre utaló tünetei vannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban,
  • ha kórelőzményében szélütés vagy átmeneti agyi vérellátási zavar szerepel (TIA, a szélütés enyhébb formája, melynek tartama a 24 órát nem haladja meg),
  • ha a lábában olyan vérkeringési zavarok alakultak ki, melyek járás közben görcsös fájdalmat okoznak (ezt perifériás érbetegségnek nevezik),
  • ha kórosan magas a vérnyomása, vagy ha a vérnyomása a gyógyszerszedés ellenére is magas.
  • ha májműködése nagy mértékben csökkent,
  • ha ergotamin tartalmú gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban (migrénje kezelésére),
  • ha a MAO-gátlók csoportjába tartozó gyógyszereket szed vagy szedett a közelmúltban (például moklobemidet depresszió kezelésére vagy szelegilint Parkinson kór kezelésére).

A Triptagram fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • ha szívbetegségre utaló tünetei vannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasában, ami a torkába is kisugárzik
  • ha a szelektív szerotonin visszavételt gátló szerek csoportjába tartozó gyógyszereket szed (depresszió vagy más lelkibetegségek kezelésére)
  • ha máj- vagy veseműködése csökkent
  • ha epilepsziában vagy olyan egyéb betegségben szenved, mely csökkenti az epilepsziás görcsküszöböt
  • ha allergiás a szulfonamidokra
  • ha úgy gondolja, hogy Önnél fokozott a szívbetegség kialakulásának veszélye (pl. ha cukorbeteg, erős dohányos vagy nikotinpótló kezelésben részesül), és különösen akkor, ha Ön menopauzán átesett nő vagy 40 év feletti férfi, és fennállnak ezek a veszélyt jelentő tényezők, orvosának ellenőriznie kell a szívműködést, mielőtt a Triptagramot felírná. Nagyon ritkán súlyos szívbetegségek alakultak ki a Triptagram szedése alatt, annak ellenére, hogy a vizsgálatok során nem észleltek szívbetegségre utaló tüneteket. Keresse fel orvosát tanácsért, ha bármilyen aggodalma van ezzel kapcsolatban.

A Triptagram csak akkor alkalmazható, ha egyértelmű, hogy fejfájása migrénes fejfájás. Ha fejfájása különbözik a szokásos fejfájásoktól, ne szedje a Triptagramot, mielőtt orvosával nem beszélt.

A Triptagram bevétele után mellkasában rövid ideig fájdalmat vagy nyomást érezhet, ez egészen erős is lehet és torkába is kisugározhat. Nagyon ritka esetekben ezt a szívére gyakorolt hatás okozhatja. Ezért, ha a tünetek nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.

A túl hosszú ideig tartó Triptagram kezelés tartós, napi fejfájást okozhat vagy fejfájása súlyosbodhat. Kérdezze meg orvosát, ha úgy gondolja, hogy Önnél ez az eset áll fen. A probléma megoldása érdekében szükséges lehet a Triptagram kezelés abbahagyása.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Triptagram hatását, és a Triptagram is módosíthatja más gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ez különösen fontos, ha olyan gyógyszereket szed, melyek az alábbiakat tartalmazzák:

  • ergotamin (migrén kezelésére),
  • MAO-gátlók (pl. moklobemid depresszió kezelésére vagy szelegilin Parkinson kór kezelésére),
  • lítium (mániás/depressziós (bipoláris) betegségek kezelésére,
  • szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI-k depresszió vagy más lelkibetegségek kezelésére) vagy közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítményeket.

Terhesség és szoptatás

Kevés adat áll rendelkezésre a terhesség során történő alkalmazásáról. Ezért kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt terhesség alatt szedni kezdené a Triptagramot.

Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt szoptatás alatt szedni kezdené a Triptagramot. A Triptagram kiválasztódik az anyatejbe, ezért a szumatriptán bevétele után 24 órán keresztül a szoptatást kerülni kell.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A migrénes beteg a migrénes roham miatt vagy a Triptagramal történő kezelés következtében is érezhet álmosságot. Ezt figyelembe kell venni, ha fokozott figyelemre van szüksége, pl. vezetés közben.

Fontos információk a Triptagram egyes összetevőiről

A Triptagram laktózt tartalmaz. Amennyibenorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Triptagramot?

A Triptagramot mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Orvosa fogja meghatározni az Önnek személy szerint megfelelő adagot.

Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet, még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.

Hogyan szedje a Triptagramot

  • A tablettákat egészben, egy fél pohár vízzel kell bevenni. Az 50 mg-os tabletta két egyenlő félre osztható. A tabletták összetörhetők és vízzel elkeverhetők.
  • A Triptagramot a migrénes roham első jeleinek jelentkezésekor be kell venni, de bevehető a roham későbbi fázisában is.
  • A Triptagram a roham megelőzésére nem alkalmazható.

Adagolás:

A szokásos adag felnőtteknek egy 50 mg-os tabletta egy migrénes roham kezelésére. Néhány betegnek szüksége lehet 100 mg-ra. A maximális adag naponta 300 mg.

Ha a migrén tünetei először megszűnnek az első adag gyógyszerre, de később visszatérnek, az adagot 24 óra alatt egyszer, ritka esetekben maximum kétszer meg lehet ismételni. A napi 300 mg-os adagot nem szabad túllépni.

Ha a migén tünetei az első adag gyógyszer bevétele után NEM szűnnek meg és a gyógyszer hatástalan, ne vegyen be további adagokat ugyanazon migrénes roham kezelésére.

Következő alkalommal, ha migrénje van, ismét megpróbálhatja a Triptagram bevételét.

Ha úgy tapasztalja, hogy a Triptagram hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál több Triptagramot vett be

A túladagolás tüneteit megegyeznek a 4. "Lehetséges mellékhatások" c. pontban leírtakkal. Ha túl sok tablettát vett be, forduljon orvoshoz vagy keressen fel egy kórházat.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Triptagram is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alább felsorolt mellékhatások közül néhányat maga a migrénes roham is kiválthat.

A következő meghatározásokat alkalmazzák a mellékhatások gyakoriságának leírására:

Gyakori 10-ből kevesebb, mint 1 betegben, de 100-ból több mint egy betegben

Nem gyakori 100-ból kevesebb, mint 1 betegben, de 1000-ből több mint egy betegben

Ritka 1000-ből kevesebb, mint 1 betegben, de 10 000-ből több mint egy betegben

Nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint egy betegben

Gyakori:

  • kipirulás (az arc néhány percig tartó kivörösödése), szédülés, gyengeségérzet, fáradtság és álmosság
  • a vérnyomás rövid ideig tartó emelkedése nem sokkal a gyógyszer bevétele után
  • rosszullét érzése (hányinger) vagy rosszullét (hányás) - ha nem a migrénes roham része
  • fájdalom, zsibbadásérzet, melegség-/hidegérzet, elnehezülés és nyomás- vagy szorításérzet. Ha ezek a hatások folytatódnak vagy különösen súlyosak, különösen a mellkasi vagy szívtáji fájdalom, ami a karokba is kisugárzik, azonnal forduljon orvosához, mivel ritkán jelentettek ilyen tüneteket, melyeket szívroham váltott ki.

Nagyon rika:

  • látás zavarok, például hunyorgás, kettős látás és csökkent látás. Voltak olyan esetek, melyek során tartós látáscsökkenés alakult ki
  • a vérnyomás csökkenése, mely ájulás érzéséhez vezethet, főleg felállás során
  • szívverésének lassulása vagy gyorsulása, szapora szívverés, szívritmus-változás
  • reszketés, remegés vagy akarattól független mozgások
  • nyakmerevség.

Ha májműködésének ellenőrzésére vérvizsgálatot végeznek és Ön Triptagramot szed, ezt közölje orvosával, mert ez befolyásolhatja az eredményeket.

Ha a következő tünetek közül bármelyik is jelentkezik, hagyja abba a Triptagram szedését és azonnal keresse fel orvosát:

  • hirtelen fellépő zihálás, gyors szívverés vagy szorító érzés a mellkasban, a szemhéjak, az arc vagy az ajkak megduzzadása, bőr kipirulás - vörös foltok vagy csalánkiütés (bőrkiütések), melyek allergiás reakció jelei lehetnek.
  • görcsök (főként azoknál, akiknek kórelőzményében epilepszia szerepel)
  • vastagbélgyulladás (egy bélszakasz), ami a has baloldalán fellépő fájdalom és/vagy véres hasmenés formájában jelentkezhet.
  • Raynaud jelenség, aminek során hidegre vagy stresszre a bőr sápadtsága vagy kékes elszíneződése és/vagy a kéz- és lábujjak, fülek, orr vagy állkapocs fájdalma lép fel.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Triptagramot tárolni

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Triptagramot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk

Mit tartalmaz a Triptagram tabletta?

  • A készítmény hatóanyaga a szumatriptán. Egy tabletta 50 mg, illetve 100 mg szumatriptánt tartalmaz (szumatiptán-szukcinát formájában).
  • Egyéb összetevők:

Tablettamag: laktóz-monohidrát, vízmentes laktóz, kroszkarmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, mannit, magnézium-sztearát.

Bevonat: laktóz-monohidrát, mannitol, triacetin, talkum és titán-dioxid (E171).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Bevont tabletta.

Triptagram 50 mg bevont tabletta: fehér, ovális alakú, mindkét oldalán domború, mindkét oldalán és élein bemetszéssel, egyik oldalán "SN", másik oldalán "50" bevéséssel ellátott bevont tabletta.

Triptagram 100 mg bevont tabletta: fehér, ovális alakú, mindkét oldalán domború, egyik oldalán "SN", másik oldalán "100" bevéséssel ellátott bevont tabletta.

Csomagolás:

Buborékcsomagolásban, dobozban: 2, 3, 4, 6, 18, illetve 24 tabletta

Műanyag tablettatartályban, dobozban: 2, 3, 4, 6, 18, illetve 24 tabletta

Nem feltétlenül minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában