TRAMALGIC 50 mg kemény kapszula

1. Milyen típusú gyógyszer a Tramalgic és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tramalgic mérsékelt és erős, heveny vagy idült fájdalom csillapítására szolgál.

2. Tudnivalók a Tramalgic SZEDÉSE előtt

Ne szedje a Tramalgicot:

- ha allergiás (túlérzékeny) a tramadolra vagy a Tramalgic egyéb összetevőjére ill ópioid típusú fájdalomcsillapítókkal szemben,

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: tramadol

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x)

- alkohollal, altatószerrel, fájdalomcsillapítóval vagy egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszerrel történt mérgezés, túladagolás állapotában,

- MAO-gátló típusú depresszió elleni gyógyszer szedése esetén vagy szedését követő 2 héten belül (lásd az "Kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek" c. részt),

- nem megfelelően kezelt epilepsziás betegség esetén,

- kábítószer-megvonás kezelésére nem alkalmazható,

- 12 év alatti életkorban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Tramalgic fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha Ön úgy véli, hogy más fájdalomcsillapító szerektől (opioidok) való függőségben szenved;

- ha Önnek tudatzavara van;

- ha Ön sokkos állapotban van (ennek egyik jele lehet a hideg verejték);

- ha Önnek agyi nyomásfokozódása van (esetleg fejsérülés vagy agybetegség után);

- ha Önnek nehézlégzése van;

- ha Ön hajlamos epilepsziára vagy rohamokra; mivel a rohamok kockázata fokozódik,

- ha Önnek máj- vagy vesebetegsége van;

Ilyen esetekben kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt elkezdené szedni a gyógyszert.

A tramadol ajánlott adagjaival kezelt betegek esetében is beszámoltak görcsök előfordulásáról, aminek kockázata fokozódhat, ha a tramadol dózisa meghaladja az ajánlott napi legnagyobb adagot (400 mg).

Függőség

Felhívjuk figyelmét, hogy a Tramalgic szedése testi és lelki függőséghez vezethet. Ha a Tramalgicot Önnél tartósan alkalmazzák, a készítmény hatása csökkenhet, ezért egyre nagyobb adagokat kell használni (tolerancia alakul ki). Gyógyszerekkel való visszaélésre hajlamos vagy gyógyszerfüggő betegek kezelése Tramalgickal csak rövid ideig és szigorú orvosi felügyelet mellett történhet.

Kérjük, akkor is tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti problémák bármelyike a Tramalgickal történő kezelés során, vagy azt megelőzően bármikor előfordult.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Tramalgicot nem szabad MAO-gátló gyógyszerekkel (a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek) együtt alkalmazni.

A Tramalgic fájdalomcsillapító hatása csökkenhet, és hatásának tartama megrövidülhet, ha Ön olyan gyógyszert szed, amelyek az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

- karbamazepin (epilepsziás rohamokra);

- pentazocin, nalbufin vagy buprenorfin (fájdalomcsillapítók);

- ondanszetron (hányinger megelőzésére).

Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy használhatja-e a Tramalgicot, és ha igen, milyen adagban.

A mellékhatások kockázata növekszik,

- ha Ön nyugtatókat, altatókat, egyéb fájdalomcsillapítókat, mint pl. morfint és kodeint (köhögés elleni gyógyszerként is) szed vagy alkoholt fogyaszt a Tramalgic alkalmazása során. Álmosabbnak érezheti magát, vagy úgy érezheti, el fog ájulni. Ha ez történik, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

- ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsöket (rohamokat) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek. A roham előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Tramalgicot használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy a Tramalgic megfelelő-e az Ön számára.

- ha Ön szelektív szerotonin-visszavétel gátlókat (ezeket gyakran SSRI-nek nevezik) vagy MAO-gátlókat (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek) szed. A Tramalgic kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, és Önnél az alábbi tünetek léphetnek fel: zavartság, nyugtalanság, láz, verejtékezés, a végtagok vagy a szem mozgás-összehangolásának zavara, akaratlagosan nem szabályozható izomrángások vagy hasmenés.

- ha Ön kumarin típusú véralvadásgátlókat, pl. warfarint szed a Tramalgic alkalmazása során. A Tramalgic befolyásolhatja ezeknek a gyógyszereknek a véralvadásra kifejtett hatását, és vérzés léphet fel.

A Tramalgic egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A kezelés ideje alatt alkoholt fogyasztani tilos!

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Nagyon kevés adat áll rendelkezésre a tramadol biztonságosságáról emberi terhességben. Ezért a Tramalgic szedése terhesség alatt nem javasolt.

Terhesség alatti tartós alkalmazása az újszülöttnél megvonási tünetekhez vezethet.

Általában a tramadol használata szoptatás alatt nem ajánlott. A tramadol kis mennyisége kiválasztódik az anyatejbe. Egyszeri adag után általában nem szükséges megszakítani a szoptatást.

Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tramalgic álmosságot okozhat. Alkohol és nyugtató hatású gyógyszerek e hatást fokozhatják.

A kezelés ideje alatt gépkocsit vezetni, baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos.

3. Hogyan kell SZEDNI a TramalgicOt?

A Tramalgicot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalomérzékenysége szerint kell meghatározni. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni.

A készítmény szokásos adagja az alábbi.

Felnőttek és serdülőkorúak 12 éves kortól:

egy vagy két kapszula (ami 50 vagy 100 mg tramadol-hidrokloriddal egyenértékű) naponta.

A fájdalomtól függően a hatás kb. 4-8 óráig tart.

Ne szedjen naponta 8 kapszulánál (ami 400 mg tramadol-hidrokloriddal egyenértékű) többet, kivéve, ha kezelőorvosa erre utasítja.

Idősek

Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol kiválasztódása elhúzódhat. Ha ez Önre érvényes, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Máj- vagy vesebetegség (elégtelenség) / dializált betegek

Ha Ön máj- és/vagy veseelégtelenségben szenved, a tramadol kiválasztódása elhúzódhat. Lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Hogyan és mikor kell szedni a Tramalgicot?

Szájon át történő alkalmazásra.

A Tramalgicot egészben kell lenyelni, eltörés vagy szétrágás nélkül, elegendő mennyiségű folyadékkal. Bevehető éhgyomorra vagy étkezés közben is.

Mennyi ideig kell szedni a Tramalgicot?

A Tramalgic kapszulát nem szabad a szükségesnél hosszabb ideig szedni. Ha Önnek hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, kezelőorvosa rendszeres rövid időközönként (szükség szerint a kezelés során tartott szünetekkel) ellenőrizni fogja, hogy Önnek folytatnia kell-e a Tramalgic szedését, és ha igen, milyen adagban.

Alkalmazása gyermekeknél

Magas hatóanyagtartalma miatt 12 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható a Tramalgic.

Ha az előírtnál több Tramalgicot vett be

Ilyen esetekben azonnal orvost kell hívni!

Értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége.

Tünetek: szűk pupillák, keringési elégtelenség, tudatzavar, álmosság, eszméletlenség, légzészavarok.

Ha elfelejtette bevenni a Tramalgicot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a Tramalgic szedését

Ha Ön túl hamar megszakítja vagy befejezi a Tramalgic szedését, a fájdalom valószínűleg vissza fog térni. Ha Ön kellemetlen hatások miatt akarja megszakítani a kezelést, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

A Tramalgic szedésének abbahagyása után általában nincsenek utóhatások. Ritka esetekben azonban előfordulhat, hogy a Tramalgic-kal kezelt betegek rosszul érzik magukat, ha hirtelen abbahagyják a készítmény alkalmazását. Ilyenkor az alábbi tünetek léphetnek fel: izgatottság, szorongás, idegesség vagy remegés; túlzott aktivitás, alvászavar, gyomor- vagy bélpanaszok. Igen kevés betegnél előfordulhatnak pánikrohamok, hallucinációk, szokatlan érzések, mint pl. viszketés, bizsergés és zsibbadás, és fülcsengés. Ha Önnél a Tramalgic szedésének abbahagyása után bármelyik fenti panasz lépne fel, forduljon kezelőorvosához.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Tramalgic is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Általában a mellékhatásokat gyakoriság szerint az alábbi csoportokba sorolják:

nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint

gyakori 100-ből 1-10 beteget érint

nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint

ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint

nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint

nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.

A Tramalgic-kal végzett kezelés során a leggyakoribb mellékhatások a hányinger és a szédülés, amelyek 10 közül több mint 1 betegnél fordulnak elő.

Szívbetegségek és szívvel kapcsolatos tünetek

nem gyakori: a szívre és a vérkeringésre kifejtett hatások (erős szívdobogásérzés, szapora szívverés, bágyadtság vagy ájulás). Ezek a nemkívánatos hatások különösen álló testhelyzetben vagy fizikai megerőltetésnek kitett betegeknél fordulhatnak elő.

ritka: lassú szívverés, vérnyomás-emelkedés

Idegrendszeri betegségek és tünetek

nagyon gyakori: szédülés

gyakori: fejfájás, álmosság

ritka: az étvágy megváltozása, kóros érzések (pl. viszketés, bizsergés, zsibbadás), remegés, lassú légzés, epilepsziás rohamok, izomrángások, a mozgás összehangoltságának zavara, átmeneti eszméletvesztés (ájulás)

Ha az ajánlott adagokat túllépik, vagy ha egyidejűleg az agyműködést elnyomó egyéb gyógyszereket (depresszánsok) szednek, a légzés lelassulhat.

Epilepsziás rohamok elsősorban a tramadol nagy adagjai után fordulnak elő, vagy akkor, ha a tramadollal egyidejűleg más olyan gyógyszereket is használnak, amelyek rohamokat válthatnak ki.

Pszichiátriai kórképek

ritka: hallucinációk, zavartság, alvászavarok, szorongás és rémálmok

A Tramalgic alkalmazását követően nemkívánatos pszichés reakciók léphetnek fel, melyek erőssége és jellege változó lehet (a beteg személyisége és a kezelés időtartama szerint). Az alábbi reakciók léphetnek fel: a hangulat megváltozása (legtöbbször emelkedett hangulat, alkalmanként ingerlékenység), az aktivitás megváltozása (általában csökkenés, alkalmanként fokozódás), valamint az érzékelés és a felismerés megváltozása, ami az ítélőképesség károsodásához vezethet.

Függőség is kialakulhat.

Szembetegségek és szemészeti tünetek

ritka: homályos látás

Légzőrendszeri, mellkasi és mellűri betegségek és tünetek

ritka: légszomj (nehézlégzés)

Beszámoltak az asztma súlyosbodásáról, de a gyógyszerrel való ok-okozati összefüggést nem sikerült megállapítani.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

nagyon gyakori: hányinger

gyakori: hányás, székrekedés, szájszárazság

nem gyakori: öklendezés, gyomorpanasz (pl. nyomásérzés a gyomorban, puffadás), hasmenés

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei

gyakori: verítékezés

nem gyakori: bőrreakciók (pl. viszketés, bőrkiütés)

A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei

ritka: izomgyengeség

Máj- és epebetegségek illetve tünetek

igen ritka: májenzim-értékek emelkedése

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

ritka: nehéz vagy fájdalmas vizeletürítés, a normálisnál kevesebb vizelet

Általános tünetek az alkalmazás helyén fellépő reakciók

gyakori: fáradtságérzés

ritka: igen ritka esetekben allergiás reakció (pl. nehézlégzés, zihálás, a bőr duzzanata) és sokk (hirtelen keringési elégtelenség) fordult elő. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli: az arc, a nyelv és/vagy a torok megdagadása és/vagy nyelési nehézség vagy csalánkiütés, nehézlégzéssel együtt

Ha a Tramalgicot hosszú ideig alkalmazzák, függőség alakulhat ki, bár ennek kockázata igen csekély. Ha a kezelést hirtelen megszakítják, megvonási tünetek léphetnek fel (lásd 2. pont "Függőség" és 3. pont "Ha idő előtt abbahagyja a Tramalgic szedését" c. részeket).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a TramalgicOt tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Tramalgicot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk

Mit tartalmaz a Tramalgic

- A készítmény hatóanyaga: 50,0 mg tramadol-hidroklorid kemény kapszulánként.

- Egyéb összetevők: töltet: kolloid szilícium-dioxid (hidrofób, vízmentes), magnézium-sztearát, vízmentes kalcium-hidrogénfoszfát; kapszulatok: zselatin, titán-dioxid (E171).

Milyen a Tramalgic készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér, szagtalan port tartalmaz.

30 db vagy 50 db vagy 60 db kemény kapszula fehér, átlátszatlan PVC/Al buborékfóliában és dobozban.

Címkék: Fájdalomcsillapító, Láz, Lázcsillapító, Nyugtalanság, Nyugtató

További gyógyszerek tramadol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában