• Torvatec filmtabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a Torvatec filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Torvatec filmtabletta a "sztatinok" csoportjába tartozik, amelyek a lipid(vérzsír)szintet szabályozó gyógyszerek.

    A Torvatec filmtablettát a vérben lévő, koleszterin- és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, a Torvatec alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.

    2. TUDNIVALÓK A TORVATEC FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Torvatec filmtablettát

    - ha allergiás az atorvasztatinra vagy bármely hasonló, a vérzsírszint-csökkentésére alkalmazott gyógyszerre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: atorvastatin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - ha májbetegsége van vagy volt korábban.

    - ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.

    - ha fogamzóképes korú nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert.

    - ha terhes vagy teherbe kíván esni.

    - ha szoptat.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A következőkben felsorolt okok miatt, a Torvatec lehet nem megfelelő az Ön számára. A Torvatec szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel:

    - ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.

    - ha veseproblémái vannak.

    - ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn.

    - ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő.

    - ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. "sztatinok" vagy "fibrátok" néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak.

    Kapcsolódó cikkek

    Koleszterin probléma - és gyógyszer dózis 2.
    A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI
    Miért magas a koleszterinszintem?
    Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?
    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    - ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt iszik.

    - ha kórelőzményében májbetegség szerepel.

    - ha 70 évnél idősebb.

    - ha súlyos légzési elégtelensége van.

    Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa a Torvatec-kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd. 2. pont "Egyéb gyógyszerek és a Torvatec").

    Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

    Egyéb gyógyszerek és a Torvatec

    Néhány gyógyszer megváltoztathatja a Torvatec hatását, vagy a Torvatec változtathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor megnövelheti a mellékhatások súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (leírását lásd a 4. pontban):

    - a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin

    - bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, pl. eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav

    - a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol);

    - anginára vagy magas vérnyomásra használt kalcium-csatorna blokkolók, pl. amlodipin, diltiazem,; szívritmusát szabályozó gyógyszerek pl. digoxin, verapamil, amiodaron

    - HIV kezelésére használt gyógyszerek pl. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir stb.

    - egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek a Torvatec-el: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító) és savmegkötők (alumínium vagy magnézium tartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek).

    - Vény nélkül kapható gyógyszerek: orbáncfű.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    A Torvatec egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

    A Torvatec alkalmazására vonatkozó utasításokért lásd 3. pont. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:

    Grépfútlé

    Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja a Torvatec hatását.

    Alkohol

    A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd 2. pont: " Figyelmeztetések és óvintézkedések" című rész".

    Terhesség és szoptatás

    Ne szedje a Torvatec filmtablettát, ha Ön terhes, vagy ha terherbe kíván esni.

    Fogamzóképes korban lévő nők a Torvatec filmtablettát kizárólag akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.

    Ne szedje a Torvatec filmtablettát, ha Ön szoptat.

    A Torvatec biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja az alkalmazáshoz szükséges képességeit.

    3. Hogyan kell szedni a Torvatec filmtablettát?

    A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit a Torvatec-kezelés ideje alatt is be kell tartani.

    A Torvatec ajánlott kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknek a Torvatec maximális adagja naponta egyszer 80 mg és gyermekeknek naponta egyszer 20 mg.

    A Torvatec filmtablettát egy korty vízzel egészben kell lenyelni, és étkezéstől függetlenül a nap bármely szakaszában bevehető. Mindazonáltal lehetőleg minden nap azonos időpontban vegye be a gyógyszert.

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A Torvatec-kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

    Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy a Torvatec hatása túl erős vagy túl gyenge.

    Ha az előírtnál több Torvatec filmtablettát vett be:

    Ha véletlenül túl sok Atorvastatin Krka tablettát (többet, mint az Ön szokásos napi adagja), értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba.

    Ha elfelejtette bevenni a Torvatec filmtablettát

    Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a Torvatec szedését

    Ha további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, vagy abba szeretné hagyni a kezelést, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

    Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):

    - Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat.

    - A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, szájban, a szemek és nemi szervek környékén felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak.

    - Az izomgyengeséget, érzékenységet vagy fájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik, mely életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.

    Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

    - Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májpanaszokra utalhat. Beszéljen orvosával, amint lehetséges.

    A Torvatec egyéb, lehetséges mellékhatásai

    Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):

    - az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés

    - allergiás reakciók

    - a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését), a vér kreatin-kináz-szintjének emelkedése

    - fejfájás

    - émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés

    - ízületi fájdalom, izomfájdalom és hátfájás

    - kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények

    Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):

    - étvágycsökkenés (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését)

    - rémálmok, álmatlanság

    - szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés

    - homályos látás

    - zúgás a fülben és/vagy a fejben

    - hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigygyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz)

    - májgyulladás (hepatitis)

    - kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás

    - nyakfájás, az izmok fáradékonysága

    - nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokák környékén (ödéma), emelkedett testhőmérséklet

    - fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat

    Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint):

    - látászavarok

    - váratlan vérzés vagy véraláfutás

    - epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása)

    - ínsérülés

    Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

    - allergiás reakció - tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás

    - halláscsökkenés

    - férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).

    A következő mellékhatásokat jelentették néhány "sztatin" (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:

    - szexuális nehézségek

    - depresszió

    - légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz

    - cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Torvatec filmtablettát tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó

    A külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Torvatec filmtabletta

    - A készítmény hatóanyaga az atorvasztatin. 10 mg, 20 mg vagy 40 mg atorvasztatin (atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

    - Egyéb összetevők: tablettamag: mannit (E 421), mikrokristályos cellulóz, kalcium-karbonát (E 170), povidon (K-30), kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-lauril-szulfát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát;

    filmbevonat: hipromellóz 6 cP (E 464), titán-dioxid (E 171), makrogol 6000, talkum.

    Milyen a Torvatec filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A 10 mg-os tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, átmérő: 7 mm.

    A 20 mg-os tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, átmérő: 9 mm.

    A 40 mg-os tabletta: fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, méretek: 8,2 x 17 mm.

    4 db, 7 db, 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 84 db, 98 db, 100 db, 200 db (10 x 20), 500 db filmtabletta minden hatáserősségben Opa/Al//PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek atorvastatin hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában