TOBRADEX szemkenőcs

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TOBRADEX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A TOBRADEX egy szemgyulladások kezelésére szolgáló kortikoszteroidot, és egy, szemfertőzések kezelésére való antibiotikumot tartalmazó kombinációs készítmény.

A TOBRADEX a szemfelszín (kötőhártya és szemhéj) és a szem elülső részének (azaz a szaruhártya, a sugártest és az érhártya) olyan szteroidra reagáló gyulladásainak kezelése szolgál, ahol bakteriális fertőzés vagy annak kockázata áll fenn.

TOBRADEX szemkenőcs GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
dexamethasone, tobramycin

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Alcon Hungária
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (3,5 g)
Tobradex szemkenőcs dobozkép

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A TOBRADEX ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a TOBRADEX-et

  • ha allergiás (túlérzékeny) a tobramicinre, dexametazonra vagy a TOBRADEX egyéb összetevőire;
  • ha vírusok (ideértve a herpes simplex, vaccinia, varicella vagy sok egyéb vírus), gombák vagy mikobaktérium (úgymint gümőkór) okozta szemgyulladása vagy fertőzése van;
  • ha a szem felső rétegét érintő sérülése vagy fertőzése van;
  • szoros orvosi megfigyelés hiányában.

A TOBRADEX fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • A TOBRADEX hatékonyságát és biztonságosságát 2 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem állapították meg.
  • Ha galukómája (zöldhályogja) van, a kezelőorvosa eldönti, hogy a TOBRADEX kezeléssel járó előny nagyobb-e, mint a szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő használatával járó kockázat. A szembelnyomását hetente ellenőrizni kell.
  • Kortikoszteroidok szemen, hosszú ideig való alkalmazása esetén néhány esetben a szembelnyomás a normál színt fölé emelkedhet. A szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő alkalmazása glaukómát (zöldhályogot) okozhat látóideg károsodással, látáscsökkenést, vagy katarakta (szürkehályog) kialakulását okozhatja.

A szembelnyomást a kezelés ideje alatt rendszeresen ellenőrizni kell.

  • Csökkenhet szervezetének védekező reakciója, és megnő a veszélye további szemfertőzések kialakulásnak, ideértve a gombás és vírusos szaruhártya fertőzéseket.
  • Az egész szervezetet érintő hatások ritkán fordulnak elő. A kortikoszteroidok gátolhatják a kortizon hormon termelésének képességét, vagy lassíthatják gyermekekben a növekedés ütemét, különösen nagy dózisú vagy hosszú ideig tartó kezelés során.
  • Ha már korábban kezelték vagy jelenleg herpesz vírus okozta szemfertőzéssel kezelik. Szemészeti kortikoszteroidok használata kiújíthatja, vagy súlyosbíthatja fertőzését, így nagy odafigyelésre van szükség. Szemeit rendszeres időközönként orvosnak kell megvizsgálnia.
  • Ha a szem szöveteit (szaruhártyát vagy a kötőhártyát) elvékonyító betegsége van. A kortikoszteroidok helyi alkalmazása a szemgolyó átfúródását okozhatja.
  • A kezelés túl korai abbahagyása. Antibiotikumos vagy nagy dózisú szemészeti kortikoszteroidokkal történő kezelés hirtelen abbahagyásakor eredeti betegsége újra kiújulhat.
  • Ha érzékeny egyéb aminoglikozid antibiotikumra, különösen a kanamicinre, neomicinre és a gentamicinre, mivel a tobramicinnel keresztreakció lehetséges.
  • Szemészeti antibiotikumok hosszú ideig tartó alkalmazásakor. A többi antibiotikumhoz hasonlóan a szemészeti antibiotikumok hosszabb ideig történő használata rezisztens organizmusok elterjedését segíthetik elő.
  • Beszéljen kezelőorvosával, ha a fent említett figyelmeztetések bármelyike vonatkozik Önre, vagy korábban vonatkozott Önre.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Ha egynél több szemészeti készítményt használ, várjon 15 percet az egyes alkalmazások között. A szemkenőcsöt alkalmazza legutoljára.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A TOBRADEX egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Nem értelmezhető.

Terhesség

A TOBRADEX-et kellő óvatossággal használja, és kizárólag akkor, ha erre kezelőorvosa utasította. Mielőtt bármely gyógyszert elkezdené alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Szoptatás

Óvatossággal kell eljárni, mivel mindig fennáll annak lehetősége, hogy a gyógyszer átjut az anyatejbe.

Mielőtt bármely gyógyszert elkezdené alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mint bármely szemkenőcsnél, a TOBRADEX alkalmazása is átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TOBRADEX-ET?

A TOBRADEX-et mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A szokásos adag

Egy kis mennyiséget (körülbelül 1-1,5 cm-es csíkot) kell a kötőhártya zsákba juttatni naponta 3-4-szer. A kenőcs kombinációban is alkalmazható úgy, hogy a kenőcsöt lefekvéskor, a szemcseppet pedig a nap folyamán használja.

Csak akkor használja mindkét szemébe a TOBRADEX-et, ha orvosa erre utasította.

Kezelőorvosa tájékoztatni fogja a TOBRADEX alkalmazásának időtartamáról. Ne hagyja túl korán abba a kezelést.

Csak szemkenőcsként használja a TOBRADEX -et.

  • Vegye kézbe a TOBRADEX szemkenőcsös tubust és egy tükröt.
  •  Mossa meg a kezét.
  • Csavarja le a kupakot.
  • A tubust tartsa hüvelyk - és mutatóujja között.
  • Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. A szemkenőcsnek ide kell kerülnie. (1. ábra).
  • Tegye közel szeméhez a tubus csövét. Szükség esetén használjon tükröt.

A csővel ne érintse szeméhez vagy szemhéjához, illetve a környező területekhez vagy egyéb felszínekhez, mert a szemkenőcs beszennyeződhet.

  • Finoman nyomja meg a tubust, hogy egy kis mennyiség kerüljön a szemébe (2. ábra).
  • A TOBRADEX szemkenőcs használatát követően engedje el alsó szemhéját, pislogjon párszor, hogy a kenőcs beborítsa a szem egész felszínét. Óvatosan csukja be szemét pár másodpercig; ez segít megakadályozni a TOBRADEX szemkenőcs bekerülését a szervezetébe.
  • Amennyiben a szemkenőcsöt mindkét szeménél alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szemnél is.
  • Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a kupakot.
  • Egyszerre csak egy tubust használjon.

Ha a kenőcs nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.

Ha az előírtnál több TOBRADEX-et alkalmazott, öblítse ki meleg vízzel. Ne tegyen több kenőcsöt a szemébe, míg el nem érkezett a következő szokásos adag ideje.

Ha elfelejtette alkalmazni a TOBRADEX-et, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Mindamellett, ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási sémájához. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha abbahagyja a TOBRADEX alkalmazását anélkül, hogy orvosát tájékoztatta volna erről: ismételten fellángolhat a gyulladás vagy a fertőzés, ha idő előtt abbahagyja a kezelést. Orvosa utasítása nélkül ne hagyja abba hirtelen a készítmény alkalmazását. Lehetséges, hogy orvosa fokozatosan akarja majd csökkenteni az Ön által alkalmazott adagot, hogy ezáltal is csökkenjen a nem kívánt hatások kialakulásnak lehetősége.

Ha más szemészeti készítményt is használ, várjon legalább 15 percet a TOBRADEX és a másik készítmény használata között. A TOBRADEX szemkenőcsöt használja utolsóként.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a TOBRADEX is okozhat mellékhatásokat, amelyek nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatja szemében:

Gyakori mellékhatás (100 kezelt emberből legfeljebb 10 embernél fordulhatnak elő): szemfájdalom, szemvörösség, szemirritáció, szemhéj vörössége, szokatlan érzés a szemben.

Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt emberből legfeljebb 1 embernél fordulhatnak elő): szaruhártya gyulladás, megemelkedett szembelnyomás, szemallergia, kötőhártya-duzzanat, szemviszketés, szemszárazság, kellemetlen érzés a szemben, homályos látás, idegentest-érzés a szemben, szemkáprázás, kötőhártya-gyulladás, szemhéj duzzanat, fokozott könnyezés.

A szerveztében az alábbi reakciókat tapasztalhatja:

Gyakori mellékhatások: fejfájás, orrgaratfolyás.

Nem gyakori mellékhatások: hangrés görcse, orrfolyás.

Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL TÁROLNI A TOBRADEX-ET?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tubuson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a TOBRADEX-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Hűtőszekrényben nem tárolható.

Négy héttel az első felbontást követően a fertőzések elkerülése végett a felnyitott gyógyszert ki kell dobni, és új szemkenőcsös tubust kell használni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a TOBRADEX szemkenőcs

A készítmény hatóanyaga 1 mg/g dexametazon és 3 mg/g tobramicin grammonként. Egyéb összetevők: vízmentes klórbutanol, folyékony paraffin, fehér vazelin.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

3,5 g szemkenőcs laminált alumínium tubusban, PE csővel és csavaros kupakkal, dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában