• Tevabone

    1. Milyen típusú gyógyszer a Tevabone és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Tevabone olyan gyógyszer, amely két különálló készítményből áll: alendronsav tablettákból és alfakalcidol kapszulákból.

    Milyen típusú gyógyszer az alendronsav?

    Az alendronsav a biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Az alendronsav megelőzi a menopauzát követő csonttömegvesztést és segíti a csont regenerálódását. Ilymódon az alendronsav csökkenti a csontritkulás (oszteoporózis) következtében gyakran előforduló csonttörések kockázatát, különösen a csigolya- és a csípőcsont törések esetében. Az alendronsav nem hormon készítmény.

    Milyen típusú gyógyszer az alfakalcidol?

    Az alfakalcidol a “D-vitamin analógoknak” nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek szabályozzák a szervezet kalcium és foszfáttartalmát.

    Az alfakalcidol növeli a táplálék kalcium- és foszfáttartalmának felszívódását a vékonybélben, és elősegíti az ásványi anyagok beépülését a csontozatba. Ugyanakkor az alfakalcidol csökkenti a kalcium csontokból történő kiáramlását és megelőzi a csontok leépülését. Néhány klinikai vizsgálatban az alfakalcidol csökkentette az időskori elesések gyakoriságát.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: alendronic acid, alfacalcidol
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    A Tevabone-t a menopauzában lévő nőknél gyakori csontritkulás kezelésére alkalmazzák.

    2. Tudnivalók a Tevabone szedése előtt

    Ne szedje a Tevabone-t, ha:

    • allergiás (túlérzékeny) az alfakalcidolra, az alendronsavra, a földimogyoróra, illetve a szójára, a biszfoszfonát gyógyszercsoport más képviselőire vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
    • nyelőcsőszűkülete, nyelési nehézsége vagy egyéb olyan problémája van, amely elzárja a táplálék útját a nyelőcsőből a gyomorba.
    • képtelen legalább 30 percen át állni vagy függőleges testhelyzetben ülni. Nem szabad lefeküdnie, mert a nyelőcső területe máskülönben irritálódik a Tevabone szedése során.
    • kezelőorvosa azt mondta, hogy Önnek túlságosan magas a magnézium vérszintje.
    • kezelőorvosa azt mondta, hogy Önnek túlságosan magas a kalcium vérszintje.
    • Ön egy tej-alkáli szindrómának nevezett kórképben vagy Burnett szindrómában szenved. Ebben az állapotban bizonyos vérkémiai értékek (kalciumszint, kalcium-foszfát szorzat) nagyobbak és a vér kémhatása (pH-ja) emelkedett (úgynevezett alkalózis).
    • Ön ismert módon D-vitamin túlérzékenységben szenved.
    • Ön D-vitamin túladagolásban szenved.
    • Önnek vesebetegsége van és művesekezelésre (dialízisre) van szüksége.
    • Önnek bármikor is veseköve volt vagy szarkoidózisa (Boeck betegsége) van, az Ön kockázata fokozódik, ha ezt a gyógyszert szedi.

    A Tevabone nem alkalmazható gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél.

    Ha úgy gondolja, hogy a fentiek közül egy vagy több pont vonatkozik Önre, ne szedje ezt a gyógyszert. Beszéljen először kezelőorvosával és kövesse a tanácsát.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Tevabone szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha

    • vesebetegsége van
    • allergiában szenve
    • alacsony a vére kalciumszintje. Ezeket először a Tevabone szedésének megkezdése előtt rendezni kell. Egyéb, a szervezete kalcium- vagy a foszfátegyensúlyának zavarával összefüggő betegségét (pl. a mellékpajzsmirigy csökkent működését) először esetlegesen kezelnie kell, és szoros, rendszeres ellenőrzésre van szüksége a Tevabone szedése során.
    • szarkoidózisban (Boeck betegségben), leukémiában vagy lymphomában szenved, az Ön kockázata fokozódik, ha ezt a gyógyszert szedi.
    • magas kalciumtartalmú étrenden él;Önnél nagyobb lehet a magas kalcium vérszint (hiperkalcémia) kockázata
    • Ön a tápcsatorna felső részét érintő betegségben szenved (pl. nyelési nehézség, nyelőcsőbetegség, a gyomor-, illetve a vékonybél-nyálkahártya gyulladása vagy gyomor-, illetve vékonybél-fekélyek), vagy ha a közelmúltban (az elmúlt évben) súlyos tápcsatornabetegsége volt (pl. peptikus fekély vagy aktív tápcsatornavérzés), ha Önnél a tápcsatorna felső részében műtétet végeztek (a pilorusz (gyomorkapu)-plasztika kivételével).
    • orvosa azt mondta, hogy Önnek Barrett-nyelőcsöve van (a nyelőcső alsó részét borító sejtek elváltozásával összefüggő állapot).
    • fogazata állapota rossz, ínybetegsége van vagy nem jár rendszeresen fogorvoshoz.
    • Ön foghúzás előtt áll.
    • rosszindulatú daganatos betegsége van.
    • kemoterápiás vagy sugárkezelést kap.
    • kortikoszteroidokat (pl. prednizont vagy dexametazont) szed
    • Ön dohányzik vagy dohányzott (mivel ez fokozhatja a fogászati problémák kockázatát).

    Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy a Tevabone-kezelés megkezdése előtt menjen el ellenőriztetni a fogait.

    Fontos, hogy a Tevabone-kezelés alatt megfelelő szájhigiéniát tartson fenn. A kezelés teljes időtartama alatt vegyen részt rutin fogászati vizsgálatokon, és azonnal forduljon orvosához vagy fogorvosához, ha problémát észlelne a szájában vagy a fogaival kapcsolatban, pl. meglazulna egy foga, vagy fájdalom, illetve duzzanat jelentkezne.

    A nyelőcső irritációja, gyulladása vagy kifekélyesedése előfordulhat a Tevabone szedése során, amit ritkán a nyelőcső szűkülete követhet. Ezek a kórképek gyakran járnak együtt olyan tünetekkel, mint a mellkasi fájdalom, a gyomorégés vagy a nyelési nehézségek/nyelés közbeni fájdalom és olyan súlyosak lehetnek, hogy kórházi ellátást igényelhetnek.

    Ilyen problémák ritkábban fordulnak elő, ha az alendronsav tablettákat egy teli pohár vízzel (legalább 200 ml, nem ásványvíz) veszi be és/vagy 30 percig nem fekszik le az alendronsav tabletta bevételét követően. Kérjük, tartsa szem előtt, hogy ezek a mellékhatások rosszabbodhatnak, ha Ön folytatja az alendronsav tabletták szedését az ilyen tünetek megjelenése után. Mivel az ilyen mellékhatások kockázata akkor is fokozott, ha Ön nem megfelelően szedi a gyógyszert, kérjük, mindig kövesse a 3. "Hogyan kell szedni a Tevabone-t?„ pontban megadott útmutatásokat.

    Egyébgyógyszerekés a Tevabone

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezettegyéb gyógyszereiről.

    Kapcsolódó cikkek

    Csontritkulás fiatalon: visszafordítható?
    Élet csontritkulással - Tanácsok a mindennapokra
    Korai menopauza
    A hátfájás nem természetes állapot!
    Hüvelyszárazság és menopauza
    Csontritkulás teszt

    Gyógyszerek, amelyek befolyásolják az alendronsav hatását:

    • Egyidejű alkalmazás esetén a kalciumtartalmú étrendkiegészítők, az antacidok (gyomorsavlekötők) és bizonyos más szájon át alkalmazott gyógyszerek befolyásolhatják az alendronsav szervezetbe való felszívódását. Ezért fontos, hogy kövesse a 3. "Hogyan kell szedni a Tevabone-t?„ pontban megadott útmutatásokat.
    • Bizonyos reumás betegségekre, illetve hosszasan jelentkező fájdalmakra adott gyógyszerek, amelyeket nem-szteroid gyulladásgátlónak (angol orvosi rövidítéssel NSAID-nak) neveznek (pl. acetilszalicilsav vagy ibuprofén) emésztőszervi panaszokat okozhat. Ezért az ilyen gyógyszerek Tevabone-nal való egyidejű alkalmazása esetén óvatosság szükséges.

    Gyógyszerek, amelyek befolyásolják az alfakalcidol hatását:

    • A D-vitamint és származékait tilos az alfakalcidollal egyidejűleg alkalmazni, mert az alfakalcidol önmagában egy nagyhatékonyságú D-vitaminszármazék. Együttadása más D-vitaminszármazékokkal nagymértékben fokozhatja a magas kalcium vérszint (hiperkalcémia) kockázatát. A nagyon magas kalcium vérszintek életveszélyesek lehetnek.
    • A magas kalciumszintek kockázatát fokozhatják a kalciumtartalmú készítmények, a tiazidok (bizonyos vízhajtó tabletták) és más gyógyszerek, amelyek emelik a vér kalciumszintjét.
    • Digitálisz-tartalmú gyógyszert szedő betegeknél a kalcium vérszint csekély emelkedése is okozhat szívritmuszavarokat. Ezért a digitáliszt és alfakalcidol kapszulákat szedő betegeket szigorú, rendszeres ellenőrzés alatt kell tartani.
    • Ha Ön bármilyen barbiturátot (erős altatószerek, illetve epilepszia ellen használt gyógyszerek) vagy bármely más görcsrohamok elleni gyógyszert (antikonvulzánst) szed, kérjük, tájékoztassa erről kezelőorvosát, hogy szükség szerint módosíthassa az Ön által szedett alfakalcidol adagját.

    Az alábbi gyógyszercsoportok szintén ronthatják az alfakalcidol hatását:

    • Glükokortikoidok (kortizon és hasonló hatóanyagok)
    • Epesavkötő gyógyszerek (kolesztiramin, kolesztipol)
    • Szukralfát (egy gyomornyálkahártyát védő gyógyszer)
    • Magas alumínium-tartalmú antacidok (savlekötők). Az alfakalcidol kapszulákat és az alumínium tartalmú antacidokat ezért 2 órás időkülönbséggel kell bevenni (tehát nem egyidőben).
    • Ha a menopauza kezelésére Ön ösztrogén-hormonokat szed, ezek fokozhatják az alfakalcidol hatását.

    A Tevabone egyidejű bevétele étellel és itallal

    Az ételek és az italok (még az ásványvíz is) egyidejű fogyasztásuk esetén valószínűleg csökkentik az alendronsav tabletta hatásosságát. Ezért fontos, hogy Ön kövesse a 3. "Hogyan kell szedni a Tevabone-t?„ pontban megadott útmutatásokat.

    Terhesség,szoptatásés termékenység

    Nem szedheti a Tevabone-t ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes. Hasonlóképpen, akkor sem szedheti a Tevabone-t, ha szoptat.

    A Tevabone kizárólag menopauzában lévő nők kezelésére alkalmazható.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Jelentettek mellékhatásokat (köztük homályos látást, szédülést és súlyos csont-, izom- vagy ízületi fájdalmat) alendronsavval, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Az egyéni válaszreakciók különbözőek lehetnek (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások„).

    Fontos információk a Tevabone egyes összetevőiről

    A Tevabone földimogyoró olajat tartalmaz. Ne alkalmazza ezt a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.

    A Tevabone szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    Ez a készítmény kis mennyiségű – kevesebb, mint 100 mg per lágy kapszula – etanolt (alkoholt) tartalmaz.

    3. Hogyan kell szedni a Tevabone-t?

    A Tevabone alendronsav tablettát és alfakalcidol kapszulát tartalmaz.

    Az alendronsav tablettát reggelente, míg az alfakalcidol kapszulát esténként kell bevenni.

    A Tevabone-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény szokásosadagja :

    Alendronsav tabletta

    Szedjen hetente egyszer 1 tablettát.

    Válasszon ki egy napot a hétből, amely a legmegfelelőbb az Ön általános időbeosztása szempontjából. Vegyen be egy tablettát minden héten az Ön által választott napon.

    Az alendronsav tabletták irritációt okozhatnak a szájüregben és a nyelőcsőben. A nyálkahártya irritáció kockázatának csökkentése érdekében kérjük, mindig kövesse az alábbi útmutatásokat, amikor alendronsav tablettát vesz be:

    1.             Az Ön által kiválasztott napon, felkelés után vegye be az alendronsav tablettát, még mielőtt bármit evett vagy ivott, illetve bármilyen más gyógyszert bevett volna. Nyelje le az alendronsav tablettát és igyon rá azonnal egy teli pohár (legalább 200 ml) vizet. Tilos szétrágni vagy a szájban feloldódni hagyni a tablettát.

    • Nevegye be a tablettát ásványvízzel (sem szénsavassal, sem szénsavmentessel).
    • Nevegye be a tablettát kávéval vagy teával.
    • Ne vegye be a tablettát gyümölcslével vagy tejjel.

    2.             Nefeküdjön le a tabletta bevételét követően;tartsa felsőtestét függőleges helyzetben (ülve, állva vagy sétálva) legalább 30 percig a tabletta bevételét követően. Ezt követően ne feküdjön le anélkül, hogy ne evett volna valamit. Ily módon Ön megakadályozza azt, hogy a tabletta visszajusson a gyomorból a nyelőcsőbe, ahol irritációt okoz.

    3.             Azonban várjon legalább 30 percet az alendronsav tabletta bevételét követően a napi első étkezésig, italfogyasztásig vagy más gyógyszerek bevételéig (beleértve az antacidokat /gyomorsavlekötőket/ és a kalcium- és vitamintartalmú étrendkiegészítőket). Az alendronsav tabletták csak akkor hatásosak, ha bevételük éhgyomorra történik.

    4.             Ne vegyen be alendronsav tablettát lefekvés vagy reggeli felkelés előtt.

    5.             Ha nyeléskor nehézséget vagy fájdalmat, mellkasi fájdalmat, hirtelen jelentkező gyomorégést észlel vagy ha a gyakran fennálló gyomorégés romlását tapasztalja, Önnek abba kell hagynia az alendronsav tabletták szedését és értesítenie kell kezelőorvosát.

    Alfakalcidol lágy kapszula

    Szedjen naponta egyszer egy kapszulát.

    1.             Mindig este vegye be az alfakalcidol kapszulát.

    2.             Egészben nyelje le a kapszulát, elegendő mennyiségű folyadékkal.

    3.             Kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell vérének kalciumszintjét. Ha a kalciumszint bármilyen mértékben emelkedik, abba kell hagynia minden kalciumtartalmú termék fogyasztását, vagy csak átmenetileg leállítani az alfakalcidol tabletták szedését mindaddig, amíg a vér kalciumszintje nem rendeződik.

    Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

    ATevabone nem alkalmazható gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél.

    Fontos, hogy folytassa a Tevabone szedését mindaddig, amíg kezelőorvosa rendeli. A Tevabone csak akkor javíthatja a csontritkulást, ha mind a tablettákat, mind a kapszulákat szedi. A kezelés időtartama a csontritkulásos törési kockázattól függ;kezelőorvosa eldönti, hogy mennyi ideig kell szednie a Tevabone‑t.

    Ha az előírtnál több Tevabone-t vett be

    Ha az előírtnál több Tevabone-t vett be, azonnal értesítenie kell orvosát vagy a helyileg illetékes toxikológiai központot.

    Ha az előírtnál több alendronsav tablettát vett be

    Igyon meg egy teljes pohár tejet vagy vegyen be gyomorsavlekötőt (antacidot). Ne hánytassa magát és ne feküdjön le. Azonnal tájékoztassa orvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba. Az alábbi tünetek fordulhatnak elő: csökkent kalcium és foszfát vérszint és a tápcsatorna felső részén jelentkező mellékhatások, pl. gyomorrontás, gyomorégés, nyelőcsőgyulladás, gyomornyálkahártya-gyulladás, illetve fekélyek.

    Ha az előírtnál több alfakalcidol kapszulát vett be

    Hosszú időtartamú alfakalcidol túladagolás esetén néha életveszélyesen magas kalcium vérszintek (hiperkalcémia) alakulhatnak ki.

    E kórkép tünetei fokozatosan jelenhetnek meg és összekeverhetők az általános rossz közérzettel. A lehetséges jelek az alábbiak:

    • gyengeség, fáradtság, kimerültség, fejfájás
    • emésztőszervi panaszok, pl. émelygés, hányás, székrekedés vagy hasmenés
    • gyomorégés, szájszárazság
    • izom-, csont- és ízületi fájdalom
    • viszketés, illetve szívdobogásérzet

    Ha az Ön veséi már nem képesek a vizelet besűrítésére, az alábbi rendellenességek is előfordulhatnak:

    • fokozott vizeletürítés, erős szomjúságérzet és fokozott folyadékfogyasztás, sürgető éjjeli vizelési inger
    • fehérje megjelenése a vizeletben

    Értesítse orvosát, ha Ön túl sok alfakalcidol kapszulát vett be, vagy ha a fenti tünetek alapján úgy gondolja, hogy vére kalciumszintje túlságosan magas lehet.

    Ha elfelejtette bevenni az alendronsav tablettát

    Ha elfelejtette bevenni az alendronsav tablettát, vegyen be egyet a következő nap reggelén, miután ezt észrevette. Ne vegyen be két tablettát egy napon. Ezt követően folytassa a gyógyszer szedését a megszokott módon, szokás szerint ismét egy alendronsav tablettát bevéve a hét Ön által választott napján.

    Ha elfelejtette bevenni az alfakalcidol kapszulát

    Ha elfelejtette bevenni az alfakalcidol kapszulát, vegye be, amint ezt észrevette. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ezt követően egyszerűen folytassa a kapszulák szedését az Ön kezelési rendje szerint.

    Ha idő előtt abbahagyja a Tevabone szedését

    Kezelőorvosával való megbeszélés nélkül ne döntsön úgy, hogy felfüggeszti vagy idő előtt befejezi a Tevabone-kezelést. Ha orvosi okokból Önnek fel kell függesztenie vagy be kell fejeznie a kezelést, kérjük, kövesse kezelőorvosa utasításait.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszeralkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Leheteséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszeris okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ha Önnél az alábbiakban felsorolt mellékhatások bármelyike jelentkezik, hagyja abba a Tevabone szedését és amilyen hamar csak lehet, beszéljen orvosával.

    Az alendronsav tabletta lehetséges mellékhatásai

    Nagyon gyakori mellékhatások (amelyek 10 betegből több, mint 1-nél jelentkezhetnek): csont-, izom- és/vagy ízületi fájdalom, amely néha súlyos lehet.

    Gyakori mellékhatások (amelyek 10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek): gyomorégés;nyelési nehézség;nyelés közbeni fájdalom;nyelőcsőfekély (özofágusz: a cső amely összeköti a száját  a gyomrával), amely mellkasi fájdalmat, gyomorégést vagy nyelési nehézséget, illetve nyelés közbeni fájdalmat okozhat;ízületi duzzanat, hasi fájdalom, kellemetlen érzés a gyomorban vagy büfögés étkezés után, székrekedés, teltség vagy puffadásérzet a gyomorban, hasmenés, bélgázosság, hajhullás, viszketés, fejfájás, szédülés, fáradtság, a karok és a lábak duzzanata.

    Nem gyakori mellékhatások (amelyek 100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek): émelygés, hányás, a nyelőcső, illetve a gyomor irritációja vagy gyulladása, fekete vagy szurokszerű széklet, homályos látás, a szem fájdalma vagy vörössége, bőrkiütés, bőrvörösség, átmeneti influenzaszerű tünetek, pl. izomfájdalom, általános rossz közérzet és esetenként láz, rendszerint a kezelés kezdetén, ízérzékelési zavarok.

    Ritka mellékhatások (amelyek 1000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek): allergiás reakciók, pl. csalánkiütés;az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanata, amely esetlegesen légzési vagy nyelési nehézséget okoz, alacsony kalcium vérszint okozta tünetek, köztük izomgörcsök és/vagy bizsergő érzés az ujjakban vagy a száj körül, gyomor vagy peptikus fekély (esetenként súlyos, illetve vérző), a nyelőcső (özofágusz: a cső amely összeköti a száját  a gyomrával) szűkülete, szájüregi fekélyek ha a tablettát szétrágják vagy elszopogatják, bőrkiütés, amely súlyosbodik a napfény hatására, súlyos bőrreakciók, szájüregi és/vagy állkapocsfájdalom, duzzanat és fekélyesedés a szájüregben, érzéketlenség vagy nehézségérzet az állkapocsban, a fogak kilazulása. Ezek állkapocs-károsodás (csontelhalás oszetonekrózis) jelei lehetnek, amely általában lassú gyógyulással és fertőzéssel járnak, gyakran foghúzást követően. Értesítse orvosát és fogorvosát, ha ilyen tüneteket észlel.

    Ritkán előfordulhat a combcsont szokatlan törése, különösen a csontritkulás ellen hosszú időn át kezelt betegeknél. Tájékoztassa orvosát, ha combjában, csípőjében vagy lágyékában fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlenségérzetet tapasztal, mert ez az esetleges combcsonttörés korai jele lehet.

    Az alfakalcidol lágy kapszula lehetséges mellékhatásai

    Ritka mellékhatások (amelyek 1000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek): allergiás reakciók, anafilaxiás sokk (amit főként a földimogyoró olaj okoz, amely a kapszulák egyik összetevője), a vér foszfátszintjének emelkedése, emelkedett kalcium vérszint (hiperkalcémia). A hiperkalcémia klinikai tünetei nem jellegzetesek (pl. gyengeség, fáradtság, szomjúságérzet, emésztőszervi tünetek és viszketés). Ha Ön ilyen jeleket tapasztal, forduljon kezelőorvosához, hogy az orvos ellenőrizhesse az Ön kalcium vérszintjét. A kalciumszintek ilyen emelkedése különösen veszélyes, ha Ön egyidejűleg digitálisz-tartalmú gyógyszert is szed szívelégtelenség kezelésére (további részletekért lásd 2. pont „Egyéb gyógyszerek és a Tevabone”).

    Nagyon ritka mellékhatások (amelyek 10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek): kalciumlerakódásokat jelentettek a test szöveteiben (pl. a szem szaruhártyájában vagy a vérerekben) alfakalcidolt szedő betegeknél, amely visszafordítható volt.

    A Tevabone esetében

    A Tevabone két összetevője, az alendronsav és az alfakalcidol egyaránt befolyásolhatja a vér kalciumszintjét: az alendronsav csökkentheti, míg az alfakalcidol emelheti azt. Ily módon a kalciumegyensúly zavarának kockázata csökkent mértékű.

    Ha Önnél bármilyenmellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Eza betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Tevabone-t tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A buborékcsomagoláson és a külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:)után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adotthónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 25oC-on tárolandó.

    A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Tevabone

    • A készítmény hatóanyagai: alendronát-mononátrium monohidrát és alfakalcidol.

    70 mg alendronsav tablettánként (nátrium-alendronát-monohidrát formájáan).

    Kapszulánként 1 mikrogramm alfakalcidol.

    • Egyéb összetevők:

    Tabletta: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.

    Lágy kapszula: vízmentes citromsav, propil-gallát, all-rac-alfa-tokoferol (E-vitamin), vízmentes etanol, finomított földimogyoró olaj.

    Kapszulahéj: zselatin, 85%-os glicerin, anidrisorb 85/70 (amely szorbitot, szorbitán-anhidrideket, mannitot, nagyobb szénatomszámú poliolokat és vizet tartalmaz), titán-dioxid (E171)

    Nyomtatófesték: shellac, fekete vas-oxid (E172)

    Milyen a Tevabone külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Ez a készítmény tablettából (alendronsav) és kapszulából (alfakalcidol) áll.

    A tabletta fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán lapos, metszett élű, egyik oldalán mélynyomásos “T„ jelzéssel, másik oldalán jelzés nélkül.

    A lágy kapszula nem átlátszó, fehér vagy csaknem fehér, ovális alakú lágy, fekete tintával nyomtatott “1.0” jelzéssel ellátva.

    A buborékcsomagolás egy alendronsav tablettát és hét alfakalcidol kapszulát tartalmaz.

    A Tevabone csomagolás tartalma:

    2 buborékcsomagolás: 2 alendronsav tabletta és 14 alfakalcidol lágy kapszula

    4 buborékcsomagolás: 4 alendronsav tabletta és 28 alfakalcidol lágy kapszula

    12 buborékcsomagolás: 12 alendronsav tabletta és 84 alfakalcidol lágy kapszula

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

    A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

    Teva Pharma B.V.,

    Computerweg 10

    3542DR Utrecht

    Hollandia


    További gyógyszerek alendronic acid, alf... hatóanyaggal