Techida 30 mg por oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Techida 30 mg por oldatos injekcióhozés milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

Az Techida készletből készített 99mTc‑Techida oldatos injekció (Techencium‑Techida) 99mTc-technecium izotópot tartalmazó diagnosztikus radiogyógyszer, radioaktív steril injekció intravénás beadásra. Felhasználása csak nukleáris medicina osztályokon engedélyezett.

A 99mTc‑Techida injekció színtelen oldat, melyet intravénás juttatnak a szervezetbe. A gyógyszer a vérkeringés által eljut a májba, lehetőséget nyújtva így a máj, az epehólyag, a duodenum képalkotással történő vizsgálatára.

Mivel a hatóanyag kis mennyiségben radioaktív anyagot tartalmaz, gamma kamerákkal kívülről detektálható és az idő függvényében képsorozat készíthető. Ezek a képek pontosan megmutatják a szervekben és a testben található radioaktív izotóp eloszlását, illetve vándorlását. Ez értékes információkat adhat az orvos számára az illető szerv struktúrájáról és működéséről.

Techida 30 mg por oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
dimetil-acetanilid-iminodiacetil-sav

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Izotóp Intézet
Vényköteles?
intézeti gyógyszer
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 6x

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Techida 30 mg por oldatos injekcióhozalkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Techida 30 mg por oldatos injekcióhozkészítményt:

  • ha allergiás adietil-acetanilid-iminodiacetil-savra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha Ön terhes vagy szoptat, kivéve, ha orvosa másként dönt
  • ha még nem múlt el 18 éves, kivéve, ha orvosa másként dönt

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Techida 30 mg por oldatos injekcióhoz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

A 99mTc‑Techida injekció használata kis sugárdózisnak teszi ki a beteget. Annak ellenére, hogy ez a hatás kisebb, mint egyes Röntgen-sugárzással végzett vizsgálatok esetén (pl. CT), az orvos mindig figyelembe fogja venni a lehetséges kockázatokat és előnyöket.

Ha kétségei támadnak, fontos, hogy konzultáljon az orvosával, mielőtt megkapná a készítményt.

Fontos, hogy pontosan betartsa az orvosa utasításait mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Ezzel elkerülhető más személyek sugárveszélynek való kitétele, valamint a környezet radioaktív izotóppal való szennyezése. A radioaktív izotóp a vizeleten keresztül távozik a szervezetből, ezáltal a környezetet a 99mTc rövid felezési idejének megfelelően időlegesen szennyezi.

Gyermekek és serdülők

A 99mTc-Techida oldatos injekció alkalmazása nem javasolt gyerekeknél és 18 éven aluli serdülőknél sem, de ez esetben is az orvosnak kell eldöntenie, hogy a radioizotópos vizsgálat feltétlenül szükséges-e.

Egyéb gyógyszerek és a Techida

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Techida 30 mg por oldatos injekcióhoz egyidejű bevétele étellel és itallal

Bármilyent ételt vagy italt fogyaszthat.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Meg kell mondania orvosának, ha Ön terhes vagy csecsemőt szoptat. Ha Ön terhes vagy szoptat, az orvosnak kell eldöntenie, hogy a radioizotópos vizsgálat feltétlenül szükséges-e vagy más nem izotópos módszert kell alkalmazni az Ön vizsgálatára, ugyanis a szervezetébe bekerülő radioizotóp veszélyeztetheti a magzatot, valamint a csecsemőt is, mivel a radioizotóp egy része az anyatejbe is bekerülhet. Bízzon orvosában, mert az nagyon szigorú előírások betartásával hozza meg a döntését.

Ha Ön szoptat, és az orvos a vizsgálat mellett dönt, a szoptatást be kell szüntetni arra az időre, amit az orvos megjelöl. Ez idő alatt a szervezetben levő radioaktív izotóp kiürül. A szoptatás szüneteltetése idején a csecsemőt mesterségesen kell táplálni. Az ez idő alatt kifejt anyatejet nem szabad felhasználni, nagy hígitásban ki kell önteni.

A szoptatás újra kezdhető, amikor a tejben levő sugárdózis a gyerekre nézve nem nagyobb, mint 1 mSv. A szoptatás újrakezdésének lehetőségéről az orvosnak kell döntenie.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A 99mTc‑Techida oldatos injekció nem változtatja meg az gépjárművezetési vagy gépkezelési képességet.

A Techida 30 mg por oldatos injekcióhoz ón(II)-klorid-dihidrátot, aszkorbinsavat, nátrium-kloridottartalmaz.

A készítmény üvegenként kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes. Egy beteg adagja legfeljebb 1,96 mg nátriumot tartalmaz

3. Hogyan kell alkalmazni a Techida 30 mg por oldatos injekcióhoz készítményt?

A 99mTc-Techida oldatos injekciót a felhasználás helyén (klinikai, kórházi izotóplaboratóriumban) állítják elő a Techida készlet és a radioaktív 99mTc-pertechnetát eluátum elegyítésével.

A diagnosztikumot intravénás injekcióként alkalmazzák. A beadott aktivitás mennyiségét, a leképzés módját és ennek a beadása utáni időpontját az Ön betegségének és a vizsgálat céljának függvényében az orvos határozza meg.

Ha az előírtnál több készítményt adtak be Önnek

Mivel szigorú törvények írják elő a radioaktív anyagok használatát, kezelését és megsemmisítését, a 99mTc‑Techida oldatos injekció mindig csak kórházban vagy megfelelő intézményben használható. Csak olyan személyek kezelhetik, használhatják és adhatják be az injekciót, akik erre szakosodtak, és megfelelő képzést kaptak a radioaktív anyagok kezelésére vonatkozóan. Ezek a személyek utasítást adnak Önnek mindennemű elővigyázatosság tekintetében, amit a legszigorúbban be kell tartani.

Mivel a 99mTc‑Techida oldatos injekciót szigorúan ellenőrzött feltételek mellett alkalmazza az orvos, bármilyen túladagolás valószínűsége kicsi. Ha mégis túladagolják a készítményt, az orvos azt tanácsolja, igyon sok folyadékot és egyen sok rostos ételt, hogy felgyorsuljon a radiofarmakon kiürülése a szervezetből. Az így kiürülő radioaktív anyagokkal való szennyezés elkerülése érdekében fokozott elővigyázatra van szükség, ezért pontosan kell követni az orvos utasításait.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, kérjük, értesítse orvosát.

Az ionizáló sugárzás rákot és/vagy örökletes betegségeket okozhat. A vizsgálat során alkalmazott aktivitás mennyiségek mellett ezek kialakulásának kicsi a valószínűsége.

Nem kívánatos hatásokat, tüneteket e diagnosztikai készítmény forgalombahozatala óta (1992) nem észleltek. Az ezen idő alatt elvégzett vizsgálatok számának figyelembe vételével ilyen tünetek, mellékhatások nem várhatók, gyakoriságuk kisebb, mint 1/10000.

Ha valami problémája, kétsége támad, konzultáljon az orvosával.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Techida por oldatos injekcióhoz készítményt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A kórházi személyzet felelős a készítmény megfelelő tárolásáért és azért, hogy ne adjanak Önnek lejárt idejű készítményt.

A felhasználásra, kezelésre, szállításra nem jogosult személyektől elzárva tartandó!

Hűtőszekrényben (2°C -8°C) tárolandó, az eredeti csomagolásában tárolandó.

99mTc-Techida oldatos injekció, hűtőszekrényben (2°C -8°C) tárolandó a sugárvédelmi szabályok betartása mellett.

A készítmény a jelzés időpontjától számított 6 órán belül felhasználandó.

A készítményt tartalmazó üvegen fel vannak tüntetve a megfelelő tárolási feltételek és a lejárat időpontja.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Techida 30 mg por oldatos injekcióhoz?

  • A készítmény hatóanyaga: dietil-acetanilid-iminodiacetil-sav
  • Egyéb összetevők: ón(II)-klorid, aszkorbinsav, nátrium-klorid.
  • A jelzett radioaktív Techida injekció hatóanyaga: 99mTc‑Techida

Milyen a Techida por oldatos injekcióhoz külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

ATechida készlet 6 ml-es gumidugóval és  alumínium kupakkal, letéphető műnyag tetővel lezárt 1-es típusú injekciós üvegekben tartalmazza az injekcióhoz való steril, pirogénmentes port (liofilizátumot).

Techida készlet radioaktív gyógyszerkészítményekhez: 6 db port tartalmazó injekciós üveg, és 6 db „radioaktív anyag” jelzéssel ellátott üres címke dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó: Izotóp Intézet Kft., 1121, Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33. 1535 Bp. Pf. 851

Tel.: (1) 391 0859, (1) 391 0860 Fax: (1) 395 9070 E-mail: [email protected]

OGYI-T-9210/01

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Magyarország, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés‑egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Honlap: www.ogyei.gov.hu

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. május

 

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal