SZUNITINIB SANDOZ 25 MG KEMÉNY KAPSZULA (90x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Szunitinib Sandoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Szunitinib Sandoz a szunitinib hatóanyagot tartalmazza, ami egy protein-kináz gátló. Daganatos betegség kezelésére alkalmazzák, mert megakadályozza a rákos sejtek növekedésében és szóródásában résztvevő speciális fehérjék egy csoportjának működését.

A Szunitinib Sandozt az alábbi típusú daganatos megbetegedésekben szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazzák:

 • Emésztőrendszeri stróma tumor (GIST), ami a gyomor és bél daganatos betegségeinek egyik típusa. Olyan esetekben, amikor az imatinib (egy másik daganat-elleni gyógyszer) már nem hat vagy Ön nem szedhet imatinibet.
 • Áttétet adó vesesejtes karcinóma (MRCC), a vesedaganatok egy fajtája, ami a test más részeibe is szétterjedt.
 • A hasnyálmirigy neuroendokrin daganatai (pNET) (a hasnyálmirigy hormontermelő sejtjeinek daganatai), ami előrehaladott, vagy műtéti úton nem távolítható el.

Ha kérdései vannak arról, hogy miként hat a Szunitinib Sandoz, vagy miért ezt a gyógyszert írták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát.

2. Tudnivalók a Szunitinib Sandoz szedése előtt

Ne szedje a Szunitinib Sandozt:

 • ha allergiás a szunitinibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Sandoz Hungária Kft.

Hatóanyag: sunitinib

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A Szunitinib Sandoz szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • Ha magas a vérnyomása. A Szunitinib Sandoz megemelheti a vérnyomást. Kezelőorvosa a Szunitinib Sandoz-kezelés alatt ellenőrizheti a vérnyomását, és ha szükséges, vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelheti Önt.
 • Ha vérképzőszervi betegsége, vérzéses problémái vagy véraláfutásai vannak vagy voltak. A Szunitinib Sandoz-kezelés megnövelheti a vérzés kockázatát vagy bizonyos vérsejtek számának változását okozhatja, ami vérszegénységhez vezethet, illetve befolyásolhatja a vér alvadási képességét. Magasabb lehet a vérzés kockázata, ha warfarin vagy acenokumarol véralvadás-gátló gyógyszereket szed. Mondja el kezelőorvosának, ha a Szunitinib Sandoz‑kezelés alatt bármilyen vérzése jelentkezik.
 • Ha szívproblémái vannak. A Szunitinib Sandoz szívproblémákat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha nagyon fáradtnak érzi magát, légszomja van, vagy lábai és bokái megdagadnak.
 • Ha szívritmuszavarai vannak. A Szunitinib Sandoz szívritmuszavart okozhat. Kezelőorvosa elektrokardiogramm (EKG) vizsgálatot végezhet a Szunitinib Sandoz-kezelés során, hogy ezeket a problémákat kivizsgálja. Mondja el kezelőorvosának, ha a Szunitinib Sandoz szedése alatt szédül, elájul vagy a normálistól eltérő a szívverése.
 • Ha nemrégiben a visszereiben és/vagy verőereiben (a vérerek típusai) vérrögképződéssel kapcsolatos problémái voltak, beleértve a szélütést (sztrók), szívrohamot, embóliát vagy trombózist.Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a Szunitinib Sandoz-kezelés során olyan tüneteket észlel, mint pl. a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, fájdalom a karjaiban, hátában, vállában vagy állkapcsában, légszomj, zsibbadás vagy gyengeség testének egyik oldalán, a nehézkes beszéd, fejfájás vagy szédülés.
 • Ha aneurizmája (az érfal kiboltosulása és meggyengülése) vagy érfalrepedése van vagy volt.
 • Ha a legkisebb vérerek károsodásával járó, úgynevezett trombotikus mikroangiopátia (TMA) betegsége volt vagy van. Mondja el kezelőorvosának, ha láz kimerültség, fáradtság, véraláfutás, vérzés, duzzanat, zavartság, látásvesztés vagy görcsrohamok alakulnak ki Önnél.
 • Ha pajzsmirigy problémái vannak. A Szunitinib Sandoz pajzsmirigy problémákat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha a Szunitinib Sandoz szedése alatt könnyebben elfárad, jobban fázik, mint általában a többi ember, vagy hangja mélyebbé válik. A pajzsmirigy működését ellenőrizni kell a Szunitinib Sandoz-kezelés előtt és rendszeresen, amíg Szunitinib Sandozt szed. Ha pajzsmirigye nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont, pajzsmirigy hormonpótló kezelésben részesülhet.
 • Ha hasnyálmirigy vagy epehólyag problémái vannak. Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi jelek és tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél: gyomortáji (felhasi) fájdalom, hányinger, hányás és láz. Ezeket okozhatja a hasnyálmirigy vagy az epehólyag gyulladása.
 • Ha májproblémái voltak vagy vannak. Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi jelek és tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél a Szunitinib Sandoz-kezelés során: viszketés, a szemfehérje vagy bőr besárgulása, sötét színű vizelet és fájdalom vagy kellemetlen érzés a has jobb felső részében. A Szunitinib Sandoz-kezelés megkezdése előtt és a kezelés alatt, valamint ahogy az klinikailag indokolt, kezelőorvosának vérvizsgálatot kell végeznie, hogy ellenőrizze az Ön májműködését.
 • Ha veseproblémái voltak vagy vannak. Kezelőorvosa figyelni fogja az Ön vesefunkcióját.
 • Ha műteni fogják, vagy nemrégiben műtéten esett át. A Szunitinib Sandoz befolyásolhatja a sebgyógyulást. Általában le fogják Önnél állítani a Szunitinib Sandozt, ha műtétre van szüksége. Kezelőorvosa dönti el, hogy mikor kezdje el újra a Szunitinib Sandozt.
 • Mielőtt elkezdi a Szunitinib Sandoz-kezelést, javasolhatják Önnek, hogy vegyen részt fogászati vizsgálaton.
 • ha jelenleg száj-, fog-és/vagy állkapocsfájdalma van, duzzadt vagy érzékeny a szájürege, zsibbad az állkapcsa vagy azt nehéznek érzi, ha egy foga meglazult, vagy korábban észlelt ilyeneket, azonnal mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának.
 • ha a fog körüli szöveteket érintő, úgynevezett invazív fogászati kezelésen vagy szájsebészeti műtéten kell átesnie, mondja el fogorvosának, hogy Önt Szunitinib Sandozzal kezelik, különösen, ha intravénás biszfoszfonátokat is kap vagy kapott. A biszfoszfonátok olyan gyógyszerek, melyeket egyéb betegségekben a csontszövődmények megelőzésére alkalmaznak.
 • Ha a bőr és a bőr alatti szövet betegségeiben szenvedett vagy szenved. Mialatt Ön ezt a gyógyszert szedi, előfordulhat a bőr fájdalmas kifekélyesedése (pioderma gangrenózum) vagy a bőr, illetve a lágyrészek gyorsan terjedő, akár életveszélyes fertőzése (nekrotizáló faszciitisz). Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha egy bőrsérülése körül fertőzés tünetei alakulnak ki, többek között láz, fájdalom, bőrvörösség, duzzanat vagy genny, illetve vér szivárgás.

Ez általában visszafordítható a szunitinib abbahagyása után. A szunitinib alkalmazása során súlyos bőrkiütéseket (Stevens-Johnson–szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme) jelentettek, ami a törzsön eleinte vöröses, céltáblaszerű pontként vagy kör alakú foltként jelenik meg, középpontjában gyakran hólyagokkal. A kiütés annyira rosszabbodhat, hogy a bőr kiterjedt felhólyagosodásához vagy leválásához vezethet, és életveszélyessé válhat. Ha Önnél bőrkiütés vagy az előbbi bőrtünetek valamelyike kialakul, azonnal kérjen orvosi segítséget.

 • Ha görcsrohamai voltak vagy vannak. A lehető leghamarabb értesítse kezelőorvosát, ha magas a vérnyomása, fáj a feje vagy elveszti látását.
 • Ha Ön cukorbeteg. A cukorbetegek vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell annak érdekében, hogy megállapítható legyen, szükséges-e módosítani a cukorbetegség elleni gyógyszer adagolását, hogy ezzel a legkisebbre csökkentsék az alacsony vércukorszint kockázatát. A lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához, ha az alacsony vércukorszint bármilyen jelét vagy tünetét tapasztalja (fáradtság, verejtékezés, éhség és eszméletvesztés).

Gyermekek és serdülők

A Szunitinib Sandoz nem javasolt 18 éves kornál fiatalabb betegek számára.

Egyéb gyógyszerek és a Szunitinib Sandoz

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek sunitinib hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség