SZUNITINIB MYLAN 25 MG KEMÉNY KAPSZULA (28x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Szunitinib Mylan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Szunitinib Mylan szunitinib hatóanyagot tartalmaz, ami egy proteinkináz-gátló. Daganatos betegség kezelésére alkalmazzák, mert megakadályozza a rákos sejtek növekedésében és szóródásában résztvevő fehérjék egy speciális csoportjának működését.

A Szunitinib Mylan-t az alábbi típusú daganatos megbetegedésekben szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazzák:

 • Emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) strómasejtek rákos daganata (GIST), ami a gyomor és bél daganatos betegségeinek egyik típusa. Olyan esetekben alkalmazzák, amikor az imatinib (egy másik daganatellenes gyógyszer) már nem hat vagy Ön nem szedhet imatinibet.
 • Áttétet adó (metasztázisos) vesesejtes karcinóma (MRCC), a veserákok olyan típusa, ami a test más részeibe is szétterjedt.
 • A hasnyálmirigy neuroendokrin daganatai (pNET) (a hasnyálmirigy hormontermelő sejtjeinek daganatai), ami előrehaladott vagy műtéti úton nem távolítható el.

Ha kérdései vannak arról, hogy miként hat a Szunitinib Mylan, vagy miért ezt a gyógyszert írták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát.

2. Tudnivalók a Szunitinib Mylan szedése előtt

Ne szedje a Szunitinib Mylan-t:

 • ha allergiás a szunitinibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Mylan Ireland Ltd.

Hatóanyag: sunitinib

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A Szunitinib Mylan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:

 • Ha magas a vérnyomása. A Szunitinib Mylan megemelheti a vérnyomást. Kezelőorvosa a Szunitinib Mylan-kezelés alatt ellenőrizheti a vérnyomását, és ha szükséges, vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelheti Önt.
 • Ha vérképzőszervi betegsége, vérzéses problémái vagy véraláfutásai vannak vagy voltak. A Szunitinib Mylan-kezelés megnövelheti a vérzés kockázatát vagy bizonyos vérsejtek számának változását okozhatja, ami vérszegénységhez vezethet, vagy befolyásolhatja vérének alvadási képességét. Ha warfarint vagy acenokumarolt szed (gyógyszerek, melyek megakadályozzák a vér alvadását), magasabb lehet a vérzés kockázata. Mondja el kezelőorvosának, ha a Szunitinib Mylan-kezelés alatt bármilyen vérzése jelentkezik.
 • Ha szívproblémái vannak.A Szunitinib Mylan szívproblémákat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha nagyon fáradtnak érzi magát, légszomja van, vagy lábai és bokái megdagadnak.
 • Ha szívritmuszavarai vannak. A Szunitinib Mylan szívritmuszavart okozhat. Kezelőorvosa elektrokardiogramm (EKG) vizsgálatot végezhet a Szunitinib Mylan-kezelés során, hogy ezeket a problémákat kivizsgálja. Mondja el kezelőorvosának, ha a Szunitinib Mylan szedése alatt szédül, elájul vagy a normálistól eltérő a szívverése.
 • Ha nemrégiben a visszereiben és/vagy verőereiben (a vérerek típusai) vérrögképződéssel kapcsolatos problémái voltak, beleértve a szélütést (sztrók), szívrohamot, embóliát vagy trombózist.Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a Szunitinib Mylan-kezelés során olyan tüneteket észlel, mint pl. a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, fájdalom a karjaiban, hátában, vállában vagy állkapcsában, légszomj, zsibbadás vagy gyengeség testének egyik oldalán, a nehézkes beszéd, fejfájás vagy szédülés.
 • Ha aneurizmája (az érfal kiboltosulása és meggyengülése) vagy érfalrepedése van vagy volt.
 • Ha a legkisebb vérerek károsodásával járó, úgynevezett trombotikus mikroangiopátia (TMA) betegsége volt vagy van.Mondja el kezelőorvosának, ha láz kimerültség, fáradtság, véraláfutás, vérzés, duzzanat, zavartság, látásvesztés vagy görcsrohamok alakulnak ki Önnél.
 • Ha pajzsmirigy problémái vannak.A Szunitinib Mylan pajzsmirigy problémákat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha a Szunitinib Mylan szedése alatt könnyebben elfárad, jobban fázik, mint általában a többi ember, vagy hangja mélyebbé válik. A pajzsmirigy működését ellenőrizni kell a Szunitinib Mylan-kezelés előtt, és rendszeresen, amíg Szunitinib Mylan-t szed. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigyhormont, pajzsmirigy-hormonpótló kezelésben részesülhet.
 • Ha hasnyálmirigy vagy epehólyag problémái vannak.Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi jelek és tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél: gyomortáji (felhasi) fájdalom, hányinger, hányás és láz. Ezeket okozhatja a hasnyálmirigy vagy az epehólyag gyulladása.
 • Ha májproblémái voltak vagy vannak.Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi jelek és tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél a Szunitinib Mylan-kezelés során: viszketés, a szemfehérje vagy bőr besárgulása, sötét színű vizelet, és fájdalom vagy kellemetlen érzés a has jobb felső részében. A Szunitinib Mylan-kezelés megkezdése előtt és a kezelés alatt, valamint ahogy klinikailag indokolt, kezelőorvosának vérvizsgálatot kell végeznie, hogy ellenőrizze az Ön májműködését.
 • Ha veseproblémái voltak vagy vannak.Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön veseműködését.
 • Ha műteni fogják, vagy nemrégiben műtéten esett át.A Szunitinib Mylan befolyásolhatja a sebgyógyulást. Általában le fogják Önnél állítani a Szunitinib Mylan-t, ha műtét előtt áll. Kezelőorvosa dönti el, hogy mikor kezdje el újra a Szunitinib Mylan-t.
 • Mielőtt elkezdi a Szunitinib Mylan-kezelést, javasolhatják Önnek, hogy vegyen részt fogászati vizsgálaton.
 • ha jelenleg száj-, fog- és/vagy állkapocsfájdalma van, duzzanat vagy érzékenység van a szájüregében, állkapcsa zsibbad vagy nehéznek érzi, vagy egy foga meglazult, vagy korábban észlelt ilyeneket, azonnal mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának.
 • ha fogászati beavatkozáson vagy szájsebészeti műtéten kell átesnie, mondja el fogorvosának, hogy Önt Szunitinib Mylan-nal kezelik, különösen, ha intravénás biszfoszfonátokat is kap vagy kapott. A biszfoszfonátok olyan gyógyszerek, melyeket egyéb betegségekben a csontszövődmények megelőzésére alkalmaznak.
 • Ha a bőr és a bőr alatti szövet betegségeiben szenvedett vagy szenved.

Mialatt Ön ezt a gyógyszert szedi, előfordulhat a bőr fájdalmas kifekélyesedése (pioderma gangrenózum) vagy a bőr, illetve a lágyrészek gyorsan terjedő, akár életveszélyes fertőzése (nekrotizáló faszciitisz). Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha egy bőrsérülés területén gyulladásos tünetek alakulnak ki, beleértve a lázat, fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot vagy gennyes vagy véres váladékozást is. Ez általában visszafordítható a szunitinib abbahagyása után. A szunitinib alkalmazása során súlyos bőrkiütéseket (Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme) jelentettek, ami a törzsön eleinte vöröses, céltáblaszerű pontként vagy kör alakú foltként jelenik meg, középpontjában gyakran hólyagokkal. A kiütés annyira rosszabbodhat, hogy a bőr kiterjedt felhólyagosodásához vagy leválásához vezethet, és életveszélyessé válhat. Ha Önnél bőrkiütés vagy az előbbi bőrtünetek valamelyike kialakul, azonnal kérjen orvosi segítséget.

 • Ha görcsrohamai voltak vagy vannak. A lehető leghamarabb értesítse kezelőorvosát, ha magas a vérnyomása, fáj a feje vagy elveszti látását.
 • Ha Ön cukorbeteg. A cukorbetegek vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell annak érdekében, hogy megállapítható legyen, szükséges-e módosítani a cukorbetegség elleni gyógyszer adagolását, hogy ezzel a legkisebbre csökkentsék az alacsony vércukorszint kockázatát.

Gyermekek és serdülők

A Szunitinib Mylan nem javasolt 18 évesnél fiatalabb betegek számára.

Egyéb gyógyszerek és a Szunitinib Mylan

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek sunitinib hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség