SYNCUMAR MITE tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SYNCUMAR TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Syncumar a kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek közé tartozik. Hatását úgy fejti ki, hogy gátolja az egyik véralvadáshoz szükséges fehérje, a protrombin képződését. Ezt a hatást azzal éri el, hogy megakadályozza a protrombin-képződéshez elengedhetetlen K-vitamin felhasználását.

A Syncumart szájon át történő véralvadás-gátlásra használják.

SYNCUMAR MITE tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
PharmaSwiss Ceská
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (3x10)
  • (6x10)
  • (9x10)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A SYNCUMAR TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Syncumar tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a gyógyszer hatóanyagára vagy egyéb összetevőjére,

- ha a következő betegségek közül valamelyikben szenved: vérzékenység, friss agyvérzés, vérző fekélybetegség, jelentős vérzés a gyomor-bélrendszerben, légzőrendszerben vagy a húgy-ivar szervek területén, beállíthatatlan magas vérnyomás, súlyos máj- vagy vesebetegség, szívbillentyűn kialakult, baktérium által okozott szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás, verőérgyulladás, sokízületi-gyulladás (polyarthritis), balesetet követő súlyos sérülések, műtétek esetén vagy tervezett sebészeti beavatkozások esetén,

- ha nem tudja vállalni a gyógyszerszedéshez elengedhetetlenül szükséges együttműködést a kezelőorvossal (pl.: alkoholizmus, pszichózis), Ha a kezelés során váratlanul lett terhes, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A Syncumar tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha olyan pajzsmirigy-betegsége van, mely miatt jód-izotóp kezelésben részesül,

- ha vérlemezke-összetapadás ellenes gyógyszert szed (pl. acetilszalicilsav, tiklopidin, klopidogrel),

A kezelés megkezdése előtt a gyógyszert rendelő orvost tájékoztatni kell minden korábbi, illetve jelenleg fennálló betegségről.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Syncumar hatását fokozó gyógyszerek:

Mérsékelten: allopurinol, aszkorbinsav, bezafibrat, cefalosporinok, kloramfenikol, ciklofoszfamid, dazatinib, diklofenak, diszulfiram, furoszemid, gemfibrozil, influenza vakcina, izoniazid, omeprazol, paracetamol, fenitoin, propafenon, propranolol, quinolonok, szelektív szerotonin re-uptake gátlók, triciklusos antidepreszánsok.

Kifejezetten: alkohol (májbetegség mellett), amiodaron, anabolikus szteroidok, anilin származékok (fenacetin stb.) aszpirin, szalicilátok, azapropazon, cimetidin, kloroquin, klorpromazin, klofibrát, kolhicin, danazol, dextrán, eritromicin, etakrinsav, e-vitamin, flukonazol, glukagon, indometacin, itrakonazol, ketokonazol, metronidazol, mikonazol, nalidixsav, naproxen, penicillin, fenilbutazon, piroxikam, kinidin, kinin, szulfinpirazon, szulfonamidok, tamoxifen, tetraciklin, tiroid hormonok.

A Syncumar hatását csökkentő gyógyszerek:

Mérsékelten: karbamazepin, kolesztiramin, kortikoszteroidok, fogamzásgátlók, ginzeng, glutetimid, haloperidol, K-vitamin, ösztrogének, metformin, tiazid diuretikumok, fenitoin, rifampicin, spironolakton.

A Syncumar tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

- A Syncumar szedésének idején tilos szeszesitalt fogyasztani.

- A kezelés során fontos a megfelelő étrend megtartása. Számos olyan étel van ugyanis, mely nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz és ezek túlzott fogyasztása a Syncumar hatását csökkenti. Kifejezetten csökkentik a Syncumar alvadásgátló hatását a következők: avokádó, brokkoli, eper, karfiol, káposzta, máj, málna, paprika, saláta, spenót, spárga, tojás, zöld tea. Arra kell törekedni, hogy ezekből egyenletesen fogyasszunk.

Mérsékelten csökkentik a Syncumar hatását az alábbiak: alma, borsó, étolaj, gomba, hagyma, kukorica, narancs, paradicsom, répa, uborka, vaj, zöldbab.

Nem befolyásolja a Syncumar hatását a burgonya, hal, hús, kenyér, rizs, sajt, tej, tészta.

Terhesség és szoptatás

A készítmény szedése terhesség alatt ellenjavallt (magzatkárosító hatás előfordulása, vérzésveszély miatt)!

A szoptatás ideje alatt, bármilyen gyógyszerszedés megkezdése előtt, kérjen tanácsot orvosától, gyógyszerészétől.

Fogamzóképes nőknek biztonságos (nem hormonális!) fogamzásgátló módszer alkalmazása szükséges a Syncumar tabletta szedése folyamán.

Azon nők, akik gyermeket szeretnének, a terhesség tervezése előtt beszéljék meg szándékukat a gyógyszert rendelő orvossal.

Fennálló terhességét vagy akár a terhesség gyanúját tudassa kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Syncumar tabletta hatással lenne a gépjárművezetésre, vagy a baleseti veszéllyel járó munka végzésére.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SYNCUMAR TABLETTÁT?

A Syncumar tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

- A megfelelő gyógyszeradag beállításához a kezelés során a protrombin szintet ellenőrző vérvizsgálatok szükségesek, melyeket az orvos által előírt időszakban el kell végezni. Az orvos által előirt napi adagot egyszerre, azonos időben, szájon át kell bevenni.

- Fontos, hogy mindig magánál tartsa gondozási lapját, melybe az ellenőrzések eredményeit, az elrendelt gyógyszer-adagolást, valamint az Ön vércsoportját be kell jegyezni.

- A kezelés folyamán a kezelőorvost tájékoztatni kell a közbejött betegségekről (még a legenyhébbnek tűnőkről is, mint hasmenés, láz).

- A kezelés folyamán a kezelőorvost tájékoztatni kell, ha új gyógyszert kezd szedni vagy a régiek közül valamelyiket abbahagyja, mert ez a Syncumar tabletta szükséges adagját módosíthatja. Az orvos ilyenkor laboratóriumi ellenőrzést ír elő és ennek alapján, ha szükséges, megváltoztatja a korábban javasolt adagolást.

- A kezelés során rendszeresen ellenőrizze a széklet és a vizelet színét, kerülje a szokásosnál bővebb étkezést.

Ha az előírtnál több tablettát alkalmazott:

A kezelés során fellépő szurokszéklet, esetleg vérvizelés, enyhe orrvérzés, fogínyvérzés, bőrvérzés, ill. egyéb vérzések rendszerint a Syncumar-túladagolás jelei. Ilyenkor a gyógyszer szedését abba kell hagyni és haladéktalanul (lehetőleg 1 órán belül) orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette bevenni a Syncumar tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, folytassa a gyógyszer szedését az előírt módon.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Syncumar tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Alkalmazása során előfordulhatnak vérzéses szövődmények (pl.:orrvérzés, vérvizelés, gyomor-bélrendszeri vérzés, kötőhártya alatti vérzés, illetve egyéb helyeken kialakuló vérzések), bőrkiütés, átmeneti hajhullás, éjszakai verejtékezés, gyengeség, láz, hányinger, hasmenés, májenzim érték emelkedés, rossz közérzet, fejfájás, szívdobogás-érzés, szájnyálkahártya fekélyek, érgyulladás, vérzéses sokk, csontritkulás, ritkán bőrelhalás.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A SYNCUMAR TABLETTÁT TÁROLNI?

Syncumar mite tabletta:

Legfeljebb 15 °C - 30 °C-on, száraz helyen tárolandó.

Syncumar forte tabletta:

Legfeljebb 30 °C-on, száraz helyen tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Syncumar tablettát.

A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszerét miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Syncumar tabletta

A készítmény hatóanyaga:

Syncumar mite tabletta: 1 mg acenokumarol tablettánként.

Syncumar forte tabletta: 2 mg acenokumarol tablettánként.

Egyéb összetevők:

Syncumar mite tabletta:

Magnézium-sztearát, zselatin, talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát.

Syncumar forte tabletta:

Sárga vasoxid (E172), magnézium-sztearát, zselatin, talkum, burgonyakeményítő, laktóz

Milyen a Syncumar mite tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem:

Syncumar mite tabletta

- fehér, szagtalan, íztelen, lapos, metszett élű, korong alakú, egyik oldalán mélynyomású "SYNCU" jelzéssel ellátott tabletta.

Syncumar forte tabletta

- krém-bézs színű, esetlegesen erezett felületű, kerek, sima, metszett élű, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán mélynyomású "SYNCU" felirattal ellátott tabletta.

Csomagolás:

Syncumar mite tabletta:

3 x 10 db, ill. 6 x 10 db, ill. 9 x 10 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Syncumar forte tabletta:

30 x 10 db, 5 x 10 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában