Suppositorium theophyllini FoNo VII. Parma

1. Milyen típusú gyógyszer a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Suppositorium theophyllini FoNo VIII. Parma 20 mg és 30 mg készítmények hatóanyaga hörgőtágító, ezért a tüdőasztma (asthma bronchiale) és hörgőgörccsel járó hörghurut (bronchitis spastica) kiegészítő kezelésére adható gyermekek részére.

A 20 mg-os végbélkúp 3 hónapos kor feletti csecsemőknek ajánlott.

A 30 mg-os végbélkúp 1 éves kor feletti kisgyermekeknek ajánlott.

2. Tudnivalók a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg FoNo VIII. Parma‑t:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: theophylline

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

20 mg (10x) 30 mg (10x)

Laktóz: nincs

Glutén: nincs

Benzoát: nincs

 • ha Ön vagy gyermeke allergiás a teofillinre vagy egyéb xantin‑származékokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • friss szívinfarktus esetén,
 • szapora szívműködéssel járó ritmuszavar esetén,
 • ha gyermeke 3 hónaposnál fiatalabb
 • ha gyermeke 1 éves életkor alatti, akkor a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma‑t nem kaphatja. 3 hónapos – 1 év közötti gyermekek esetében csak a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg FoNo VIII. Parma fokozott óvatossággal alkalmazható:

 • a szív kóros elváltozása,
 • a pajzsmirigy fokozott működése
 • epilepszia esetén.

Ezekben az esetekben kérje ki kezelőorvosa tanácsát a készítmény alkalmazásával kapcsolatban.

Gyermekek

Gyermekek esetében a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma 3 hónapos kor felett, a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma 1 éves életkor felett alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg FoNo VIII. Parma

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön vagy gyermeke jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Más gyógyszerekkel egyidejűleg történő alkalmazása előtt kérje ki az Ön vagy gyermeke kezelőorvosának a véleményét, mivel:

 • furoszemiddel, béta-adrenerg blokkolókkal, koffeinnel együttadva egymás hatását fokozzák,
 • az efedrin a teofillin fő- és mellékhatásait fokozza,
 • más xantin‑származékokkal együtt adva a toxikus hatás összeadódik,
 • a fenobarbitál, a rifampicin és a karbamazepin csökkentik a teofillin hatását,
 • gyermekek esetében a teofillin és eritromicin együttadása nem javasolt.

A kezelés megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön vagy gyermeke milyen egyéb gyógyszert kap, mert a teofillin és más gyógyszer egyidejű szedése során a gyógyszerek hatása módosulhat.

A Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg bevétele étellel és/vagy itallal és/vagy alkohollal

Nincs adat.

Terhesség, szoptatás és termékenység

A készítmény gyermekek kezelésére szolgál.

(Terhesség és szoptatás alatt történő alkalmazása nem jellemző. A teofillin átjut a placentán és kiválasztódik az anyatejbe.)

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gyermekek kezelésére szolgál.

3. Hogyan kell alkalmazni a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma-t és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma-t?

A gyógyszert mindig az Ön vagy gyermeke kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, szükség esetén naponta 2-3-szor egy kúpot kell a végbélbe helyezni.

Gyermekgyógyszer!

Ha az előírtnál több Suppositorium theophyllini 20 mg foNo VIII. Parma-t vagy Suppositorium theophyllini 30 mg foNo VIII. Parma-t alkalmazott

Túladagolás esetén kamrai eredetű ritmuszavar, görcsroham (gyermekeknél a túladagolás első jele lehet) léphet fel. A mellékhatások általában a terápiás szérumkoncentráció (20 mg/l) túllépésekor jelentkeznek. Túladagolás esetén forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette alkalmazni a Suppositorium theophyllini 20 mg foNo VIII. Parma-t vagy a Suppositorium theophyllini 30 mg foNo VIII. Parma–t:

Amint eszébe jut, pótolja azt mielőbb, de soha ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhatmellékhatásokat,melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A készítmény alkalmazása során nyugtalanság, álmatlanság, fejfájás, izgatottság, végtagremegés, vérnyomáscsökkenés, rendszertelen vagy szapora szívverés, szívdobogásérzés (palpitáció), gyomor‑/bélpanaszok, hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, fokozott vizeletürítés, a szérum elektrolitok szintjének változása (beleértve a káliumszint csökkenését, a kalcium- és kreatininszint emelkedését, továbbá a vércukorszint valamint az urátszint emelkedését) jelentkezhet.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma-t és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma-t tárolni

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a fóliacsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt agyógyszert.A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma?

 • A készítmény hatóanyaga: 1 végbélkúp 20 mg, illetve 30 mg teofillint tartalmaz.
 • Egyéb összetevők:szilárd zsír, poliszorbát 20.

Milyen a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Végbélkúp: fehér vagy sárgásfehér színű, jellegzetes szagú, egynemű, sima, repedés nélküli, öntéssel készült torpedó alakú kúp.

Csomagolás: 2×5 db kúp nyomtatott alumínium fóliacsomagolásban és dobozban.

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjához

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

PARMA PRODUKT Gyógyszergyártó Kft.

1145 Budapest, Uzsoki u. 36/a.

OGYI-T-20123/01 Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma

OGYI-T-20123/02 Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. december

További gyógyszerek theophylline hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Köptetők kategóriában

Címkék: Nyákoldó, Köptető, Hörghurut