Stocrin 600 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Stocrin 600 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Stocrin, melynek hatóanyaga az efavirenz, a nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlóknak (NNRTI-knek) nevezett retrovírus elleni gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez egy olyan retrovírus elleni gyógyszer, amely a vérben levő vírus mennyiségének csökkentésével küzd a humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzés ellen.

Kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Stocrin-t, mert Ön HIV-fertőzésben szenved. A más retrovírus elleni gyógyszerekkel együtt szedett Stocrin csökkenti a vérben lévő vírus mennyiségét.

Stocrin 600 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Merck Sharp & Dohme
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 30x

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Stocrin szedése előtt

Ne szedje a Stocrin-t:

  • ha allergiás az efavirenzre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Tanácsért forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

  • ha súlyos májbetegsége van
  • ha jelenleg az alább felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi:

a. asztemizol vagy terfenadin (allergia tüneteinek kezelésére használatos)

b. bepridil (szívbetegség kezelésére használatos)

c. ciszaprid (gyomorégés kezelésére használatos)

d. ergot alkaloidák (pl. ergotamin, dihidro-ergotamin, ergonovin, és

metil-ergonovin) (migrén és cluster fejfájás kezelésére használatos)

e. midazolám vagy triazolám (altatók)

f. pimozid (bizonyos mentális állapotok kezelésére)

g. orbáncfű (Hypericum perforatum) (depresszió és szorongás kezelésére használt gyógynövény)

Ha ezek közül a gyógyszerek közül Ön bármelyiket szedi, azonnal közölje ezt kezelőorvosával. Ezen gyógyszerek Stocrin-nal együtt történő bevétele súlyos és/vagy életveszélyes mellékhatások kialakulásához vezethet, vagy csökkentheti a Stocrin hatását.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Stocrin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

A Stocrin-t a HIV-vírus ellen ható egyéb gyógyszerekkel együtt kell szedni. Ha azért kezdi meg a Stocrin szedését, mert a jelenlegi kezelése nem akadályozta meg a vírus szaporodását, egyidőben meg kell kezdenie egy másik, korábban nem alkalmazott gyógyszer szedését is.

Ön továbbra is átadhatja a HIV-fertőzést, mialatt ezt a gyógyszert szedi, ezért fontos, hogy óvintézkedéseket tegyen, hogy elkerülje mások szexuális úton, illetve vérátömlesztés útján történő megfertőzését. Ez a gyógyszer nem gyógyítja ki Önt a HIV-fertőzésből, és Önnél továbbra is kialakulhatnak a HIV okozta megbetegedéssel összefüggő fertőzések vagy más betegségek.

A Stocrin szedése alatt rendszeres orvosi felügyelet alatt kell állnia.

Közölje kezelőorvosával:

a ha kórtörténetében mentális betegség szerepel, beleértve a depressziót, a kábítószer-, vagy alkoholfüggőséget. Azonnal jelezze kezelőorvosának, amennyiben lehangoltnak érzi magát, öngyilkossági, vagy különös gondolatai vannak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).

b ha kórtörténetében konvulzió (görcsök vagy rohamok) szerepel, vagy ha Önt görcsgátló szerekkel, például karbamazepinnel, fenobarbitállal vagy fenitoinnal kezelik.

Ha Ön ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, kezelőorvosa ellenőrizheti a görcsgátló szerek szintjét az Ön vérében, hogy megbizonyosodjon róla: azok a Stocrin szedése alatt nem változtak meg. Kezelőorvosa másik görcsgátló szert írhat fel Önnek.

c ha kórtörténetében májbetegség szerepel, beleértve az aktív krónikus hepatitis-t.

Krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben szenvedő, illetve kombinált retrovírus elleni kezelésben részesülő betegek nagyobb eséllyel vannak kitéve a súlyos és potenciálisan életveszélyes májproblémáknak. Kezelőorvosa vérvizsgálatokat végezhet, hogy ellenőrizze az Ön májműködését vagy egy másik gyógyszerre állíthatja át Önt. Ha súlyos májbetegsége van, ne szedje a Stocrin-t (lásd 2. pont, "Ne szedje a Stocrin-t" c. rész).

A Stocrin szedésének megkezdését követően a következőkre figyeljen:

  • szédülés jelei, alvásproblémák, álmosság, koncentrációs nehézségek, rendellenes álmok. Ezek a mellékhatások a kezelés első két napjában jelentkeznek, és általában az első 2-4 hét után elmúlnak.
  • bőrkiütés bármilyen jele. Ha súlyos kiütés bármely jelét látja hólyagosodással és lázzal, hagyja abba a Stocrin szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához. Amennyiben egy másik típusú NNRTI szedésének ideje alatt Önnek kiütései voltak, a Stocrin szedésének idején fokozott a kiütések fellépésének kockázata.
  • bármilyen gyulladásra vagy fertőzésre utaló jel. Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegeknél, akiknek kórtörténetében opportunista fertőzés szerepel, röviddel a HIV elleni kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer válaszkészsége javul, amely így képes felvenni a harcot a szervezetben esetlegesen lappangó tünetmentes fertőzésekkel szemben. Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.

  • a testzsír megváltozása. A kombinált retrovírus elleni terápiával kezelt betegeknél előfordulhat a testzsír eloszlásának megváltozása, gyarapodása vagy elvesztése. Forduljon kezelőorvosához, ha a testzsír eloszlásának megváltozását tapasztalja magán.
  • csontproblémák. Kombinált antiretrovirális terápiában részesülő betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos rizikótényezői közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, a súlyos immunszuppresszió és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük jelezze kezelőorvosának.

Gyermekek és serdülők

A Stocrin 600 mg-os filmtablettát szedhetik mindazok a 3 éves vagy annál idősebb gyermekek, akik képesek lenyelni a tablettákat (lásd alább a "Hogyan kell szedni a Stocrin-t" című részt).

Egyéb gyógyszerek és a Stocrin

Bizonyos gyógyszerekkel tilos a Stocrin-t együtt szedni. Ezekről egy listát a 2. pont "Ne szedje a Stocrin-t" című része alatt talál. A listán néhány általános gyógyszer és egy gyógynövény (orbáncfű) is szerepel, amelyek komoly interakciókat okozhatnak.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Stocrin kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel. Ennek eredményeképpen megváltozhat a Stocrin vagy a többi gyógyszer szintje a vérben. Ez megakadályozhatja, hogy a gyógyszerek kifejtsék hatásukat, illetve súlyosbíthatják a mellékhatásokat. Némely esetben kezelőorvosa módosíthatja a gyógyszerek adagolását, illetve ellenőrizheti azok vérszintjét. Fontos, hogy közölje kezelőorvosával, amennyiben Ön a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:

HIV fertőzés kezelésére használt egyéb gyógyszerek:

1. proteáz inhibitorok: darunavir, indinavir, lopinavir/ritonavir, ritonavirrel megerősített atazanavir, szakvinavir vagy foszamprenavir/szakvinavir. Kezelőorvosa fontolóra veheti, hogy másfajta gyógyszert írjon fel Önnek, vagy változtasson a proteáz-inhibitor adagolásán.

2. maravirok

3. Egy jelenleg Atripla néven ismert, kombinált hatóanyag-tartalmú gyógyszer, amely efavirenzt, emtricitabint és tenofovirt tartalmaz. A Stocrin-t tilos Atripla-val együtt szedni, mivel az Atripla efavirenzt tartalmaz, mely a Stocrin egyik hatóanyaga.

Hepatitisz C vírus okozta fertőzés kezelésére használt gyógyszerek: boceprevir, telaprevir.

Bakteriális fertőzések - beleértve a tuberkulózist és az AIDS-el összefüggő mycobacterium avium komplexet - kezelésére szolgáló gyógyszerek: klaritromicin, rifabutin, rifampicin. Kezelőorvosa fontolóra veheti az adagmódosítást vagy másfajta antibiotikum felírását. Mindemellett, kezelőorvosa nagyobb adag Stocrin-t is felírhat Önnek.

Gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (antifungális szerek):

4. vorikonazol: a Stocrin csökkentheti a vorikonazol vérszintjét, a vorikonazol pedig növelheti a Stocrin vérszintjét. Ha ezt a két gyógyszert együtt szedi, a vorikonazol adagját növelni, az efavirenz adagját pedig csökkenteni kell. Ezt kezelőorvosával kell először egyeztetni.

5. itrakonazol: a Stocrin csökkentheti az itrakonazol szintjét az Ön vérében.

6. pozakonazol: a Stocrin csökkentheti a pozakonazol szintjét az Ön vérében.

A malária kezelésére szolgáló gyógyszerek:

atovakvon/proguanil: a Stocrin csökkentheti az atovakvon/proguanil szintjét az Ön vérében.

Konvulzió/görcsrohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek (görcsgátló szerek): karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál. A Stocrin csökkentheti illetve növelheti a görcsgátló szerek mennyiségét az Ön vérében. A karbamazepin csökkentheti a Stocrin hatásosságát. Kezelőorvosa fontolóra veheti, hogy egy másik görcsgátló szert írjon fel Önnek.

A vérben található zsírok csökkentésére szolgáló gyógyszerek (más néven sztatinok): atorvasztatin, pravasztatin, szimvasztatin. A Stocrin csökkentheti a sztatinok mennyiségét a vérben. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön koleszterin-szintjét, és ha szükséges, változtathat az Ön által szedett sztatin adagolásán.

Metadon (egy ópiát-függőség ellen alkalmazott gyógyszer): kezelőorvosa változtathat az Ön által szedett metadon adagolásán.

Szertralin (a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer): kezelőorvosa változtathat az Ön által szedett szertralin adagolásán.

Bupropion (a depresszió kezelésére, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítésére szolgáló gyógyszer): szükség lehet arra, hogy kezelőorvosa változtasson a bupropion adagján.

Diltiazem és hasonló gyógyszerek (más néven kalcium-csatorna blokkolók): amikor a Stocrin-t elkezdi szedni, kezelőorvosa változtathat az Ön által szedett kalcium-csatorna blokkoló dózisán.

Immunszuppresszánsok, mint a ciklosporin, szirolimusz vagy takrolimusz (gyógyszerek, melyek megakadályozzák az átültetett szervek kilökődését): amint elkezdi szedni a Stocrin-t, vagy abbahagyja annak szedését, kezelőorvosa szigorú megfigyelés alatt fogja tartani az immunszuppresszáns plazmaszintjeit, és megváltoztathatja az immunszuppresszáns adagolását.

Hormonális fogamzásgátlók, mint például a fogamzásgátló tabletták, injekciós fogamzásgátlók (mint például a Depo-Provera) vagy fogamzásgátló implantátumok (mint például az Implanon): Önnek valamilyen megbízható mechanikus fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell (lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" c. részt). A Stocrin-t szedő nők körében fogamzásgátló implantátum alkalmazása mellett előfordult terhesség, habár azt nem állapították meg, hogy a fogamzásgátló módszer hatástalanságát a Stocrin-kezelés okozta.

Warfarin vagy acenokumarol (véralvadásgátló gyógyszerek): szükség lehet arra, hogy kezelőorvosa változtasson a warfarin vagy acenokumarol adagján.

A Stocrin egyidejű bevétele étellel és itallal

A Stocrin üres gyomorra való bevétele csökkentheti a mellékhatásokat.

Terhesség, szoptatás és termékenység

A nők a Stocrin-kezelés ideje alatt és az azt követő 12 hét során kerüljék a teherbe esést. A Stocrin-kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa terhességi tesztet végeztethet Önnel, hogy megbizonyosodjon róla, Ön nem terhes.

Ha a Stocrin-kezelés alatt Ön teherbe eshet, megfelelő mechanikus fogamzásgátló módszert (például óvszert) is alkalmaznia kell más fogamzásgátló módszerekkel együtt, beleértve a szájon át szedett (tabletta) vagy egyéb hormonális fogamzásgátlókat (például implantátumok, injekciók). A kezelés abbahagyását követően az efavirenz még egy ideig fellelhető a vérben, ezért Önnek a Stocrin szedésének abbahagyását követő 12 héten keresztül továbbra is fogamzásgátlást kell alkalmaznia.

Azonnal közölje kezelőorvosával, ha Ön terhes vagy teherbe kíván esni. Ha terhes, csak akkor szabad szednie a Stocrin-t, ha Ön és kezelőorvosa úgy döntenek, hogy arra egyértelműen szükség van. Kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni.

A terhesség alatt efavirenzzel kezelt állatok magzatainál és efavirenzzel kezelt nők újszülöttjeinél súlyos születési rendellenességeket figyeltek meg. Ha Ön a terhessége idején Stocrin-t szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatok és egyéb diagnosztikai tesztek elvégzését rendelheti el, hogy gyermeke fejlődését figyelemmel kísérje.

Ha Stocrin-t szed, nem szabad szoptatnia gyermekét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Stocrin efavirenzt tartalmaz és szédülést, az összpontosító képesség romlását és álmosságot okozhat. Ha Önre ezek vonatkoznak, ne vezessen, és ne használjon semmilyen szerszámot vagy gépet.

A Stocrin 600 mg-os napi adagja 250 mg laktózt (tejcukor) tartalmaz.

Ha kezelőorvosa azt közölte Önnel, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt. Ezen rendellenességben szenvedő egyének a laktózmentes Stocrin belsőleges oldatot kaphatják.

3. Hogyan kell szedni a Stocrin-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a megfelelő adagolásról.

A Stocrin-t szájon át kell bevenni. A Stocrin-t ajánlott üres gyomorra, lehetőleg lefekvéskor bevenni. Ezáltal némely mellékhatás (mint például szédülés, álmosság) kevesebb problémát fog okozni. Az "üres gyomor" általános meghatározása: egy órával étkezés előtt vagy 2 órával étkezés után.

Felnőttek számára az adag 600 mg, naponta egyszer.

A Stocrin dózisát esetlegesen növelni vagy csökkenteni kell, ha bizonyos egyéb gyógyszereket is szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Stocrin").

A Stocrin-t minden nap kell szedni.

A Stocrin-t soha nem szabad önmagában használni a HIV-fertőzés kezelésére. A Stocrin-t mindig más HIV elleni gyógyszerekkel együtt kell alkalmazni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

40 kg-os vagy annál nagyobb testtömegű gyermekek számára az adag 600 mg, naponta egyszer.

A 40 kg-osnál kisebb testtömegű gyermekek adagját a testtömeg alapján kell kiszámítani, és azt naponta egyszer kell bevenni az alábbiak szerint:

Ha az előírtnál több Stocrin-t vett be

Ha túl sok Stocrin-t vett be, tanácsért forduljon kezelőorvosához vagy az illetékes sürgősségi osztályhoz. Tartsa magánál a gyógyszer dobozát, így könnyen elmagyarázhatja, hogy mit vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Stocrin-t

Próbálja meg elkerülni azt, hogy kihagyjon egy adagot. Ha ez mégis megtörténik, a lehető leghamarabb vegye be a következő adagot, de ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha segítségre van szüksége a gyógyszer bevételéhez legmegfelelőbb időpontok megtervezéséhez, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha idő előtt abbahagyja a Stocrin szedését

Amikor Stocrin-készletei kezdenek kifogyni, szerezzen be további adagokat kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. Ez nagyon fontos, mert a vírus mennyisége már akkor is emelkedni kezdhet, ha a gyógyszer szedését rövid időre abbahagyja. Ez esetben nehezebbé válhat a vírusfertőzés kezelése.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. HIV-fertőzés kezelése közben nem mindig egyértelmű, hogy a mellékhatásokat a Stocrin, az Ön által egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek, vagy maga a HIV-betegség okozza.

A más HIV elleni gyógyszerekkel együtt adott Stocrin-nal összefüggésben észlelt legjelentősebb nemkívánatos hatások a következők: bőrkiütés és az idegrendszeri tünetek.

Ha Önnél bőrkiütés jelentkezik, beszélje ezt meg kezelőorvosával, mivel bizonyos bőrkiütések veszélyesek is lehetnek. A legtöbb esetben azonban a kiütés elmúlik anélkül, hogy az Ön Stocrin- kezelését meg kellene változtatni. Gyakrabban észleltek kiütést a Stocrin-nal kezelt gyermekekben, mint felnőttekben.

Az idegrendszeri tünetek általában a kezelés megkezdésekor jelentkeznek, az első néhány hét után azonban rendszerint mérséklődnek. Egy vizsgálatban az idegrendszeri tünetek gyakran az adag bevételét követő első 1-3 óra alatt fordultak elő. Ha Önnél ilyen tünetek előfordulnak, kezelőorvosa azt javasolhatja, hogy Ön lefekvéskor, üres gyomorra vegye be a Stocrin-t. Egyes betegeknél súlyosabb, a hangulatot vagy a világos gondolkodási képességet is befolyásoló tünetek jelentkeznek. Néhány beteg eredményes öngyilkosságot követett el. Ezek a problémák gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknek korábban már volt valamilyen pszichés betegségük. Ha a Stocrin-kezelés során a fenti tüneteket vagy bármilyen mellékhatást észlel, minden esetben azonnal értesítse kezelőorvosát.

Közölje kezelőorvosával, amennyiben Ön a következők közül bármelyik mellékhatást észleli:

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érint)

  • bőrkiütés

Gyakori (100 beteg közül 1-10 beteget érint)

  • szokatlan álmok, az összpontosító képesség romlása, szédülés, fejfájás, alvásproblémák,
  • álmosság, koordinációs- vagy egyensúlyzavarok
  • gyomorfájás, hasmenés, hányinger, hányás
  • viszketés
  • fáradtság
  • aggodalom, depresszió

A vizsgálati eredmények kimutathatnak:

  • megnövekedett mennyiségű májenzimeket a vérben
  • megnövekedett mennyiségű triglicerideket (zsírsavakat) a vérben

Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érint)

  • idegesség, feledékenység, zavarodottság, görcsök (rohamok), rendellenes gondolatok
  • homályos látás
  • forgás és billegés érzése (vertigo)
  • hasi (gyomortáji) fájdalom, amit a hasnyálmirigy gyulladása okoz
  • allergiás reakció (túlérzékenység), ami súlyos bőrreakciókat okozhat (eritéma multiforme,
  • Stevens-Johnson szindróma)
  • bőrsárgaság, a szemfehérje sárgasága, viszketés, vagy hasi (gyomortáji) fájdalom, amit a máj
  • gyulladása okoz
  • a mell megnagyobbodása férfiaknál
  • indulatos viselkedés, hangulatváltozás, nem létező dolgok látása és hallása (hallucináció), mánia (mentális állapot, amelyet olyan epizódok jellemeznek, mint a hiperaktivitás, emelkedett
  • jókedv, és ingerlékenység), paranoia, öngyilkossági gondolatok
  • sípoló, csengő vagy egyéb tartós hang a fülben
  • remegés
  • kipirulás

A vizsgálati eredmények kimutathatnak:

  • megnövekedett mennyiségű koleszterint a vérben

Ritka (10 000 beteg közül 1-10 beteget érint)

  • viszkető bőrkiütés a napfény hatására az efavirenz-kezelés során fellépő májelégtelenség, amely néhány esetben halálhoz vagy májátültetéshez vezetett. A legtöbb esetben olyan betegeknél fordult elő, akik már májbetegségben szenvedtek, de jelentettek néhány olyan esetet is, amikor a betegnek nem volt májbetegsége.

A retrovírus elleni kezelés a testzsír-eloszlás megváltoztatásával az Ön testarányait is megváltoztathatja. Előfordulhat, hogy az Ön lábain, karjain és az arcán található zsír mennyisége csökken, azonban megnövekszik a zsírmennyiség a törzs körül ("pocak"), az egyéb belső szervek körül, megnagyobbodik a mell, vagy zsírpúp rakódik le a nyak hátsó felén ("bölénypúp"). A fenti állapotok oka és az egészségre kifejtett hosszú távú hatásai jelenleg nem ismeretesek.

A kombinált retrovírus elleni terápia okozhat magasabb tejsav- és cukormennyiséget a vérben, magasabb zsírmennyiséget a vérben (hiperlipidémia) és inzulin-rezisztenciát. Kezelőorvosa ki fogja vizsgálni ezeket a változásokat.

Ha Önnél bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészé

vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Stocrin-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Stocrin

Minden egyes Stocrin filmtabletta 600 mg efavirenzt tartalmaz hatóanyagként.

A tablettamag a következő segédanyagokat tartalmazza: kroszkarmellóz-nátrium, mikrokristályos cellulóz, nátrium-lauril-szulfát, hidroxi-propil-cellulóz, laktóz monohidrát és magnézium-sztearát.

A filmbevonat a következőket tartalmazza: hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), makrogol 400, sárga vasoxid (E172) és karnauba viasz.

Milyen a Stocrin külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Stocrin 600 mg filmtabletta 30 db tablettát tartalmazó tartályokban kerül forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal