• Stocrin


    Ez a gyógyszer már nem létezik adatbázisunkban!

    1. Milyen típusú gyógyszer a Stocrin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Stocrin, melynek hatóanyaga az efavirenz, a nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlóknak (NNRTI-knek) nevezett retrovírus elleni gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez egy olyan retrovírus elleni gyógyszer, amely a vérben levő vírus mennyiségének csökkentésével küzd a humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzés ellen.

    Kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Stocrin-t, mert Ön HIV-fertőzésben szenved. A más retrovírus elleni gyógyszerekkel együtt szedett Stocrin csökkenti a vérben lévő vírus mennyiségét.

    2. Tudnivalók a Stocrin szedése előtt

    Ne szedje a Stocrin-t:

    ha allergiás az efavirenzre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: efavirenz
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    Tanácsért forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

    ha súlyos májbetegsége van

    ha jelenleg az alább felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi:

    - asztemizol vagy terfenadin (allergia tüneteinek kezelésére használatos)

    - bepridil (szívbetegség kezelésére használatos)

    - ciszaprid (gyomorégés kezelésére használatos)

    - ergot alkaloidák (pl. ergotamin, dihidro-ergotamin, ergonovin, és metil-ergonovin) (migrén és cluster fejfájás kezelésére használatos)

    - midazolám vagy triazolám (altatók)

    - pimozid (bizonyos mentális állapotok kezelésére)

    - orbáncfű (Hypericum perforatum) (depresszió és szorongás kezelésére használt gyógynövény)

    Ha ezek közül a gyógyszerek közül Ön bármelyiket szedi, azonnal közölje ezt kezelőorvosával. Ezen gyógyszerek Stocrin-nal együtt történő bevétele súlyos és/vagy életveszélyes mellékhatások kialakulásához vezethet, vagy csökkentheti a Stocrin hatását.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Stocrin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

    A Stocrin-t a HIV-vírus ellen ható egyéb gyógyszerekkel együtt kell szedni. Ha azért kezdi meg a Stocrin szedését, mert a jelenlegi kezelése nem akadályozta meg a vírus szaporodását, egyidőben meg kell kezdenie egy másik, korábban nem alkalmazott gyógyszer szedését is.

    Ön továbbra is átadhatja a HIV-fertőzést, mialatt ezt a gyógyszert szedi, ezért fontos, hogy óvintézkedéseket tegyen, hogy elkerülje mások szexuális úton, illetve vérátömlesztés útján történő megfertőzését. Ez a gyógyszer nem gyógyítja ki Önt a HIV-fertőzésből, és Önnél továbbra is kialakulhatnak a HIV okozta megbetegedéssel összefüggő fertőzések vagy más betegségek.

    A Stocrin szedése alatt rendszeres orvosi felügyelet alatt kell állnia.

    Közölje kezelőorvosával:

    4 ha kórtörténetében mentális betegség szerepel, beleértve a depressziót, a kábítószer-, vagy alkoholfüggőséget. Azonnal jelezze kezelőorvosának, amennyiben lehangoltnak érzi magát, öngyilkossági, vagy különös gondolatai vannak (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások).

    5 ha kórtörténetében konvulzió (görcsök vagy rohamok) szerepel, vagy ha Önt görcsgátló szerekkel, például karbamazepinnel, fenobarbitállal vagy fenitoinnal kezelik.

    Ha Ön ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, kezelőorvosa ellenőrizheti a görcsgátló szerek szintjét az Ön vérében, hogy megbizonyosodjon róla: azok a Stocrin szedése alatt nem változtak meg. Kezelőorvosa másik görcsgátló szert írhat fel Önnek.

    6 ha kórtörténetében májbetegség szerepel, beleértve az aktív krónikus hepatitis-t.

    Krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben szenvedő, illetve kombinált retrovírus elleni kezelésben részesülő betegek nagyobb eséllyel vannak kitéve a súlyos és potenciálisan életveszélyes májproblémáknak. Kezelőorvosa vérvizsgálatokat végezhet, hogy ellenőrizze az Ön májműködését vagy egy másik gyógyszerre állíthatja át Önt. Ha súlyos májbetegsége van, ne szedje a Stocrin-t (lásd 2. pont, "Ne szedje a Stocrin-t" c. rész).

    A Stocrin szedésének megkezdését követően a következőkre figyeljen:

    6.5 szédülés jelei, alvásproblémák, álmosság, koncentrációs nehézségek, rendellenes álmok. Ezek a mellékhatások a kezelés első két napjában jelentkeznek, és általában az első 2-4 hét után elmúlnak.

    6.6 bőrkiütés bármilyen jele. Ha súlyos kiütés bármely jelét látja hólyagosodással és lázzal, hagyja abba a Stocrin szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához. Amennyiben egy másik típusú NNRTI szedésének ideje alatt Önnek kiütései voltak, a Stocrin szedésének idején fokozott a kiütések fellépésének kockázata.

    6.7 bármilyen gyulladásra vagy fertőzésre utaló jel. Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegeknél, akiknek kórtörténetében opportunista fertőzés szerepel, röviddel a HIV elleni kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer válaszkészsége javul, amely így képes felvenni a harcot a szervezetben esetlegesen lappangó tünetmentes fertőzésekkel szemben. Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát.

    Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.

    6.8 a testzsír megváltozása. A kombinált retrovírus elleni terápiával kezelt betegeknél előfordulhat a testzsír eloszlásának megváltozása, gyarapodása vagy elvesztése. Forduljon kezelőorvosához, ha a testzsír eloszlásának megváltozását tapasztalja magán.

    6.9 csontproblémák. Kombinált antiretrovirális terápiában részesülő betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos rizikótényezői közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, a súlyos immunszuppresszió és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük jelezze kezelőorvosának.

    Gyermekek és serdülők

    A Stocrin 200 mg-os kemény kapszulát szedhetik mindazok a 3 éves vagy annál idősebb gyermekek, akik képesek lenyelni a kapszulákat (lásd alább a "Hogyan kell szedni a Stocrin-t" című részt).

    Egyéb gyógyszerek és a Stocrin

    Bizonyos gyógyszerekkel tilos a Stocrin-t együtt szedni. Ezekről egy listát a 2. pont "Ne szedje a Stocrin-t" című része alatt talál. A listán néhány általános gyógyszer és egy gyógynövény (orbáncfű) is szerepel, amelyek komoly interakciókat okozhatnak.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    A Stocrin kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel. Ennek eredményeképpen megváltozhat a Stocrin vagy a többi gyógyszer szintje a vérben. Ez megakadályozhatja, hogy a gyógyszerek kifejtsék hatásukat, illetve súlyosbíthatják a mellékhatásokat. Némely esetben kezelőorvosa módosíthatja a gyógyszerek adagolását, illetve ellenőrizheti azok vérszintjét. Fontos, hogy közölje kezelőorvosával, amennyiben Ön a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:

    HIV fertőzés kezelésére használt egyéb gyógyszerek:

    a. proteáz inhibitorok: darunavir, indinavir, lopinavir/ritonavir, ritonavirrel megerősített atazanavir, szakvinavir vagy foszamprenavir/szakvinavir. Kezelőorvosa fontolóra veheti, hogy másfajta gyógyszert írjon fel Önnek, vagy változtasson a proteáz-inhibitor adagolásán.

    b. maravirok

    c. Egy jelenleg Atripla néven ismert, kombinált hatóanyag-tartalmú gyógyszer, amely efavirenzt, emtricitabint és tenofovirt tartalmaz. A Stocrin-t tilos Atripla-val együtt szedni, mivel az Atripla efavirenzt tartalmaz, mely a Stocrin egyik hatóanyaga.

    Hepatitisz C vírus okozta fertőzés kezelésére használt gyógyszerek: boceprevir, telaprevir.

    Bakteriális fertőzések - beleértve a tuberkulózist és az AIDS-el összefüggő mycobacterium avium komplexet - kezelésére szolgáló gyógyszerek: klaritromicin, rifabutin, rifampicin. Kezelőorvosa fontolóra veheti az adagmódosítást vagy másfajta antibiotikum felírását. Mindemellett, kezelőorvosa nagyobb adag Stocrin-t is felírhat Önnek.

    Gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (antifungális szerek):

    d. vorikonazol: a Stocrin csökkentheti a vorikonazol vérszintjét, a vorikonazol pedig növelheti a Stocrin vérszintjét. Ha ezt a két gyógyszert együtt szedi, a vorikonazol adagját növelni, az efavirenz adagját pedig csökkenteni kell. Ezt kezelőorvosával kell először egyeztetni.

    e. itrakonazol: a Stocrin csökkentheti az itrakonazol szintjét az Ön vérében.

    f. pozakonazol: a Stocrin csökkentheti a pozakonazol szintjét az Ön vérében.

    A malária kezelésére szolgáló gyógyszerek:

    atovakvon/proguanil: a Stocrin csökkentheti az atovakvon/proguanil szintjét az Ön vérében.

    Konvulzió/görcsrohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek (görcsgátló szerek): karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál. A Stocrin csökkentheti illetve növelheti a görcsgátló szerek mennyiségét az Ön vérében. A karbamazepin csökkentheti a Stocrin hatásosságát. Kezelőorvosa fontolóra veheti, hogy egy másik görcsgátló szert írjon fel Önnek.

    A vérben található zsírok csökkentésére szolgáló gyógyszerek (más néven sztatinok): atorvasztatin, pravasztatin, szimvasztatin. A Stocrin csökkentheti a sztatinok mennyiségét a vérben. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön koleszterin-szintjét, és ha szükséges, változtathat az Ön által szedett sztatin adagolásán.

    Metadon (egy ópiát-függőség ellen alkalmazott gyógyszer): kezelőorvosa változtathat az Ön által szedett metadon adagolásán.

    Szertralin (a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer): kezelőorvosa változtathat az Ön által szedett szertralin adagolásán.

    Bupropion (a depresszió kezelésére, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítésére szolgáló gyógyszer): szükség lehet arra, hogy kezelőorvosa változtasson a bupropion adagján.

    Diltiazem és hasonló gyógyszerek (más néven kalcium-csatorna blokkolók): amikor a Stocrin-t elkezdi szedni, kezelőorvosa változtathat az Ön által szedett kalcium-csatorna blokkoló dózisán.

    Immunszuppresszánsok, mint a ciklosporin, szirolimusz vagy takrolimusz (gyógyszerek, melyek megakadályozzák az átültetett szervek kilökődését): amint elkezdi szedni a Stocrin-t, vagy abbahagyja annak szedését, kezelőorvosa szigorú megfigyelés alatt fogja tartani az immunszuppresszáns plazmaszintjeit, és megváltoztathatja az immunszuppresszáns adagolását.

    Hormonális fogamzásgátlók, mint például a fogamzásgátló tabletták, injekciós fogamzásgátlók (mint például a Depo-Provera) vagy fogamzásgátló implantátumok (mint például az Implanon): Önnek valamilyen megbízható mechanikus fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell (lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" c. részt). A Stocrin-t szedő nők körében fogamzásgátló implantátum alkalmazása mellett előfordult terhesség, habár azt nem állapították meg, hogy a fogamzásgátló módszer hatástalanságát a Stocrin-kezelés okozta.

    Warfarin vagy acenokumarol (véralvadásgátló gyógyszerek): szükség lehet arra, hogy kezelőorvosa változtasson a warfarin vagy acenokumarol adagján.

    A Stocrin egyidejű bevétele étellel és itallal

    A Stocrin üres gyomorra való bevétele csökkentheti a mellékhatásokat.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    A nők a Stocrin-kezelés ideje alatt és az azt követő 12 hét során kerüljék a teherbe esést. A Stocrin-kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa terhességi tesztet végeztethet Önnel, hogy megbizonyosodjon róla, Ön nem terhes.

    Ha a Stocrin-kezelés alatt Ön teherbe eshet, megfelelő mechanikus fogamzásgátló módszert (például óvszert) is alkalmaznia kell más fogamzásgátló módszerekkel együtt, beleértve a szájon át szedett (tabletta) vagy egyéb hormonális fogamzásgátlókat (például implantátumok, injekciók). A kezelés abbahagyását követően az efavirenz még egy ideig fellelhető a vérben, ezért Önnek a Stocrin szedésének abbahagyását követő 12 héten keresztül továbbra is fogamzásgátlást kell alkalmaznia.

    Azonnal közölje kezelőorvosával, ha Ön terhes vagy teherbe kíván esni. Ha terhes, csak akkor szabad szednie a Stocrin-t, ha Ön és kezelőorvosa úgy döntenek, hogy arra egyértelműen szükség van. Kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni.

    A terhesség alatt efavirenzzel kezelt állatok magzatainál és efavirenzzel kezelt nők újszülöttjeinél súlyos születési rendellenességeket figyeltek meg. Ha Ön a terhessége idején Stocrin-t szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatok és egyéb diagnosztikai tesztek elvégzését rendelheti el, hogy gyermeke fejlődését figyelemmel kísérje.

    Ha Stocrin-t szed, nem szabad szoptatnia gyermekét.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Stocrin efavirenzt tartalmaz és szédülést, az összpontosító képesség romlását és álmosságot okozhat. Ha Önre ezek vonatkoznak, ne vezessen, és ne használjon semmilyen szerszámot vagy gépet.

    A Stocrin 600 mg-os napi adagja 342 mg laktózt (tejcukor) tartalmaz.

    Ha kezelőorvosa azt közölte Önnel, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt. Ezen rendellenességben szenvedő egyének a laktózmentes Stocrin belsőleges oldatot kaphatják.

    3. Hogyan kell szedni a Stocrin-t?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. A kapszulát egészben, vízzel kell lenyelni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a megfelelő adagolásról.

    A Stocrin-t szájon át kell bevenni. A Stocrin-t ajánlott üres gyomorra, lehetőleg lefekvéskor bevenni. Ezáltal némely mellékhatás (mint például szédülés, álmosság) kevesebb problémát fog okozni. Az "üres gyomor" általános meghatározása: egy órával étkezés előtt vagy 2 órával étkezés után.

    Felnőttek számára az adag 600 mg, naponta egyszer.

    A Stocrin dózisát esetlegesen növelni vagy csökkenteni kell, ha bizonyos egyéb gyógyszereket is szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Stocrin").

    A Stocrin-t minden nap kell szedni.

    A Stocrin-t soha nem szabad önmagában használni a HIV-fertőzés kezelésére. A Stocrin-t mindig más HIV elleni gyógyszerekkel együtt kell alkalmazni.

    Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

    40 kg-os vagy annál nagyobb testtömegű gyermekek számára az adag 600 mg, naponta egyszer.

    A 40 kg-osnál kisebb testtömegű gyermekek adagját a testtömeg alapján kell kiszámítani, és azt naponta egyszer kell bevenni az alábbiak szerint:

    Ha az előírtnál több Stocrin-t vett be

    Ha túl sok Stocrin-t vett be, tanácsért forduljon kezelőorvosához vagy az illetékes sürgősségi osztályhoz. Tartsa magánál a gyógyszer dobozát, így könnyen elmagyarázhatja, hogy mit vett be.

    Ha elfelejtette bevenni a Stocrin-t

    Próbálja meg elkerülni azt, hogy kihagyjon egy adagot. Ha ez mégis megtörténik, a lehető leghamarabb vegye be a következő adagot, de ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

    Ha segítségre van szüksége a gyógyszer bevételéhez legmegfelelőbb időpontok megtervezéséhez, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Ha idő előtt abbahagyja a Stocrin szedését

    Amikor Stocrin-készletei kezdenek kifogyni, szerezzen be további adagokat kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. Ez nagyon fontos, mert a vírus mennyisége már akkor is emelkedni kezdhet, ha a gyógyszer szedését rövid időre abbahagyja. Ez esetben nehezebbé válhat a vírusfertőzés kezelése.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. HIV-fertőzés kezelése közben nem mindig egyértelmű, hogy a mellékhatásokat a Stocrin, az Ön által egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek, vagy maga a HIV-betegség okozza.

    A más HIV elleni gyógyszerekkel együtt adott Stocrin-nal összefüggésben észlelt legjelentősebb nemkívánatos hatások a következők: bőrkiütés és az idegrendszeri tünetek.

    Ha Önnél bőrkiütés jelentkezik, beszélje ezt meg kezelőorvosával, mivel bizonyos bőrkiütések veszélyesek is lehetnek. A legtöbb esetben azonban a kiütés elmúlik anélkül, hogy az Ön Stocrin- kezelését meg kellene változtatni. Gyakrabban észleltek kiütést a Stocrin-nal kezelt gyermekekben, mint felnőttekben.

    Az idegrendszeri tünetek általában a kezelés megkezdésekor jelentkeznek, az első néhány hét után azonban rendszerint mérséklődnek. Egy vizsgálatban az idegrendszeri tünetek gyakran az adag bevételét követő első 1-3 óra alatt fordultak elő. Ha Önnél ilyen tünetek előfordulnak, kezelőorvosa azt javasolhatja, hogy Ön lefekvéskor, üres gyomorra vegye be a Stocrin-t. Egyes betegeknél súlyosabb, a hangulatot vagy a világos gondolkodási képességet is befolyásoló tünetek jelentkeznek. Néhány beteg eredményes öngyilkosságot követett el. Ezek a problémák gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknek korábban már volt valamilyen pszichés betegségük. Ha a Stocrin-kezelés során a fenti tüneteket vagy bármilyen mellékhatást észlel, minden esetben azonnal értesítse kezelőorvosát.

    Közölje kezelőorvosával, amennyiben Ön a következők közül bármelyik mellékhatást észleli:

    Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érint)

    bőrkiütés

    Gyakori (100 beteg közül 1--10 beteget érint)

    szokatlan álmok, az összpontosító képesség romlása, szédülés, fejfájás, alvásproblémák,

    álmosság, koordinációs- vagy egyensúlyzavarok

    gyomorfájás, hasmenés, hányinger, hányás

    viszketés

    fáradtság

    aggodalom, depresszió

    A vizsgálati eredmények kimutathatnak:

    megnövekedett mennyiségű májenzimeket a vérben

    megnövekedett mennyiségű triglicerideket (zsírsavakat) a vérben

    Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 beteget érint)

    idegesség, feledékenység, zavarodottság, görcsök (rohamok), rendellenes gondolatok

    homályos látás

    forgás és billegés érzése (vertigo)

    hasi (gyomortáji) fájdalom, amit a hasnyálmirigy gyulladása okoz

    allergiás reakció (túlérzékenység), ami súlyos bőrreakciókat okozhat (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma)

    bőrsárgaság, a szemfehérje sárgasága, viszketés, vagy hasi (gyomortáji) fájdalom, amit a máj gyulladása okoz

    a mell megnagyobbodása férfiaknál

    indulatos viselkedés, hangulatváltozás, nem létező dolgok látása és hallása (hallucináció), mánia (mentális állapot, amelyet olyan epizódok jellemeznek, mint a hiperaktivitás, emelkedett jókedv, és ingerlékenység), paranoia, öngyilkossági gondolatok

    sípoló, csengő vagy egyéb tartós hang a fülben

    remegés

    kipirulás

    A vizsgálati eredmények kimutathatnak:

    megnövekedett mennyiségű koleszterint a vérben

    Ritka (10 000 beteg közül 1-10 beteget érint)

    viszkető bőrkiütés a napfény hatására

    az efavirenz-kezelés során fellépő májelégtelenség, amely néhány esetben halálhoz vagy májátültetéshez vezetett. A legtöbb esetben olyan betegeknél fordult elő, akik már májbetegségben szenvedtek, de jelentettek néhány olyan esetet is, amikor a betegnek nem volt májbetegsége.

    A retrovírus elleni kezelés a testzsír-eloszlás megváltoztatásával az Ön testarányait is megváltoztathatja. Előfordulhat, hogy az Ön lábain, karjain és az arcán található zsír mennyisége csökken, azonban megnövekszik a zsírmennyiség a törzs körül ("pocak"), az egyéb belső szervek körül, megnagyobbodik a mell, vagy zsírpúp rakódik le a nyak hátsó felén ("bölénypúp"). A fenti állapotok oka és az egészségre kifejtett hosszú távú hatásai jelenleg nem ismeretesek.

    A kombinált retrovírus elleni terápia okozhat magasabb tejsav- és cukormennyiséget a vérben, magasabb zsírmennyiséget a vérben (hiperlipidémia) és inzulin-rezisztenciát. Kezelőorvosa ki fogja vizsgálni ezeket a változásokat.

    Ha Önnél bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell a Stocrin-t tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Stocrin

    Minden egyes Stocrin kemény kapszula 200 mg efavirenzt tartalmaz hatóanyagként.

    A kemény kapszula a következő segédanyagokat is tartalmazza: nátrium-lauril-szulfát, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát és karboximetil-keményítő-nátrium.

    A kapszulahéj a következőket tartalmazza: zselatin, nátrium-lauril-szulfát, sárga vasoxid (E172) és szilícium-dioxid (E551).

    A kapszula felirata kárminsavat (E120), indigókármint (E132) és titán-dioxidot (E171) tartalmazó festékanyaggal készül.

    Milyen a Stocrin külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Stocrin 200 mg kapszula 90 db kapszulát tartalmazó tartályban és 42 x 1db kapszulát tartalmazó adagonként perforált alumínium buborékfóliában kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    Címkék: STOCRIN, ,

    További gyógyszerek efavirenz hatóanyaggal