SPRINTAFEN 25 mg filmtabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Sprintafen 25 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer hatóanyaga a ketoprofén-lizin, amely az úgynevezett “nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek" (NSAID-ok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet válaszreakciójának megváltoztatásával csillapítják a fájdalmat, a duzzanatot és a lázat. A ketoprofén-lizin a ketoprofén olyan sóformája, amely gyorsan és teljesen felszívódik a szervezetben. Enyhe-középsúlyos fájdalmak, mint izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, torokfájás, fogfájás és menstruációs fájdalom, valamint a megfázáshoz és infuenzához társuló láz csillapítására javasolt felnőtteknél.

Keresse fel kezelőorvosát, amennyiben nem érzi jobban magát vagy tünetei súlyosbodnak, láz esetén 3 nap, fájdalom esetén pedig 5 nap múlva.

2. Tudnivalók a Sprintafen 25 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Sprintafen 25 mg filmtablettát:

ha allergiás (túlérzékeny) a ketoprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

 • ha asztmában szenved, vagy kórtörténetében NSAID-okkal (pl. acetilszalicilsav, ibuprofén) szembeni allergiás reakció (túlérzékenység) szerepel;
 • a terhesség harmadik trimesztere alatt (a 29. héttől). Lásd 2. ”Terhesség és szoptatás”;
 • súlyos szívelégtelenség esetén, amikor szíve nem úgy működik, ahogy kellene;
 • ha fennálló vagy a kórtörténetben szereplő olyan bélproblémái vannak, mint:
 • aktív peptikus fekély,
 • gyomor- vagy nyombélfekély,
 • bélvérzés,
 • a gyomor kilyukadása vagy bélperforáció,
 • fájdalom vagy emésztési zavar, mely hányingerrel, hányással, gyomorégéssel, felfúvódással és hasi diszkomfort-érzéssel járhat (krónikus emésztési zavar),
 • gyomornyálkahártya-gyulladás (gyomorhurut);
 • alacsony vérsejtszám (leukocitopenia vagy trombocitopenia), aktív vérzés vagy vérrögképződést megelőző (antikoaguláns) kezelés miatt fennálló vérzési hajlam esetén;
 • súlyos vese- vagy májproblémák esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Omega Pharma Kft.

Hatóanyag: ketoprofen

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Ha bőrkiütést, a testnyílások (nyálkahártyák) körüli bőr vörös és fájdalmas elváltozásait vagy allergiás reakciókat tapasztal a Sprintafen 25 mg filmtabletta alkalmazását követően, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha gyomor- vagy bélvérzés bármely jelét tapasztalja (pl. élénkvörös széklet, fekete kátrányos széklet, vérhányás vagy sötét kávézaccszerű részecskéket tartalmazó hányás), függessze fel a gyógyszer alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha fekélyesedés vagy perforáció bármely tünetét észleli (tünetek lehetnek: súlyos hasi fájdalom, hidegrázás, hányinger, hányás, gyomorégés) a Sprintafen 25 mg filmtabletta bevétele után, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Időseknél több mellékhatás jelentkezhet az NSAID kezelés során, különös tekintettel a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokra, melyek halálos kimenetelűek is lehetnek. Ha Ön idős beteg, a gyógyszert fokozott óvatossággal kell alkalmaznia.

A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek ketoprofen hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség