• Seroxat

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SEROXAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Seroxat depresszióban és/vagy szorongásos betegségekben szenvedő felnőttek kezelésére szolgál.

    A Seroxat-ot a következő szorongásos betegségekben alkalmazzák: kényszerbetegség (ismétlődő kényszeres gondolatok, kontrollálhatatlan viselkedéssel), pánikbetegség (pánikrohamok, beleértve azokat is, amelyek oka az agorafóbia, vagyis a félelem a nyilvános helyektől), szociális szorongásos zavar (emberek társaságától való félelem vagy annak kerülése), traumákat követő stressz betegség (valamilyen trauma okozta szorongás), és általános szorongásos zavar (általános erős szorongás vagy idegesség).

    A Seroxat az SSRI (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) néven ismert gyógyszerek közé tartozik. Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. A depressziós vagy szorongó emberek agyában alacsonyabb a szerotonin szintje. Nem teljesen ismert, hogy a Seroxat és a többi SSRI hogyan hat, de ebben valószínűleg szerepe van annak, hogy növeli az agyban a szerotonin szintet. A depresszió vagy szorongásos betegség megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezze magát.

    2. TUDNIVALÓK A SEROXAT SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Seroxat-ot:

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: paroxetine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - Ha ún. monoamino-oxidáz gátló készítményt (rövidítve MAOI, ilyen a moklobemid) és a metiltioninium-klorid (metilénkék)) alkalmaz, vagy bármikor alkalmazott az elmúlt két hét során. Orvosa tájékoztatni fogja, hogy hogyan kezdje szedni a SEROXAT-ot, miután a MAOI szedését befejezte.

    - Ha tioridazin vagy pimozid nevű antipszichotikumot (pszichés zavarok kezelésére szolgáló gyógyszert) szed.

    - Ha allergiás (túlérzékeny) a paroxetinre (hatóanyagra), vagy a SEROXAT bármely egyéb összetevőjére (felsorolásukat lásd alább).

    Bármelyik fenti esetben ne vegye be a gyógyszert, hanem beszéljen kezelőorvosával.

    A SEROXAT fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Beszélje meg orvosával:

    - Szed ön más gyógyszereket? (Lásd ebben a tájékoztatóban "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontot)

    - Tamoxifent szed emlőrák vagy termékenységgel kapcsolatos problémák kezelésére? A paroxetin csökkentheti a tamoxifen hatásosságát, ezért orvosa egy másik antidepresszáns szedését javasolhatja.

    - Van vese-, máj- vagy szívproblémája?

    - Epilepsziában szenved, vagy korábban volt már görcsrohama?

    - Volt valamikor mániás epizódja (túl aktív viselkedés vagy gondolatok)?

    - Kap elektrosokk kezelést (ECT)?

    Kapcsolódó cikkek

    Pszichiatert keresek Szegeden aki hipnotizal
    Vereredmeny
    Diagnózis: Alzheimer-kór
    A szerotonin szindróma
    Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?
    Depresszió teszt

    - Voltak vagy vannak vérzési problémái vagy szed olyan gyógyszereket, amelyek fokozhatják a vérzés kockázatát (ezek lehetnek vérhígító szerek, mint pl. a warfarin, antipszichotikumok mint a perfenazin vagy a klozapin, triciklikus antidepresszánsok, fájdalom- és gyulladáscsökkentők: az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) mint az acetilszalicilsav, az ibuprofen, a celekoxib, az etodolak, a diklofenák, a meloxikám)?

    - Cukorbetegségben szenved?

    - Alacsony nátrium-tartalmú diétát tart?

    - Glaukómája van (magas szemében a belnyomás, vagy másnéven zöldhályogos)?

    - Terhes vagy terhességet tervez? (Lásd ebben a tájékoztatóban "Terhesség és szoptatás" pontot)

    - Nincs még 18 éves? (Lásd ebben a tájékoztatóban "Gyermekek és serdülők 18 éves kor alatt" pontot)

    Ha bármelyik fenti kérdésre igen a válasz, és azt még nem beszélte meg a kezelőorvosával, menjen vissza az orvoshoz, és kérdezze meg, szedheti-e a SEROXAT-ot.

    Alkalmazása gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél

    Gyermekek és serdülők 18 éves kor alatt nem szedhetnek SEROXAT-ot.

    Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek a 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelik az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel SEROXAT-ot és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, SEROXAT-ot szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Ezenkívül a SEROXAT gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

    Amikor a SEROXAT-ot vizsgálták 18 év alatti betegeken, a 10 gyermek/serdülő közül kevesebb, mint egyet érintő gyakori mellékhatások a következők voltak: gyakrabban jelentkező öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági kísérletek, szándékos önkárosítás, ellenséges, agresszív vagy barátságtalan viselkedés, étvágytalanság, reszketés, túlzott izzadás, hiperaktivitás (túl sok energia), izgatottság, érzelmi hullámzások (beleértve a sírást és hangulatváltozást), szokatlan sérülések vagy vérzés (mint pl. orrvérzés). Ezekben a vizsgálatokban a SEROXAT helyett cukortablettákat (placebót) szedő gyermekeknél és serdülőknél is jelentkeztek ugyanezek a tünetek, azonban sokkal ritkábban.

    Ezekben a 18 év alatti betegeken végzett vizsgálatokban néhány betegen megvonási tüneteket észleltek a SEROXAT szedésének leállítása után. Ezek a hatások többnyire ugyanolyanok voltak, mint amikor felnőttek hagyták abba a SEROXAT szedését (lásd ebben a tájékoztatóban a 3. fejezetet, "Hogyan kell szedni a SEROXAT-ot"). Továbbá, a 18 évesnél fiatalabb betegek gyakran (10-ből kevesebb, mint egy beteg) tapasztaltak gyomorfájást, idegességet, érzelmi hullámzásokat (beleértve a sírást és hangulatváltozást, kísérletet az önkárosításra, öngyilkossági gondolatokat és öngyilkossági kísérletet).

    Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

    Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

    - Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

    - Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

    Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

    Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

    A SEROXAT szedése során tapasztalt fontos mellékhatások

    Egyes SEROXAT-ot szedő betegeknél akatízia nevű állapot lép fel, amikor nyugtalanságot éreznek, úgy érzik, nem tudnak ülve vagy állva maradni. Más betegeknél szerotonin szindrómának nevezett tünetegyüttes alakul ki, és a következő tünetek némelyike vagy mindegyike jelentkezik: zavarodottság, nyugtalanság érzése, izzadás, reszketés, hidegrázás, érzékcsalódások (különös látomások és hangok), hirtelen izomrángások vagy gyors szívverés. Ha bármelyik tünetet észleli, forduljon kezelőorvosához. A SEROXAT ezen vagy más mellékhatásairól több információt ebben a tájékoztatóban a "Lehetséges mellékhatások" fejezetben találhat.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a SEROXAT hatását, vagy növelhetik a mellékhatások kialakulásának lehetőségét. A SEROXAT is befolyással lehet más gyógyszerkészítmények hatására. Ilyen gyógyszerek a következők:

    - Ún. monoamino-oxidáz gátló gyógyszerek (MAOI-k, köztük a moklobemid és a metiltioninium-klorid (metilénkék)) - lásd ebben a tájékoztatóban a "Ne szedje a Seroxat-ot" pontot.

    - Tioridazin és pimozid antipszichotikumok - lásd ebben a tájékoztatóban a "Ne szedje a Seroxat-ot" pontot.

    - Acetilszalicilsav, ibuprofen vagy más ún. NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők), köztük a celekoxib, az etodolak, a diklofenák és a meloxikám, amelyeket fájdalom- és gyulladáscsökkentésre alkalmaznak.

    - Tramadol nevű fájdalomcsillapító.

    - A migrén kezelésére használt ún. triptánok, pl. a szumatriptán.

    - Egyéb antidepresszánsok, köztük más SSRI-k, triciklikus antidepresszánsok mint a klomipramin, a nortriptilin és a dezipramin.

    - A tripofán nevű táplálék-kiegészítő.

    - Egyes pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszerek (ún. antipszichotikumok) mint a lítium, a riszperidon és a klozapin.

    - Fentanil, melyet érzéstelenítés során vagy krónikus fájdalom kezelésére alkalmaznak

    - A fozamprenavir és ritonavir kombinációja, amelyet a humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés kezelésére használnak.

    - Orbáncfű, amely a depresszió kezelésére használt gyógynövény.

    - A görcsrohamok vagy epilepszia kezelésére alkalmazott fenobarbitál,fenitoin, nátrium-valproát vagy karbamazepin.

    - Atomoxetin, amelyet figyelemhiánnyal járó hiperaktivitás betegség (ADHD) kezelésére alkalmaznak.

    - Prociklidin, amelyet a remegés csökkentésére alkalmaznak, különösen Parkinson kórban.

    - Warfarin és egyéb gyógyszerek (az ún. antikoagulánsok), melyeket vérhígítóként alkalmaznak.

    - Propafenon, flekainid és a szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek.

    - Metoprolol, amely béta-blokkoló és a magasvérnyomás, valamint szívproblémák kezelésére alkalmazzák.

    - Rifampicin, amelyet a tuberkulózis (TBC) és lepra kezelésére alkalmaznak.

    - A linezolid nevű antibiotikum.

    - Tamoxifen, amelyet emlőrák kezelésére alkalmaznak.

    Ha a fenti listán szereplő bármelyik gyógyszert szedi vagy a közelmúltban szedte és orvosával még nem beszélte meg, menjen vissza kezelőorvosához, és kérdezze meg, mi a teendő.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A SEROXAT egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    Ne fogyasszon alkoholt a SEROXAT kezelés alatt. Az alkohol az Ön tüneteit, illetve a mellékhatásokat súlyosbíthatja. A SEROXAT reggel, táplálékkal történő bevétele csökkentheti az émelygés (hányinger) jelentkezését.

    Terhesség és szoptatás

    Beszéljen orvosával amilyen hamar csak lehet, ha Ön terhes, lehet, hogy terhes vagy terhességet tervez. Azoknál a csecsemőknél, akik édesanyja a terhesség első hónapjaiban Seroxat-ot szedett, néhány esetben a születési rendellenességek, különösen a szívrendellenességek, kockázatának fokozódását jelentették. A teljes népességben körülbelül 100 csecsemő közül egy születik szívhibával. Ez az arány megemelkedett, és 100 csecsemő közül legfeljebb kettőnél fordult elő azok között, akik édesanyja Seroxat-ot szedett. Ön és orvosa dönthetnek arról, hogy az-e a jobb, ha terhessége alatt másik gyógyszerre tér át, vagy fokozatosan abbahagyja a Seroxat szedését. Azonban az is lehetséges, hogy az orvos, figyelembe véve minden körülményt, azt javasolja, hogy Ön folytassa a Seroxat szedését.

    Mondja el orvosának vagy a szülésznek, ha ön terhessége alatt SEROXAT -ot szed. Ha a terhesség során, különösen a terhesség végén Seroxat-ot szed megnövekedhet egy súlyos, csecsemőket érintő állapot kialakulásának kockázata, melyet perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek. PPHN-ben a csecsemő szíve és tüdeje közötti erekben túlzottan magas a vérnyomás. Ha ön terhessége utolsó 3 hónapjában Seroxat -ot szed, kisbabáján születéskor bizonyos tünetek jelentkezhetnek, melyek általában a születés utáni első 24 órában mutatkoznak, és a következők lehetnek:

    - légzési problémák,

    - a bőr kékes elszíneződése vagy túlságosan hideg, illetve meleg bőr,

    - kék ajkak,

    - hányás vagy nem megfelelő táplálkozás,

    - erős fáradtság és alvásképtelenség, sok sírás,

    - merev vagy petyhüdt izomzat,

    - remegés, izomrángások vagy görcsrohamok.

    Ha kisbabáján születése után e tünetek bármelyikét észleli, vagy aggódik a kisbaba egészségéért, szóljon az orvosnak vagy a szülésznek, akik tanácsot tudnak adni Önnek.

    A Seroxat igen kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Ha Seroxat-ot szed, keresse fel kezelőorvosát, és beszélje ezt meg vele, mielőtt szoptatni kezd. Ön és kezelőorvosa dönthetnek úgy, hogy Ön szoptathat a SEROXAT szedése alatt.

    Gyógyszerek, mint a SEROXAT, ronthatják a spermája minőségét. Bár ennek termékenységre gyakorolt hatása nem ismert, egyes férfiaknál a SEROXAT befolyásolhatja a termékenységet az alkalmazás során.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A SEROXAT lehetséges mellékhatásai közé tartozik a szédülés, a zavartság, az álmosság, a látászavar. Ilyen mellékhatások jelentkezése esetén ne vezessen autót, és ne dolgozzon gépekkel.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A SEROXAT-OT?

    A különféle állapotokban alkalmazott szokásos adagokat az alábbi táblázat tartalmazza.

    Orvosa fogja megmondani, milyen adaggal kezdje a SEROXAT szedését. Legtöbben néhány hetes kezelés után kezdik jobban érezni magukat. Ha Ön ennyi idő után sem érzi jobban magát, beszélje meg orvosával, aki esetleg fokozatosan, 10 mg-onként emelni fogja az adagot, akár a legnagyobb napi adagig.

    A gyógyszert reggel, táplálékkal vegye be.

    A tablettákat egészben, vízzel nyelje le.

    Ne rágja szét a tablettákat.

    Kezelőorvosa el fogja mondani, mennyi ideig kell folyamatosan szednie a tablettákat. Lehet, hogy erre hónapokig vagy még tovább is szükség lesz.

    Időskor

    65 éves kor felett a legnagyobb napi adag 40 mg.

    Máj- vagy vesebetegség

    Ha Ön májbetegségben vagy súlyos vesebetegségben szenved, orvosa esetleg a szokásosnál alacsonyabb adagban fogja rendelni a SEROXAT-ot.

    Ha az előírtnál több Seroxat-ot vett be

    Soha ne vegyen be több tablettát, mint amennyit az orvos javasolt. Ha Ön (vagy valaki más) túl sok SEROXAT-ot vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, és mutassa meg a gyógyszer dobozát. Túl nagy SEROXAT adag bevétele esetén előfordulhatnak a "Lehetséges mellékhatások" fejezetben felsorolt tünetek vagy a következők: láz, akaratlan izomösszehúzódások.

    Ha elfelejtette bevenni a Seroxat-ot

    Gyógyszerét minden nap ugyanabban az időpontban vegye be.

    Ha elfelejtett bevenni egy adagot, és eszébe jut még lefekvés előtt, azonnal vegye be. Másnap a szokásos időben vegye be a tablettákat.

    Ha ez csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, ne vegye be az elfelejtett adagot. Lehet, hogy lesznek megvonási tünetei, de ezek elmúlnak, amikor a következő adagot a szokásos időben beveszi.

    Mi a teendő, ha nem érzi jobban magát

    A Seroxat nem fogja azonnal csökkenteni az Ön tüneteit - minden antidepresszáns hatásának kialakulásához időre van szükség. Egyesek néhány hét után kezdik jobban érezni magukat, másoknak ehhez kicsit több időre van szükségük. Vannak olyan antidepresszánst szedők, akik először rosszabbul érzik magukat, mielőtt állapotuk javulna. Ha Ön nem érez pár hét után javulást, keresse fel kezelőorvosát, aki tanácsot fog adni. Orvosa javasolni fogja, hogy a kezelés elkezdése után pár héttel keresse fel. Mondja el orvosának, ha nem érzi jobban magát.

    Ha abbahagyja a SEROXAT szedését

    Ne hagyja abba a Seroxat szedését addig, amíg az orvos erre utasítást nem ad.

    A SEROXAT leállítása esetén orvosa segítségével az adagot lassan, néhány hét vagy hónap alatt kell csökkentenie - ezáltal csökken a megvonási tünetek kialakulásának lehetősége. Egyik lehetőség, hogy a SEROXAT adagját hetente 10 mg-mal csökkenti. Legtöbb esetben a SEROXAT kezelés abbahagyása enyhe tünetekkel jár, és azok két héten belül elmúlnak. Némely esetben azonban a tünetek súlyosabbak lehetnek, és hosszabb ideig megmaradnak.

    Ha a gyógyszerszedés abbahagyása megvonási tüneteket okoz, orvosa valószínűleg az adagolás lassabb csökkentését fogja tanácsolni. Ha súlyos megvonási tüneteket tapasztal a SEROXAT abbahagyásakor, kérjük, forduljon kezelőorvosához, aki esetleg azt javasolja, hogy kezdje újra szedni a tablettákat, majd hosszabb idő alatt hagyja abba.

    Ha megvonási tünetek jelentkeznek, Ön ebben az esetben is képes lesz abbahagyni a SEROXAT szedését.

    A kezelés abbahagyásakor lehetséges megvonási tünetek

    Vizsgálati adatok szerint 10 betegből 3 észlel egy vagy több tünetet a SEROXAT kezelés abbahagyásakor. Egyes megvonási tünetek gyakrabban jelentkeznek, mint mások.

    Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - szédülés, bizonytalanság vagy egyensúlyzavar érzése;

    - bizsergésérzet, égő érzés, valamint (kevésbé gyakran) áramütésszerű érzés (a fejben is), továbbá zsongás, sziszegés, sípolás, csengés vagy egyéb állandó zaj a fülben (tinnitusz);

    - alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, alvásképtelenség);

    - szorongás érzése;

    - fejfájás.

    Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - émelygés (hányinger);

    - izzadás (éjszakai izzadás is);

    - nyugtalanság, izgatottság;

    - remegés (reszketés);

    - zavartság vagy tájékozódási zavar;

    - hasmenés (laza széklet);

    - lelki érzékenység, ingerlékenység;

    - látászavar;

    - szívdobogásérzés (palpitáció).

    Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, ha a SEROXAT abbahagyásakor aggódik a megvonási tünetek miatt.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a SEROXAT is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások legnagyobb valószínűséggel a SEROXAT kezelés első néhány hetében lépnek fel.

    Keresse fel kezelőorvosát, ha a gyógyszer szedése alatt az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik.

    Lehet, hogy elég orvosával beszélnie, de lehet, hogy azonnal kórházba kell mennie.

    Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - Ha szokatlan zúzódások vagy vérzések jelentkeznek, beleértve a vérhányást vagy a véres székletet, beszéljen kezelőorvosával, vagy menjen azonnal kórházba.

    - Ha nem tud vizeletet üríteni, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.

    Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - Ha görcsrohama alakul ki, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.

    - Ha nyugtalanságot érez, úgy érzi, nem tud ülve vagy állva maradni, lehet, hogy ún. akatíziája van. A SEROXAT adagjának emelése ronthatja ezeket a tüneteket. Ha ilyesmit érez, beszéljen kezelőorvosával.

    - Ha fáradtnak, gyengének vagy zavartnak érzi magát, vagy izomfájdalom, izommerevség, rendezetlen izommozgás lép fel, ennek az lehet az oka, hogy vérében a normálisnál alacsonyabb a nátriumszint. Ha ilyen tünetei vannak, beszéljen kezelőorvosával.

    Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - Allergiás reakciók SEROXAT-ra.

    Ha vörös vagy göbös bőrkiütés, a szemhéjak, az arc, az ajak, a száj vagy a torok duzzanata jelentkezik, viszketni kezd vagy légzési, vagy nyelési nehézsége támad, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.

    - Ha a következő tüneteket vagy azok némelyikét tapasztalja, valószínűleg ún. szerotonin szindróma alakult ki, amelynek a tünetei közé tartozik a zavarodottság, a nyugtalanság érzése, az izzadás, a reszketés, a hidegrázás, a hallucinációk (különös látomások és hangok), hirtelen izomrángások, vagy a gyors szívverés. Ha ilyesmit érez, beszéljen kezelőorvosával.

    - Akut glaukóma.

    Ha fájnak a szemei és látászavara alakul ki, beszéljen kezelőorvosával.

    Gyakorisága nem ismert

    Néhány embernél önbántalmazás vagy öngyilkosság gondolata előfordult a Seroxat szedésekor vagy a kezelés befejezését követően (lásd a 2 pontot, Tudnivalók a Seroxat szedése előtt)

    További lehetséges mellékhatások a kezelés során

    Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több, mint egy esetében fordulhatnak elő):

    - Émelygés (hányinger). A gyógyszer reggeli, táplálkozással egyidejű bevételével csökkenthető ennek előfordulása.

    - A szexuális vágy vagy funkció változása, pl. az orgazmus hiánya és férfiaknál a merevedés, illetve az ondókilövellés zavara.

    Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - A vér koleszterinszintjének emelkedése.

    - Étvágytalanság.

    - Rossz alvás (álmatlanság) vagy álmosság.

    - Abnormális álmok (beleértve rémálmok)

    - Szédülés vagy remegés.

    - Fejfájás.

    - Koncentrálási nehézség

    - Izgatottság.

    - Szokatlan gyengeség érzése.

    - Látászavar.

    - Ásítgatás, szájszárazság.

    - Hasmenés vagy székrekedés.

    - Hányás

    - Testtömeg-gyarapodás.

    - Izzadás.

    Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - Szédülés, ájulásérzés hirtelen felálláskor (ennek oka a vérnyomás leesése).

    - A szokásosnál gyorsabb szívverés.

    - Mozgásszegénység, merevség, reszketés vagy abnormális száj- és nyelvmozgás.

    - A pupillák kitágulása.

    - Bőrkiütés.

    - Zavartság.

    - Hallucinációk (különös látomások és hangok).

    - Vizelési képtelenség (vizeletvisszatartás) vagy befolyásolhatatlan, akaratlan vizeletürítés (vizelet inkontinencia).

    Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - Rendellenes tejelválasztás férfiaknál és nőknél.

    - Lassú szívverés.

    - Májat érintő hatások, amelyek következtében a májfunkciós értékek megváltoznak.

    - Pánikrohamok.

    - Hiperaktív viselkedés vagy gondolatok (mánia).

    - Elszemélytelenedés érzése (deperszonalizáció).

    - Szorongásérzet.

    - Ellenállhatatlan hirtelen lábmozgás (ún. nyugtalan láb szindróma)

    - Ízületi vagy izomfájdalom.

    Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

    - Bőrkiütés, mely felhólyagosodhat, és úgy néz ki, mint egy kis céltábla (egy világosabb terület közepén fekete pont , sötét peremmel), ezt erythema multiforme-nak hívják.

    - Nagyobb kiterjedésű kiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, különösen a száj, orr, szemek és a nemi szervek környékén (Stevens-Johnson szindróma).

    - Széles kiterjedésű kiütés hólyagokkal és a testfelszín nagy területein hámló bőr (toxikus epidermális nekrolízis).

    - Májproblémák, amelyek a bőr, ill. a szemfehérje sárgaságával járnak.

    - Folyadék, ill. vízvisszatartás okozta kar- vagy lábduzzanat.

    - Napfény-érzékenység.

    - A hímvessző fájdalmas és tartós merevedése.

    - Alacsony vérlemezkeszám.

    Egyes betegeknél a SEROXAT szedése kapcsán zsongás, sziszegés, sípolás, csengés vagy egyéb állandó zaj keletkezhet a fülben (tinnitusz).

    Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

    Ha bármilyen gondja van a SEROXAT szedésével kapcsolatban, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, aki segítségére lesz.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A SEROXAT-OT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A buborékcsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a SEROXAT filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásában tárolandó.

    Ha fél tablettákat szed, gondoskodjon azok biztonságos tárolásáról csomagolásban.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a SEROXAT?

    A készítmény hatóanyaga 20 mg paroxetin (hidroklorid-hemihidrát formájában) filmtablettánként.

    Egyéb összetevők:

    Tablettamag: kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát , magnézium-sztearát és A típusú karboximetil-keményítő-nátrium

    Filmbevonat: OPADRY YS 1R 7003 ami a következő összetevőket tartalmazza hipromellóz , titán-dioxid (E 171), makrogol 400, poliszorbát 80.

    Milyen a készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

    A Seroxat 20 mg filmtabletta fehér színű, ovális alakú, domború felületű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "20" jelzéssel, másik oldalán törővonallal ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    50x1 filmtabletta vagy 4, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100, 250 vagy 500 filmtabletta átlátszatlan PVC/Al vagy PVC/PVdC/Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy PE kupakkal ellátott PP tartályban és dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek paroxetine hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában