• Sensonette

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SENSONETTE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Sensonette egy fogamzásgátló tabletta, és a terhesség megelőzésére szolgál.

    Megakadályozza a tüszőrepedést.

    Minden egyes tabletta két különböző női nemi hormont, nevezetesen gesztodént (egy progesztogén) és etinilösztradiolt (egy ösztrogén) tartalmaz kis mennyiségben.

    Azokat a fogamzásgátlókat, melyek két hormont tartalmaznak, "kombinált" fogamzásgátló tablettáknak nevezik.

    2. TUDNIVALÓK A SENSONETTE SZEDÉSE ELŐTT

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ethinylestradiol, gestodene
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Általános tudnivalók

    A Sensonette szedésének elkezdése előtt kezelőorvosa a személyes kórelőzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni Önnek. Kezelőorvosa megméri a vérnyomását, és egészségi állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet.

    Ebben a betegtájékoztatóban leírunk néhány olyan esetet, amikor abba kell hagynia a Sensonette szedését, vagy amikor a Sensonette megbízhatósága csökkenhet. Ilyen helyzetekben nem szabad nemi életet élnie, vagy kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell használnia, mint például óvszert vagy más barrier elvű védekezési módszert. Ne alkalmazza a naptármódszert vagy a hőmérsékletmérés módszerét. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Sensonette szedése megváltoztatja a menstruációs ciklus idején szokásos változásokat a hőmérséklet és a méhnyak-váladék összetétele tekintetében.

    A Sensonette más fogamzásgátlókhoz hasonlóan, nem véd sem a HÍV fertőzés (AIDS), sem egyéb, nemi úton terjedő betegség ellen.

    Ne szedje a Sensonette-et

    - ha allergiás (túlérzékeny) a gesztodénre, etinilösztradiolra vagy a Sensonette (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    - ha vérrögképződése (trombózis) van (vagy volt korábban) a láb egy erében, a tüdő ereiben (embólus) vagy egyéb szervek ereiben.

    - ha szívrohama vagy szélütése (sztrók) van vagy volt.

    - ha olyan betegsége van vagy volt, ami a szívroham előjele (például heves mellkasi fájdalom (angina pektorisz), vagy szélütés (sztrók) előjele lehet (például egy átmeneti, enyhe szélütés, maradványhatások nélkül),

    - ha olyan betegségben szenved, amely növelheti a vérrögképződés (trombózis) kockázatát az artériás erekben. Ez a következő betegségekre vonatkozik:

    - cukorbetegség érrendszeri szövődményekkel

    - nagyon magas vérnyomás

    Kapcsolódó cikkek

    Sensonette fogamzásgátló helyett ezek is jók, s az alábbiak közül melyik a legjobb, melyik hasonlít
    Ospamox tabletta és Sensonette fogamzásgátló, csökken a hatás?
    Gyermekvállalás sokízületi gyulladással
    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?
    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    - a vér nagyon magas zsír- (koleszterin- vagy triglicerid-) szintje

    - ha Önnek véralvadási zavara van (például protein-C hiány).

    - ha Ön a migrén egy bizonyos (úgy nevezett fokális neurológiai tünetekkel járó) formájában szenved (szenvedett).

    - ha Ön hasnyálmirigy-gyulladásban (pankreatitisz) szenved (szenvedett)

    - ha Ön jelenleg vagy korábban májbetegségben szenved (szenvedett), és májműködése még mindig nem normális.

    - ha Önnek májtumora van vagy volt.

    - ha Önnél jelenleg vagy kórtörténetében emlőrák vagy a nemi szervek daganata szerepel/szerepelt, vagy ezen állapotok gyanúja fennáll Önnél.

    Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a Sensonette szedésének elkezdése előtt. Ebben az esetben kezelőorvosa egy másik típusú orális fogamzásgátló vagy egy teljesen eltérő (nem-hormonális) fogamzásgátló módszer alkalmazását javasolhatja.

    ! A fenti állapotok bármelyikének megjelenésekor a Sensonette szedését abba kell hagyni.

    A Sensonette fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Néhány esetben a Sensonette vagy egyéb kombinált fogamzásgátló tabletta alkalmazásakor különös elővigyázatossággal kell eljárni, és rendszeres orvosi vizsgálatra lehet szüksége. Ha a következő állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre, tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni a Sensonette-et. Ha a következők bármelyike fennáll vagy az állapotok bármelyike kialakul vagy súlyosbodik a Sensonette szedése során, szintén beszélje meg kezelőorvosával:

    - ha egy közeli rokona emlőrákban szenved vagy valaha szenvedett

    - ha Ön dohányzik

    - ha májbetegsége vagy epehólyag betegsége van

    - ha cukorbetegségben szenved

    - ha depressziós

    - ha Crohn-betegségben vagy gyulladásos bélbetegségben (kolitisz ulceróza) szenved

    - ha hemolitikus urémiás szindrómának (HUS-nek) nevezett vérbetegségben szenved, amely vesekárosodást okoz

    - ha sarlósejtes vérszegénységnek nevezett vérbetegségben szenved

    - ha epilepsziában szenved (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek")

    - ha az immunrendszer SLE-nek nevezett megbetegedésében szenved (szisztémás lupusz eritematózusz)

    - ha olyan betegsége van, mely a terhesség ideje alatt vagy nemi hormonok korábbi alkalmazásakor jelent meg először Önnél (például hallásvesztés, porfíriának nevezett vérbetegség, hólyagokkal járó bőrkiütés a terhesség ideje alatt (terhességi herpesz), az idegek olyan betegsége, mely a test hirtelen mozgásaival jár (Sydenham-féle chorea))

    - ha májfoltjai vannak vagy voltak valaha (a bőr elszíneződése, különösen az arcon vagy a nyakon, mely "terhességi foltokként" is ismert). Ebben az esetben kerülje a napfényt vagy az ultraibolya sugárzást.

    - ha örökletes angioödémában szenved, az ösztrogént tartalmazó készítmények kiválthatják vagy súlyosbíthatják a tüneteket. Amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja - mint például duzzadt arc, nyelv és/vagy torok és/vagy nyelési nehézségek vagy csalánkiütések légzési nehézségekkel -, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

    A Sensonette és a vénás, illetve artériás vérrögképződés

    A fogamzásgátló tabletta szedése fokozhatja a vérrögképződés (trombózis) kockázatát, amely elzárhat egy vénás eret (pl. a lábban) vagy egy artériát (pl. a szívben (szívroham) vagy az agyban (szélütés (sztrók))).

    A vénás trombózis kialakulásának kockázata magasabb, ha Ön Sensonette-et szed, összehasonlítva levonorgesztrel hormont tartalmazó "kombinált fogamzásgátló tablettákkal". Az abszolút számok alacsonyak maradnak. Ha 100 000 nő levonorgesztrelt tartalmazó "kombinált fogamzásgátló tablettát" szed egy éven át, ebből 20 nőnél alakulhat ki trombózis. Ha 100 000 nő gesztodént tartalmazó "kombinált fogamzásgátló tablettát" szed egy éven át, ebből 30-40 nő kaphat trombózist. Összehasonlítás végett, ha 100 000 nő teherbe esik, ebből megközelítőleg 60 kaphat trombózist.

    A további kockázat hatása a legmagasabb a "fogamzásgátló tabletta" először történő alkalmazásának első évében, amikor a vénás trombózis minden "fogamzásgátló tabletta" esetében a legmagasabb.

    A vénás trombózis kialakulásának kockázata a kombinált fogamzásgátló tablettát szedők körében növekszik:

    - ha túlsúlyos

    - ha Önnek vagy egyik közeli rokonának fiatal korában vérrög alakult ki a lábában, tüdejében (tüdőembólia) vagy egyéb szervében.

    - ha műtét, illetve tartós mozgáskorlátozottság előtt áll, vagy súlyos balesetet szenvedett. Fontos, hogy előre közölje kezelőorvosával, hogy Sensonette-et szed, mivel előfordulhat, hogy abba kell hagyni a kezelést. Kezelőorvosa fogja megmondani Önnek, mikor kezdheti újra a Sensonette szedését. Ez általában két héttel azután lehetséges, amikor már járóképessé vált.

    - az életkor előrehaladtával.

    A kombinált fogamzásgátló tabletták alkalmazása az artériában vérrög kialakulásának fokozott kockázatával (artériás trombózis) áll kapcsolatban, például a szív ereiben (szívroham) vagy az agyban (sztrók). Az artériás vérrög kialakulásának kockázata a kombinált fogamzásgátló tablettát szedők körében növekszik:

    - ha Ön dohányzik. Ha Ön Sensonette tablettát szed, erősen ajánlott a dohányzást abbahagyni, különösen, ha Ön már elmúlt 35 éves.

    - ha emelkedett vérének zsírtartalma (koleszterin vagy trigliceridek)

    - ha egyik közeli rokonának fiatal korában szívrohama vagy szélütése (sztrók) volt

    - ha Ön migréntől szenved

    - ha magas a vérnyomása

    - ha szívproblémái vannak (szívbillentyű betegség, szívritmus zavar)

    ! Ha a következő állapotok bármelyikét tapasztalja a Sensonette szedése során, ne vegyen be további tablettát, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát:

    - erős fájdalom és/vagy duzzanat az egyik lábán

    - hirtelen jelentkező, erős mellkasi fájdalom, amely kisugározhat a bal karba

    - hirtelen kialakuló légszomj

    - hirtelen fellépő köhögés, nyilvánvaló ok nélkül

    - bármely szokatlan, súlyos vagy hosszan tartó fejfájás, vagy a migrén rosszabbodása

    - részleges vagy teljes vakság vagy kettős látás

    - beszédzavar vagy beszédképtelenség

    - szédülés vagy ájulás

    - gyengeség, furcsa érzés vagy a test bármely részén jelentkező zsibbadás

    - nehézségek járáskor vagy tárgyak kézben tartása során

    - erős gyomorfájdalom

    A Sensonette és a rák

    Kissé gyakrabban diagnosztizálnak emlőrákot a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nők körében, de nem ismert, hogy ezt a kezelés okozza-e. Például lehetséges, hogy azért mutatnak ki több esetben daganatot a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nők körében, mert őket gyakrabban vizsgálja meg kezelőorvosuk. A kombinált hormonális fogamzásgátlók szedésének abbahagyását követően az emlőrák előfordulása fokozatosan csökken. Fontos az emlők rendszeres vizsgálata, és amennyiben csomót érez, keresse fel kezelőorvosát.

    Ritka esetekben jóindulatú, és még ritkább esetekben rosszindulatú májdaganatról számoltak be a fogamzásgátló tablettát szedők között. Keresse fel kezelőorvosát, ha szokatlanul erős hasi fájdalmat érez.

    Vérzés a menstruációs időszakok között

    A Sensonette szedésének első néhány hónapja során nem várt vérzés jelentkezhet (a tablettamentes héten kívül). Ha ez a vérzés néhány hónapnál tovább tart, vagy néhány hónap után jelentkezik, kezelőorvosának ki kell vizsgálnia a problémát.

    Mi a teendő, ha nem jelentkezik vérzés a tablettaszedés szünetének hetében

    Ha minden tablettát pontosan bevett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszert, igen valószínűtlen, hogy Ön terhes.

    Ha a várt vérzése egymás után kétszer is kimarad, előfordulhat, hogy teherbe esett. Azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne kezdje el a következő csomag szedését addig, amíg nem biztos benne, hogy nem terhes.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Mindig tájékoztassa kezelőorvosát arról, mely gyógyszereket és gyógynövény készítményeket szed éppen. Szintén közölje kezelőorvosával vagy fogorvosával, aki egyéb gyógyszereket ír fel az Ön számára (vagy gyógyszerészével), hogy Sensonette-et szed. Ők meg tudják mondani Önnek, hogy szükséges-e kiegészítő fogamzásgátló óvintézkedéseket tennie (például óvszert alkalmazni), és amennyiben szükséges, azt mennyi ideig tegye.

    A Sensonette és egyéb gyógyszerek közötti kölcsönhatások áttöréses vérzéshez vezethetnek és/vagy gátolhatják a Sensonette megfelelő hatását, és Ön teherbe eshet.

    A következő gyógyszerek befolyásolhatják a Sensonette hatását:

    - néhány gyógyszer az AIDS kezelésére (pl. ritonavir, nevirapin) vagy egyéb fertőzések kezelésére (grizeofulvin)

    - tuberkulózis (gumőkór) kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. rifampicin, rifabutin)

    a tüdő vérereiben fellépő magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (bozentán)

    - epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. fenobarbitál, fenitoin, primidon, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramát)

    - orbáncfüvet tartalmazó gyógyszerek

    - modafinil, mely a hirtelen elalvás elleni gyógyszer

    Ha rövidtávon szedi ezeket a gyógyszereket, kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert, pesszáriumot vagy habot) kell alkalmaznia a másik gyógyszer szedése során, illetve azt követően 28 napig.

    Ha hosszú távon szedi ezeket a gyógyszereket, a fogamzásgátló adag emelésére lehet szükség, vagy másik fogamzásgátló módszert alkalmazhat. Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől. Az orbáncfüvet tartalmazó gyógynövény készítmények nem alkalmazhatók Sensonett-tel egyidejűleg. Ha már alkalmazta az orbáncfüvet tartalmazó készítményt, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

    A Sensonette befolyásolhatja a lamotrigin - egy bizonyos epilepszia elleni gyógyszer - hatékonyságát. Ez a görcsrohamok fokozott gyakoriságához vezethet.

    Laboratóriumi vizsgálatok

    Mielőtt bármilyen vér- vagy vizeletvizsgálatot végeznének Önnél, tájékoztassa az egészségügyi személyzetet, hogy Sensonette-et szed, mivel az befolyásolhatja bizonyos vizsgálatok eredményeit.

    A Sensonette egyidejű bevétele étellel és itallal

    Nem várható, hogy az étel vagy az ital befolyásolja a Sensonette hormonjainak felszívódását.

    Terhesség és szoptatás

    Terhesség

    A Sensonette nem alkalmazható terhes nőknél. Ha azonban Ön a Sensonette szedésének ideje alatt esik teherbe, a terhességet nem kell megszakítani. Ha gyanítja, hogy teherbe esett a Sensonette alkalmazása alatt, hagyja abba a gyógyszer szedését, és a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.

    Szoptatás:

    A Sensonette alkalmazása nem javasolt szoptatás alatt.

    Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhességet tervez vagy szoptatni kívánja gyermekét.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Az etinilösztradiolt nem vizsgálták a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatása tekintetében.

    Fontos információk a Sensonette egyes összetevőiről

    Ez a gyógyszer laktózt (tejcukor) és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A SENSONETTE-ET?

    A Sensonette-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Adagolás és az alkalmazás módja

    Naponta egy bevont tablettát nyeljen le, rendszeresen, egyetlen adag kihagyása nélkül. Amennyiben szükséges, kevés mennyiségű vízzel vegye be. A bevont tablettákat étellel vagy étkezéstől függetlenül is beveheti, fontos azonban, hogy ez lehetőleg a nap ugyanazon szakában történjen.

    A fóliacsík 21 bevont tablettát tartalmaz. Minden egyes tabletta mellé a hét egy napjának nevét nyomtatták. Amennyiben pl. szerdán kezdi el szedni a gyógyszert, a "szer" felirat mellől vegye ki a tablettát. A fóliacsíkon látható nyílnak megfelelően haladjon, amíg mind a 21 bevont tablettát be nem szedte.

    Ezt követően 7 napig ne szedje a bevont tablettákat. Ezalatt a 7 gyógyszermentes nap (szünet) alatt meg kell indulnia a menstruációs vérzésnek. Ez a vérzés, melyet "megvonásos vérzésnek" neveznek, a szünet 2. vagy 3. napján jelentkezik.

    Az utolsó Sensonette 75 mikrogramm / 20 mikrogramm bevont tabletta vagy Sensonette 75 mikrogramm / 30 mikrogramm bevont tabletta bevételét követő 8. napon (vagyis a 7 napos szünetet követően) kezdje el a következő fóliacsíkot, még akkor is, ha a vérzés nem szűnt meg. Ez azt jelenti, hogy a következő fóliacsíkot is a hét ugyanazon napján kell elkezdeni, mint az előzőt, és a megvonásos vérzés minden egyes hónapban ugyanazon a napon jelentkezik.

    Amennyiben a Sensonette 75 mikrogramm / 20 mikrogramm bevont tablettát vagy Sensonette 75 mikrogramm / 30 mikrogramm bevont tablettát ennek megfelelően alkalmazza, a 7 napos szünet alatt is biztosított a fogamzásgátló hatás.

    A Sensonette bevételének ideje

    - Ha Ön nem használt hormonális fogamzásgátlást a megelőző hónapban

    A Senonette bevont tablettát a menstruációs ciklus első napján (azaz a menstruációs vérzés első napján) kell bevenni. Amennyiben a Sensonette szedését a menstruáció első napján kezdi el, Ön azonnali védettséget kap a teherbeesés ellen.

    - Más kombinált hormonális fogamzásgátló készítményről, vagy kombinált fogamzásgátló hatású hüvelygyűrűről vagy tapaszról történő áttérés

    A Sensonette szedését a korábban használt fogamzásgátló készítmény utolsó aktív hatóanyagot tartalmazó tablettájának bevételét követő napon kezdje el, de legkésőbb a korábbi fogamzásgátló tablettamentes időszakát követő napon (vagy a korábbi fogamzásgátló utolsó inaktív, hatóanyagot nem tartalmazó tablettáját követő napon). Hüvelygyűrűről vagy tapaszról való áttérés esetében lehetőleg az eltávolítás napján kezdje el a tabletta szedését, de legkésőbb akkor, amikor a következő alkalmazás esedékes.

    - Csak progesztogén tartalmú módszerekről (csak progesztogén tartalmú fogamzásgátló tablettáról, injekcióról, implantátumról vagy progesztogént felszabadító méhen belüli eszközről) történő áttérés

    Bármelyik napon átválthat a csak progesztogén tartalmú tablettáról (az implantátumról vagy a méhen belüli eszközről az eltávolítás napján válthat át, injekció esetében pedig akkor, amikor a következő injekció esedékes lenne), de mindegyik esetben kiegészítő fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell használnia a tablettaszedés első 7 napján.

    - A terhesség első harmadában történt abortusz után

    Azonnal elkezdheti a Sensonette szedését; nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.

    - Szülés vagy a terhesség második harmadában történt abortusz után

    A Sensonette szedését a szülés vagy a terhesség második harmadában történő abortusz utáni 21. és 28. nap közötti időszakban lehet elkezdeni. Ha a 28. napnál később kezdi el a tabletta szedését, úgynevezett barrier-elvű fogamzásgátló módszert (például óvszert) kell használnia a Sensonette szedésének első hét napjában.

    Ha a szülést követően nemi életet élt a Sensonette szedésének (ismételt) elkezdése előtt, bizonyosodjon meg arról, hogy nem terhes, vagy meg kell várnia a következő menstruációs vérzést.

    - Ha szoptat és a szülés után (újra) el szeretné kezdeni a Sensonette szedését

    Olvassa el a "Szoptatás" c. pontot.

    Ha az előírtnál több Sensonette-et vett be

    Az alábbi tünetek fordulhatnak elő: hányinger és hányás, fiatal lányoknál kis mennyiségű hüvelyi vérzés is. Amennyiben nagy mennyiséget vett be, forduljon orvoshoz, aki kezelni tudja a tüneteket.

    Ha elfelejtette bevenni a Sensonette-et

    - Ha kevesebb, mint 12 órát késett a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem nem csökkent. Vegye be a tablettát, amint eszébe jut, majd a következő tablettákat a szokásos időben vegye be.

    - Ha több, mint 12 órát késett a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem csökkenhetett. Minél több tablettát hagyott ki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a terhesség elleni védelem csökkent.

    A terhesség elleni védelem csökkenésének kockázata akkor a legnagyobb, amikor a fóliacsík elejéről vagy végéről felejt el bevenni egy tablettát. Ezért kérjük, tartsa be az alábbi szabályokat (lásd az ábrát is alább):

    - Egynél több tabletta maradt ki ebben a fóliacsíkban:

    Keresse fel kezelőorvosát.

    - Egy tabletta maradt ki az első héten:

    Azonnal vegye be az utolsó kihagyott tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez két tabletta egyidejű bevételét jelenti. Újra a szokásos időben vegye be a tablettákat, és emellett alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert, például óvszert. Amennyiben az elfelejtett tabletta előtti héten volt nemi érintkezés vagy a tablettamentes időszak után nem kezdte el az új fóliacsíkot, tudatában kell lennie annak, hogy fennáll a terhesség kockázata. Ebben az esetben forduljon kezelőorvosához.

    - Egy tabletta maradt ki a második héten

    A kihagyott tablettát azonnal vegye be, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez két tabletta egyidejű bevételét jelenti. Újra a szokásos időben vegye be a tablettákat. Feltéve, hogy a tablettát pontosan szedte a kihagyott tablettát megelőző 7 napon keresztül, a terhesség elleni védelem nem csökkent, és nincs szükség további óvintézkedésre.

    - Egy tabletta maradt ki a harmadik héten

    Az alábbi két lehetőség közül választhat:

    1. Vegye be a kihagyott tablettát, amint eszébe jut, még akkor is, ha ez két tabletta egyidejű bevételét jelenti. Újra a szokásos időben vegye be a tablettákat. A tablettamentes időszak helyett kezdje el a következő fóliacsíkot.

    Valószínűleg megjön a menstruációs vérzése (megvonásos vérzés) a második fóliacsík végére, de előfordulhat, hogy pecsételő vagy áttöréses vérzés jelentkezik a második fóliacsík során.

    2. Másik lehetőségként abbahagyhatja a fóliacsíkot, és megtarthatja a 7 napos tablettamentes időszakot (jegyezze fel a napot, amikor elfelejtette bevenni a tablettát). Ha a megszokott napon akarja elkezdeni az új fóliacsíkot, 7 napnál kevesebb szünetet tartson.

    Ha a fenti két javaslat bármelyikét követi, védett marad a teherbeesés ellen.

    Amennyiben a fóliacsíkban lévő tabletták közül akár egyet is elfelejt bevenni, és az első tablettamentes időszakban nem jelentkezik vérzés, ez azt jelentheti, hogy Ön teherbe esett. Ilyen esetben mindenképpen keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi a következő fóliacsíkot.

    Ha Önnek hányása vagy hasmenése van

    Ha a tabletta bevételét követően 3-4 órán belül hányás vagy súlyos hasmenés jelentkezik, fennáll annak a kockázata, hogy a gyógyszer hatástalanná válik. A helyzet az elfelejtett tabletta esetéhez hasonló.

    Hányás vagy hasmenés után a lehető leghamarabb új bevont tablettát kell bevenni a tartalék fóliacsíkból. Amennyiben ez lehetséges, a szokásos bevétel idejétől számított 12 órán belül vegye be a pótlást. Ha ez nem lehetséges vagy több mint 12 óra telt el, kövesse a "Ha elfelejtette bevenni a Sensonette-et" c. pont tanácsait.

    Kiegészítő fogamzásgátlást (kondom, spermicidek) kell alkalmazni. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

    Menstruáció késleltetése: amit erről tudnia kell

    Nem javasolt ugyan, de lehetséges a menstruáció (megvonásos vérzés) késleltetése. Ehhez az első fóliacsík után, tablettamentes periódus nélkül, el kell kezdeni az új Sensonette fóliacsíkot. A második fóliacsík szedése alatt pecsételő (vércseppek vagy pöttyök) vagy áttöréses vérzés jelentkezhet. A szokásos 7 napos tablettamentes periódus után tovább kell folytatni a következő fóliacsíkkal.

    Tanácsos kikérni kezelőorvosa véleményét, mielőtt úgy dönt, hogy késlelteti a menstruációs periódust.

    A menstruáció első napjának megváltoztatása: amit erről tudnia kell

    Amennyiben a tablettákat az utasításnak megfelelően szedi, a menstruációs periódus/megvonásos vérzés a tablettamentes héten fog jelentkezni. Ha meg kell változtatnia ezt a napot, le kell rövidítenie (de soha nem lehet meghosszabbítania!) a következő tablettamentes időszakot. Például, ha a tablettamentes időszak pénteken kezdődik, és Ön ezt keddre (három nappal korábbra) szeretné áttolni, ehhez a szokásosnál három nappal korábban kell elkezdenie az új fóliacsíkot. Amennyiben a tablettamentes időszakot nagyon röviddé teszi (például 3 nap vagy ennél kevesebb) előfordulhat, hogy teljesen elmarad a vérzés a tablettamentes időszak alatt. Pecsételő (vércseppek vagy pöttyök) vagy áttöréses vérzés jelentkezhet.

    Amennyiben nem biztos abban, hogy miként lehet ezt végrehajtani, forduljon tanácsért kezelőorvosához.

    Ha abba szeretné hagyni a Sensonette szedését

    A Sensonette szedését bármikor fel lehet függeszteni. Amennyiben azonban nem kíván teherbe esni, az egyéb megbízható fogamzásgátló módszerekről kérjen tanácsot kezelőorvosától.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Sensonette is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Súlyos mellékhatások

    A fogamzásgátló tabletta szedésével összefüggő súlyos mellékhatások a 2 pontban "A Sensonette fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" kerültek leírásra.

    Egyéb lehetséges mellékhatások

    A következő mellékhatásokat a fogamzásgátló tablettát szedő nők körében jelentették:

    Nagyon gyakori, 10-ből egynél több nőnél fordul elő

    - fejfájás, beleértve a migrént is;

    - pecsételő és menstruációs periódusok közti vérzés.

    Gyakori, 100-ból egynél több, de 10-ből egynél kevesebb nőnél fordul elő

    - hüvelyi fertőzés (hüvelygyulladás, beleértve a hüvelyi gombás fertőzést);

    - testsúlyváltozás;

    - hangulatváltozás (beleértve a depressziót);

    - a nemi vágy (libidó) változásai;

    - a hüvelyi váladékozás és a menstruáció megváltozása;

    - méhszájseb (a méhnyak nyálkahártyájának rendellenessége);

    - idegesség;

    - szédülés;

    - látászavarok;

    - hányinger, hányás;

    - hasi fájdalom;

    - pattanások (akne);

    - emlőfájdalom vagy emlőérzékenység;

    - fájdalmas menstruáció;

    - hüvelyi váladékozás;

    - folyadék-visszatartás;

    - folyadék felhalmozódása a test szöveteiben.

    Nem gyakori, 1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb nőnél fordul elő

    - az étvágy megváltozása;

    - hasi görcsök;

    - hasi puffadás;

    - bőrkiütés;

    - barna foltok az arcon és testszerte (májfoltok) a tartós jelenlét kockázatával

    - túlzott szőr- és hajnövekedés;

    - hajhullás;

    - emelkedett vérnyomás értékek;

    - a vérben lévő zsírok szintjének megváltozása.

    Ritka, 10 000-ből egynél több, de 1000-ből egynél kevesebb nőnél fordul elő

    - anafilaktikus reakciók nagyon ritkán csalánkiütéssel, angioneurotikus ödémával, keringési és légzőrendszeri zavarokkal;

    - glükóz intolerancia;

    - a kontaktlencsék viselésének gyenge tűrőképessége;

    - a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése (epepangásos sárgaság);

    - gyulladással járó bőrbetegség (eritéma nodózum).

    Nagyon ritka, 10 000-ből egynél kevesebb nőnél fordul elő

    - a lupusz eritematódesz disszeminátusz súlyosbodása (egy gyulladásos betegség, amely a test számos részét érintheti, beleértve a bőrt, az ízületeket és a belső szerveket);

    - a porfíria (a vérfesték képződését befolyásoló anyagcsere betegség) súlyosbodása;

    - a vér folsavszintjének csökkenése;

    - a vitustánc (egy mozgászavar) súlyosbodása;

    - látóideg-gyulladás;

    - vérrög kialakulása a szemben (a retina ereinek trombózisa);

    - hasnyálmirigy-gyulladás;

    - májtumorok (májadenóma, hepatocelluláris karcinoma);

    - epekövesség;

    - epepangás (az epe rendellenessége);

    - eritéma multiforme (bőrbetegség);

    - hemolitikus urémiás szindróma (egy keringési zavar, amely során a keletkező vérrögök veseelégtelenséget idéznek elő).

    Nem ismert gyakoriság:

    - vérrögképződés a vénákban, tüdőembólia.

    Néhány mellékhatás a kezelés abbahagyását teszi szükségessé(lásd "A Sensonette fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" c. részt). Ha ezeket tapasztalja a Sensonette szedése során, ne vegyen be újabb tablettát, és azonnal közölje kezelőorvosával.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A SENSONETTE-ET TÁROLNI?

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Sensonette-et.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Sensonette

    - A készítmény hatóanyagai a gesztodén és etinilösztradiol.

    Sensonette 75 mikrogramm / 20 mikrogramm bevont tabletta

    75 mikrogramm gesztodén és 20 mikrogramm etinilösztradiol bevont tablettánként.

    Sensonette 75 mikrogramm / 30 mikrogramm bevont tabletta

    75 mikrogramm gesztodén és 30 mikrogramm etinilösztradiol bevont tablettánként.

    - Egyéb összetevők: Mag: kalcium-nátrium-edetát, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, povidon, magnézium-sztearát. Bevonat: szacharóz, povidon, makrogol 6000, kalcium karbonát, talkum, montán glikol viasz.

    Milyen a Sensonette készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Fehér, mindkét oldalán domború, kerek, fényes felületű, bevont tabletta.

    1x21 db vagy 3x21 db vagy 6x21 db bevont tabletta naptári napos PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

    A forgalomba hozatali engedély jogosultja

    ratiopharm GmbH

    Graf-Arco Strasse 3.

    89079 Ulm,

    Németország

    Gyártó

    Merckle GmbH

    Ludwig-Merckle-Straβe 3.

    89143 Blaubeuren

    Németország

    OGYI-T-20792/01 (Sensonette 75 mikrogramm / 20 mikrogramm bevont tabletta 1x21 db)

    OGYI-T-20792/02 (Sensonette 75 mikrogramm / 20 mikrogramm bevont tabletta 3x21 db)

    OGYI-T-20792/03 (Sensonette 75 mikrogramm / 30 mikrogramm bevont tabletta 1x21 db)

    OGYI-T-20792/04 (Sensonette 75 mikrogramm / 30 mikrogramm bevont tabletta 3x21 db)

    Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

    Ausztria Wave ratiopharm 75 Mikrogramm/ 20 Mikrogramm - überzogene Tabletten

    Belgium Lisa-20 75mcg/20mcg, Lisa-30 75mcg/30mcg

    Dánia Gestodilat

    Észtország Gesytil 75/20 mikrogrammi kaetud tabletid, Gesytil 75/30 mikrogrammi kaetud tabletid

    Finnország Gestodilat 20/75 mikrog tabletti, päällystetty, Gestodilat 30/75 mikrog tabletti, päällystetty

    Franciaország Gestodene Ethinylestradiol ratiopharm 75 microgrammes/20 microgrammes, comprimé enrobé, Gestodene Ethinylestradiol ratiopharm 75 microgrammes/30 microgrammes, comprimé enrobé

    Magyarország Sensonette 75 mikrogramm / 20 mikrogramm bevont tabletta, Sensonette 75 mikrogramm / 30 mikrogramm bevont tabletta

    Lettország Gesytil 75/20 micrograms apvalkotas tabletes, Gesytil 75/30 micrograms apvalkotas tabletes

    Litvánia Gesytil 75/20 micrograms dengta tablete, Gesytil 75/30 micrograms dengta tablete

    Luxemburg Lisa-20 75mcg/20mcg, Lisa-30 75mcg/30mcg

    Portugália Gestoconcept ratiopharm®


    További gyógyszerek ethinylestradiol, ge... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában