• Sandimmun neoral belsőleges oldat

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SANDIMMUN NEORAL BELSŐLEGES OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Sandimmun Neoral aktív hatóanyaga a ciklosporin, egy olyan hatóanyag, amely megelőzi az "idegen" szövetek, például egy átültetett (transzplantált) szerv elleni kilökődési reakció létrejöttét. Ezt a szervezet immunrendszerének (természetes védekező rendszer) részleges elnyomásával éri el.

    A különböző szerv- (vese, máj, szív, tüdő, szív-tüdő vagy hasnyálmirigy) és csontvelőátültetésen (csontvelőtranszplantáción) kívül a Sandimmun Neoral egyes autoimmun betegségekben (amikor a szervezet saját sejtjei ellen jön létre immunválasz) is alkalmazható. Ilyen autoimmun betegség a szemgolyó középső részének gyulladása (intermedier vagy poszterior uveitisz, Bechet uveitisz), bizonyos bőrbetegségek súlyos esetei (pikkelysömör, atópiás dermatitisz), súlyos reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), illetve a nefrózis szindróma (vesebetegség).

    2. TUDNIVALÓK A SANDIMMUN NEORAL BELSŐLEGES OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Transzplantációt követő kezelésre a Sandimmun Neoral-t kizárólag a transzplantációt követő gyógyszeres kezelésben jártas orvos írhatja fel.

    A betegtájékoztatóban található tanácsok különbözhetnek, attól függően, hogy a gyógyszert transzplantációt követően vagy autoimmun betegség kezelésére alkalmazzák.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ciclosporin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    A kilökődési reakció bármikor jelentkezhet, ezért nagyon fontos, hogy Ön ne függessze fel a Sandimmun Neoral alkalmazását, hacsak azt a kezelőorvosa nem rendeli el. Ugyanilyen fontos, hogy a Sandimmun Neoral-t kizárólag az a beteg alkalmazza, akinek azt felírták.

    A kezelőorvos utasításait szigorúan be kell tartani, még abban az esetben is, ha azok a betegtájékoztatóban leírtaktól eltérnek.

    Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót, akkor is, ha már alkalmazott korábban Sandimmun Neoral-t. Ha kérdései vannak, forduljon kezelőorvosához.

    Ne alkalmazza a Sandimmun Neoral belsőleges oldatot

    Tájékoztassa orvosát, ha Ön allergiás (túlérzékeny) a ciklosporinra vagy a Sandimmun Neoral bármely, a betegtájékoztató végén felsorolt összetevőjére.

    Ha bármilyen vesebetegségben szenved, erről tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt a Sandimmun Neoral alkalmazását megkezdené.

    Csökkent vesefunkció (kivéve a nefrózis szindrómát, ahol a vesefunkció mérsékelt csökkenése nem zárja ki a Sandimmun Neoral-kezelést), magas vérnyomás vagy a kezelésre nem kellően reagáló fertőző betegség, korábbi vagy meglévő daganatos betegség esetén a készítmény nem alkalmazható.

    A Sandimmun Neoral belsőleges oldat fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Kezelőorvosa ellenőrzi:

    - a ciklosporin szintjét a vérben - különösen a transzplantált betegek esetében,

    - a vérnyomását a kezelés ideje alatt rendszeresen,

    - a máj- és vesefunkciós értékeit,

    Kapcsolódó cikkek

    Sandimmun neoral
    Sandimmun neoral

    - a vérzsír szinteket.

    Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vérében a káliumszint magas vagy köszvénye van.

    Ne szedjen a Sandimmun Neoral-lal együtt káliumtartalmú gyógyszert vagy káliummegtartó vizelethajtókat.

    Élő kórokozókkal történő védőoltás alkalmazása kerülendő a Sandimmun Neoral-kezelés időszakában.

    Azonnal keresse fel orvosát, ha hirtelen, néhány nap alatt jelentősen megnövekedne a testsúlya, vagy ha lába duzzadni kezdene.

    Ne szedjen a felírtaktól eltérő gyógyszereket!

    Tájékoztassa orvosát azonnal az alábbi esetekben:

    - bármely friss megbetegedés,

    - allergiás tünetek,

    - a korábbiaktól eltérő új gyógyszer alkalmazása. Ugyanis egyéb gyógyszerek együttes szedése módosíthatja a gyógyszerek hatását, a Sandimmun Neoral hatékonyságát, illetve tűrhetőségét.

    Ha Ön a Sandimmun Neoral belsőleges oldatot autoimmun betegség kezelésére kapja, vesefunkcióját és vérnyomását a kezelés megkezdése előtt, majd utána rendszeresen ellenőrizni kell.

    Ha a kezelés során kezelhetetlen magas vérnyomás alakul ki, a Sandimmun Neoral-kezelést abba kell hagyni.

    Kezelőorvosa gondosan felügyeli a Sandimmun Neoral-kezelést, amennyiben Önt pikkelysömör vagy atópiás dermatitisz miatt kezelik, illetve ha idősebb korú. Ha Önt pikkelysömör miatt kezelik, a Sandimmun-kezeléssel egyidőben nem kaphat UVB-besugárzást, illetve fényterápiát.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Bizonyos gyógyszereket nem szedhet a Sandimmun Neoral-kezelés mellett, másokat pedig csak gondos orvosi felügyelet mellett. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A Sandimmun Neoral-t egyéb immunszuppresszív szerekkel együtt is alkalmazzák, de ún. kalcineurin gátló típusú szerekkel (pl. takrolimusz, szirolimusz) együtt nem alkalmazható.

    Forduljon kezelőorvosához, amennyiben a Sandimmun Neoral-kezeléssel egyidejűleg egyéb gyógyszereket is szednie kell:

    - Metotrexátot, amely a súlyos reumatoid artritisz kezelésére szolgál.

    - Olyan gyógyszereket, amelyek károsíthatják a vesét: pl. aminoglikozid típusú antibiotikumok, amfotericin B-t tartalmazó gombaellenes szerek, ciprofloxacin tartalmú antibiotikumok, mefalan tartalmú daganatellenes szerek, szulfadimidin és trimetoprim tartalmú húgyúti fertőzés elleni szerek, gyenge fájdalomcsillapító gyógyszerek (nem szteroid gyulladáscsökkentők), illetve a H2-receptor antagontista típusú gyomorsav elválasztást gátló gyógyszerek (pl. cimetidin, ranitidin).

    - Olyan gyógyszereket, amelyek növelhetik vagy csökkenthetik a vérben a Sandimmun Neoral koncentrációját: különösképpen a makrolid típusú antibiotikumok (pl. eritromicin, klaritromicin), bizonyos gombaellenes szerek (pl. ketokonazol, flukonazol, terbinafin), bizonyos kalciumcsatorna-gátló vagy endotelin receptor gátló vérnyomáscsökkentők (pl. diltiazem, verapamil), amiodaron (szívritmuszavar kezelésére használt szer), bizonyos hormonális problémák kezelésére alkalmazott szerek (pl. oktreotid, danazol), metoklopramid (hányás-, hányingercsillapító szer), bizonyos epilepszia ellenes szerek (pl. karbamazepin, oxkarbazepin, fenitoin), orbáncfű tartalmú készítmények, bizonyos vérrögképződést gátló gyógyszerek (tiklopidin), szájon át szedett fogamzásgátlók, proteáz-gátlók (HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott szerek), bizonyos daganatellenes szerek (imatinib).

    - Digoxint (szívelégtelenség és szívritmuszavar kezelésére alkalmazott szer), kolhicint, allopurinolt, szulfinpirazont (köszvény kezelésére alkalmazott szerek), bizonyos koleszterinszint-csökkentő szereket (pl. lovasztatin, szimvasztatin), prednizolont (szteroid gyulladásgátló szer), etopozidot (daganatellenes szer), repaglinidet (vércukorszint-csökkentő szer), aliszkiren (vérnyomáscsökkentő szer), illetve kálium-spóroló gyógyszereket vagy kálium tartalmú gyógyszereket.

    A kezelőorvos a kezelés megkezdése előtt, illetve annak megszakításakor ellenőrizheti a vér ciklosporin koncentrációját

    A Sandimmun Neoral belsőleges oldat egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A Sandimmun Neoral alkalmazása idején kerülje a káliumban gazdag ételeket (pl. szárított gyümölcs és zöldség, mogyoró és különféle magvak, édes burgonya, szárított gomba, általában a sópótló szerek, stb.). Kérjen tájékoztatást kezelőorvosától a káliumban szegény étrendről. Törekedjen a napi 2 litert meghaladó folyadékbevitelre, kerülje a szomjazást. Ne fogyasszon grépfrút levet Sandimmun Neoral bevételével egyidőben.

    Fontos információk

    A Sandimmun Neoral alkalmazása idején Ön fogékonyabb a fertőzésekre, ezért azonnal értesítse orvosát, ha lázas lesz, ha torokgyulladást, megfázást, náthát vagy a bőrén keléseket észlel, illetve ha a közérzete rosszabbá válik. A gondos higiéné éppen ezért a kezelés alatt lényeges; különösen ügyeljen fogaira és ínyére.

    A fogínygyulladás súlyossága a fogak állapotától függ, és a kellően gyakori és alapos fogmosás, különös tekintettel a fogak tövére, segíthet ennek a szövődménynek a megelőzésében. Ha mégis jelentkezik, akkor célszerű, ha a fogorvos és a kezelőorvos megbeszéli a lehetséges teendőket.

    Az immunrendszer működését gátló (immunszupresszív) egyéb gyógyszerekhez hasonlóan a hosszú ideig nagy dózisban Sandimmun Neoral-t alkalmazók között a rosszindulatú daganatok (elsősorban a bőr és a nyirokrendszer esetében) kialakulásának kockázata nagyobb, mint azoknál, akik nem szednek a védekező rendszerükre ható gyógyszereket. Ezért fontos, hogy a gyógyszer alkalmazása alatt azonnal jelezze orvosának, ha csomót találna testén, ill. új anyajegyet, vagy a régi megváltozását észleli a bőrén, vagy ha közérzete rosszabbodna.

    Önnek, főként, ha pikkelysömörben vagy atópiás dermatitiszben szenved, kerülni kell a fokozott napfényt, megfelelő ruházat viselésével, illetve magas faktorú fényvédő krém rendszeres használatával kell védekeznie, illetve Ön nem részesülhet egyidejű UVB sugárkezelésben, illetve fényterápiás kezelésben.

    A Sandimmun Neoral csökkentheti a szervezetben a magnézium mennyiségét. Kezelőorvosa ezért magnéziumpótlást írhat elő, főképp közvetlenül az operációt (transzplantáció) követően.

    Terhesség és szoptatás

    Közölje kezelőorvosával, ha Ön terhes vagy gyermekvállalást tervez - ennek elmulasztása az Ön és gyermeke egészségére egyaránt kockázatot jelenthet!

    Egyéb, immunrendszer működését gátló (immunszuppresszív) gyógyszer terhesség ideje alatti alkalmazása növekedett kockázatot jelentett mind az anyának, mind a magzatnak.

    A Sandimmun Neoral terhességben történő alkalmazására vonatkozó tapasztalatok korlátozottak. Általában a Sandimmun Neoral nem alkalmazható a terhesség ideje alatt. Amennyiben a gyógyszer alkalmazására a terhesség ideje alatt szükség van, kezelőorvosa tájékoztatni fogja ennek előnyeiről és kockázatairól.

    Sandimmun Neoral-t alkalmazó nők nem szoptathatnak, mert a gyógyszer hatóanyaga bejut az anyatejbe.

    Gyermekkor

    A Sandimmun Neoral gyermekkori alkalmazására vonatkozó tapasztalatok korlátozottak. Egy éves kor felett azonban a gyermekekben a szokásos Sandimmun Neoral adagok mellett különösebb problémák nem jelentkeztek. Számos tanulmány szerint a gyermekek testtömegre számítva nagyobb Sandimmun Neoral adagot igényeltek, illetve toleráltak, mint a felnőttek.

    Idős kor

    A Sandimmun Neoral idős kori adására vonatkozóan kevés adattal rendelkezünk, de az ajánlott adagok mellett különösebb problémákról nem számoltak be. A veseműködést különös gonddal kell ellenőrizni. 65 éves kor felett pikkelysömör, illetve atópiás dermatitisz kezelésére kizárólag akkor kaphat Sandimmun Neoral-t, ha betegsége súlyos.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Sandimmun Neoral befolyásolná ezen képességeket.

    Fontos információk a Sandimmun Neoral belsőleges oldat egyes összetevőiről

    A Sandimmun Neoral belsőleges oldat 12% etanolt (alkohol) tartalmaz, adagonként (szervátültetés esetén) akár 600 mg-ot, ami 14,4 ml sörnek vagy 6,1 ml bornak felel meg.

    Az alkohol ártalmas lehet alkoholizmus, epilepszia, agysérülés vagy -betegség esetén, terhesség és szoptatás ideje alatt, valamint gyermekkorban.

    Ez a készítmény makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearátot tartalmaz, ami gyomortáji kellemetlen érzést és hasmenést okozhat.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SANDIMMUN NEORAL BELSŐLEGES OLDATOT?

    A kezelés sikeressége nagymértékben függ attól, hogy Ön milyen pontosan tartja be kezelőorvosának az adagolásra vonatkozó utasításait. Közvetlenül a transzplantáció után először intravénásán fog kapni Sandimmun-t, vagy szájon át Sandimmun Neoral-t. Ezt követően Sandimmun Neoral-t fog kapni vagy kapszula, vagy belsőleges oldat formájában.

    Mennyit kell bevenni?

    A Sandimmun Neoral adagolása egyénre szabott, függ a testsúlytól és a szervezet kezelésre adott válaszától. Orvosa ezek alapján határozza meg a kezelés elején az adagot, melyet időről időre megváltoztathat. Testsúlyát időnként ellenőriznie kell, mert az adagolást szükséges lehet módosítani, ha nő vagy csökken a testsúly.

    Szerv- és csontvelőátültetést követően a teljes napi adag általában a 2 mg/ttkg - 15 mg/ttkg közötti tartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani. Általában nagyobb adagokat közvetlenül a transzplantáció után alkalmaznak, kisebb adagokat akkor alkalmaznak, ha az átültetett szerv vagy csontvelő már stabilizálódott. A kezelőorvos fogja beállítani az Ön számára megfelelő adagot a vérszint alapján.

    Súlyos pikkelysömör és atópiás dermatitisz kezelésére a teljes napi adag általában a

    2,5 mg/ttkg - 5 mg/ttkg közötti tartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani.

    Súlyos reumatoid artritisz kezelésére a teljes napi adag általában a 3 mg/ttkg - 5 mg/ttkg közötti tartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani.

    Nefrózis szindróma kezelésére a teljes napi adag általában a 2,5 mg/ttkg - 5 mg/ttkg közötti tartományban van felnőttek esetében és 2,5 mg/ttkg - 6 mg/ttkg közötti tartományban van gyermekek esetében, amelyet napi két részre kell elosztani.

    Uveitisz kezelésére a teljes napi adag általában az 5 mg/ttkg - 7 mg/ttkg közötti tartományban van, amelyet napi két részre kell elosztani.

    Pontosan kövesse a kezelőorvos utasításait, soha ne térjen el tőlük, bármilyen jól érzi magát.

    A vérvétel napján ne vegye be a reggeli adagot addig, amíg a vérvétel meg nem történt!

    Ha előzőleg Sandimmun-nal kezelték

    A Sandimmun Neoral hatóanyaga megegyezik a korábban használt Sandimmun-éval. A különbség a gyomor-bél rendszerből történő felszívódásban van. A Sandimmun Neoral felszívódása kevésbé függ az étkezési szokásoktól, felszívódása és vérbeni koncentrációja egyenletesebb, így kisebbek az egyes betegek közötti egyéni eltérések.

    A ciklosporin felszívódásbeli különbsége következtében a kezelőorvos a Sandimmun-ról Sandimmun Neoral-ra való átállás utáni rövid időszakban valószínűleg gondosan meg fogja vizsgálni, hogy meggyőződhessen arról, hogy Ön a megfelelő adagot kapja. Amennyiben a kezelőorvos Önt átállítja Sandimmun-ról Sandimmun Neoral-ra, nem lehet visszaállni a Sandimmun-kezelésre, hacsak a kezelőorvos nem mondja.

    Sandimmun-ról Sandimmun Neoral-kezelésre történő átálláskor bizonyos mellékhatások felléphetnek. Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha mellékahtásokat észlel, mivel ebben az esetben az adag csökkentésére lehet szükség. Az adagot kizárólag a kezelőorvos utasítására szabad csökkenteni.

    Ha Ön korábban egy másik, szájon át alkalmazható ciklosporin gyógyszerformát szedett

    Az egyik, szájon át alkalmazható ciklosporin gyógyszerformáról egy másikra történő átváltást követően kezelőorvosa egy rövid ideig gyakrabban fogja ellenőrizni Önt.

    Amikor az egyik, szájon át alkalmazható ciklosporin gyógyszerformáról egy másikra vált át, mellékhatásokat tapasztalhat. Ha ez bekövetkezik, kérjük, szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, mert ez azt is jelentheti, hogy az adagoláson kell változtatni. SOHA ne változtasson saját maga az adagon, kivéve, ha erre orvos utasította.

    Mikor és hogyan kell a Sandimmun Neoral belsőleges oldatot bevenni?

    Fontos, hogy a Sandimmun Neoral adagját minden nap azonos időben vegye be, különösen akkor, ha Ön transzplantált beteg. A napi adagot mindig két részre elosztva (12 óránként) kell bevenni.

    A belsőleges oldat tejben, hideg kakaóban, esetleg gyümölcslében felhígítandó.

    A bevételhez vegye ki a megfelelő méretű adagoló fecskendőt a védőtokból, majd szívja fel az előírt mennyiségű folyadékot az üvegből és cseppentse egy lehetőleg hideg kakaóval vagy tejjel, esetleg gyümölcslével félig töltött üvegpohárba (ne műanyagba!).

    Ha eldöntötte, mivel kívánja hígítani a gyógyszert, a későbbiekben mindig azt célszerű alkalmazni.

    A hígított oldatot jól fel kell keverni és egyszerre meginni. Hogy a teljes adagot bevegye, az üvegpoharat az alkalmazott tejjel, kakaóval vagy gyümölcslével jól ki kell öblíteni és azt is meg kell inni. A folyadékot elkészítése után azonnal meg kell inni, azt nem szabad állni hagyni.

    Használat után a fecskendőt egy száraz papír zsebkendővel kell megtörölni.

    Sem vízzel, sem alkohollal, sem bármiféle folyadékkal nem szabad azt leöblíteni.

    Mennyi ideig kell a Sandimmun Neoral belsőleges oldatot alkalmazni?

    Ha Ön szervátültetésen átesett (transzplantált) beteg, addig kell kapnia az immunszuppresszív kezelést, amíg az átültetett (transzplantált) szervet szervezete befogadja.

    A többi betegségben orvosa 3 hónapos Sandimmun Neoral-kezelést rendelhet el, hogy felmérje, vajon kellő módon használ-e betegségének kezelésében. Amennyiben hatása megfelelő, hosszabb ideig kapja, ameddig betegsége azt szükségessé teszi, illetve nincsenek súlyos mellékhatásai. Bizonyos esetekben a Sandimmun-kezelést orvosa más (az Ön számára a legmegfelelőbb) kezelésre cserélheti.

    Ha elfelejtette bevenni a Sandimmun Neoral belsőleges oldatot

    Ha elfelejtett bevenni egy adagot, azonnal pótolja, hacsak a következő bevétel ideje nincs 4 órán belül!

    Ha az előírtnál több Sandimmun Neoral belsőleges oldatot vett be (túladagolás)

    Soha ne vegyen be többet vagy kevesebbet az előírt mennyiségnél! Ha soknak vagy kevésnek gondolja az alkalmazott adagot, konzultáljon az orvosával. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha véletlenül az előírtnál nagyobb adagot vett be, vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára, mivel lehetséges, hogy állapota orvosi felügyeletet igényel.

    Ha idő előtt abbahagyja a Sandimmun Neoral belsőleges oldat alkalmazását

    A Sandimmun Neoral-kezelés abbahagyásakor megnőhet az átültetett szerv kilökődésének kockázata. A Sandimmun Neoral-kezelést abbahagyni kizárólag a kezelőorvos utasítására szabad!

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Sandimmun Neoral is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A gyógyszer adagját a kezelőorvos határozza meg. Túl nagy adag károsíthatja a vesét. Ezért rendszeres vérvételre és kórházi kivizsgálásra kell járnia, főképpen a transzplantációt követően.

    Nagyon gyakori mellékhatások (10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető): vesepanaszok, magas vérnyomás, fejfájás, beleértve a migrént is, remegés, megemelkedett vérzsírszint (pl. koleszterin).

    Gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből több mint 1, de 10 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető): zsibbadás vagy bizsergés, étvágytalanság, hányinger, hányás, gyomorfájás, hasmenés, fogíny duzzanat, májbetegségek, magas húgysavszint vagy káliumszint a vérben, alacsony magnéziumszint a vérben, izomfájdalom vagy görcs, fokozott szőrnövekedés, levertség.

    Nem gyakori mellékhatások (1000 kezelt betegből több mint 1, de 100 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető): görcsrohamok, tudatzavar, zavartság, álmatlanság, csökkent reakciókészség, nyugtalanság, látászavar, vakság, kóma, részleges bénulás, koordinációs zavar, a vérkép megváltozása (pl. vérszegénység), allergiás bőrkiütés, vízvisszatartás, ami duzzanatot és testsúlygyarapodást okoz.

    Ritka mellékhatások (10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető): az izomműködést szabályozó idegekkel kapcsolatos zavarok, hasnyálmirigy gyulladás, magas vércukorszint, izomgyengeség, izomsorvadás, a vörösvértestek pusztulása, ami a vesepanaszokkal állhat összefüggésben, a menstruációs ciklus zavara, enyhe emlőduzzanat férfiakban és nőkben.

    Nagyon ritka mellékhatások (10 000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén, beleértve az egyedi eseteket, észlelhető): a szem hátulsó részének duzzanata, ami a koponyaűri nyomásfokozódással lehet összefüggésben (jóindulatú intrakraniális hipertenzió), látási zavarok.

    Mint az immunrendszert gyengítő egyéb gyógyszerek, így a ciklosporin is befolyásolhatja a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét (növeli a vírusos, bakteriális, gombás, parazita fertőzések kialakulásának kockázatát), valamint a daganatos vagy egyéb - elsősorban a bőrt érintő - rosszindulatú betegségek fellépésének kockázatát növeli. Ha látászavart, koordinációs zavart, ügyetlenséget, emlékezetkiesést, izomgyengeséget tapasztal, illetve ha a beszéd vagy a beszédértés nehézkessé válik - azok a progresszív multifokális leukopátia nevű agyi fertőzés tünetei lehetnek.

    Egyéb mellékhatások (gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető): a szemek vagy a bőr besárgulásával járó vagy anélkül jelentkező májkárosodás.

    Tájékoztassa orvosát, ha ezek közül bármelyiket észlelné.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. Hogyan kell a Sandimmun Neoral BELSŐLEGES OLDATOt tárolni?

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    Felbontás után 2 hónapon belül fel kell használni.

    A 20 °C alatti hosszú időtartamú tárolás kerülendő, mert az oldat sűrűsége megnő és gélszerűvé alakul (ez nem befolyásolja gyógyászati tulajdonságait). Amennyiben az előbb észlelt állagváltozás bekövetkezik, az üveget 25-30 °C közötti hőmérsékleten addig kell állni hagyni, amíg az oldat ismét nem nyeri vissza eredeti sűrűségét.

    Az üveg felnyitását követően az oldatot két hónapon belül fel kell használni. Az esetleges maradékot két hónap lejárta után ki kell önteni.

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne alkalmazza a Sandimmun Neoral-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Sandimmun Neoral belsőleges oldat?

    - A készítmény hatóanyaga: 100 mg ciklosporin milliliterenként.

    - Egyéb összetevők: DL-α-tokoferol, vízmentes etanol, propilénglikol, kukoricaolaj mono-,di- és trigliceridek, makrogol-glicerin-éter-hidroxisztearát.

    Milyen a Sandimmun Neoral készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    Belsőleges oldat: tiszta, halványsárga vagy halvány sárgásbarna színű, jellegzetes illatú oldat.

    1 üveg (50 ml) + 1 műanyag csavaros kupak + 2 adagoló fecskendő műanyag tartályban, műanyag tálcában és dobozban. Az 1 ml-es fecskendő 1 ml-es vagy annál kisebb mennyiségek kimérésére szolgál (egy 0,05 ml-es beosztás 5 mg ciklosporinnak felel meg). A 4 ml-es fecskendő 1 ml-nél nagyobb, illetve 4 ml-nél kisebb mennyiségek kimérésére szolgál (egy 0,1 ml-es beosztás 10 mg ciklosporinnak felel meg).

    Ha hosszabb utazásra készül, bizonyosodjon meg arról, hogy rendelkezik-e elegendő mennyiségű Sandimmun Neoral-lal (beszélje meg kezelőorvosával!). A gyógyszert nem éri károsodás, ha hűvös és száraz helyen tudja tartani a kézitáskájában.

    A biztonság kedvéért mindig legyen Önnél egy tartalék vény Sandimmun Neoral kiváltásához, és külföldi út esetén az indulás előtt bizonyosodjon meg arról, hogy az úti céljául választott országban kapható-e a Sandimmun Neoral.


    Címkék: SANDIMMUN, ,

    További gyógyszerek ciclosporin hatóanyaggal