ROXERA 10 mg filmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Roxera és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Roxera a sztatinoknak nevezett gyógyszerek családjába tartozik.

A Roxerát azért írta fel orvosa, mert:

 • Önnek magas a koleszterinszintje. Ez azt jelenti, hogy Ön veszélyeztetett a szívinfarktus vagy a szélütés (sztrók) kialakulásának szempontjából.

Azért javasolták Önnek a sztatin kezelést, mert a diéta és a testmozgás önmagában nem eredményezett megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést. A Roxera filmtabletta szedése során is folytatni kell a koleszterin-csökkentő diétát és a testmozgást.

Vagy

 • Egyéb tényezők jelenléte miatt, amelyek Önnél növelik a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulásának veszélyét.

A szívinfarktust, a szélütést vagy a társuló egyéb problémákat az érelmeszesedésnek (ateroszklerózis) nevezett betegség okozhatja. Az ateroszklerózis a zsírrészecskék érfalakba történő beépülését jelenti.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: rosuvastatin

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x) (30x) (30x) (30x) (30x) (30x)

Miért fontos a Roxera folyamatos szedése

A Roxera a vérben keringő, lipideknek nevezett zsírrészecskék vérszintjét befolyásolja, melyek közül leggyakoribb a koleszterin.

Különböző típusú koleszterinek találhatók a vérben: a "rossz" koleszterin (LDL-C), és a "jó" koleszterin (HDL-C).

A Roxera filmtablettával csökkenthető a "rossz" koleszterin és növelhető a "jó" koleszterin.

Úgy fejti ki hatását, hogy a szervezetben megakadályozza a "rossz" koleszterin képződését. Valamint segíti szervezetét annak vérből történő eltávolításában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Ha azonban ez az állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába, amely azok szűkületéhez vezet.

Előfordulhat, hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy az agy vérellátása, mely szívinfarktus vagy szélütés kialakulásához vezet. A koleszterinszintjének kezelésével csökkentheti a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázatát.

Fontos folyamatosan szedni a Roxera filmtablettát, még akkor is, ha már sikerült megfelelő mértékben lecsökkenteni a koleszterinszintet, mivel a gyógyszer szedése megakadályozza a koleszterinszint újbóli megemelkedését és a zsírrészecskék lerakódását. Azonban abba kell hagynia a gyógyszer szedését, amennyiben orvosa ezt tanácsolja Önnek, vagy teherbe esik.

2. Tudnivalók a Roxera szedése előtt

Ne szedje a Roxerát:

 • ha allergiás (túlérzékeny) a rozuvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • ha terhes, vagy szoptat. Amennyiben a Roxera kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nőknek a Roxera szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.
 • ha májbetegségben szenved,
 • ha súlyos vesebetegségben szenved,
 • ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél,
 • ha ciklosporin tartalmú gyógyszert szed (pl. szervátültetést követően alkalmazzák).

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük keresse fel orvosát.

Az említetteken kívül nem szedheti a Roxera 40 mg vagy 30 mg filmtablettát (a két legnagyobb hatáserősség)

 • ha közepesen súlyos vesebetegségben szenved (amennyiben bizonytalan kérjük keresse fel orvosát),
 • ha pajzsmirigy betegsége van,
 • ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjai közül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyéb koleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel.
 • ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt,
 • ha Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai),
 • ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint csökkentő szert szed.

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük keresse fel orvosát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Roxera szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • ha veseproblémái vannak.
 • ha májproblémái vannak.
 • ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjai közül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyéb koleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel. Azonnal tudassa orvosával, ha ismeretlen eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, különösen, ha ezt rosszullét és láz is kíséri.
 • ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
 • ha pajzsmirigy betegsége van.
 • ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint csökkentő szert szed. Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a betegtájékoztatót, akkor is, ha korábban már szedett egyéb gyógyszert a magas koleszterinszint csökkentésére.
 • ha HIV fertőzés kezelésére szed valamely gyógyszert, mint pl. lopinavir, ritonavir. Lásd "Egyéb gyógyszerek és a Roxera".
 • ha a beteg 10 év alatti életkorú: a Roxera nem adható 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
 • ha a beteg 18 év alatti életkorú: a Roxera 30 mg-os és 40 mg-os filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt.
 • ha Ön elmúlt 70 éves (orvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Roxera dózist).
 • ha súlyos légzési elégtelenségben szenved,
 • ha Ön ázsiai származású, azaz japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai, vagy indiai. Orvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Roxera dózist.

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak):

Ne vegyen be 30 mg-os vagy 40 mg-os Roxera adagot (a két legnagyobb adag), valamint bármely nagyságú Roxera adag szedése előtt konzultáljon orvosával, gyógyszerészével.

Néhány betegnél a sztatinok a máj működésében eltéréseket okozhatnak. Ez egy egyszerű vizsgálattal kimutatható, mellyel a megemelkedett májenzim-szinteket mérik a vérben. Ezért orvosa a Roxera terápia megkezdése előtt, majd azt követően a kezelés ideje alatt rendszeresen el fogja végezni ezt a vérvizsgálatot (májfunkciós vizsgálat).

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

Egyéb gyógyszerek és a Roxera

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy közölje orvosával, amennyiben az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

 • ciklosporin (pl. szervátültetést követően alkalmazzák)
 • warfarin (vagy egyéb véralvadásgátló gyógyszer)
 • fibrátok, (mint például a gemfibrozil és a fenofibrát) vagy egyéb koleszterinszint csökkentő készítmények (például ezetimib)
 • emésztési problémákra szedett gyógyszerek (gyomorsavat semlegesítő szerek)
 • eritromicin (egy antibiotikum)
 • szájon át szedett fogamzásgátló vagy női hormonpótló gyógyszerek
 • lopinavir/ritonavir (HIV fertőzött betegek kezelésére szolgáló vírusellenes szerek); (Lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések")

A Roxera megváltoztathatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását vagy fordítva, ezek a gyógyszerek módosíthatják a Roxera hatását.

Roxera egyidejű bevétele étellel és itallal

A Roxera étkezéssel vagy attól függetlenül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szedje a Roxerát, ha Ön terhes vagy szoptat. Amennyiben a Roxera szedése közben esik teherbe, azonnal hagyja abba a Roxera szedését és értesítse erről orvosát. A terhesség elkerülése érdekében nőknek megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a kezelés alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A legtöbb esetben a Roxera alkalmazásának ideje alatt a gépjárművezetés és a gépek kezelése megengedett, mivel a készítmény nem befolyásolja az ilyen tevékenységhez szükséges képességeket. Azonban a Roxera-kezelés ideje alatt néhány esetben jelentkezhet szédülés. Amennyiben szédülést tapasztal, konzultáljon orvosával mielőtt ilyen tevékenységbe kezdene.

Fontos információk a Roxera egyes összetevőiről

A Roxera laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Roxerát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Szokásos adagja felnőtteknek

Ha a magas koleszterinszint miatt szedi a Roxerát:

Kezdő adag

A Roxera terápiát 5 mg-os vagy 10 mg-os adaggal kell kezdeni, még akkor is, ha korábban már magasabb dózisban is szedett egyéb sztatin készítményt. A kezdő adag megállapítása függ:

 • a koleszterinszinttől.
 • a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatának mértékétől.
 • olyan faktoroktól, melyek valószínűsítik bizonyos mellékhatások jelentkezését.

Beszélje meg orvosával, vagy gyógyszerészével, hogy a Roxera terápiában Önnek mely kezdő adag lenne a legmegfelelőbb.

Orvosa a legkisebb (5 mg) dózist írhatja elő Önnek, amennyiben:

 • Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai).
 • Ön elmúlt 70 éves.
 • Ön középsúlyos vesebetegségben szenved.
 • fennáll Önnél az izomfájdalom és izomérzékenység (miopátia) kialakulásának kockázata.

Az adag emelése és a maximális napi adag

Orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának folyamatos emelését a maximális 40 mg-os adag eléréséig, hogy Ön a megfelelő adagolásban szedje a Roxerát. Az adagmódosítás négy hetes időközönként történik.

A Roxera maximális napi adagja 40 mg. Ezt azok a betegek kapják, akiknek koleszterinszintjük magas, esetükben nagy a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázata, és akiknél a kisebb dózisokkal nem sikerült megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést elérni.

Ha a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulása kockázatának csökkentése miatt szedi a Roxerát:

Az ajánlott adag napi 20 mg. Azonban, orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának csökkentését, ha a fentiekben említett tényezők közül valamelyik Önre vonatkozik.

Szokásos adagja gyermekeknek 10-17 éves életkorban

A szokásos kezdő adag 5 mg. Orvosa megnövelheti a gyógyszer adagját, azért, hogy megállapítsa az Ön számára megfelelő Roxera adagot. A Roxera maximális napi adagja 20 mg. Az adagját naponta egyszer vegye be. A Roxera 30 mg-os és 40 mg-os filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél.

A tabletta bevétele

Egészben, vízzel nyelje le a tablettát.

A Roxera filmtablettát naponta egyszer kell bevenni. A nap bármely szakában bevehető.

Célszerű mindig azonos időben bevenni a tablettát, mert így kevésbé felejti el.

Rendszeres koleszterinszint ellenőrzés

Fontos, hogy rendszeresen felkeresse orvosát a koleszterinszint megfelelő mértékű csökkenésének és szinten tartásának ellenőrzése céljából.

Orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a Roxerát.

Ha az előírtnál több Roxerát vett be

Azonnal értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

Ha kórházi kezelésre szorul, vagy más betegség miatt részesül kezelésben, a szakszemélyzetet tájékoztassa arról, hogy Roxerát szed.

Ha elfelejtette bevenni a Roxerát

Ne aggódjon, folytassa a kezelést a soron következő dózissal.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Roxera szedését

Beszélje meg kezelőorvosával, ha abba szeretné hagyni Roxera szedését. A Roxera terápia abbahagyásával újra megemelkedhet a vér koleszterinszintje.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Fontos tudni, hogy melyek lehetnek ezek a mellékhatások. Ezek a mellékhatások általában enyhék és rövid időn belül megszűnnek.

Hagyja abba a Roxera szedését, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakciókat észleli:

 • légzési nehézség, az arc, az ajkak, a nyelv, illetve a torok duzzanata kíséretében vagy anélkül.
 • az arc, az ajkak, a nyelv illetve a torok duzzanata, mely nyelési nehézséggel jár.
 • súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütéssel).

Szintén, hagyja abba a Roxera szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha valamely szokatlan izomfájdalom vagy izomérzékenység jelentkezik, és a vártnál tovább tart. Az izmokat érintő tünetek gyermekeknél és serdülőknél gyakrabban jelentkeznek, mint felnőtteknél. Mint más sztatinok alkalmazásakor is, nagyon kis számú betegnél kellemetlen izomtüneteket tapasztaltak, melyből ritkán, egy rabdomiolízisnek nevezett, potenciálisan életet veszélyeztető izomkárosodás alakult ki.

Gyakori lehetséges mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):

 • Fejfájás,
 • Hasi fájdalom,
 • Székrekedés,
 • Hányinger,
 • Izomfájdalom,
 • Gyengeségérzés,
 • Szédülés,
 • A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Roxera kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak Roxera 40 mg adagnál),
 • Cukorbetegség (többnyire olyan betegeknél, akiknek vércukorszintje a normál tartomány felső határa körüli érték)

Nem gyakori lehetséges mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet):

 • Bőrkiütés, viszketés, és egyéb bőrtünetek,
 • A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Roxera kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak Roxera 5-20 mg adagoknál).

Ritka lehetséges mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):

 • Súlyos allergiás reakciók - tünetei közé tartozik az arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, nyelési vagy légzési nehezítettség, súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütésekkel). Amennyiben úgy véli, hogy Önnél allergiás reakció lépett fel, hagyja abba a Roxera szedését, és haladéktalanul kérjen orvosi segítséget.
 • Izombántalom felnőtteknél - amennyiben szokatlan izomfájdalom vagy izomérzékenység jelentkezik, amely a vártnál hosszabb ideig tart, a biztonság kedvéért hagyja abba a Roxera szedését és azonnal forduljon orvosához.
 • Súlyos hasi fájdalom (hasnyálmirigy-gyulladás).
 • Májenzim értékek emelkedése a vérben.

Nagyon ritka lehetséges mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

 • Sárgaság (a bőr és a szemek sárgás elszíneződése),
 • Májgyulladás (hepatitisz),
 • Izületi fájdalom,
 • Vér megjelenése a vizeletben,
 • A karon és a lábon jelentkező idegi eredetű tünetek (mint pl. zsibbadás),
 • Emlékezetkiesés,
 • Az emlők megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia).

Nem ismert gyakorisággal jelentkező mellékhatás lehet még:

 • Hasmenés (laza széklet),
 • A száj és a szem környékén, valamint a nemi szerveken jelentkező súlyos hólyagos bőrelváltozások (Stevens-Johnson szindróma),
 • Vizenyős duzzanat (ödéma),
 • Köhögés,
 • Légszomj,
 • Alvászavarok, mint pl. álmatlanság, rémálmok,
 • Szexuális zavarok,
 • Depresszió,
 • Légzéssel kapcsolatos panaszok, mint pl. tartósan fennálló köhögés és/vagy légszomj vagy láz,
 • Ínsérülés,
 • Izomgyengeség, mely tartósan fennáll,
 • Cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Roxerát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Roxera

- A készítmény hatóanyaga a rozuvasztatin

5 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

10 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

15 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

20 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

30 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

40 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

Egyéb összetevők (segédanyagok): vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát és vízmentes kolloid szilícium-dioxid a tabletta magban és laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E171), makrogol 6000 és bázisos butil-metakrilát kopolimer a filmbevonatban.

Milyen a Roxera külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Roxera 5 mg filmtabletta fehér kerek mindkét oldalán enyhén domború felületű, metszett élű filmtabletta egyik oldalán "5" bevéséssel.

A Roxera 10 mg filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború felületű, metszett élű filmtabletta egyik oldalán "10" bevéséssel.

A Roxera 15 mg filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború felületű, metszett élű filmtabletta egyik oldalán "15" bevéséssel.

A Roxera 20 mg filmtabletta fehér, kerek, metszett élű filmtabletta.

A Roxera 30 mg filmtabletta fehér, mindkét oldalán domború felületű, kapszula alakú filmtabletta mindkét oldalán bemetszéssel. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

A Roxera 40 mg filmtabletta fehér, mindkét oldalán domború felületű, kapszula alakú filmtabletta.

Csomagolás:

Filmtabletták OPA/Al/PVC-Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés:

10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db vagy 100 db filmtabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Koleszterincsökkentő, Sztatin, Koleszterin, Vérzsír

További gyógyszerek rosuvastatin hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában