RETRIKIL RETRIKIL

1. Milyen típusú gyógyszer a Retrikil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Retrikil-t a HIV (humán immunhiány vírus) által okozott fertőzés kezelésére alkalmaz felnőtteknél, serdülőknél és legalább 25 kg testtömegű gyermekeknél.

A Retrikil két olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyeket a HIV-fertőzés kezelésére lehet alkalmazni: abakavirt és lamivudint. Ezek az antiretrovirális (retrovírus-ellenes) gyógyszerek azon csoportjába tartoznak, amelyeket nukleozid-analóg reverz transzkriptáz gátló szereknek (NRTI-k) neveznek.

A Retrikil nem gyógyítja meg teljesen a HIV-fertőzést: csökkenti, és alacsony szinten tartja a vírusmennyiséget az Ön szervezetében. Ezen kívül növeli a CD4 sejtszámot a vérében. A CD4 sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az Ön szervezetét a fertőzések leküzdésében.

A Retrikil-kezelésre nem mindenki reagál egyformán. Az Ön kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a kezelés eredményességét.

2. Tudnivalók a Retrikil szedése előtt

Ne szedje a Retrikil-t:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: abacavir
lamivudine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

600 mg/300 mg filmtabletta
 • ha allergiás az abakavirra (vagy más gyógyszerre, amelyik abakavirt tartalmaz), lamivudinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a 4. pontban.

Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, ezek bármelyike érvényes Önre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Retrikil alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Egyes betegeknél, akik HIV-betegségükre abakavir/lamivudin-t szednek, vagy más kombinált HIV-kezelést kapnak, fokozott a súlyos mellékhatások kockázata. Önnek tudnia kell a fokozott kockázatokról:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 • ha Ön közepesen súlyos vagy súlyos májbetegségben szenved,
 • ha valaha májbetegségben szenvedett, beleértve a hepatitisz B-t és a hepatitisz C-t is (ha hepatitisz B fertőzése van, ne hagyja abba a Retrikil szedését, amíg kezelőorvosa nem tanácsolja, mivel hepatitisze kiújulhat),
 • ha kifejezetten túlsúlyos (főleg akkor, ha Ön nő),
 • ha veseproblémája van.

A Retrikil alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. A gyógyszer szedése alatt soron kívüli ellenőrző vizsgálatokra lehet szüksége, beleértve a vérvizsgálatokat is. További információkért lásd a 4. pontot.

Abakavir túlérzékenységi reakciók

Az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció).

Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a betegtájékoztató 4. pontjában.

Szívroham kockázata

Nem zárható ki, hogy az abakavir fokozza a szívroham kialakulásának a kockázatát.

Mondja el kezelőorvosának, ha Önnek szívproblémái vannak, dohányzik, vagy olyan betegségben szenved, amely fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ne hagyja abba a Retrikil szedését, kivéve, ha a kezelőorvosa tanácsolja.

Figyeljen a fontos tünetekre

A HIV-fertőzés gyógyszeres kezelése alatt egyes betegeknél egyéb – akár súlyos – állapotok is kialakulhatnak. Ismernie kell a fontos panaszokat és tüneteket, hogy azokra odafigyelhessen, mialatt a Retrikil-t szedi.

Olvassa el „A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai” alatti információkat a betegtájékoztató 4. pontjában.

Mások védelme

A HIV-fertőzés fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat, illetve fertőzött vérrel történő átvitel útján terjed (például közösen használt injekciós tű által). E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus- ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

Egyéb gyógyszerek és a Retrikil

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket és a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Ne felejtse el megemlíteni kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a Retrikil mellett új gyógyszert kezd el szedni.

A következő gyógyszerek nem alkalmazhatók Retrikil-lel együtt:

 • emtricitabin, amelyet a HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak,
 • más lamivudin-tartalmú gyógyszerek, amelyeket a HIV- vagy a hepatitisz B fertőzés kezelésére alkalmaznak,
 • nagy adagban trimetoprim/szulfametoxazol, amely antibiotikum,
 • kladribin, amelyet a hajas sejtes leukémia kezelésére alkalmaznak.

Mondja el kezelőorvosának, ha ezek valamelyikével kezelik.

Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Retrikil-lel

Ilyenek az alábbiak:

 • fenitoin, amelyet epilepszia kezelésére alkalmaznak.

Mondja el kezelőorvosának, ha fenitoint szed. Lehet, hogy az orvosnak ellenőrzés alatt kell tartania Önt a Retrikil szedése alatt.

 • metadon, amelyet a heroin helyettesítésére alkalmaznak. Az abakavir gyorsítja a metadon kiürülését a szervezetből. Ha metadont szed, figyelni fogják, vannak-e megvonási tünetei. Szükség lehet a metadon adagjának módosítására.

Mondja el kezelőorvosának, ha metadont szed.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha Önnél fennáll a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. 

Terhesség

A Retrikil szedése terhesség alatt nem ajánlott. A Retrikil és a hozzá hasonló gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak a magzatnál.

Ha terhessége ideje alatt Retrikil-t szedett, kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat és más diagnosztikai vizsgálatokat végeztethet, hogy figyelemmel követhesse gyermeke fejlődését. Azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség ideje alatt NRTI-t szedett, a HIV elleni védelemmel járó előnyök felülmúlták a mellékhatások veszélyét.

Szoptatás

HIV-pozitív nőknek nem szabad szoptatniuk, mert a HIV-fertőzés az anyatejen keresztül átterjedhet a csecsemőre. A Retrikil hatóanyagai kis mennyiségben kiválasztódhatnak az anyatejbe.

Amennyiben Ön szoptat, vagy tervezi, hogy szoptasson:

Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Retrikil okozhat olyan mellékhatásokat, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Beszéljen kezelőorvosával a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeiről, mialatt a Retrikilt szedi.

A Retrikil tabletta narancssárga FCF színezéket tartalmaz

A Retrikil narancssárga FCF [sunset yellow (E110)] nevű színezéket tartalmaz, amely egyes esetekben allergiás reakciókat okozhat.

3. Hogyan kell szedni a Retrikil-t?

A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Retrikil ajánlott adagja felnőtteknél, serdülőknél és legalább 25 kg testtömegű gyermekeknél naponta egyszer egy tabletta.

A tablettát egészben, vízzel kell lenyelni. A Retrikil étellel együtt vagy anélkül egyaránt bevehető.

Maradjon rendszeres kapcsolatban kezelőorvosával

A Retrikil segít az állapota kezelésében. Rendszeresen szednie kell minden nap annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség súlyosbodását. Továbbra is előfordulhat, hogy egyéb fertőzések vagy a HIV-fertőzéssel kapcsolatos más betegségek alakulnak ki szervezetében.

Tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, és ne hagyja abba a Retrikil szedését, hacsak kezelőorvosa nem tanácsolja.

Ha az előírtnál több Retrikil-t vett be

Ha véletlenül túl sok Retrikil-t vett be, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy keresse fel tanácsért a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a Retrikil-t

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azt, amint eszébe jut. Ezután folytassa a kezelést az előírás szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

A Retrikil rendszeres szedése fontos, mert ha nem szabályos időközönként veszi be, nagyobb lehet az esélye a túlérzékenységi reakciók kialakulásának.

Ha abbahagyta a Retrikil szedését

Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Retrikil szedését — különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Orvosa ellenőrizni fogja, hogy tünetei túlérzékenységi reakcióval voltak-e kapcsolatban. Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Retrikil-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Retrikil szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség áll rendelkezésre.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

HIV-fertőzés kezelése esetén sokszor nehéz megállapítani, hogy egy tünet a Retrikil vagy az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek mellékhatása, vagy azt maga a HIV-betegség okozza. Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotának bármilyen változásáról tájékoztassa kezelőorvosát.

Az úgynevezett HLA-B*5701 gént nem hordozó a betegeknél is kialakulhat túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció), amelyet a betegtájékoztató „Túlérzékenységi reakciók” fejezete ismertet.

Nagyon fontos, hogy elolvassa és megértse az erről a súlyos reakcióról közölt információkat.

A Retrikil-lel kapcsolatban alább felsorolt mellékhatásokon túl, a kombinált HIV-kezelés során más állapotok is kialakulhatnak.

Fontos, hogy elolvassa „A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai” c. részben, az ebben a fejezetben alább található tudnivalókat.

Túlérzékenységi reakciók

A Retrikil abakavirt tartalmaz (amely más hasonló gyógyszereknek, is hatóanyaga). Az abakavir súlyos allergiás reakciót okozhat, amely túlérzékenységi reakcióként ismeretes. Ezeket a túlérzékenységi reakciókat gyakrabban észlelték abakavirt tartalmazó gyógyszereket szedő betegeknél.

Kinél alakulnak ki ezek a reakciók?

Bárkinél, aki Retrikil-t szed, kialakulhat túlérzékenységi reakció az abakavirral szemben, amely életveszélyes lehet, ha folytatja a Retrikil szedését.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a reakció Önnél, ha az ún. HLA-B*5701 típusú gént hordozza (de a reakció akkor is felléphet, ha nincs meg Önben ez a géntípus). Mielőtt felírnák a Retrikil-t, meg kell vizsgálni Önt, hogy hordozza-e ezt a gént. Ha tudomása van arról, hogy Ön hordozza ezt a gént, mondja el kezelőorvosának, mielőtt megkezdené a Retrikil szedését.

Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.

Mik a tünetek?

A leggyakoribb tünetek:

 • láz (magas testhőmérséklet) és bőrkiütés.

Egyéb gyakori tünetek:

 • hányinger (émelygés),
 • hányás,
 • hasmenés,
 • hasi (gyomor-) fájdalom,
 • nagyfokú fáradtság.

További tünetek közé tartoznak:

Ízületi vagy izomfájdalmak, a nyak duzzanata, légszomj, torokfájás, köhögés, alkalmanként fejfájás, a szem gyulladása (kötőhártya-gyulladás), a száj kifekélyesedése, alacsony vérnyomás, a kezek vagy lábfejek bizsergése vagy zsibbadása.

Mikor jelentkeznek ezek a reakciók?

Túlérzékenységi reakciók a Retrikil szedése során bármikor jelentkezhetnek, de leginkább a kezelés első 6 hetében fordulnak elő.

Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:

 • ha bőrkiütése jelentkezik, VAGY
 • ha legalább 2 tünetet észlel az alábbiak közül:
 • láz,
 • légszomj, torokfájás vagy köhögés,
 • hányinger vagy hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom,
 • nagyfokú fáradtság vagy fájdalomérzet, vagy általános, rossz közérzet.

Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy hagyja abba a Retrikil szedését.

Ha abbahagyta a Retrikil szedését

Amennyiben túlérzékenységi reakció miatt hagyta abba a Retrikil szedését, SOHA TÖBBÉ NEM SZEDHET újra Retrikil-t vagy semmilyen egyéb abakavirt tartalmazó gyógyszert. Ha ezt teszi, órákon belül életveszélyes vérnyomásesés léphet fel, ami halált okozhat.

Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Retrikil szedését – különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Orvosa ellenőrizni fogja, hogy a tünetek túlérzékenységi reakcióval voltak-e összefüggésben. Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Retrikil-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert. Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

Esetenként olyan betegeknél is jelentkeztek túlérzékenységi reakciók, akik újra kezdték szedni az abakavir-tartalmú gyógyszereket, de akiknél a kezelés leállítása előtt csak egy tünet fordult elő a Készenléti Kártyán feltüntetettek közül.

Olyan betegeknél, akik korábban túlérzékenységhez kapcsolódó tünetek jelentkezése nélkül szedtek abakavit tartalmú gyógyszereket, nagyon ritkán kialakult túlérzékenységi reakció ezen gyógyszerek újbóli alkalmazása után.

Ha orvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Retrikil szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség a rendelkezésre áll.

Ha Ön túlérzékeny a Retrikil-re, akkor a biztonságos megsemmisítés céljából vissza kell adnia minden, fel nem használt Retrikil tablettát. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

A Retrikil csomagolása tartalmaz egy Készenléti Kártyát, amely emlékezteti Önt és az egészségügyi személyzetet a túlérzékenységi reakciókra vonatkozóan. Válassza le ezt a Kártyát, és mindig tartsa magánál.

Gyakori mellékhatások

Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

 • túlérzékenységi reakciók,
 • fejfájás,
 • hányás,
 • hányinger,
 • hasmenés,
 • gyomorfájdalom,
 • étvágytalanság,
 • fáradtság,
 • levertség,
 • láz,(magas láz)
 • általános rossz közérzet,
 • alvászavarok (álmatlanság),
 • izomfájdalom és izompanaszok,
 • ízületi fájdalom,
 • köhögés,
 • irritáció az orrban, orrfolyás,
 • bőrkiütés,
 • hajhullás

Nem gyakori mellékhatások

Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek, és vérvizsgálattal mutathatók ki:

 • alacsony vörösvértestszám (vérszegénység) vagy alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia),
 • a májenzimek szintjének emelkedése,
 • a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése (trombocitopénia).

Ritka mellékhatások

Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

 • májbetegségek, úgymint sárgaság, májnagyobbodás vagy zsírmáj, májgyulladás (hepatitisz),
 • hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
 • az izomszövet lebomlása.

Vérvizsgálattal kimutatható ritka mellékhatások:

 • az amiláz nevű enzim szintjének emelkedése.

Nagyon ritka mellékhatások

Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

 • zsibbadás, bizsergő érzés a bőrben (mintha tűvel szurkálnák),
 • gyengeségérzet a végtagokban,
 • bőrkiütés, amely hólyagokból állhat, és parányi céltáblákra emlékeztet (központi sötét folt, világosabb területtel övezve, a szélén sötét gyűrűvel (eritéma multiforme),
 • nagy kiterjedésű hólyagos kiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemiszervek körül (Stevens–Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amikor a testfelület több mint 30%-a lehámlik (toxikus epidermális nekrolízis).
 • tejsavas acidózis (túl nagy mennyiségű tejsav a vérben).

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli.

Vérvizsgálattal kimutatható nagyon ritka mellékhatások:

 • a csontvelő azon képességének elvesztése, hogy új vörösvértesteket termeljen (tiszta vörösvértest aplázia).

Ha mellékhatások jelentkeznek

Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármely mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.

A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai

A kombinált kezelés, mint amilyen a Retrikil is, más betegségek kialakulását is előidézheti a HIV kezelése során.

Fertőzésekre és gyulladásokra utaló tünetek

Korábbi fertőzések fellángolhatnak

Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Az ilyen fertőzések lehetnek tünetmentesek és a gyenge immunrendszer nem észleli őket a kezelés megkezdése előtt. A kezelés kezdetét követően az immunrendszer megerősödik és felveheti a harcot a fertőzésekkel szemben, amely fertőzéses és gyulladásos tüneteket okozhat. A tünetek közé általában a láz, valamint az alábbiak némelyike tartozik:

 • fejfájás,
 • hasi fájdalom,
 • nehézlégzés.

Ritkán, ahogyan az immunrendszer megerősödik, megtámadhatja a test saját szöveteit is (autoimmun betegségek). Az autoimmun betegségek tünetei akár több hónappal a HIV fertőzés elleni gyógyszer szedésének megkezdését követően is kialakulhatnak. Ennek tünetei az alábbiak lehetnek:

 • szívdobogásérzés (gyors vagy szabálytalan szívverés) vagy remegés,
 • hiperaktivitás (fokozott nyugtalanság és mozgáskényszer),
 • a kezekben és a lábakban kezdődő gyengeség, amely a törzs felé terjed.

Ha bármilyen fertőzésre és gyulladásra utaló tünetet tapasztal, vagy bármilyen tünetet észlel a fentiek közül:

Azonnal mondja el kezelőorvosának. A fertőzés kezelésére ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kérte ki kezelőorvosa tanácsát.

Csontrendszeri problémái lehetnek

Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:

 • ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
 • ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
 • ha alkoholt fogyasztanak,
 • ha immunrendszerük nagyon legyengült,
 • ha túlsúlyosak.

Az oszteonekrózis tünetei:

 • ízületi merevség,
 • ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
 • nehezített mozgás.

Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:

Mondja el kezelőorvosának.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. 

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Retrikil-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási utasítást.

Tablettatartály:

Első felbontás után:

Kémiai, fizikai, mikrobiológiai stabilitását 25oC alatt tárolva 30 napig megőrzi.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Retrikil?

A Retrikil filmtabletta hatóanyagai: 600 mg abakavir és 300 mg lamivudin.

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz PH 102 (E460), mikrokristályos cellulóz PH 200 (E460), karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), povodon K 90 (E1201), magnézium-sztearát (E470b), hipromellóz 5 (E464), makrogol 400 (E1521), titán-dioxid (E171), narancssárga FCF (E110).

Milyen a Retrikil külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Retrikil filmtabletta narancssárga, filmbevonatú, módosított kapszula formájú filmbevonattal ellátott tabletta. A tabletta méretei: 19,4 mm x 10,4 mm.

Retrikil 30 db tabletta átlátszatlan fehér alumínium-PVC/PE/PVDC buborékcsomagolásban, dobozban.

Retrikil 30 db tabletta fehér műanyag HDPE tablettatartályban, fehér, műanyag (PP) kupakkal lezárva.

90 db (3 x 30 db) filmtablettát tartalmaz gyűjtőcsomagolásban, átlátszatlan fehér alumínium-PVC/PE/PVDC buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Alvogen IPCo S.ar.l 

5, rue Heienhaff,

L-1736 Senningerberg 

Luxembourg

Gyártó

Remedica Ltd

Aharnon Street, Limassol Industrial Estate, 

Limassol 3056

Ciprus

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Hollandia Retrikil, 600 mg/300 mg filmomhulde tabletten

Magyarország Retrikil 600 mg/300 mg filmtabletta

Izland Retrikil 600 mg/300 mg filmuhúðaðar töflur

Lengyelország Retrikil

Románia Retrikil 600 mg/300 mg comprimate filmate

OGYI-T-23001/01 30x buborékcsomagolásban

OGYI-T-23001/02 30x tablettatartályban

OGYI-T-23001/03 90x (3x30) buborékcsomagolásban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. október

Címkék: HIV-fertőzés

További gyógyszerek abacavir;lamivudine hatóanyaggal