RENNIE DEFLATINE rágótabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Rennie Deflatine rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Rennie Deflatine hatóanyagai semlegesítik az emésztőrendszerben képződött gázokat és a gyomorsavat.

A készítmény a megnövekedett gyomor-bélrendszeri gázok, így a szélgörcs, puffadás és hasi felfúvódás tüneteinek, valamint a gyomorsav-túltermelődés okozta tünetek (gyomorégés, savas felböfögés, emésztési zavarok, időszakos gyomorfájdalmak) gyors enyhítésére alkalmas.

2. Tudnivalók a Rennie Deflatine rágótabletta szedése előtt

Ne szedje a Rennie Deflatine rágótablettát

  • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha magas a vér kalcium szintje vagy olyan betegségben szenved, amely eredményezheti a vér kalcium szintjének növekedését,
  • ha vesekövei vannak,
  • ha súlyos vesebetegségben szenved,
  • ha alacsony a vér foszfát szintje.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Rennie Deflatine szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: calcium carbonate
magnesium carbonate
simethicone

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(18x) RENNIE DEFLATINE

A Rennie Deflatine rágótabletta hosszantartó alkalmazását kerülni kell. Nem szabad az ajánlott adagnál többet bevenni és ha a tünetek hét nap után is fennállnak, vagy csak részlegesen szűnnek meg, további orvosi kivizsgálás javasolt, mert a többi gyomorsavkötőhöz hasonlóan, a készítmény szedése elfedheti a fennálló, súlyosabb betegségek tüneteit.

Beszélje meg a készítmény alkalmazását kezelőorvosával, gyógyszerészével, ha Önnek veseproblémái vannak, ha Önnél több szervet érintő gyulladásos betegséget (szarkoidózist) diagnosztizáltak, illetve ha súlyos és/vagy krónikus gyomor-bélrendszeri tünete, betegsége van(pl. székrekedése van, aranyér problémákkal küzd).

Ha Ön hiperkalciúriában szenved, vagyis túl magas vizeletének kalcium-tartalma, ne szedje a Rennie Deflatine rágótablettát.

A Rennie rágótabletta alkalmazása befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

Gyermekek és serdülők

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Rennie Deflatine biztonságosságát és hatásosságát 12 év alatti gyermekek esetében nem igazolták, ezért alkalmazása ezen korosztályban nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Rennie Deflatine

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Amennyiben antibiotikumot (pl. tetraciklinek, kinolonok), szív glikozidokat (pl. digoxin, digitoxin), levotiroxint, eltrombopagot vagy más receptre kapható készítményt (pl. fluoridokat, vas-tartalmú készítményeket vagy foszfátokat) szed, beszélje meg kezelőorvosával a Rennie Deflatine szedését, mivel az befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Amennyiben tiazid tartalmú diuretikumot, azaz vizelethajtót szed, beszéljen kezelőorvosával a Rennie Deflatine rágótabletta alkalmazása előtt, mivel orvosa esetleg szükségesnek tarthatja a vér kalcium szintjének ellenőrzését.

Az alkalmazott gyógyszerek maximális hatásának elérése érdekében a Rennie Deflatine rágótabletta bevétele a többi gyógyszer bevétele után 1-2 órával történjen.

A Rennie Deflatine egyidejű bevétele étellel és itallal

A többi kalcium tartalmú savkötő készítményhez hasonlóan a Rennie Deflatine rágótabletta alkalmazása során is tartózkodni kell a nagy mennyiségű tej és tejtermék fogyasztásától.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Rennie Deflatine rágótabletta szedhető terhesség alatt az előírt adagban, de a hosszantartó alkalmazás és a magas dózisok kerülendők. A Rennie Deflatine rágótabletta szedhető szoptatás ideje alatt, az előírt adagban.

A Rennie Deflatine rágótabletta jelentős mennyiségű kalciummal egészíti ki a táplálékkal bevitt kalcium mennyiségét. Ezért a terhes nőknek szigorúan be kell tartani a Rennie Deflatine rágótabletta maximálisan javasolt napi mennyiségét, és kerülni kell nagy mennyiségű tej (1 liter tej akár 1,2 g kalciumot is tartalmaz), tejtermék és egyéb kalcium tartalmú termékek egyidejű fogyasztását.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Nem várható, hogy a Rennie Deflatine rágótabletta szedése befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Rennie Deflatine szorbitot tartalmaz

A Rennie Deflatine 430 mg szorbitot tartalmaz rágótablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Rennie Deflatine rágótablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 1 vagy 2 tablettát javasolt elrágni vagy elszopogatni, lehetőleg étkezés után 1 órával, illetve lefekvés előtt 1 órával. Ettől eltérő időszakban gyomorégés, savtúltengés és egyéb tünetek esetén további 2 rágótabletta alkalmazható.

11 tablettánál ne vegyen be többet 24 órán belül! Ha a tünetei 7 napnál tovább fennállnak, keresse fel kezelőorvosát, hogy kizárja a tünetei mögött rejlő súlyosabb betegség lehetőségét. A tartós alkalmazást kerülje!

Ha az előírtnál több Rennie Deflatine rágótablettát vett be

Igyon sok vizet, és beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A túladagolás tünetei lehetnek: hányinger, hányás, székrekedés, rendellenes izomgyengeség, fáradtság, fokozott vizeletürítés, fokozódó szomjúság érzés és kiszáradás.

Ha elfelejtette bevenni a Rennie Deflatine rágótablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon ritkán a készítmény összetevői által kiváltott túlérzékenységi reakcióról számoltak be, pl. bőrkiütések, csalánkiütés, angioödéma (a kezek, lábak, szemhéjak, ajkak, vagy a nemi szervek allergiás duzzanata) és súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk). Amennyiben ilyen tüneteket észlel, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.

Hosszú időn át, magas dózisban történő alkalmazás esetén a vér kalcium és magnézium szintje emelkedhet, különösen vesebetegek esetén. Ez hányingert, hányást székrekedést és izomgyengeséget okozhat. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.

Előfordulhat hányinger, hányás, kellemetlen hasi érzés, hasmenés és izomgyengeség.

A Rennie Deflatine rágótabletta és a tej vagy tejtermékek hosszú ideig történő együttes alkalmazása tej-alkáli szindrómához vezethet, mely magas vér kalcium szinttel jár. A tej-alkáli szindróma tünetei lehetnek az ízérzés hiánya, kalcium-lerakódások a szövetekben, gyengeség, fejfájás és emelkedett salakanyag-szint a vérben.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Rennie Deflatine rágótablettát tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A szalagfólián/ dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP/Felhasználható) után ne alkalmazza a Rennie Deflatine rágótablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Rennie Deflatine rágótabletta

A készítmény hatóanyagai: 680 mg kalcium-karbonát, amely 272 mg elemi kalciumnak felel meg és 80 mg nehéz, bázisos magnézium-karbonát valamint 25 mg szimetikon rágótablettánként.

Egyéb összetevők: citrom aroma, magnézium-sztearát, menta aroma, burgonyakeményítő, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, talkum, szorbit.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű, menta illatú, egyik oldalán törővonallal ellátott rágótabletta.

4, 6, 12, 16, 18, 20 vagy 24 tabletta Al/PE szalagfóliában és dobozban.

Címkék: Gyomorsav, Gyomorégés, Reflux, Gerd

További gyógyszerek calcium carbonate;magnesium carbonate;simethicone hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Reflux, savcsökkentők kategóriában