RENITEC PLUS tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RENITEC PLUS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Orvosa a magas vérnyomás betegség kezelésére írta fel Önnek a Renitec Plus-t.

A Renitec Plus enalapril összetevője az angiotenzin-konvertáló enzimgátló (ACE-gátló) elnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik és az erek kitágításával segíti elő, hogy a szív vért tudjon pumpálni a test minden részébe. A Renitec Plus hidroklorotiazid összetevője a diuretikumok (vízhajtó gyógyszerek) csoportjába tartozik és a veséket arra készteti, hogy több vizet és sót válasszanak ki. Az enalapril és a hidroklorotiazid együtt a magas vérnyomás csökkentését segítik elő.

RENITEC PLUS tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
enalapril, hydrochlorothiazid

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
MSD Pharma Hungary
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 20 mg/6 mg (28x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A RENITEC PLUS SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Renitec Plus-t

  • ha allergiás (túlérzékeny) az enalapril-maleátra, hidroklorotiazidra, vagy a Renitec Plus bármely egyéb összetevőjére, (lásd Mit tartalmaz a Renitec Plus?)
  • ha korábban kezelték már a Renitec Plus-szal azonos csoportba (az ACE-gátlók közé) tartozó gyógyszerrel, és erre allergiás reakciók jelentkeztek (pl. az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanata, nyelési vagy légzési nehézséggel). Akkor sem szedheti a Renitec Plus-t, ha ilyen típusú reakciók ismeretlen okból jelentkeztek Önnél, vagy örökletes vagy ismeretlen eredetű nyakra, arcra terjedő hirtelen kialakuló duzzanat esetén,
  • ha allergiás bármely szulfonamid-származékra (ha nem biztos abban, hogy mely gyógyszerek számítanak szulfonamid-származékoknak, kérdezze meg orvosát),
  • ha vizelési képtelenség áll fenn Önnél,
  • ha súlyos veseműködési zavarban szenved,
  • ha több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Renitec Plus-t /lásd. a "Terhesség" című részt.)
  • súlyos májkárosodásban,

Ha nem biztos abban, hogy szedhet-e Renitec Plus-t, forduljon orvosához.

A Renitec Plus fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • Közölje orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy volt, valamint az allergia minden formájáról.
  • Közölje orvosával, ha szívbetegségben, vérképzési rendellenességben vagy cukorbetegségben szenved, máj- vagy vesebetegsége van (ide értve a veseátültetést), dialízis-kezelésben részesül, vagy vízhajtó gyógyszereket szed. Közölje azt is orvosával, ha sószegény diétát tart, káliumpótlókat, kálium-visszatartó készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed, illetve ha a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél. Ezekben az esetekben orvosának esetleg módosítania kell a Renitec Plus adagját.
  • Közölje orvosával, ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében az ACE-gátlók szedésekor nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakcióknak.
  • Közölje orvosával, ha LDL-aferézis kezelésben fog részesülni, illetve ha deszenzibilizáló kezelést fog kapni, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei
  • Közölje orvosával, ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
  • Műtétek és érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is) tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost arról, hogy Renitec Plus-t szed, mivel ennek hatására az érzéstelenítés során hirtelen vérnyomásesés következhet be.
  • Közölje orvosával, ha Önnek kollagén vaszkuláris betegsége van (pl.: lupusz eritematózus, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), immunszuppresszáns terápiában részesül, az allopurinol vagy prokainamid megnevezésű gyógyszert, illetve ezek kombinációját szedi.
  • Közölje orvosával, ha doppingtesztet végeztek vagy fognak végezni Önnél, mivel ennek a gyógyszernek a hatására pozitív eredmény mutatkozhat.
  • Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Renitec Plus szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Renitec Plus-t általában más gyógyszerekkel együtt is lehet szedni. A Renitec Plus megfelelő adagjának felírásához orvosának különösen fontos tudnia, hogy Ön szedi-e az alábbi gyógyszerek bármelyikét:

  • Más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
  • Diuretikumok (vízhajtó gyógyszerek)
  • Káliumtartalmú gyógyszerek (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is)
  • Lítium (a mániás depresszió vagy bipoláris rendellenességek kezelésére használt gyógyszer)
  • Triciklikus antidepresszánsok (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek)
  • Antipszichotikumok (a skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek)
  • Szimpatomimetikumok (egyes szív- és érbetegségek kezelésére használt gyógyszerek, illetve néhány, nátha kezelésére használt gyógyszer)
  • Antidiabetikumok (a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek)
  • Nem-szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapításra és az artritisz kezelésére használt gyógyszerek)
  • Citosztatikumok (a rák kezelésére használt gyógyszerek)

Alkalmazás gyermekkorban

A gyógyszer biztonságosságát és hatásosságát gyermekkorban nem igazolták.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Renitec Plus helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Renitec Plus gyógyszer szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Renitec Plus-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Renitec Plus alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. A Renitec Plus bizonyos jelentett mellékhatásai befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit (lásd Lehetséges mellékhatások).

Fontos információk a Renitec Plus egyes összetevőiről

A Renitec Plus laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A RENITEC PLUS-T?

A megfelelő adagolást orvosa fogja meghatározni, az ön állapotának és annak függvényében, hogy Ön szed-e más gyógyszereket is.

A szokásos napi adag egyszer egy tabletta. A Renitec Plus-t a legtöbben egy pohár vízzel veszik be.

Már meglévő vesebetegségben szenvedő betegek esetén a Renitec Plus alacsonyabb adagjára lehet szükség.

A Renitec Plus-t mindig az orvos előírásai szerint szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa a Renitec Plus szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.

Ha az előírtnál több Renitec Plus-t vett be

Túladagolás esetén forduljon azonnal orvosához, hogy gyors orvosi ellátásban részesülhessen.

A legvalószínűbben jelentkező tünetek a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy szédelgés, erős szomjúság, köhögés, zavartság, szapora légzés, szorongás, az ürített vizelet mennyiségének csökkenése, illetve szapora vagy lelassult szívverés.

Ha elfelejtette bevenni a Renitec Plus-t

A Renitec Plus-t az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Renitec Plus is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő kifejezések mutatják, milyen gyakran tettek jelentést az egyes mellékhatásokról:

Nagyon gyakori (10 kezelt betegből legalább 1-nél fordult elő)

Gyakori (100 kezelt betegből legalább 1-nél, de 10 betegből kevesebb, mint 1-nél fordult elő)

Nem gyakori (1000 kezelt betegből legalább 1-nél, de 100 betegből kevesebb, mint 1-nél fordult elő)

Ritka (10 000 kezelt betegből legalább 1-nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordult elő)

Nagyon ritka (10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordult elő)

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek:

Gyakori: alacsony káliumszint a vérben, a vér koleszterin-szint vagy vérzsír-szint emelkedése, magas húgysavszint a vérben

Nem gyakori: alacsony vércukorszint (hipoglikémia), alacsony magnézium-szint (hipomagnezémia)

Ritka: magas vércukorszint

Nagyon ritka: magas kálciumszint a vérben (hiperkalcémia)

Idegrendszeri betegségek és tünetek:

Gyakori: fejfájás, depresszió, ájulás, az ízérzékelés megváltozása

Nem gyakori: zavartság, álmosság, álmatlanság, idegesség, kiváltó ok nélküli bizsergés érzése (paresztézia), forgó érzés (vertigó)

Ritka: rendellenes álmok, alvászavarok, izomgyengeség, néha az alacsony káliumszint miatt (parézis)

Szembetegségek és szemészeti tünetek:

Nagyon gyakori: homályos látás

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei:

Nem gyakori: fülcsengés

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek, érbetegségek és tünetek:

Nagyon gyakori: szédülés

Gyakori: szédelgés vérnyomás-csökkenés miatt (beleértve a hirtelen felálláskor bekövetkező vérnyomás-csökkenést), angina, megváltozott szívritmus, szapora szívverés

Nem gyakori: kipirulás, szapora vagy szabálytalan szívverés, sztrók, valószínűleg a (szívben és/vagy az agyban fellépő vérkeringési zavarok miatt) magas kockázatnak kitett betegeknél kialakuló túlzottan alacsony vérnyomás miatt

Ritka: rossz vérkeringés a végtagokban (Raynaud-jelenség)

Légzőrendszeri betegségek és tünetek:

Nagyon gyakori: köhögés

Gyakori: légszomj

Nem gyakori: orrfolyás, torokfájás és rekedtség, asztmával összefüggő szorító érzés a mellkasban

Ritka: orrnyálkahártya-duzzanat, folyadékgyülem a tüdőkben, nehézlégzés, légzési elégtelenség (ide értve a nem fertőzés okozta tüdőgyulladást és a tüdő-ödémát, valamint az alveolusok allergiás eredetű gyulladását/eozinofil sejtes tüdőgyulladást)

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:

Nagyon gyakori: hányinger

Gyakori: hasmenés, hasi fájdalom

Nem gyakori: hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz), hányás, bélgáz okozta fájdalom (diszpepszia), székrekedés, étvágytalanság, gyomorfájdalom és -irritáció, szájszárazság, peptikus gyomorfekély

Ritka: szájfekélyek (sztomatitisz/aftás fekélyesedés), nyelvduzzanat (glosszitisz)

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek:

Ritka: májgyulladás (hepatitisz), májelégtelenség, mely halállal is járhat, a szemek és a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság), epehólyag-rendellenességek

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei:

Gyakori: kiütések, az arc, ajkak, nyelv és/vagy torok duzzanatával, illetve nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók

Nem gyakori: verejtékezés (diaforézis), viszketés (pruritusz), csalánkiütés (urtikária), hajhullás (alopécia)

Ritka: súlyos túlérzékenységi reakciók magas lázzal és vörös foltokkal a bőrön (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), bőrhámlással és hajhullással járó súlyos bőrkiütések (exfoliatív dermatitisz), bőr lupusz eritematózus, bőrhámlással járó vörös kiütés (eritoderma), apró, folyadékkal teli hólyagocskák a bőrön (pemfigusz)

Jelentettek egy tünetegyüttest, melyet a következők közül néhány vagy mind jellemez: láz, az erek gyulladása (szeroszitisz/vaszkulitisz), izomfájdalom (mialgia/mioszitisz), ízületi fájdalom (artralgia/artritisz). Előfordulhat kiütés, fényérzékenység vagy egyéb bőrtünet is.

A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei:

Nem gyakori: izomgörcsök

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek:

Nem gyakori: veseproblémák (vese diszfunkció), veseelégtelenség, fehérje a vizeletben (proteinuria)

Ritka: csökkent vizeletmennyiség (oliguria), vesebetegség (intersticiális vesegyulladás)

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek:

Nem gyakori: csökkent libidó (impotencia)

Ritka: a mell megnagyobbodása férfiakban (ginekomasztia)

Általános tünetek:

Nagyon gyakori: gyengeség

Gyakori: mellkasi fájdalom, fáradtság

Nem gyakori: gyengeség (általános rossz közérzet), láz

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei:

Gyakori: magas káliumszint a vérben, emelkedett kreatininszint a vérben

Egyéb nem gyakori vagy ritka mellékhatások is előfordulhatnak, ezek közül néhány súlyos lehet. Kérje meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy bővebben tájékoztassa Önt a mellékhatásokról. Mindkettő részletesebb listával rendelkezik a mellékhatásokról.

Közölje azonnal orvosával vagy gyógyszerészével, ha a fenti vagy bármilyen egyéb szokatlan tüneteket észlelt.

A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba a Renitec Plus szedését, és haladéktalanul forduljon orvosához, ha:

  • arca, ajka, nyelve vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat,
  • keze, lábfeje vagy bokája megduzzad,
  • csalánkiütés jelentkezik.

A kezdeti adag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezelés során bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg; ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Probléma esetén forduljon orvosához.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A RENITEC PLUS-T TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Renitec Plus-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Renitec Plus

  • A készítmény hatóanyagai az enalapril-maleát (20 mg) és a hidroklorotiazid (6 mg).
  • Egyéb összetevők: nátrium-hidrogén-karbonát, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, lebontott keményítő, indigókármin (E 132), magnézium-sztearát.

Milyen a Renitec Plus külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Kék színű, lekerekített háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalon mélynyomású "MSD734" felirattal, a másikon háromszög alakú jelöléssel ellátva.

28 db tabletta Al//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában