RENITEC tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RENITEC ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Renitec az angiotenzin-konvertáló enzimgátló (ACE-gátló) megnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik. Orvosa a hipertónia (magas vérnyomás) és szívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére írta fel Önnek a Renitec tablettát. A Renitec tablettát a tünetekkel járó szívelégtelenség megelőzésére is alkalmazzák.

A Renitec sok, tüneteket mutató szívelégtelenségben szenvedő betegnél lelassítja a szívelégtelenség rosszabbodását, csökkenti a szívelégtelenség miatti kórházi kezelés szükségességét, és néhány betegnek meghosszabbítja az életét.

A szívelégtelenség korai szakaszában lévő számos betegnek a tünetek kifejlődését megelőzően a Renitec segít megelőzni a szívműködés gyengülését és lelassítja a tünetek (pl.: légszomj, fáradtság könnyű fizikai igénybevételt, pl.: sétát követő fáradtság, boka- és lábduzzanat) kifejlődését. Ezek a betegek kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba a szívelégtelenség eredményeképpen.

RENITEC tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
MSD Pharma Hungary
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 10 mg (28x)
  • 2,5 mg (28x)
  • 20 mg (28x)
  • 5 mg (28x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A RENITEC ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Renitec-et:

  • ha allergiás (túlérzékeny) az enalaprilra, vagy a Renitec bármely egyéb összetevőjére. (Lásd 6. További információk.)
  • ha korábban kezelték már a Renitec-kel azonos csoportba (az ACE-gátlók közé) tartozó gyógyszerrel, és erre allergiás reakciók jelentkeztek (az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanata, nyelési vagy légzési nehézséggel). Akkor sem szedheti a Renitec-et, ha ilyen típusú reakciók ismeretlen okból jelentkeztek Önnél, vagy örökletes vagy ismeretlen eredetű nyakra, arcra terjedő hirtelen kialakuló duzzanat esetén.
  • ha több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Renitec-et/lásd a "Terhesség" című részt.)

Ha nem biztos abban, hogy szedheti-e a Renitec-et, forduljon orvosához.

A Renitec fokozottelővigyázatossággal alkalmazható

  • Közölje orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy volt, valamint az allergia minden formájáról. Közölje orvosával, ha szívbetegségben, vérképzési rendellenességben vagy májbetegségben szenved, dialízis-kezelésben részesül, vagy diuretikumokat (vízhajtó gyógyszereket) szed, illetve ha a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél.
  • Közölje azt is orvosával, ha sószegény diétát tart, káliumpótlókat, káliumspóroló készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed, illetve ha Ön elmúlt 70 éves, cukorbetegségben vagy bármely vesebetegségben szenved (beleértve a vese-átültetést is), mivel ezek a vér káliumszintjeinek növekedését eredményezhetik, amely súlyos lehet. Ezekben az esetekben orvosának esetleg módosítania kell a Renitec adagját, vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét. Ha Ön cukorbeteg és szájon át szedhető, cukorbetegségre használt gyógyszert szed vagy inzulin-kezelésben részesül, vércukorszintjét a Renitec-kel történő kezelés első hónapja alatt szigorú megfigyelés alatt kell tartani.
  • Közölje orvosával, ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Közölje orvosával azt is, ha LDL-aferézis kezelésben fog részesülni, illetve ha deszenzibilizáló kezelést fog kapni, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.
  • Közölje orvosával, ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).

Ha orvosa azt közölte Önnel, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa orvosát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.

Műtétek és érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is) tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost arról, hogy Renitec-et szed, mivel ennek hatására az érzéstelenítés során hirtelen vérnyomásesés következhet be.

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Renitec szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

A Renitec-et általában más gyógyszerekkel együtt is lehet szedni. Fontos azonban, hogy tájékoztassa orvosát az Ön által szedett gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják egymás hatását. A Renitec megfelelő adagjának felírásához orvosának különösen fontos tudnia, hogy Ön használ-e más vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, diuretikumokat (vízhajtó gyógyszereket), káliumtartalmú gyógyszereket (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is), cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket (beleértve a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint), lítiumot (egyes depressziófajták kezelésére használt gyógyszer), triciklikus antidepresszánsokat, antipszichotikumokat, szimpatomimetikumokat, bizonyos fájdalomcsillapítókat vagy artritisz kezelésére használt gyógyszert, beleértve az aranyterápiát, illetve fogyaszt-e alkoholt.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Renitec-et vizsgálták gyermekekben. További információkért forduljon orvosához.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Renitec helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Renitec gyógyszer szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Renitec-et a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Renitec szedése alatt újszülöttek (a születést követő első hetekben) és különösen a koraszülöttek - szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja a készítmény szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. A Renitec bizonyos jelentett mellékhatásai befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit (lásd Lehetséges mellékhatások).

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RENITEC-ET?

A tabletták bevehetők étellel együtt, illetve az étkezésektől függetlenül is. A Renitec-et a legtöbben egy pohár vízzel veszik be.

A megfelelő adagolást orvosa fogja meghatározni, az Ön állapotának és annak függvényében, hogy Ön szed-e más gyógyszereket is.

A Renitec-et minden nap, pontosan az orvosa előírásai szerint szedje. Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa a Renitec szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.

Magas vérnyomás

A kezdő adag a legtöbb betegnél napi 5-20 mg. Néhány betegnek alacsonyabb kezdő adagra van szüksége.

A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg.

Szívelégtelenség

A kezdő adag általában naponta egyszer 2,5 mg. Orvosa ezt a mennyiséget fokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot. A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg, egyszerre vagy két részletben szedve.

Az első adag bevételekor, illetve dózismódosítást követően különös óvatossággal járjon el. Azonnal értesítse orvosát, amennyiben szédelgést vagy szédülést tapasztal.

Ha az előírtnál több Renitec-et vett be:

Túladagolás esetén forduljon azonnal orvosához, hogy gyors orvosi ellátásban részesülhessen. A legvalószínűbben jelentkező tünet a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy szédelgés lehet.

Ha elfelejtette bevenni a Renitec-et

A Renitec-et az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Minden gyógyszernek lehetnek nemkívánatos hatásai, úgynevezett mellékhatásai. A Renitec általában jól tolerálható. A nagyon gyakori mellékhatások a szédülés, homályos látás, köhögés, hányinger és gyengeség. A gyakori mellékhatások a fejfájás, depresszió, a vérnyomásesés (beleértve a hirtelen felállást követő vérnyomásesést) miatti szédelgés, ájulás, mellkasi fájdalom, angina, megváltozott szívritmus, szapora szívverés, légszomj, hasmenés, hasi fájdalom, megváltozott ízérzékelés, kiütés, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók, fáradtság, magas káliumszint a vérben és megnövekedett kreatininszint a vérben.

Nem gyakran vagy ritkán egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek, és közülük néhány súlyos is lehet, mint pl.: a szívroham vagy a sztrók, mely magas kockázatú (a szív és/vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő) betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fel. A mellékhatásokkal kapcsolatos további információkról kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Mindketten a mellékhatások részletesebb listájával rendelkeznek.

Amennyiben a fenti tünetek bármelyike, vagy bármely egyéb szokatlan tünet jelentkezik, közölje orvosával vagy gyógyszerészével.

A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba a Renitec szedését, és haladéktalanul forduljon orvosához:

  • arca, ajka, nyelve és/vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
  • keze, lábfeje vagy bokája megduzzad
  • csalánkiütés jelentkezik.

Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében az ACE-gátlók szedésekor nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának.

A kezdő adag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezelés során bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg, ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Ha aggódik emiatt, forduljon orvosához.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A RENITEC-ET TÁROLNI?

A Renitec legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne alkalmazza a gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után, amit a "Felh.:" jelzést követő négy számjegy mutat. Az első két számjegy jelzi a hónapot, az utolsó két számjegy az évet.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Renitec tabletta

  • A készítmény hatóanyaga 2,5 mg, 5 mg, 10 mg vagy 20 mg enalapril-maleát tablettánként.
  • Egyéb összetevők: nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát és laktóz-monohidrát (99 mg a 2,5 mg-os tablettában, 198 mg az 5 mg-os tablettában, 164 mg a 10 mg-os tablettában, 154 mg a 20 mg-os tablettában). A 10 és 20 mg-os tabletta vas-oxidot (E172) is tartalmaz.

Milyen a Renitec külleme és mit tartalmaz a csomagolás

2,5 mg tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű tabletta, egyik oldalán "MSD 14" kódjelzéssel. Törési felülete fehér színű.

5 mg tabletta: fehér, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 712" kódjelzéssel, másik oldalán felezővonallal. Törési felülete fehér színű.

10 mg tabletta: hús színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 713" kódjelzéssel, másik oldalán felezővonallal. Törési felülete hús színű.

20 mg tabletta: barack színű, mindhárom sarkán lekerekített, háromszög alakú tabletta, egyik oldalán "MSD 714" kódjelzéssel, másik oldalán felezővonallal. Törési felülete barack színű.

A Renitec 2,5 mg, 5 mg, 10 mg és 20 mg tabletták 28 tablettát tartalmazó naptáras, alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában