RELPAX filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RELPAX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Relpax a gyógyszerek szerotonin receptor agonistáknak nevezett csoportjába tartozik. A szerotonin egy természetes anyag, ami az agyban is megtalálható és segít az erek szűkítésében.

A Relpax az aurával vagy aura nélkül jelentkező migrénes fejfájás kezelésére alkalmazható. A migrénes fejfájás kezdetét megelőzően egy aurának nevezett időszak jelentkezhet Önnél, mely látászavarokkal, zsibbadással és beszédzavarokkal járhat.

RELPAX filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Pfizer
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 20 mg (2x)
  • 20 mg (4x)
  • 20 mg (6x)
  • 40 mg (4x)
  • 40 mg (6x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A RELPAX SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Relpaxot

  • ha Ön allergiás (túlérzékeny) az eletriptánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére..
  • ha Ön súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved.
  • ha Önnek közepesen súlyos vagy súlyos magas vérnyomása vagy kezeletlen enyhe magas vérnyomása van.
  • ha jelenleg vannak vagy korábban voltak szívproblémái (pl. szívroham, angina, szívelégtelenség vagy jelentős szívritmuszavar).
  • ha keringési zavara van (perifériás érbetegség).
  • ha korábban agyi vérkeringési zavara (szélütése) volt (akkor is, ha ez enyhe volt, néhány perctől néhány óráig tartott).
  • ha Ön ergotamint vagy az ergotaminhoz hasonló gyógyszereket (beleértve a metiszergidet) vett be a Relpax bevétele előtt vagy után kevesebb mint 24 órával.
  • ha Ön bármely egyéb gyógyszert szed, melynek neve "triptán"-ra végződik (például szumatriptán, rizatriptán, naratriptán, zolmitriptán, almotriptán és frovatriptán).

Ha a fenti állapotok közül bármelyik jelenleg fennáll Önnél vagy bármikor a múltban fennállt, mondja el kezelőorvosának és ne szedje a Relpax-ot.

A Relpax fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Egy adott gyógyszer nem mindenki számára megfelelő. Mielőtt elkezdi szedni a Relpax-ot, kezelőorvosának tudnia kell ha a következők állapotok közül bármelyik fennáll Önnél, ezért mondja el orvosának ha:

  • cukorbeteg.
  • magasvérnyomás-betegségben szenved.
  • dohányzik vagy nikotin-pótló kezelést alkalmaz.
  • 40 év feletti férfi.
  • menopauza után lévő nő.
  • Önnél vagy a családjában szívkoszorúér-betegség áll fenn.
  • ha Önnél emelkedett a szívbetegségek kialakulásának kockázata, mielőtt Relpax-ot alkalmaz, beszélje meg kezelőorvosával.

A migrén kezelésében alkalmazott gyógyszerek ismételt használata

Ha Ön ismétlődően, több napon vagy heteken át, alkalmazza a Relpax-ot vagy bármely, a migrén kezelésére alkalmazott gyógyszert, ez naponta jelentkező hosszan tartó fejfájást okozhat. Mondja el orvosának, ha ezt tapasztalja, mert Önnél a kezelés időleges felfüggesztése válhat szükségessé.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Relpax egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedése súlyos mellékhatásokat okozhat. Ne alkalmazza a Relpax-ot, ha

  • a Relpax bevétele előtt vagy után kevesebb mint 24 órával ergotamint vagy ergotaminhoz hasonló gyógyszereket (beleértve a metiszergidet) vett be.
  • Ön bármely egyéb gyógyszert szed, melynek neve "triptán"-ra végződik (például szumatriptán, rizatriptán, naratriptán, zolmitriptán, almotriptán és frovatriptán).

Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Relpax hatását, vagy a Relpax csökkentheti egyéb gyógyszerek hatásosságát, ha ezeket együtt szedi. Ide tartoznak:

  • gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. ketokonazol, és itrakonazol).
  • bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. eritromicin, klaritromicin és jozamicin).
  • az AIDS és HIV kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. ritonavir, indinavir, nelfinavir).

Ezzel a gyógyszerrel ne alkalmazza egyidejűleg az orbáncfű (Hypericum perforatum)-tartalmú gyógynövény-készítményeket. Ha már szedi az orbáncfüvet, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja az orbáncfű tartalmú készítmény szedését.

Mielőtt elkezdi a Relpax-kezelést, mondja el orvosának, ha depresszió vagy egyéb mentális rendellenességek kezelésére használt (gyakran SSRI-k* vagy SNRI**-knek nevezett) gyógyszereket szed. Ezek a gyógyszerek bizonyos migrén kezelésére használt gyógyszerekkel történő együttes alkalmazáskor növelhetik a szerotonin szindróma kialakulásának a kockázatát (A szerotonin szindróma tüneteire vonatkozóan több információt a 4. pontban "Lehetséges mellékhatások" olvashat)

*SSRI-k - szelektív szerotonin visszavétel gátlók

**SNRI-k - szelektív noradrenalin visszavétel gátlók

A Relpax egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Relpax alkalmazható étkezés előtt vagy után.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ha úgy gondolja, hogy terhes lehet vagy terhességet tervez, mondja el kezelőorvosának mielőtt elkezdi szedni a Relpax-ot, mert lehet, hogy ez a gyógyszer nem megfelelő az Ön számára.

Mondja el kezelőorvosának, ha szoptat. A Relpax bevétele után 24 óráig a szoptatás nem javasolt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Relpax vagy maga a migrén álmosságot okozhat. Ez a gyógyszer szédülést is okozhat. Ezért javasolt, hogy a migrénes roham alatt, vagy a gyógyszer bevételét követően ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

Fontos információk a Relpax egyes összetevőiről

A Relpax laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer Sunset yellow festéket (E110) tartalmaz, amely allergiás reakciót okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RELPAXOT?

A Relpaxot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek

A gyógyszer bevehető bármikor a migrénes fejfájás kezdete után, de a legjobb olyan hamar bevenni, amilyen hamar csak lehet. A Relpaxot a migrén fejfájással járó szakaszában kell bevennie. Ezt a gyógyszert nem szabad migrénes roham megelőzése céljából szedni.

A szokásos kezdő adag egy 40 mg-os tabletta.

A tablettát egészben, vízzel nyelje le.

Ha az első tabletta nem enyhíti migrénjét, ne vegyen be ugyanarra a rohamra még egy második tablettát.

Ha az első tablettára migrénje enyhült, majd ezután visszatér, bevehet egy második tablettát. Az első tabletta bevételét követően legalább 2 órát kell várni a második tabletta bevétele előtt.

Nem szabad 80 mg-nál többet (két 40 mg-os tabletta) bevennie 24 órán belül.

Amennyiben úgy találja, hogy a 40 mg-os tabletta nem enyhíti migrénjét, mondja el orvosának, aki úgy dönthet, hogy adagját későbbi rohamok esetén 2 x 40 mg-ra emeli.

18 év alatti gyermekek és serdülők

A Relpax tabletta nem javasolt 18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek.

Idősek

A Relpax tabletta nem javasolt 65 év feletti betegeknek.

Vesekárosodás

Ez a gyógyszer alkalmazható enyhe vagy közepesen súlyos vesebetegségben szenvedő betegeknél. Ezeknek a betegeknek a javasolt kezdő adag 20 mg és a teljes napi adag nem haladhatja meg a 40 mg-ot. Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy mekkora adagot vegyen be.

Májkárosodás

Ez a gyógyszer alkalmazható enyhe vagy közepesen súlyos májbetegségben szenvedő betegeknél. Enyhe vagy közepesen súlyos májkárosodás esetén az adag módosítása nem szükséges.

Ha az előírtnál több Relpaxot vett be

Ha véletlenül túl sok Relpax-xot vett be, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Mindig vigye magával a gyógyszer dobozát, függetlenül attól, hogy megmaradt-e gyógyszer vagy sem. Túl sok Relpax bevétele esetén a következő mellékhatások jelentkezhetnek: magas vérnyomás és szívproblémák.

Ha elfelejtette bevenni a Relpaxot

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, hacsak nincs közel a következő adag bevételének az ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Relpax is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a gyógyszer bevételét követően az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik Önnél.

  • Hirtelen zihálás, légzési nehezítettség, a szemhéjak, arc vagy ajkak duzzanata, kiütések vagy viszketés (különösen, ha az egész testet érinti), mert ezek túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek.
  • Mellkasi fájdalom vagy szorítás, ami intenzív lehet és a torokra is kiterjedhet. Ezek a tünetek a szív vérkeringésének a zavarát jelezhetik (isémiás szívbetegség).
  • A szerotonin szindróma jelei és tünetei közé tartozhatnak a nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, szapora szívverés, emelkedett testhőmérséklet, a vérnyomás hirtelen változása és túlzott reflexek.

Egyéb mellékhatások, melyek jelentkezhetnek

Gyakori mellékhatások (100-ből 1-10 beteget érint)

  • mellkasi fájdalom vagy szorítás vagy nyomás, szívdobogás-érzés, szapora szívverés
  • szédülés,
  • forgó jellegű szédülés (vertigo), fejfájás, aluszékonyság, csökkent érzékenység tapintásra vagy fájdalomra
  • torokfájás, szorító érzés a torokban
  • szájszárazság
  • hasi és gyomorfájdalom, emésztési zavar, hányinger (kellemetlen érzés a gyomorban vagy a hasban hányingerrel)
  • merevség (izomtónus-fokozódás), izomgyengeség, hátfájdalom, izomfájdalom
  • általános gyengeség-érzés, forróság-érzés, hidegrázás, orrfolyás, izzadás, bizsergés vagy szokatlan érzékelés, kipirulás,

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint)

  • légzési nehézség, ásítás
  • az arc vagy a kezek és lábak duzzanata, a nyelv gyulladása vagy fertőzése, bőrkiütések, viszketés
  • fokozott érzékenység tapintásra vagy fájdalomra (hiperesztézia), a koordináció zavara, lassú vagy csökkent mozgás, remegés, elmosódott beszéd
  • önidegen-érzés (deperszonalizáció), depresszió, különös gondolatok, izgatottság, zavartság, hangulati feldobottság (eufória), beszűkült tudatállapot válaszképtelenséggel (stupor), általános rossz közérzet, betegség-érzés, álmatlanság
  • étvágytalanság és fogyás (anorexia), ízérzékelési zavarok, szomjúság
  • ízületek degenerációja (artrózis), ízületi és csontfájdalom
  • gyakoribb vizeletürítés, vizelési problémák, nagy mennyiségű vizelet ürítése, hasmenés
  • látási zavarok, szemfájdalom, fényérzékenység, száraz szem vagy könnyezés
  • fülfájás, fülcsengés (tinnitusz)
  • keringési zavarok (perifériás érbetegség)

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint)

  • sokk, asztma, csalánkiütés, elváltozások a bőrön, nyelvduzzanat
  • torok- vagy mellkasi fertőzés, nyirokcsomó-megnagyobbodás
  • lassult szívverés
  • érzelmi labilitás
  • ízületi gyulladás (artritisz)
  • izombetegségek, izomrángás
  • székrekedés, nyelőcső-gyulladás, böfögés
  • emlőfájdalom
  • erős vagy elhúzódó menstruációs vérzés
  • kötőhártya-gyulladás
  • hangváltozás

Egyéb mellékhatások közé tartoznak az allergiás reakciók (melyek súlyosak is lehetnek), duzzanat az arcon, ajkakon és a nyelven, nehézlégzéssel vagy a nélkül (angioödéma), ájulás, magas vérnyomás, vastagbélgyulladás és hányás.

Kezelőorvosa rendszeresen vért vehet Öntől az emelkedett májenzim értékek vagy egyéb laboratóriumi eltérések meghatározására.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A RELPAXOT TÁROLNI?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Relpax?

  • A készítmény hatóanyaga az eletriptán (eletriptán-hidrobromid formájában).
  • A Relpax 20 mg filmtabletta 20 mg eletriptánt tartalmaz eletriptán-hidrobromid formájában filmtablettánként.
  • A Relpax 40 mg filmtabletta 40 mg eletriptánt tartalmaz eletriptán-hidrobromid formájában filmtablettánként.
  • Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, kroszkarmellóz nátrium, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, Opadry Orange (OY-LS-23016) (amely hipromellózt, laktóz-monohidrátot, glicerin-triacetátot, Sunset Yellow FCF-t (E 110), titán-dioxidot (E 171) tartalmaz), Opadry Clear (YS-2-19114-A) (amely hipromellózt, glicerin-triacetátot tartalmaz).

Milyen a Relpax készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Relpax 20 mg filmtabletta: narancssárga, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta egyik oldalán "REP 20", másik oldalán "Pfizer" jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színű.

Relpax 40 mg filmtabletta: narancssárga, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán "REP 40", másik oldalán "Pfizer" jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színű.

Csomagolás: 2, 4 vagy 6 db filmtabletta buborékcsomagolásban vagy gyermekbiztos kupakkal lezárt műanyag tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában