RAMIPRIL AUROBINDO 10 mg tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RAMIPRIL AUROBINDO ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Ramipril Aurobindo egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Az un ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik.

A Ramipril Aurobindo az alábbiak szerint hat:

- Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.

- Ellazítja és tágítja az ereket

- Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ramipril

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x (HDPE tartályban)) (30x)

A Ramipril Aurobindo alkalmazható:

- A magasvérnyomás (hipertenzió) kezelésére

- Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére

- A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem)

- A szív kezelésére amikor az nem tud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- Szívinfarktust (miokardiális infarktust) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.

2. TUDNIVALÓK A RAMIPRIL AUROBINDO SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Ramipril Aurobindo -t

- ha allergiás (túlérzékeny) a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra vagy a Ramipril Aurobindo egyéb összetevőjére, melyek felsorolása a 6. pontban található.

Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának vizenyős duzzanata.

- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak vizenyős duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.

- amennyiben Ön művese-kezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Ramipril Aurobindo kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.

- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület).

- Ha több mint 3 hónapos terhes. (a terhesség korai szakaszában is jobb elkerülni a Ramipril Aurobindo szedését - lásd a terhességről szóló részt.)

- Amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy bizonytalan. Ezt a döntést kezelőorvosának kell meghoznia.

Ne szedje a Ramipril Aurobindo -t ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril Aurobindo-t.

A Ramipril Aurobindo fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:

- ha Önnek szív- máj vagy veserendellenessége van

- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízisben) részesül

- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni

- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Előfordulhat, hogy egy nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni a Ramipril Aurobindo -kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát

- ha magas vérének a kálium-szintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta)

- ha un. kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség

- Közölje orvosával, ha terhes, vagy előfordulhat, hogy teherbe esett. A Ramipril Aurobindo nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és tilos alkalmazni, ha több mint 3 hónapos terhes, mert súlyosan károsíthatja a magzatot, ha ebben a szakaszban alkalmazzák (lásd a terhességről szóló részt).

Gyermekek

A Ramipril Aurobindo nem ajánlott gyermekkorban és 18 éves kor alatti serdülőkorúak esetén, mivel ebben a betegcsoportban nem áll rendelkezésre információ.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril Aurobindo-t.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (és a gyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert a Ramipril Aurobindo befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Ramipril Aurobindo hatására.

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Ramipril Aurobindo hatását.

- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)

- Az alacsonyvérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Ramipril Aurobindo -val.

- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)

- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek)

- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl. ciklosporin

- Vizelethajtók pl. furoszemid

- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér kálium-szintjét pl. spironolakton, triamteren, amilorid, kálium sók, heparin (vérhígító)

- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok pl. prednizolon

- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben)

- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésre)

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Ramipril Aurobindo befolyásolhatja hatásukat.

- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Ramipril Aurobindo csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Ramipril Aurobindo -t szed.

- Lítium (mentális betegségek kezelésére). Kezelőorvosának szorosan ellenőriznie kell az Ön lítium szintjét.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril Aurobindo-t.

A Ramipril Aurobindo egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

- Ha a Ramipril Aurobindo kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Ramipril Aurobindo kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.

- A Ramipril Aurobindo étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy elképzelhető, hogy teherbe esett. Kezelőorvosa általában azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Ramipril Aurobindo szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes, és ajánlani fog egy másik gyógyszert a Ramipril Aurobindo helyett. A Ramipril Aurobindo nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és tilos szedni, ha több mint 3 hónapos terhes, mert súlyosan károsíthatja a magzatot, ha a terhesség harmadik hónapja után alkalmazzák.

Szoptatás

Közölje kezelőorvosával, ha Ön szoptat vagy a közeljövőben szoptatni kezd. A Ramipril Aurobindo nem ajánlott szoptató kismamáknak. Kezelőorvosa más kezelést választhat az Ön számára, ha szoptatni szeretne, különösen, ha a baba újszülött, vagy idő előtt született.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Szédülhet a Ramipril Aurobindo kezelés során. Ez gyakoribb a Ramipril Aurobindo -kezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

Fontos információk a Ramipril Aurobindo egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A RAMIPRIL AUROBINDO-T!

A Ramipril Aurobindo-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

2,5 mg-nál kevesebb napi adagoláshoz nem megfelelő a Ramipril Aurobindo. Kezelőorvosa egyéb ramipril hatóanyagú készítményt fog javasolni Önnek.

A gyógyszer szedése

- Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.

- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.

- Ne törje vagy rágja össze a tablettát.

Mennyi gyógyszert vegyen be

Magasvérnyomás kezelésére

- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.

- A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.

- A maximális napi adag 10 mg naponta egyszer.

- Amennyiben Ön már szed vizelethajtó gyógyszereket, kezelőorvosa megszakíthatja a szedését vagy módosíthatja a vizelethajtó adagját, mielőtt elkezdi a Ramipril Aurobindo kezelést.

Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére

- A szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer.

- A kezelőorvosa növelheti az adagot.

- A szokásos napi adag 10 mg naponta egyszer.

A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére

- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.

- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.

- A szokásos napi adag 5 mg vagy 10 mg naponta egyszer.

Szívelégtelenség kezelésére

- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer.

- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.

- A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

Szívinfarktust követően alkalmazandó kezelés

- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer.

- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.

- A szokásos napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

Idős betegek esetén

Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

Ha az előírtnál több Ramipril Aurobindo -t vett be

Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Ramipril Aurobindo -t

- Vegye be a következő adagot amikor legközelebb esedékes.

- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta/kapszula pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Ramipril Aurobindo is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Ramipril Aurobindo szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:

- Az arc, az ajkak vagy a torok vizenyős duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Ramipril Aurobindo által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.

- Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütés a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az un. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség)

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:

- Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (un palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek beleértve a szívinfarktust, vagy az agyvérzést.

- Légszomj vagy köhögés, ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek.

- Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.

- Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy gyulladás (pankreátitisz) jele lehet.

- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.

Egyéb mellékhatások lehetnek még:

Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10 beteg közül egynél kevesebbet érint)

- Fejfájás, fáradtság

- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Ramipril Aurobindo -kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.

- Gyengeség, hipotenzió (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.

- Száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj

- Gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás

- Kiütés mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is

- Mellkasi fájdalom

- Görcsök, vagy fájdalom az izmokban

- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb kálium-szintet jeleznek a vérben

Nem gyakori (100 beteg közül egynél kevesebbet érint)

- Egyensúly problémák (forgó jellegű szédülés)

- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom)

- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása

- Alvászavarok

- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbenk érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság

- Orrdugulás, légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása

- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrenszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár

- Gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság

- Fokozott vízfelvétel és ürítés

- A szokásosnál fokozottabb izzadás

- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság

- Szaporább vagy szabálytalan szívverés. Vizenyősen duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.

- Kipirulás

- Homályos látás

- Ízületi fájdalom

- Láz

- Szexuális működési zavar férfiakban, illetve csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.

- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben

- A vérvizsgálati eredmények változást mutatnak a máj-, hasnyálmirigy vagy vesefunkciós értékekben.

Ritka (1000 beteg közül egynél kevesebbet érint)

- Bizonytalanság vagy zavartság érzése

- Vörös és duzzadt nyelv

- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés

- Körömrendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása a körömágyból)

- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön

- Foltok a bőrön és hideg végtagok

- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek

- Hallásromlás vagy fülcsengés

- Gyengeség érzése

- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében

Nagyon ritka (10 000 beteg közül egynél kevesebbet érint)

- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység

Egyéb jelentett mellékhatások:

Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

- Koncentrációzavar

- Duzzadt száj

- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejetet mutatnak

- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb nátrium-szintet mutatnak a vérben

- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség)

- A mell megnagyobbodása férfiakban

- Lelassult vagy gátolt reakciók

- Égő érzés

- A szaglás megváltozása

- Hajhullás

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A RAMIPRIL AUROBINDO -T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Ramipril Aurobindo -t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Ramipril Aurobindo

- A készítmény hatóanyaga a ramipril. 5mg vagy 10mg ramipril tablettánként.

- Egyéb összetevők: hidegen duzzadó keményítő (kukorica), laktóz-monohidrát (21,7 mg illetve 43,4 mg), nátrium-hidrogén-karbonát (E500), kroszkarmellóz-nátrium (E468), vörös vas-oxid (E172, csak az 5 mg-os tablettában) és nátrium-sztearil-fumarát.

Milyen az Ramipril Aurobindo készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Ramipril Aurobindo 5 mg tabletta

Halvány rózsaszínű, lapos felületű , metszett élű, hosszúkás, halványan foltos tabletta, egyik felülete a felezővonal két oldalán mélynyomású "H" és "19" jelöléssel, a másik felülete felezővonallal ellátva.

A tabletta két egyenlő adagra osztható.

7, 10, 14, 20, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 98, 100 és 500 tabletta buborékcsomagolásban (poliamid / alumínium / PVC / alumínium), vagy

30 és 1000 tabletta P csavaros kupakkal ellátott átlátszatlan, fehér HDPE tartályban és dobozban.

Ramipril Aurobindo 10 mg tabletta

Fehér vagy csaknem fehér, lapos felületű , metszett élű hosszúkás tabletta, egyik felülete a felezővonal két oldalán mélynyomású "H" és "20" jelöléssel, a másik felülete felezővonallal ellátva

A tabletta két egyenlő adagra osztható.

20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100 és 500 tabletta buborékcsomagolásban (poliamid / alumínium / PVC / alumínium), vagy

30 és 1000 tabletta P csavaros kupakkal ellátott átlátszatlan, fehér HDPE tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek ramipril hatóanyaggal