QUETIAPIN SANDOZ

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A QUETIAPIN SANDOZ, FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Quetiapin Sandoz filmtabletta az antipszichotikumnak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek bizonyos lelkibetegségek tüneteit javítják.

A Quetiapin Sandoz filmtablettát skizofrénia kezelésére használják. A skizofrénia tünetei közé tartoznak a hallucinációk (pl. megmagyarázhatatlan eredetű hangok hallása), furcsa és ijesztő gondolatok, viselkedésbeli változások, magány és zavartság érzése.

A Quetiapin Sandoz filmtabletta bipoláris zavarnak nevezett betegséghez társult mánia kezelésére is alkalmazható. Tünetei közé tartozik az emelkedett hangulat, illetve a szokatlan energikusság érzése. Ehhez hasonló esetekben az érintettek a szokásosnál kevesebbet alszanak, gyorsabban beszélnek, állandóan új ötleteik és gondolataik vannak. Ugyanakkor ezek a személyek szokatlanul ingerlékenynek is érezhetik magukat.

A Quetiapin Sandoz filmtabletta bipoláris zavarnak nevezett betegséghez társult depresszió kezelésére is alkalmazható. Tünetei közé tartozik a lehangoltság vagy szomórúság érzése és a bűntudat érzése. Ilyen esetekben erőtlennek, étvágytalannak érezhetik magukat, nem tudnak aludni a betegek.

Kezelőorvosa akkor is folytathatja a Quetiapin Sandoz filmtabletta kezelést, ha Ön jobban érzi magát, hogy megelőzze az Ön tüneteinek visszatérését.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: quetiapine

Kiszerelések és további adatok:

60x

Vényköteles: nincs adat

Alkohollal bevehető: Nem

Autóvezetést befolyásolja: Igen

2. TUDNIVALÓK A QUETIAPIN SANDOZ FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Quetiapine Sandoz filmtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Quetiapin Sandoz filmtabletta egyéb összetevőjére.

- amennyiben a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:

- azok a HIV fertőzés kezelére használatos gyógyszerek, melyek hatóanyagának neve "navir"-ra végződk,

- azok a gombás fertőzések kezelésére használatos gyógyszerek, melyek hatóanyagának neve "azol"-ra végződik, pl. ketokonazol,

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- eritromicin és klaritromicin, melyeket baktériumok okozta fertőzések kezelésére használnak,

- nefazodon: depresszió kezelésére használatos gyógyszer.

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét mielőtt elkezdené szedni gyógyszerét

- ha szívének vagy agyának rossz a vérkeringése, illetve olyan egyéb betegségben szenved, amely hajlamosít az alacsony vérnyomásra. A Quetiapin Sandoz filmtabletta vérnyomásesést válthat ki függőleges vagy álló testhelyzetben, különösen akkor, amikor az adagot növelik a kezelés kezdetén (lásd 4. pont - "Lehetséges mellékhatások").

- ha idős korú és demenciában szenved (az agy működésének csökkenése), ebben az esetben Ön nem szedheti a Quetiapin Sandoz filmtablettát, mert a Quetiapin Sandoz filmtabletta olyan gyógyszercsoportba tartozik, amely idős, demenciában szenvedő betegeknél növeli a szélütés (sztrók) és esetenként a halál előfordulásának kockázatát.

- ha szélütése volt.

- ha alacsony volt a fehérvérsejtszáma.

- ha bármikor epilepsziás rohama (rángógörcse) volt. Kérjük, tájékoztassa erről orvosát, még mielőtt elkezdi a Quetapine Sandoz filmtabletta szedését!

- ha Ön bizonyos gyógyszereket szed, amelyek gyorsítják vagy gátolják a kvetiapin lebomlását a májban (pl. epilepszia kezelésére való gyógyszereket, amelyek karbamazepin vagy fenitoin hatóanyagot tartalmaznak /lásd 2. pont "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" részt is/). Kérjük, tájékoztassa orvosát, amennyiben Ön a Quetiapin Sandoz kezeléssel egyidejűleg ilyen típusú gyógyszereket szed! Orvosa ebben az esetben vagy egy másik gyógyszert rendel Önnek, amelyik nem gátolja, illetve nem gyorsítja a kvetiapin lebomlását, vagy megfelelő módon állítja be gyógyszere adagját. Kérjük, arról is előre tájékoztassa orvosát, ha abba kívánja hagyni ezek közül bármelyik gyógyszer szedését!

- ha Ön cukorbeteg. Nagyon ritkán vércukorszint-emelkedést figyeltek meg a Quetiapin Sandoz filmtabletta kezelés során. Ha Ön cukorbeteg vagy gyakran válhat magassá a vércukorszintje, tanácsos a Quetiapin Sandoz filmtablettával végzett kezelés során rendszeresen méretnie vércukorszintjét (lásd 4. pont - "Lehetséges mellékhatások").

- amennyiben vérének koleszterin és ún.triglicerid szinje magas (ezek bizonyos tpusú zsírok az Ön vérében).

- ha jelentős súlygyarapodást tapasztalt a Quetiapin Sandoz filmtablettával azonos csoportba tartozó korábi gyógyszeres kezelés során.

- ha szív- és érrendszeri betegségben (pl. szívelégtelenség vagy szívritmuszavarra való hajlam) szenved, különösen, ha idősebb, mivel ritka esetekben megváltozhat a szívizmokban az ingerületvezetés (a QT-idő megnyúlása). Ezért különös óvatosság szükséges, illetve Ön nem szedhet egyidejűleg más neuroleptikus gyógyszereket, mivel azok felerősíthetik ezt a hatást.

- ha májműködéseli rendellenességben szenved. Ez esetben óvatosság szükséges a Quetiapin Sandoz filmtabletta szedése kapcsán, különösen a kezelés kezdetén (lásd 3. pont - "Hogyan kell szedni a Quetiapin Sandoz filmtablettát").

- Önnek vagy valamely családtagjának kórtörténetében előfordul vérrög képződés, mivel az ilyen jellegű gyógyszerek szedése vérrög képződéssel társulhat.

- ha abba akarja hagyni a Quetiapin Sandoz filmtabletta szedését. Orvosa rendszerint azt tanácsolja, hogy több héten át fokozatosan csökkentse az adagot. Ha abbahagyja a Quetiapin Sandoz filmtabletta szedését, főleg ha ez hirtelen történik, fennáll a megvonási tünetek kialakulásának kockázata. A heveny megvonási tünetek közé tartozik az émelygés, fejfájás, hasmenés, hányás, szédülés, ingerlékenység és az álmatlanság.

Azonnal tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét

- ha bármilyen akaratlan mozdulatot tapasztal vagy ha egy adott ideig tartó kezelést követően mozgási rendellenességeket észlel, így szokatlan, ismételten megjelenő mozdulatokat. Ha ez történik, értesítenie kell orvosát!

- ha lázas lesz, légzése felgyorsul, fokozottan verítékezik, tudatállapotában változások állnak be, illetve izommerevség alakul ki. Ha ez bekövetkezik, ne folytassa a Quetiapin Sandoz filmtabletta szedését, hanem azonnal tájékoztassa orvosát! Ilyenkor egy veszélyes rendellenességről is szó lehet, amelyet "malignus neuroleptikus szindrómának" neveznek.

- ha súlyos aluszékonyságban szenved.

Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok és depressziójának romlása

Amennyiben depressziós néha eszébe juthat, hogy kárt okoz magában, vagy megöli magát. Ez a kezelés kezdetén még fokozódhat is, mivel idő kell ahhoz, hogy ezek a gyógyszerek megkezdjék hatásukat. Ehhez általában 2 hét kell, néha azonban ennél is hosszabb idő. Ezek a gondolatok fokozottabban jelentkezhetnek abban az esetben is, ha hirtelen abbahagyja a gyógyszer szedését. Amennyiben Ön fiatal, még nagyobb a valószínűsége annak, hogy ilyen gondolatai lesznek. Klinikai vizsgálatokból származó ismeretek szerint a 25 évesnél fiatalabb depressziós személyek öngyilkossággal kapcsolatos gondolatainak és/vagy az öngyilkoságra törekvő magatartásának kockázata fokozott.

Azonnal beszéljen kezelőorvosával, vagy menjen kórházba, ha bármikor eszébe jut, hogy kárt okoz magában, vagy megöli magát. Hasznos lehet, ha valamelyik rokonának, vagy közeli barátjának elmondja, hogy Ön depressziós és megkéri őket, olvassák el ezt a betegtájékoztatót.

Megkérheti őket, hogy szóljanak Önnek ha úgy látják, hogy depressziója romlik, vagy ha aggasztja őket magatartásának megváltozása.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható, a homeopátiás, továbbá a nagy adagú vitaminokat tartalmazó készítményeket is!

Arról is tájékoztassa orvosát, ha egy rifampicin nevű (tuberkulózis elleni) gyógyszert vagy (álmatlanság ellen adott) barbiturátokat szed.

Ha olyan gyógyszereket is szed, amelyek gátolják a kvetiapin lebomlását a májban (lásd lent), a Quetiapin Sandoz filmtabletta hatása erősödhet, illetve a mellékhatások kockázata fokozódhat. Közéjük tartozik/tartoznak pl.

- AIDS kezelésére szolgáló gyógyszerek (HIV-proteázgátlók)

- gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, amelyek azol típusú hatóanyagokat, pl. ketokonazolt tartalmaznak

- egyes antibiotikumok, amelyek makrolid típusú hatóanyagokat, pl. eritromicint vagy klaritromicint tartalmaznak

- a nefazodon nevű antidepresszáns

(lásd 2. pont - "A Quetiapin Sandoz filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").

Amennyiben olyan gyógyszereket is szed, melyek csökkentik a kvetiapin vérszintjét, ez a hatás gyengüléséhez vezethet. E gyógyszerek közé tartozik pl.

- a karbamazepin és a fenitoin (epilepszia kezelésére szolgáló hatóanyagok)

- a tioridazin (izgatottság és az agresszió csökkentésére alkalmazott hatóanyag).

A Quetiapin Sandoz filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos étellel vagy itallal

A Quetiapin Sandoz filmtabletta bevehető étellel vagy itallal.

A Quetiapin Sandoz filmtabletta szedése során kerülnie kell az alkoholfogyasztást, mert az alkohollal való kombináció álmosságot okozhat.

Ne vegye be a Quetiapin Sandoz filmtablettát grapefruitlével! Ez befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

Terhesség és szoptatás

Jelenleg nincs adat a Quetiapin Sandoz filmtabletta terhesség során történő alkalmazásáról. Ezért a Quetiapin Sandoz filmtabletta nem szedhető a terhesség alatt, hacsak orvosa ezt nem tekinti feltétlenül szükségesnek.

Nem ismert, hogy a kvetiapin milyen mértékben választódik ki az emberi anyatejbe. Amennyiben szükséges a kezelés, tilos szoptatnia.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Quetiapin Sandoz filmtabletta még rendeltetésszerű használat esetén is károsíthatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Ezért nem szabad gépjárművet vezetnie vagy gépeket kezelnie mindaddig, amíg nem tudja, hogy milyen lehet az Ön egyéni reakciója a készítményre.

Fontos információk a Quetiapin Sandoz filmtabletta egyes összetevőiről

Ez gyógyszer laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Vizeletvizsgálat eredményére okozott hatás

Ha Önnél vizeletvizsgálatot végeznek, mialatt Quetiapin Sandoz filmtablettát szed, néhány vizsgálati módszer alkalmazásakor az eredmény pozitív lehet metadonra vagy bizonyos depresszió kezelésére szedett, úgynevezett triciklikus antidepresszánsokra (TCA), még akkor is ha Ön nem szed sem metadont, sem TCA-kat. Amennyiben ez történik, specifikus vizsgálatot lehet végezni.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A QUETIAPIN SANDOZ FILMTABLETTÁT?

A Quetiapin Sandoz filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje, mert minden kezelés az adott beteg egyéni igényeihez igazodva történik. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

A teljes napi adagot két részre kell osztani a skizofrénia és a mániás epizódok kezelésére. A teljes napi adagot minden este, lefekvés előtt egy adagban kell bevenni a depressziós epizódok kezelésére. Kérjük, a tablettákat elegendő mennyiségű folyadékkal (lehetőleg vízzel) vegye be! A tablettákat étkezések alatt vagy között is beveheti. Ha lehetséges, mindig a nap azonos időszakában szedje a tablettákat!

A skizofrénia kezelése:

A kezelés első négy napján a teljes napi adag a következő: 1. nap: 50 mg; 2. nap: 100 mg; 3. nap: 200 mg, és 4. nap: 300 mg kvetiapin. A 4. nap után az adagot napi 300 mg-ról fokozatosan 450 mg kvetiapinra kell emelni. Az egyéni választól és toleranciától függően a napi adag 150 mg és 750 mg között lehet.

A mániás epizódok kezelése:

A kezelés első négy napján a teljes napi adag a következő: 1. nap: 100 mg; 2. nap: 200 mg; 3. nap: 300 mg, és 4. nap: 400 mg kvetiapin. A 6. naptól kezdve további adagmódosítások tehetők egészen a napi 800 mg-os kvetiapin adagig. Az adagnövelések mértéke nem haladhatja meg a napi 200 mg-ot.

A hatástól és a toleranciától függően a napi adag 200 mg és 800 mg kvetiapin között lehet.

A depressziós epizódok kezelése:

A kezelés első négy napján a teljes napi adag a következő: 1. nap: 50 mg; 2. nap: 100 mg; 3. nap: 200 mg, és 4. napon, valamint az azt követő napokon 300 mg kvetiapin.

Az átlagos napi adag 300 mg kvetiapin.

Az Ön kezelőorvosa dönti el, hogy meddig kell szednie a Quetiapin Sandoz filmtablettát.

Gyermekek és serdülők:

Mivel ezidáig elégtelen tapasztalatok állnak rendelkezésre a kvetiapinnal, e korcsoport számára nincs általános ajánlás.

Idős betegek:

Orvosa eltérő adagot rendelhet attól függően, hogy a Quetiapin Sandoz filmtabletta miként hat Önre és Ön hogyan viseli a kezelést. Valószínű, hogy Önnek alacsonyabb adagra van szüksége, mint a fiatalabb betegeknek és az adag növelése is lassabb lehet.

Károsodott májműködés:

Orvosa eltérő adagot rendelhet attól függően, hogy a Quetiapin Sandoz filmtabletta miként hat Önre és Ön hogyan viseli a kezelést.

Kérjük, beszéljen orvosával, ha úgy érzi, hogy a Quetiapin Sandoz filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge!

Ha az előírtnál több Quetiapin Sandoz filmtablettát vett be

A túladagolás tünetei általában a hatóanyag ismert hatásainak (pl. szédülés, nyugtatóhatás, szapora szívdobogás és alacsony vérnyomás) felerősödéséből adódnak.

Ha az előírnál több Quetiapin Sandoz filmtablettát vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy egy kórházat!

Ha elfelejtette bevenni a Quetiapin Sandoz filmtablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adag Quetiapin Sandoz filmtablettát, ne vegye be a kifelejtett adagot! Ehelyett vegye be a soronkövetkező adagot a szokásos időben! Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a Quetiapin Sandoz filmtabletta szedését

Ne szakítsa meg vagy fejezze be a kezelést anélkül, hogy erről előtte beszélne orvosával! Máskülönben ronthatja a kezelés sikerét. A heveny megvonási tünetek közé a hányinger, a hányás és az álmatlanság tartozik. A megvonási tünetek elkerülése érdekében fontos, hogy lassan csökkentse az adagot. Orvosa elmondja Önnek, hogy miként kell csökkentenie az adagot annak érdekében, hogy ezeket a mellékhatásokat elkerülje.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Quetiapin Sandoz filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:

  • Nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint
  • Gyakori 100-ből 1-10 beteget érint
  • Nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint
  • Ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint
  • Nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
  • nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg

A Quetiapin Sandoz filmtablettával kapcsolatban leggyakrabban jelentett mellékhatások közé tartozik az aluszékonyság, a szédülés, a szájszárazság, az enyhe gyengeségérzet, a székrekedés, a pulzusszám növekedése, a vérnyomásesés, különösen felálláskor és álló helyzetben, továbbá az emésztési zavar.

Nagyon gyakori mellékhatások

Aluszékonyság és szédülés (ezek eleséshez is vezethetnek, a tünetek a gyógyszer szedésével általában eltűnnek), fejfájás, álmosság, szájszárazság, megvonási tünetek, pl. hányinger, fejfájás, hasmenés, hányás, szédülés, ingerlékenység és álmatlanság (ezek a Quetiapin Sandoz filmtabletta hirtelen elhagyásakor jelentkeznek. A gyógyszer szedését fokozatosan, legalább 1-2 hetes időszak alatt javasolt abbahagyni.), súlygyarapodás, emelkedett vérzsírszint (szérum trigliceridek), emelkedett teljes-koleszterin szint (elsősorban LDL koleszterin), csökkent HDL koleszterin szint a vérben.

Gyakori mellékhatások

Orrdugulás, emésztési zavar, székrekedés, étvágy fokozódása, vizenyősödés az ujjakban és a lábujjakban, gyengeségérzet, a fehérvérsejtszám átmeneti csökkenése (leukopénia),és/vagy a totál fehérvérsejtszám átmeneti csökkenése (mindkettő a fertőzésekkel szembeni érzékenység fokozódásához vezet), a májműködés átmeneti változásai (májenzimszint (ALAT, ASAT) -emelkedés), szapora szívdobogás és gyengeség (eleséshez vezethet), a prolaktin hormon szintjének emelkedése a vérben, emelkedett vércukorszint, szokatlan álmok vagy rémálmok, ingerlékenység, normálistól eltérő izommozgások, melyek közé tartozik a mozgás megkezdésének nehézsége, remegés, nyugtalanság érzése vagy fájdalom nélkül fellépő izommerevség, látászavar, beszéd zavarok és a nyelvhasználat zavarai.

Vérnyomásesést is tapasztalhat, különösen a kezelés kezdetén, főként felálláskor és álló testhelyzetben (ortosztatikus hipotónia), amely szívdobogásérzést és szédülést (eleséshez vezethet) okozhat. Ájulás is bekövetkezhet. Ha úgy érzi, hogy el fog ájulni, feküdjön le azonnal, amíg jobban nem érzi magát. Ezek a tünetek a gyógyszer szedésével rendszerint eltűnnek. Ha azonban nincs javulás, beszéljen orvosával.

Nem gyakori mellékhatások

Bizonyos vérsejtek megszaporodása (eozinofília, ez a szervezet immunrendszerének nagyobb aktivitását jelzi), bizonyos vérsejtek megfogyatkozása (vérlemezkék, a zúzódások és a vérzések tendenciájának növekedéséhez vezethet), túlérzékenység (allergia), görcsök, kellemetlen érzés a lábban (ún. nyugtalan láb szindróma), nyelési nehézség, beszédzavar, átmeneti májenzimszint (gamma-GT) -növekedés. "QT szakasz megnyúlás"-ként ismert szívritmus zavar, mozgási rendellenességek, melyek visszatérhetnek hosszabb kezelés során, szexuális diszfunkció, a nátrium mennyiségének emelkedése a vérben.

Ritka mellékhatások

Sárgaság, a hímvessző hosszantartó, fájdalmas merevedése (priapizmus), a kreatin foszfokináz enzim szintjének emelkedése a vérben, az emlő szövetének megduzzadása és váratlan tejtermelés, menstruációs zavarok, vérrög képződés a vénákban, különösen a lábszár vénáiban (tünetei közé tartozik a duzzadás, a láb fájdalma és kivörösödése), amely az erek útján a tüdőbe jutva, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozhat; ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz. Ritkán az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő egyidejűleg: láz, szapora légzés, fokozott verítékezés, a tudatállapot változásai és izommerevség. Abban az esetben, ha ezek a mellékhatások egyidejűleg fordulnak elő Önnél, veszélyes rendellenesség fejlődhetett ki (malignus neuroleptikus szindróma). Ha ez következik be, ne szedje tovább a Quetiapin Sandoz filmtablettát, hanem azonnal tájékoztassa orvosát!

Nagyon ritka mellékhatások

Emelkedett vércukorszint, a fennálló cukorbetegség romlása, májgyulladás, szokatlan mozdulatok, amelyek hosszú időtartamú kezelést követően újra és újra visszatérnek, túlérzékenységi reakciók, köztük a bőr és a nyálkahártya fájdalmas duzzanatai (angioneurotikus ödéma), súlyos bőrrendellenességek lázzal és a nyálkahártya hólyagosodásával (Stevens-Johnson szindróma), súlyos allergiás reakció, a vizelet mennyiségét szabályozó hormon nem megfelelő termelődése, az izomrostok leépülése és izomfájdalmak.

Ismeretlen gyakoriság:

Bizonyos vérsejtek számának csökkenése (neutrofil granulociták, a fehérvérsejtek közé tartozik, lásd a "Gyakori mellékhatások" részt).

Jelentették még: szívmegállás, speciális szívritmus zavarok, hirtelen megmagyarázhatatlan halál (Ezek az egész un. antipszichotikumoknak nevezett gyógyszercsoportban tapasztalat mellékhatások, nem konkrétan a kvetiapinnál tapasztalták.), a pajzsmirigy által termelt speciális hormon szintjének kismértékű csökkenése a vérben.

Egyes mellékhatások csak vérvizsgálat elvégzése után észlelhetők. Ide tartoznak a vérben bizonyos zsírok (trigliceridek és összkoleszterin szint) vagy a cukor mennyiségének meghatározása, bizonyos vérsejtek számának változása és a prolaktin nevű hormon vérszintjének emelkedése. Ezért az orvosa időről időre vérvizsgálatokat fog Önnél elvégezni.

Gyermekek és serdülők (10-17 éves korig)

A felnőtteknél előforduló mellékhatások jelentkezhetnek gyermekek és serdülők esetében is.

A következő mellékhatások csak gyermekek és serdülők esetében fordultak elő:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érint)

Vérnyomás emelkedés

A következő mellékhatások nagyobb gyakorisággal fordultak elő gyermekek és serdülők esetében:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érint)

A prolaktinnak nevezett hormon vérszintjének emelkedése. Ez ritkán a következőkhöz vezethet: mind a fúk, mind a lányok emlője megduzzad, váratlanul tejtermelés indul meg, lányok esetében a havi vérzés megszűnik, vagy rendszertelenné válik. Fokozott étvágy, a normálistól eltérő izommozgások, mint nehézség az izommozgás elkezdésében, remegés, nyugtalanság érzés vagy fájdalommal nem járó izommerevség

5. HOGYAN KELL A QUETIAPIN SANDOZ FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Quetiapin Sandoz filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Quetiapin Sandoz filmtabletta?

Quetiapin Sandoz 25 mg filmtabletta

A készítmény hatóanyaga a kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában)

25 mg kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában) filmtablettánként.

Segédanyagok:

Tablettamag:

Kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon, magnézium-sztearát.

Tablettabevonat:

Hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400, vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172).

Quetiapin Sandoz 100 mg filmtabletta

A készítmény hatóanyaga a kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában)

100 mg kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában) filmtablettánként.

Segédanyagok:

Tablettamag:

Kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon, magnézium-sztearát.

Tablettabevonat:

Hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400, sárga vas-oxid (E 172).

Quetiapin Sandoz 200 mg filmtabletta

A készítmény hatóanyaga a kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában)

200 mg kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában) filmtablettánként.

Segédanyagok:

Tablettamag:

Kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon, magnézium-sztearát.

Tablettabevonat:

Hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400.

Quetiapin Sandoz 300 mg filmtabletta

A készítmény hatóanyaga a kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában)

300 mg kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában) filmtablettánként.

Segédanyagok:

Tablettamag:

Kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon, magnézium-sztearát.

Tablettabevonat:

Hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Quetiapin Sandoz 25 mg filmtabletta: barackszínű, kerek, domború felületű filmtabletta.

Quetiapin Sandoz 100 mg filmtabletta: sárga színű, kerek, domború felületű, egyik oldalán törővonallal ellátott filmtabletta*.

Quetiapin Sandoz 200 mg filmtabletta: fehér színű, kerek, domború felületű filmtabletta.

Quetiapin Sandoz 300 mg filmtabletta: fehér színű, kapszula formájú, egyik oldalán törővonallal ellátott filmtabletta*.

*A tabletta egyenlő adagokra osztható.

A Quetiapin Sandoz filmtabletták buborékcsomagolásba és HDPE tartályba vannak csomagolva.

Kiszerelések:

Quetiapin Sandoz 25 mg filmtabletta

1, 3, 6, 10, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98, 100, 120, 180, 240 tabletta (buborékcsomagolás)

30x1, 100x1 (egységnyi dózist tartalmazó buborékcsomagolás)

60, 100 tabletta (HDPE tartály)

Quetiapin Sandoz 100 mg filmtabletta

1, 3, 6, 10, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98, 100, 120, 180, 240 tabletta (buborékcsomagolás)

30x1, 50x1, 100x1 (egységnyi dózist tartalmazó buborékcsomagolás)

60, 100 tabletta (HDPE tartály)

Quetiapin Sandoz 200 mg filmtabletta

1, 3, 6, 10, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98, 100, 120, 180, 240 tabletta (buborékcsomagolás)

30x1, 50x1, 100x1 (egységnyi dózist tartalmazó buborékcsomagolás)

60, 100 tabletta (HDPE tartály)

Quetiapin Sandoz 300 mg filmtabletta

1, 3, 6, 10, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98, 100, 120, 180, 240 tabletta (buborékcsomagolás)

30x1, 50x1, 100x1 (egységnyi dózist tartalmazó buborékcsomagolás)

60, 100 tabletta (HDPE tartály)

Címkék: QUETIAPIN, Skizofrénia, Idegesség, Nyugtató

További gyógyszerek quetiapine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában