PUREGON 50 NE/0,5 ml oldatos injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PUREGON ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Puregon oldatos injekció béta-follitropint tartalmaz, ami tüszőserkentő (follikulus stimuláló) hormonként (FSH) ismert.

Az FSH a nemi mirigyekre ható hormonok (gonadotropinok) csoportjához tartozik, amely fontos szerepet játszik az emberi fogamzóképességben és szaporodásban. Nőknél FSH szükséges a petefészkekben a tüszők növekedéséhez és fejlődéséhez. A tüszők kicsiny, gömbölyű zsákocskák, amelyek a petesejteket tartalmazzák. Férfiakban FSH szükséges a hímivarsejtek termelődéséhez.

A Puregont a terméketlenség kezelésére használják az alábbi állapotok bármelyikében:

Nők

Peteérést (ovuláció) nem mutató nők esetén és akik nem reagálnak klomifén-citráttal történő kezelésre, a Puregont lehet alkalmazni ovuláció kiváltására.

Termékenységet elősegítő (asszisztált reprodukciós) technikákban, köztük mesterséges megtermékenyítésben (lombik-bébi program) (in vitro fertilizációban - IVF) vagy hasonló eljárásokban részt vevő nőknél, a Puregon alkalmazható többszörös tüszőérés kiváltására.

Férfiak

A csökkent hormonszint miatt meddő férfiaknál a Puregon a hímivarsejtek termelődésének elősegítésére használható.

PUREGON 50 NE/0,5 ml oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
follitropin beta

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
N.V. Organon
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x)
  • (5x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A PUREGON ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Puregont

Ha:

- allergiás (túlérzékeny) a béta-follitropinra vagy a Puregon egyéb összetevőjére (az összetevők teljes listáját lásd a 6. pontban: További információk)

- petefészek-, emlő-, méh-, here- vagy agy- (agyalapi-mirigy vagy hipotalamusz) daganatban szenved

- erős vagy rendszertelen hüvelyi vérzésben szenved, melynek oka ismeretlen

- a petefészkei nem működnek, mert elsődleges petefészek-elégtelenségnek nevezett betegségben szenved

- nem policisztás ovárium szindróma (Polycystic Ovarian Disease, PCOS) által okozott petefészekcisztái vagy megnagyobbodott petefészkei vannak

- a nemi szervek normális terhességet lehetetlenné tevő fejlődési rendellenességében szenved

- a méh fibrómának nevezett daganataiban szenved, melyek lehetetlenné teszik a normál terhességet

- férfi és elsődleges here-elégtelenségnek nevezett betegség következtében meddő.

A Puregon fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérjük, mondja el orvosának, ha a múltban allergiás volt bizonyos antibiotikumokra (neomicinre és/vagy sztreptomicinre)!

Ha Ön nő:

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi majd a kezelés hatásait, mely lehetővé teszi, hogy napról napra megválassza a Puregon helyes dózisát. Rendszeresen vizsgálhatják a petefészkeket ultrahanggal, és rendszeresen vehetnek vér- vagy vizeletmintákat. Ez rendkívül fontos, mivel az FSH nagy dózisai ritka, de súlyos szövődményekhez vezethetnek, melyek alkalmával a petefészkek túlzott mértékben stimulálódnak. Ezt az állapotot a petefészek hiperstimulációs szindrómájának nevezik. Ez súlyos hasi puffadásként, hasi fájdalomként, hányással vagy hasmenéssel jelentkezhet (lásd még a 4. pontban a Lehetséges mellékhatásoknál).

- Haladéktalanul lépjen kapcsolatba orvosával, ha erős hasi fájdalmat észlel, akkor is, ha ez néhány nappal az utolsó injekció beadását követően jelentkezik!

Ha a Puregon-kezelés terhességet eredményez, akkor fokozott az iker- vagy többes terhességek lehetősége. A többes terhesség a szülés körüli időszakban fokozott egészségügyi kockázatot jelent mind az anya, mind a gyermekei számára. Továbbá a többes terhesség és a meddőségi kezelésen áteső betegek bizonyos tulajdonságai (pl. a nő életkora, a hímivarsejtek jellemzői) összefüggésben lehetnek a veleszületett rendellenességek kialakulásának fokozott kockázatával. Károsodott petevezetékű nőknél a méhen kívüli terhesség (ektópiás terhesség) lehetősége kissé emelkedett.

A meddőségi kezelésen áteső nőknél enyhén emelkedhet a vetélés lehetősége.

A Puregon-kezelés, mint maga a terhesség is fokozhatja a trombózis kockázatát.

A trombózis vérrög kialakulása az erekben, leggyakrabban az alsó végtag vagy a tüdők visszereiben. Kérjük, beszélje ezt meg orvosával még a kezelés megkezdése előtt, különösen:

- ha tudja, hogy fokozott trombózis hajlammal rendelkezik

- ha Önnek vagy közvetlen családjában bárkinek valaha trombózisa volt

- ha Ön kifejezetten túlsúlyos.

Ha Ön férfi:

A vér megnövekedett FSH-szintje a herekárosodás jele. A Puregon általában nem hatásos ilyen esetekben. A kezelés hatásának ellenőrzésére orvosa 4-6 hónappal a kezelés megkezdése után ondómintát kérhet Öntől vizsgálatra.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Amennyiben a Puregont klomifén-citráttal együtt alkalmazzák, a Puregon hatása fokozódhat. Ha egy GnRH agonistát (a korai peteérés megelőzésére használatos gyógyszer) adnak, nagyobb Puregon dózisokra lehet szükség.

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem alkalmazhatja a Puregont, ha terhes, vagy feltételezi, hogy terhes lehet.

Ha szoptat, beszéljen kezelőorvosával mielőtt Puregont alkalmaz.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem figyeltek meg a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatást.

Fontos információk a Puregon egyes összetevőiről

A gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz injekciónként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PUREGONT?

A Puregont mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás nők számára

Orvosa fog dönteni az Ön kezdő dózisáról. Ez a dózis módosulhat a kezelés ideje alatt. A kezelési menetrendre vonatkozó további részleteket lásd alább.

Jelentős különbségek észlelhetők nők között a petefészkek FSH-ra adott válaszreakciójában, ami lehetetlenné teszi egyetlen olyan adagolási séma felállítását, amely valamennyi beteg számára megfelelő lenne. A megfelelő adagolás megtalálása érdekében, kezelőorvosa ellenőrizni fogja a tüszőnövekedés ütemét ultrahangvizsgálattal, valamint a vérben és a vizeletben az ösztradiol (női nemi hormon) mennyiségének mérésével.

- Nem ovuláló nőknél

A kezdő dózist orvosa határozza meg. Ezt a dózist legalább 7 napon keresztül adagolják. Amennyiben a petefészek nem reagál a kezelésre, úgy a napi dózist fokozatosan emelik mindaddig, amíg a tüszőnövekedés és/vagy a plazma ösztradiolszintek megfelelő választ nem jeleznek. Ezután a napi dózist mindaddig fenntartják, amíg egy megfelelő méretű tüsző meg nem jelenik. Általában 7-14 napos kezelés elegendő. Ezt követően a Puregon-kezelést leállítják, és az ovuláció humán choriogonadotropin (hCG) adásával kiváltható.

- Orvosilag asszisztált reprodukciós programok, például IVF

A kezdő dózist orvosa állítja be. Ezt az adagot legalább az első négy napon keresztül folytatják. Ezt követően az Ön dózisa a petefészek kezelésre adott válaszához igazítható. Amennyiben megfelelő számú és nagyságú tüsző van jelen, a tüszők végső érési fázisát hCG adagolásával indítják be. A petesejt (ek) vételét 34-35 órával később végzik.

Adagolás férfiak számára

A Puregont heti 450 NE adagban kell adni, többnyire három 150 NE-es adagra osztva, egy másik hormon, hCG kíséretében legalább 3-4 hónapon át. A kezelés ideje megegyezik a hímivarsejt érési idejével, és azzal az idővel, mely alatt a javulás várható. Ha ennyi idő után az ondó termelődése nem indul be, a kezelést legalább 18 hónapig lehet folytatni.

Hogyan kerülnek beadásra az injekciók?

Az első Puregon injekciót csak az orvos vagy a nővér jelenlétében lehet beadni.

Az injekciók beadhatók lassan az izomba (például a farba, a combba vagy a felkarba) vagy közvetlenül a bőr alá (például az alhasba).

Az injekció izomba történő beadását csak orvos vagy nővér végezheti!

Az injekció bőr alá történő beadását bizonyos esetekben Ön vagy partnere is elvégezheti. Orvosa el fogja mondani Önnek, mikor és hogyan kell ezt elvégezni. Amennyiben önmagának adja be a Puregon injekciót, kövesse a következő részben leírt utasításokat annak érdekében, hogy a beadás szakszerű legyen és a legkevesebb kellemetlenséggel járjon.

Alkalmazási utasítások

1. lépés - A fecskendő előkészítése

A Puregon adagolásához steril, egyszer használatos fecskendőket és tűket kell használnia. A fecskendő térfogatának elég kicsinynek kell lennie ahhoz, hogy a rendelt dózist megfelelő pontossággal lehessen adni.

A Puregon oldatos injekció injekciós üvegben kerül forgalomba. Ne használja fel, ha az oldat részecskéket tartalmaz vagy zavaros! Először pattintsa le az injekciós üveg kupakját! Helyezzen tűt a fecskendőre, és szúrja át az injekciós üveg gumidugóját! (a) Szívja fel az oldatot a fecskendőbe (b), és cserélje ki a tűt egy másik injekciós tűre (c)! Végül tartsa a fecskendőt tűvel felfelé, és óvatosan kocogtassa meg az oldalát, hogy a légbuborékokat a csúcsa felé hajtsa; ezt követően nyomja be a dugattyút mindaddig, amíg az összes levegő el nem távozik, és kizárólag Puregon oldat marad vissza a fecskendőben (d)! Ha szükséges, a dugattyú tovább tolható, hogy beállítsa a beadandó injekciós oldat térfogatát.

2. lépés - Az injekció helye

A bőr alá adott injekció számára a legjobb hely az alhas köldök körüli része (e), ahol elég laza a bőr és elegendő vastagságú a zsírszövet. Kicsit változtassa a befecskendezés helyét minden egyes injekciónál!

Más helyre is beadható az injekció. Orvosa vagy a nővér megmondja Önnek, hova fecskendezze be a készítményt.

3. lépés - A terület előkészítése

Néhány paskolás a befecskendezés helyén ingerli a finom idegvégződéseket, és segít csökkenteni a tűszúrással járó kellemetlenségeket. Mossa meg a kezét és a felszíni baktériumok eltávolítása érdekében a szúrás helyét fertőtlenítőszerrel (például 0,5%-os klórhexidinnel) törölje le. Körülbelül 5 cm-es körben tisztítsa meg a bőrt ott, ahol a tűt beszúrja majd, és a további lépések előtt legalább egy percig hagyja száradni a fertőtlenítőszert!

4. lépés - A tű bevezetése

Csípje össze egy kicsit a bőrt! A másik kézzel szúrja be a tűt, a bőrfelszínre 90 fokos szögben, amint azt az (f.) ábra mutatja!

5. lépés - A tű megfelelő helyzetének ellenőrzése

Amennyiben a tű pozíciója megfelelő, a dugattyú visszahúzása meglehetősen nehéz kell, hogy legyen. Ha vér szívható vissza a fecskendőbe, ez azt jelenti, hogy a tű hegye visszérbe vagy verőérbe hatolt. Amennyiben ez történt, húzza ki a fecskendőt, ragassza le a szúrás helyét egy fertőtlenítőszeres gézzel, és nyomja egy kicsit; a vérzés egy-két percen belül megszűnik! Ne használja ezt az oldatot! Kezdje ismét az 1. lépéssel, új tűt és új fecskendőt, valamint egy új üveg Puregont használva.

6. lépés - Az oldat befecskendezése

Lassan és folyamatosan nyomja be a dugattyút , így a teljes oldatot befecskendezi, és a bőr szövetei sem károsodnak!

7. lépés - A fecskendő eltávolítása

Gyorsan húzza ki a fecskendőt és gyakoroljon nyomást az injekció helyére egy fertőtlenítőszerrel átitatott gézzel! A terület enyhe masszírozása - a nyomás fenntartása mellett - elősegíti a Puregon oldat eloszlását, és a csökkenti a kellemetlenséget!

Minden megmaradó oldatot ki kell dobni.

Ne keverje a Puregont semmilyen más gyógyszerrel.

Ha az előírtnál több Puregont alkalmazott

Tájékoztassa orvosát!

A Puregon túl nagy dózisa a petefészkek túlzott stimulációját eredményezhetik. Ez hasi fájdalomként jelentkezhet. Ha erős hasi fájdalmai vannak, azonnal beszéljen orvosával. Lásd még a 4. pontban, a Lehetséges mellékhatásoknál.

Ha elfelejtette alkalmazni a Puregont

Ha elfelejtett egy adagot, ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

- Forduljon kezelőorvosához.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Puregon is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha Ön nő:

Az FSH kezelés szövődménye a petefészek fokozott serkentése. Ez az állapot nagyon súlyossá válhat, de ennek lehetősége a Puregon hatásának a kezelés alatti ellenőrzésével csökkenthető. Erről orvosa fog gondoskodni. Az első tünetek a hasi fájdalom, hányinger vagy hasmenés. Súlyosabb esetekben a tünetek közé tartozhatnak a petefészkek megnagyobbodása, folyadék felgyülemlése a has- és/vagy a mellűrben, vérrögök kialakulása a keringésben és a súlygyarapodás.

- Haladéktalanul lépjen kapcsolatba orvosával, amennyiben hasi fájdalmat, vagy a petefészkek túlzott stimulációjának bármelyik egyéb tünetét észleli, akkor is, ha azok néhány nappal az utolsó injekció beadását követően jelentkeznek!

Gyakori mellékhatások (100 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Fejfájás

- Reakciók az injekció beadása helyén (mint bőrbevérzés, fájdalom, bőrpír, duzzanat és viszketés)

- Ovarium hiperstimulációs szindróma (OHSS)

- Kismedencei fájdalom

- Hasi fájdalom és/vagy puffadás

Nem gyakori mellékhatások (1000 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Emlőpanaszok (köztük nyomásérzékenység)

- Hasmenés, székrekedés vagy kellemetlen hasi érzés

- Méhmegnagyobbodás

- Hányinger

- Túlérzékenységi reakciók (mint a kiütés, bőrpír, csalánkiütések és viszketés)

- Petefészek ciszta vagy petefészek megnagyobbodás

- A petefészek megcsavarodása

- Hüvelyi vérzés

Ritka mellékhatások (10 000 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Vérrögök (ezek a petefészek nem kívánt túlzott mértékű stimulációja nélkül is kialakulhatnak, lásd a 2. pontban, A Puregon fokozott elővigyázatossággal alkalmazható)

Ha Ön férfi:

Gyakori mellékhatások (100 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Faggyúmirigy-gyulladás

- Reakciók az injekció beadása helyén (mint például a szövetek megkeményedésével járó beszűrődés és a fájdalom)

- Fejfájás

- Kiütés

- Enyhe mellnövekedés

- Here ciszta

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A PUREGONT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Tárolás gyógyszertárban

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

Tárolás otthon

Két lehetőség van:

1. Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

2. Legfeljebb 25 °C-on (szobahőmérsékleten) tárolandó egyszeri, 3 hónapot meg nem haladó ideig. Jegyezze fel, mikor kezdte a hűtőszekrényen kívül tárolni a készítményt.

Az injekciós üvege(ke)t tartsa a dobozában.

Az injekciós üveg tartalmát a gumidugó átszúrása után azonnal fel kell használni.

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP:") után ne alkalmazza a Puregont. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné valt gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Puregon

- A készítmény hatóanyaga a follikulus stimuláló hormonként (FSH) ismert béta-follitropin nevű hormon, melyből egy injekciós üveg 50 NE-nyi (Nemzetközi Egység) mennyiséget tartalmaz 0,5 ml vizes oldatban.

- Egyéb összetevők szacharóz, trinátrium-citrát, L-metionin és poliszorbát 20 injekcióhoz való vízben. A pH beállítása történhetett nátrium-hidroxiddal és/vagy sósavval.

Milyen a Puregon készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Puregon oldatos injekció (injekció) tiszta, színtelen folyadék. Injekciós üvegben kerül forgalomba. Csomagolási egységenként: 1, 5 és 10 injekciós üveg.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal