PUREGON 300 NE/0,36 ml oldatos injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PUREGON ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Puregon 300 NE/0,36 ml oldatos injekció béta-follitropint tartalmaz, mely tüszőserkentő hormonként (FSH) ismert.

Az FSH a nemi mirigyekre ható hormonok (gonadotropinok) csoportjához tartozik, amely fontos szerepet játszik az emberi fogamzóképességben és szaporodásban. Nőknél FSH szükséges a petefészkekben a tüszők növekedéséhez és fejlődéséhez A tüszők kicsiny, gömbölyű zsákocskák, amelyek a petesejteket tartalmazzák. Férfiakban FSH szükséges a hímivarsejtek termelődéséhez.

A Puregont a terméketlenség kezelésére használják az alábbi állapotok bármelyikében:

Nők

Peteérést (ovuláció) nem mutató nők esetén és akik nem reagálnak klomifén-citráttal történő kezelésre, a Puregont lehet alkalmazni ovuláció kiváltására.

Termékenységet elősegítő (asszisztált reprodukciós) technikákban, köztük mesterséges megtermékenyítésben (lombik-bébi program) (in vitro fertilizációban - IVF) vagy hasonló eljárásokban részt vevő nőknél, a Puregon alkalmazható többszörös tüszőérés kiváltására.

Férfiak

A csökkent hormonszint miatt meddő férfiaknál a Puregon a hímivarsejtek termelődésének elősegítésére használható.

PUREGON 300 NE/0,36 ml oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
follitropin beta

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
N.V. Organon
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1 patron+6 tű)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A PUREGON ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Puregont

Ha:

- allergiás (túlérzékeny) a béta-follitropinra vagy a Puregon egyéb összetevőjére (az összetevők teljes listáját lásd a 6. pontban: További információk)

- petefészek-, emlő-, méh-, here- vagy agy- (agyalapi-mirigy vagy hipotalamusz) daganatban szenved

- erős vagy rendszertelen hüvelyi vérzésben szenved, melynek oka ismeretlen

- a petefészkei nem működnek, mert elsődleges petefészek-elégtelenségnek nevezett betegségben szenved

- nem policisztás ovárium szindróma (Polycystic Ovarian Disease, PCOS) által okozott petefészekcisztái vagy megnagyobbodott petefészkei vannak

- a nemi szervek normális terhességet lehetetlenné tevő fejlődési rendellenességében szenved

- a méh fibrómának nevezett daganataiban szenved, melyek lehetetlenné teszik a normál terhességet

- férfi és elsődleges here-elégtelenségnek nevezett betegség következtében meddő.

A Puregon fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérjük, mondja el orvosának, ha a múltban allergiás volt bizonyos antibiotikumokra (neomicinre és/vagy sztreptomicinre)!

Ha Ön nő:

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi majd a kezelés hatásait, mely lehetővé teszi, hogy napról napra megválassza a Puregon helyes dózisát. Rendszeresen vizsgálhatják a petefészkeket ultrahanggal, és rendszeresen vehetnek vér- vagy vizeletmintákat. Ez rendkívül fontos, mivel az FSH nagy dózisai ritka, de súlyos szövődményekhez vezethetnek, melyek alkalmával a petefészkek túlzott mértékben stimulálódnak. Ezt az állapotot a petefészek hiperstimulációs szindrómájának nevezik. Ez súlyos hasi puffadásként, hasi fájdalomként, hányással vagy hasmenéssel jelentkezhet (lásd még a 4. pontban a Lehetséges mellékhatásoknál).

- Haladéktalanul lépjen kapcsolatba orvosával, ha erős hasi fájdalmat észlel, akkor is, ha ez néhány nappal az utolsó injekció beadását követően jelentkezik!

Ha a Puregon-kezelés terhességet eredményez, akkor fokozott az iker- vagy többes terhességek lehetősége. A többes terhesség a szülés körüli időszakban fokozott egészségügyi kockázatot jelent mind az anya, mind a gyermekei számára. Továbbá a többes terhesség és a meddőségi kezelésen áteső betegek bizonyos tulajdonságai (pl. a nő életkora, a hímivarsejtek jellemzői) összefüggésben lehetnek a veleszületett rendellenességek kialakulásának fokozott kockázatával. Károsodott petevezetékű nőknél a méhen kívüli terhesség (ektópiás terhesség) lehetősége kissé emelkedett.

A meddőségi kezelésen áteső nőknél enyhén emelkedhet a vetélés lehetősége.

A Puregon-kezelés, mint maga a terhesség is fokozhatja a trombózis kockázatát.

A trombózis vérrög kialakulása az erekben, leggyakrabban az alsó végtag vagy a tüdők visszereiben. Kérjük, beszélje ezt meg orvosával még a kezelés megkezdése előtt, különösen

- ha tudja, hogy fokozott trombózis hajlammal rendelkezik

- ha Önnek vagy közvetlen családjában bárkinek valaha trombózisa volt

- ha Ön kifejezetten túlsúlyos.

Ha Ön férfi:

A vér megnövekedett FSH-szintje a herekárosodás jele. A Puregon általában nem hatásos ilyen esetekben. A kezelés hatásának ellenőrzésére orvosa 4-6 hónappal a kezelés megkezdése után ondómintát kérhet Öntől vizsgálatra.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Amennyiben a Puregont klomifén-citráttal együtt alkalmazzák, a Puregon hatása fokozódhat. Ha egy GnRH agonistát (a korai peteérés megelőzésére használatos gyógyszer) adnak, nagyobb Puregon dózisokra lehet szükség.

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem alkalmazhatja a Puregont, ha terhes, vagy feltételezi, hogy terhes lehet.

Ha szoptat, beszéljen kezelőorvosával mielőtt Puregont alkalmaz.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem figyeltek meg a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatást.

Fontos információk a Puregon egyes összetevőiről

A gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz injekciónként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PUREGONT?

A Puregont mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás nők számára

Orvosa fog dönteni az Ön kezdő dózisáról. Ez a dózis módosulhat a kezelés ideje alatt. A kezelési menetrendre vonatkozó további részleteket lásd alább.

Jelentős különbségek észlelhetők nők között a petefészkek FSH-ra adott válaszreakciójában, ami lehetetlenné teszi egyetlen olyan adagolási séma felállítását, amely valamennyi beteg számára megfelelő lenne. A megfelelő adagolás megtalálása érdekében, kezelőorvosa ellenőrizni fogja a tüszőnövekedés ütemét ultrahangvizsgálattal, valamint a vérben és a vizeletben az ösztradiol (női nemi hormon) mennyiségének mérésével.

- Nem ovuláló nőknél

A kezdő dózist orvosa határozza meg. Ezt a dózist legalább 7 napon keresztül adagolják. Amennyiben a petefészek nem reagál a kezelésre, úgy a napi dózist fokozatosan emelik mindaddig, amíg a tüszőnövekedés és/vagy a plazma ösztradiolszintek megfelelő választ nem jeleznek. Ezután a napi dózist mindaddig fenntartják, amíg egy megfelelő méretű tüsző meg nem jelenik. Általában 7-14 napos kezelés elegendő. Ezt követően a Puregon-kezelést leállítják, és az ovuláció humán choriogonadotropin (hCG) adásával kiváltható.

- Orvosilag asszisztált reprodukciós programok, például IVF

A kezdő dózist orvosa állítja be. Ezt az adagot legalább az első négy napon keresztül folytatják. Ezt követően az Ön dózisa a petefészek kezelésre adott válaszához igazítható. Amennyiben megfelelő számú és nagyságú tüsző van jelen, a tüszők végső érési fázisát hCG adagolásával indítják be. A petesejt (ek) vételét 34-35 órával később végzik.

Adagolás férfiak számára

A Puregont heti 450 NE adagban kell adni, többnyire három 150 NE-es adagra osztva, egy másik hormon, hCG kíséretében legalább 3-4 hónapon át. A kezelés ideje megegyezik a hímivarsejt érési idejével, és azzal az idővel, mely alatt a javulás várható. Ha ennyi idő után az ondó termelődése nem indul be, a kezelést legalább 18 hónapig lehet folytatni.

Hogyan kerülnek beadásra az injekciók?

A patronos Puregon injekciót a Puregon Pen injekciós tollal történő alkalmazásra fejlesztették ki. Gondosan be kell tartani az injekciós toll külön használati útmutatását. Ne használja a patront, ha az oldat részecskéket tartalmaz vagy zavaros!

Az injekciós tollat használva Ön vagy a társa közvetlenül a bőr alá (például az alhasba) adhatja be az injekciókat. Orvosa el fogja Önnek mondani, mikor és hogyan végezze ezt. Amennyiben az utasításokat gondosan követi, a Puregon adagolása megfelelő lesz és minimális kényelmetlenséggel jár.

A legelső Puregon injekciót csak az orvos vagy a nővér jelenlétében lehet beadni.

Ha az előírtnál több Puregont alkalmazott

Tájékoztassa orvosát!

A Puregon túl nagy dózisa a petefészkek túlzott stimulációját eredményezhetik. Ez hasi fájdalomként jelentkezhet. Ha erős hasi fájdalmai vannak, azonnal beszéljen orvosával. Lásd még a 4. pontban, a Lehetséges mellékhatásoknál.

Ha elfelejtette alkalmazni a Puregont

Ha elfelejtett egy adagot, ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

- Forduljon kezelőorvosához.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Puregon is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha Ön nő:

Az FSH kezelés szövődménye a petefészek fokozott serkentése. Ez az állapot nagyon súlyossá válhat, de ennek lehetősége a Puregon hatásának a kezelés alatti ellenőrzésével csökkenthető. Erről orvosa fog gondoskodni. Az első tünetek a hasi fájdalom, hányinger vagy hasmenés. Súlyosabb esetekben a tünetek közé tartozhatnak a petefészkek megnagyobbodása, folyadék felgyülemlése a has- és/vagy a mellűrben, vérrögök kialakulása a keringésben és a súlygyarapodás.

- Haladéktalanul lépjen kapcsolatba orvosával, amennyiben hasi fájdalmat, vagy a petefészkek túlzott stimulációjának bármelyik egyéb tünetét észleli, akkor is, ha azok néhány nappal az utolsó injekció beadását követően jelentkeznek!

Gyakori mellékhatások (100 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Fejfájás

- Reakciók az injekció beadása helyén (mint bőrbevérzés, fájdalom, bőrpír, duzzanat és viszketés)

- Ovarium hiperstimulációs szindróma (OHSS)

- Kismedencei fájdalom

- Hasi fájdalom és/vagy puffadás

Nem gyakori mellékhatások (1000 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Emlőpanaszok (köztük nyomásérzékenység)

- Hasmenés, székrekedés vagy kellemetlen hasi érzés

- Méhmegnagyobbodás

- Hányinger

- Túlérzékenységi reakciók (mint a kiütés, bőrpír, csalánkiütések és viszketés)

- Petefészek ciszta vagy petefészek megnagyobbodás

- A petefészek megcsavarodása

- Hüvelyi vérzés

Ritka mellékhatások (10 000 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Vérrögök (ezek a petefészek nem kívánt túlzott mértékű stimulációja nélkül is kialakulhatnak, lásd a 2. pontban, A Puregon fokozott elővigyázatossággal alkalmazható)

Ha Ön férfi:

Gyakori mellékhatások (100 közül valószínűleg 1-10 felhasználót érintenek)

- Faggyúmirigy-gyulladás

- Reakciók az injekció beadása helyén (mint például a szövetek megkeményedésével járó beszűrődés és a fájdalom)

- Fejfájás

- Kiütés

- Enyhe mellnövekedés

- Here ciszta

- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A PUREGONT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Tárolás gyógyszertárban

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

Tárolás otthon

Két lehetőség van:

1. Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

2. Legfeljebb 25 °C-on (szobahőmérsékleten) tárolandó egyszeri, 3 hónapot meg nem haladó ideig. Jegyezze fel, mikor kezdte a hűtőszekrényen kívül tárolni a készítményt.

A patront tartsa a dobozában.

Ha egyszer már átszúrta egy tű a patron gumibetétjét, akkor a készítmény legfeljebb 28 napig tárolható.

Kérjük, jegyezze fel a patron első használatának dátumát az adagolási naplóba a Puregon Pen használati útmutatójában látottaknak megfelelően!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP:") után ne alkalmazza a Puregont. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az elhasznált tűket az injekció után rögtön selejtezze ki!

Ne keverjen más gyógyszert a patronokba. A kiürült patronokat nem szabad újratölteni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Puregon

- A készítmény hatóanyaga a follikulus stimuláló hormonként (FSH) ismert béta-follitropin nevű hormon, melyből egy patron 833 NE-nyi (Nemzetközi Egység) mennyiséget tartalmaz vizes oldatban milliliterenként.

- Egyéb összetevők szacharóz, trinátrium-citrát, L-metionin, poliszorbát 20 és benzil alkohol injekcióhoz való vízben. A pH beállítása történhetett nátrium-hidroxiddal és/vagy sósavval.

Milyen a Puregon készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Puregon oldatos injekció (injekció) tiszta, színtelen folyadék. Patronban kerül forgalomba. Csomagolási egységenként: 1 patron.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal