• Prozac

    - MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PROZAC ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Prozac fluoxetint tartalmaz, ami az ún. szelektív szerotonin visszavételt gátló depresszió ellenes gyógyszerek közé tartozik.

    A készítmény a következő állapotok kezelésére alkalmazható:

    Felnőttek:

    - Major depressziós epizódok

    - Obszesszív-kompulzív (kényszer) betegség

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: fluoxetine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - Bulimia nervosa: A Prozac-ot a pszichoterápia kiegészítéseként használják a falási rohamok és hashajtási tevékenység csökkentésére.

    8 éves és afeletti korú gyermekek és serdülők:

    - Mérsékelt ill súlyos major depressziós epizódok, amennyiben a depresszió nem reagál a pszichoterápiára 4-6 konzultációt követően. Mérsékelt vagy súlyos depresszióban szenvedő gyermek vagy fiatal részére a Prozac csak a pszichoterápiával együtt alkalmazva javallt.

    2. TUDNIVALÓK A PROZAC SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Prozac-ot:

    - Ha allergiás (túlérzékeny) a fluoxetinre vagy a Prozac (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Amennyiben kiütés vagy egyéb túlérzékenységi reakciók jelentkeznek (mint a viszketés, arc- vagy ajakduzzadás, vagy nehézlégzés), azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és keresse fel haladéktalanul kezelőorvosát.

    - Ha egyéb ún. nem szelektív monoamino-oxidáz gátló gyógyszert (MAO-gátló) vagy reverzibilis A típusú MAO-gátló néven ismert gyógyszert szed, mivel súlyos vagy életveszélyes reakciók alakulhatnak ki. A MAO-gátló depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek közé tartozik pl. a nialamid, iproniazid, moklobemid, fenelzin, tranilcipromin, izokarboxazid, toloxaton és linezolid (egy antibiotikum) is, valamint a metiltioninium-klorid (melyet metilénkéknek is neveznek, ún. methemoglobinémia akut tüneti kezelésére használják).

    Ún. irreverzibilis MAO-gátló (pl. tranilcipromin) szedésének befejezését követően csak 2 hét múlva kezdhető el a fluoxetin-kezelés.

    Bizonyos MAO-gátlók (ún reverzibilis MAOI-A gátlók pl. moklobemid, linezolid, metiltioninium-klorid /metilénkék/) szedésének befejezését követően viszont a következő napon elkezdhető a fluoxetin-kezelés.

    A Prozac-kezelést követően legalább 5 hétig ne szedjen MAO-gátló gyógyszert. Ha a Prozac-ot hosszú ideig és/vagy nagy adagban szedte, hosszabb várakozási időt is megfontolhat a kezelőorvos.

    A Prozac fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Forduljon orvosához, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:

    Kapcsolódó cikkek

    Prozac
    Pszichiátria/ Xanax függőség
    Depresszió gyermekkorban
    Pszichés problémák is okozhatnak merevedési zavart
    A pánikrohamok kezelési lehetőségei
    Depresszió teszt

    - epilepsziája van, ill. ha görcsroham jelentkezik, illetve a rohamok gyakorisága nő, azonnal forduljon orvosához, lehetséges, hogy a Prozac szedését fel kell függeszteni

    - ha most mániás epizódja van vagy a múltban mániában szenvedett - ha most mániás epizódja van, azonnal forduljon orvosához, lehetséges, hogy a Prozac szedését fel kell függeszteni

    - cukorbetegségben szenved (lehet, hogy orvosának módosítani kell a cukorbetegség kezelésére használt inzulin vagy más készítmény adagját)

    - májbetegségben szenved (lehet, hogy orvosának módosítani kell a gyógyszer adagját)

    - szívbetegségben szenved

    - alacsony a nyugalmi pulzusszáma és/vagy tudja, hogy egy elhúzódó súlyos hasmenés és hányás vagy vízhajtók használata következtében sóhiány alakult ki Önnél

    - zöldhályogban szenved (glaukoma, emelkedett szemnyomás)

    - vízhajtót szed, különösen idős korban

    - elektrosokk kezelésben részesül

    - vérzési rendellenességben szenved(ett) vagy véraláfutások ill szokatlan vérzések alakulnak ki

    - olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják a véralvadást (lásd "Egyéb gyógyszerek alkalmazása")

    - tamoxifen kezelésben részesül (emlőrák kezelésére használják) (lásd "Egyéb gyógyszerek alkalmazása")

    - kezdi nyugtalannak érezni magát és nem tud nyugodtan ülni vagy állni (ún. akatízia). A Prozac adagjának emelése ronthat állapotán.

    - láz, izommerevség vagy remegés, a tudatállapot változása mint zavartság, ingerlékenység és nagyfokú izgatottság alakul ki, lehet, hogy ún. szerotonin szindrómában vagy neuroleptikus malignus szindrómában szenved. Bár ez a tünetegyüttes ritkán fordul elő, életveszélyes állapothoz vezethet. Azonnal forduljon orvosához, mivel lehetséges, hogy a Prozac szedését fel kell függeszteni.

    Öngyilkossági gondolatai vannak és súlyosbodik depressziója vagy szorongásos betegsége.

    Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

    - Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai

    - Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén nagyobb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

    Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát vagy menjen kórházba.

    Hasznos lehet, ha egy hozzátartozójának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

    Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél 8-18 éves korban:

    18 éves kor alatti betegeknél fokozott az olyan mellékhatások veszélye, mint az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh), ha ebbe a csoportba tartozó gyógyszert szednek. Prozac használata 8 és 18 éves kor közötti gyermekek és serdülők kezelésére kizárólag mérsékelt ill. súlyos major depressziós epizódokban javasolt (pszichoterápiával kombinálva), és ellenjavallt bármi más indikációban.

    Emellett csak korlátozottan állnak rendelkezésre a Prozac hosszú távú alkalmazásának biztonságosságára vonatkozó adatok a növekedés, serdülés illetve a kognitív (gondolkodási) funkciók, érzelmi és viselkedésbeli fejlődés szempontjából. Ennek ellenére orvosa 18 éves kor alatti betegnek is felírhatja a Prozac-ot mérsékelt ill. súlyos major depressziós epizód kezelésére pszichoterápiával kombinálva, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben kezelőorvosa Prozac-ot írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Prozac-ot szedi.

    Prozac alkalmazása ellenjavallt 8 éves kor alatti gyermekek kezelésére.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett (5 hétre visszamenőleg), valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről,

    beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.A Prozac befolyásolhatja néhány egyéb gyógyszer hatását, különösen a következőkét:

    - bizonyos monoamin-oxidáz (MAO)-gátlók (némelyiket depresszió kezelésére alkalmazzák). Az ún. nem-szelektív MAO-gátlókat és A-típusú MAO-gátlókat nem szabad Prozac-kal együttesen alkalmazni, mivel súlyos vagy akár halálos reakciók (szerotonin szindróma) léphetnek fel (lásd a Ne szedje a Prozac-ot c. pont). A Prozac-kezelést csak legalább 2 héttel az ún. irreverzibilis MAO-gátló (pl. tranilcipromin) kezelés befejezését követően lehet elkezdeni. Azonban bizonyos ún. reverzibilis MAO-A gátló (pl. moklobemid, linezolid, metiltioninium-klorid /metilénkék/) kezelés befejezése után a Prozac-kezelést a következő napon el lehet kezdeni. Némely B-típusú MAO-gátló (szelegilin) szedhető fluoxetinnel egyidejűleg, ha orvosa gondosan ellenőrzi Önt.

    - lítium, triptofán: ezen készítmények együttes alkalmazása esetén Prozac-kal fokozott a szerotonin szindróma kockázata. Orvosa gyakrabban fogja ellenőrizni állapotát.

    - fenitoin (epilepszia kezelésére használják): a Prozac befolyásolhatja a fenitoin vérszintjét, együttes alkalmazás esetén ezért orvosa elővigyázatosabban indíthatja el a fenitoin-kezelést és rendszeresen ellenőrzi majd állapotát

    - tramadol (fájdalomcsillapító) vagy triptánok (migrén kezelésére használják): fokozott a magas vérnyomás kockázata

    - olyan gyógyszerek, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl. IA és III osztályba tartozó ritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek, antipszichotikumok (pl. fentiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklikus antidepresszánsok, bizonyos mikroba-ellenes szerek (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eriromicin, pentamidin), malária ellenes kezelés, különösen a halofantrin, bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin).

    - flekainid vagy enkainid (szívbetegség kezelésére használják); karbamazepin (epilepszia kezelésére használják); triciklikus antidepresszánsok (pl imipramin, dezipramin és amitriptilin): együttes alkalmazás esetén orvosa csökkentheti ezen készítmények adagját, mert a Prozac módosíthatja a vérszintjüket

    - tamoxifen (emlőrák kezelésére használják): mivel a Prozac módosíthatja a vérszintjét és a tamoxifen hatásának csökkenése nem zárható ki, ezért lehet, hogy orvosának más depresszió elleni kezelést kell megfontolnia

    - warfarin, nem-szteroid gyulladáscsökkentők vagy egyéb gyógyszerek, melyek hígíthatják a vért (beleértve a klozapint, melyet bizonyos hangulati zavarok kezelésére használnak, és az aszpirin): a Prozac módosíthatja a vérszintjüket. Ha Prozac-kezelést kezd el vagy hagy abba warfarin szedése mellett, orvosa el fog végezni bizonyos vizsgálatokat.

    - Ha Prozac-ot szed, akkor ne használjon orbáncfű (Hypericum perforatum) készítményt, mert ez a mellékhatások gyakoriságának növekedéséhez vezethet. Amennyiben már szedte az orbáncfű készítményt a Prozac-kezelés indításakor, hagyja abba az orbáncfű használatát és legközelebb említse meg kezelőorvosának.

    A Prozac egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    - A Prozac-ot beveheti étkezéstől függetlenül, tetszése szerint.

    - Alkohol fogyasztása kerülendő a készítmény alkalmazása idején.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét bármilyen gyógyszer szedése előtt.

    Terhesség

    A lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával, ha Ön terhes, vagy terhes lehet, esetleg terhességet tervez.

    Azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség első néhány hónapjában Prozac-ot szedett, néhány vizsgálat a születési rendellenességek kialakulásának fokozott kockázatát mutatja, különösen azokat, amelyek a szívet érintik. Az átlagos lakosság körében 1 gyermek születik 100 újszülött közül szívfejlődési rendellenességgel. Ez a szám emelkedik 2-re 100 újszülöttre vonatkoztatva azokban az esetekben, amikor az édesanya Prozac-ot szedett.

    Ön és kezelőorvosa dönthet úgy, hogy jobb, ha fokozatosan abbahagyja a Prozac szedését a terhesség alatt. A körülményektől függően azonban kezelőorvosa dönthet úgy is, hogy jobb az Ön számára, ha mindvégig folyamatosan szedi a Prozac-ot.

    Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Prozac-kal, növekedhet a csecsemőnél egy bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

    Amennyiben terhesség ideje alatt alkalmazzák, óvatosság szükséges, különösen a késői szakaszban vagy a szülés előtt, mivel az újszülötteknél a következő tüneteket írták le: izgatottság, remegés, izomgyengeség, állandó sírás és szopási vagy alvási nehézség.

    Szoptatás

    A Prozac kiválasztódik az anyatejbe és mellékhatásokat okozhat a csecsemőnél. Csak akkor szoptasson, ha feltétlenül szükséges. Ha folytatja a szoptatást, orvosa alacsonyabb Prozac-adagot írhat elő.

    Termékenység

    Állatkísérletekben a fluoxetin negatívan befolyásolta a sperma minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A készítmény befolyásolhatja ítélőképességét vagy egyensúlyérzékét. Orvosa vagy gyógyszerésze tanácsa nélkül ne vezessen autót és ne kezeljen gépeket.

    Fontos információk a Prozac egyes összetevőiről

    A Prozac belsőleges oldat szacharózt tartalmaz. Ha kezelőorvosa azt mondta, hogy Ön bizonyos cukrokat nem tud megemészteni, a gyógyszer szedése előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

    A készítmény ízesítő anyaga kis mennyiségű etanolt (alkoholt) tartalmaz, adagonként kevesebbet, mint 100 mg (lásd 6. pont).

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A PROZAC-OT?

    A Prozac-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Az útmutatások a címkén is szerepelnek a csomagban. Ne vegyen be több gyógyszert, mint amennyit az orvos előírt.

    Mérje ki a megfelelő adagot az adagolópohárral, fecskendővel vagy mérőkanállal és igya meg.

    Felnőttek:

    A készítmény ajánlott adagja:

    - Depresszió: A javasolt adag 5 ml belsőleges oldat (20 mg) naponta. A kezelést követő 3-4 héten belül orvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 15 ml belsőleges oldatra (60 mg-ra) lehet emelni. A dózist óvatosan kell emelni, hogy a lehető legalacsonyabb hatásos dózist kapja a beteg. Lehetséges, hogy nem érzi magát azonnal jobban, amikor elkezdi szedni depresszió elleni gyógyszerét. Ez megszokott dolog, mivel a depresszió tüneteinek javulása az első néhány hét után jelentkezhet. Depresszióban szenvedő beteget legalább 6 hónapig kell kezelni.

    - Bulimia nervosa: A javasolt adag 15 ml belsőleges oldat (60 mg) naponta.

    - Kényszerbetegség: A javasolt adag 5 ml belsőleges oldat (20 mg) naponta. A kezelést követő 2 héten belül orvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 15 ml belsőleges oldatra (60 mg-ra) lehet emelni. Amennyiben 10 héten belül nem jelentkezik javulás, orvosa újra átgondolja kezelését.

    Depresszióban szenvedő gyermekek és serdülők 8-18 éves korban:

    A terápiát a betegség kezelésében jártas szakorvosnak kell kezdeményezni és felügyelni. A kezdeti adag 10 mg naponta (2,5 ml Prozac belsőleges oldat). 1-2 hét múlva az orvos emelheti az adagot napi 20 mg-ra. Az adagolást óvatosan kell emelni, hogy a beteg a legalacsonyabb hatásos adagot kapja. Kisebb testsúlyú gyermekeknek alacsonyabb adagra lehet szükségük. Amennyiben kielégítően reagál a kezelésre, kezelőorvosa átgondolja majd a kezelés folytatását 6 hónapon túl. Amennyiben 9 héten belül nem jelentkezik javulás, kezelőorvosa újra fogja értékelni a kezelés indokoltságát.

    Idősek:

    Orvosa óvatosabban fogja az adagot emelni és a napi adag nem haladhatja meg a 10 ml belsőleges oldatot (40 mg-ot). A maximális adag 15 ml belsőleges oldat (60 mg) naponta.

    Májkárosodás:

    Ha májbetegsége van vagy olyan gyógyszert szed, mely kölcsönhatásba léphet a Prozac-kal, orvosa alacsonyabb adagot írhat elő, vagy javasolhatja a Prozac szedését másodnaponta.

    Ha az előírtnál több Prozac-ot vett be

    - Ha túl sokat vett be, keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát vagy azonnal értesítse kezelőorvosát.

    - Vigye magával a Prozac dobozát, ha lehetséges.

    A túladagolás tünetei: hányinger, hányás, görcsrohamok, szívpanaszok (mint szabálytalan szívverés és szívleállás), légzési panaszok és a tudatállapot változása (izgatottságtól kómáig terjedően).

    Ha elfelejtette bevenni a Prozac-ot

    - Ha kihagyott egy adagot, ne aggódjon. Vegye be másnap a szokott időben a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

    - Segít a rendszeres gyógyszerszedésben, ha minden nap azonos időben veszi be gyógyszerét.

    Ha idő előtt abbahagyja a Prozac szedését

    - Ne hagyja abba a Prozac szedését orvosa utasítása nélkül, abban az esetben sem, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.

    - Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.

    A következő hatásokat észlelheti, ha abbahagyja a Prozac szedését: szédülés, bizsergő (szúró) érzés, alvászavarok (élénk vagy gyötrő álmok, alvási képtelenség), nyugtalanság vagy izgatottság, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, szorongás, hányinger/hányás (rosszullét), remegés, fejfájás.

    A Prozac szedésének leállítását követően jelentkező tünetek többnyire enyhék és maguktól elmúlnak néhány héten belül. Ha a kezelés abbahagyásakor tüneteket észlel, értesítse kezelőorvosát.

    A Prozac szedésének leállításakor orvosa lassan fogja csökkenteni adagját egy vagy két hét alatt - ez segít a megvonásos tünetek kialakulását csökkenteni.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Prozac is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    - Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkos gondolatai vannak, azonnal keresse meg kezelőorvosát vagy menjen a kórházba (lásd 2. pont).

    - Ha kiütést vagy allergiás reakciót észlel (viszketést, ajak/nyelvduzzanatot, vagy sípoló légzést/nehézlégzést, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és értesítse haladéktalanul kezelőorvosát.

    - Ha nyugtalannak érzi magát, nem tud nyugodtan ülni vagy állni, akatízia nevű tünetegyüttese lehet, a Prozac adagjának emelése ronthat állapotán. Ha ilyen panaszai vannak, forduljon orvosához.

    - Azonnal forduljon orvosához, ha bőre kivörösödik, majd hólyagos lesz vagy hámlik. Ez nagyon ritkán fordul elő.

    Néhány betegnél előfordult:

    - A következő tünetegyüttes (ún. szerotonin-szindróma): tisztázatlan eredetű láz, szapora légzéssel vagy szívveréssel, verejtékezés, izommerevség vagy remegés, zavartság, nagyfokú izgatottság vagy álmosság (csak ritkán);

    - Gyengeség, aluszékonyság vagy zavartság (többnyire olyan idős betegeknél, akik vízhajtót szednek);

    - Hosszan tartó és fájdalmas hímvessző merevedés;

    - Ingerlékenység és nagyfokú izgatottság

    - Szívproblémák, mint a gyors vagy szabálytalan pulzus, ájulás, összeesés vagy szédülés felálláskor, ami rendellenes pulzusszámot jelezhet

    Ha a fenti mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal értesítse orvosát.

    A következő mellékhatásokat is jelentették Prozac-ot szedő betegeknél:

    Nagyon gyakori (100 beteg közül több mint egy betegnél fordulnak elő)

    - Alvászavar

    - Fejfájás

    - Hasmenés, hányinger

    - Kimerültség

    Gyakori (100 beteg közül 1-10 betegnél fordulnak elő)

    - Étvágytalanság, fogyás

    - Idegesség, szorongás

    - Nyugtalanság, figyelemzavar

    - Feszültség

    - Csökkent szexuális vágy vagy szexuális problémák (beleértve a merevedés fenntartásának nehézségét)

    - Alvási problémák, szokatlan álmok, fáradtság vagy álmosság

    - Szédülés

    - Az ízérzés változása

    - Befolyásolhatatlan remegés

    - Homályos látás

    - Szapora és szabálytalan szívverés

    - Kipirulás

    - Ásítozás

    - Emésztési zavar, hányás

    - Szájszárazság

    - Kiütés, csalánkiütés, viszketés

    - Fokozott verejtékezés

    - Ízületi fájdalom

    - Gyakoribb vizeletürítés

    - Tisztázatlan hüvelyi vérzés

    - Remegés vagy hidegrázás

    Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 betegnél fordulnak elő)

    - Idegenség-érzés

    - Furcsa gondolatok

    - Kórosan emelkedett hangulat

    - Orgazmus problémák

    - Fogcsikorgatás

    - Izomrángás, akaratlan mozgások vagy egyensúlyzavar

    - Tág pupillák (szembogarak)

    - Alacsony vérnyomás

    - Légszomj

    - Nyelési nehezítettség

    - Hajhullás

    - Fokozott hajlam a véraláfutásra

    - Hideg verejtékezés

    - Nehezített vizeletürítés

    - Hideg- vagy melegérzet

    - Rossz közérzet

    Ritka (10 000 beteg közül 1-10 betegnél fordulnak elő)

    - Alacsony nátrium-érték a vérben

    - Szokatlanul vad viselkedés

    - Érzékcsalódások

    - Izgatottság

    - Pánik-rohamok

    - Görcsrohamok

    - Érgyulladás, bőrbevérzések

    - A szövetek gyors duzzadása a nyak, arc, száj és/vagy torok körül

    - Torokfájás vagy nyelőcső-fájdalom

    - Napfény-érzékenység

    - Akadályozott vizeletürítés

    - Tejcsorgás

    Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint egy betegnél fordulnak elő)

    - vérlemezkeszám csökkenés (mely fokozza a vérzés vagy véraláfutás kockázatát)

    Egyéb (a gyakoriság nem határozható meg)

    - Öngyilkossági vagy önbántalmazási gondolatok

    - Só-, vízháztartás zavarából adódó tünetek, mint hányinger, hányás, fejfájás, alacsony ionszintek a vérben

    - Memóriazavar

    - Tüdőbetegségek

    - Májgyulladás vagy kóros májfunkciós értékek

    - Izomfájdalom

    - Vizelési problémák

    - A hímvessző hosszantartó, fájdalmas merevedése

    - Zavartság

    - Dadogás

    - Fülzúgás

    - Orrvérzés

    - Tisztázatlan okú véraláfutás vagy vérzés

    - Emésztőrendszeri vérzések

    - Nyálkahártya vérzés

    Csonttörések - Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

    Ha a fenti mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél és zavarják Önt vagy eltartanak egy ideig, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

    A fenti mellékhatások többsége néhány hét alatt megszűnik a gyógyszer szedése során.

    Gyermekek és serdülők (8-18 éves korig) -A Prozac okozhat lassúbb növekedést vagy a nemi érés esetleges késlekedését. Orrvérzést is gyakran jelentettek gyermekeknél.

    A Prozac belsőleges oldat cukrot tartalmaz, mely károsíthatja a fogakat.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. HOGYAN KELL A PROZAC-OT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Prozac-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    Az eredeti üvegben, fénytől védve tartandó.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Prozac:

    A készítmény hatóanyaga a fluoxetin-hidroklorid. 5 ml (egy adagolókanálnyi mennyiség) 20 mg fluoxetint tartalmaz hidroklorid formájában.

    Egyéb összetevők: benzoesav, szacharóz, glicerin, menta-aroma (0,23% alkoholt tartalmaz) és tisztított víz.

    Milyen a Prozac készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Tiszta, színtelen, menta illatú belsőleges oldat.

    Egy db barna üveg (70 ml) adagoló kanállal (a nagyobbik kanál térfogata 5 ml, a kisebbik kanál térfogata 2,5 ml), dobozban.


    További gyógyszerek fluoxetine hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában