PROLIA 60 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Prolia és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Prolia és hogyan fejti ki hatását?

A Prolia denoszumabot, egy másik fehérje hatását befolyásoló fehérjét (monoklonális antitestet) tartalmaz, csontvesztés és csontritkulás (oszteoporózis) kezelése céljából. A Prolia-kezelés növeli a csontok szilárdságát, és csökkenti a csonttörés valószínűségét.

A csont élő szövet, amely állandóan megújul. A csontok egészségét az ösztrogén tartja fenn. A menopauza után lecsökken az ösztrogénszint, emiatt a csontok elvékonyodnak, és törékennyé válnak. Ez végül az oszteoporózis néven ismert betegség kialakulásához vezethet. Számos csontritkulásos nő panaszmentes, ám ennek ellenére fenyegeti őket a csonttörés, legfőképpen a csigolya-, a csípőtáji- és a csuklótörés veszélye.

Az emlőrákos vagy prosztatarákos betegeknél az ösztrogéntermelést vagy a tesztoszteron-termelést leállító műtét vagy gyógyszeres kezelés úgyszintén csontvesztéshez vezethet. A csontok meggyengülnek, és könnyebben eltörnek.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Prolia?

A Prolia az alábbi megbetegedések kezelésére alkalmazható:

- a menopauza után lévő (posztmenopauzában lévő) nők oszteoporózisában a csigolya-, a nem csigolyát érintő- és a csípőtáji törések veszélyének csökkentésére.

- csontvesztés, amely prosztatarákos betegeknél a hormon- (tesztoszteron-) szintek műtéti vagy gyógyszeres kezelés okozta csökkenése miatt alakul ki.

PROLIA 60 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Amgen Europe B.V.
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x (automatikus tűvédővel, buborékcsomagolásban))
  • (1x (buborékcsomagolás nélkül))

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Prolia alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Prolia-t

- ha alacsony a vérében a kalciumszint (ún. hipokalcémia).

- ha allergiás (túlérzékeny) a denoszumabra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Prolia alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Kérjük, haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha a Prolia alkalmazása során Önnél duzzadt, vörös bőrterület alakul ki, leggyakrabban a lábszáron, amely forró és érzékeny (kötőszövet-gyulladás), és amely esetleg lázas tüneteket is okozhat.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha Önnek latex-allergiája van (az előretöltött fecskendő injekciós tűjének tűvédője latex-származékot tartalmaz).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha súlyos veseproblémái vagy veseelégtelensége van vagy valaha volt, vagy ha művesekezelésre (dialízisre) szorul/szorult, melyek fokozhatják annak a veszélyét, hogy vérében alacsony kalciumszint alakuljon ki, ha nem szedi a kiegészítő kalcium-pótló készítményeket.

Kalcium- és D-vitamin-pótló készítményeket is szednie kell, amíg Prolia-kezelésben részesül.

Kezelőorvosa megbeszéli ezt Önnel.

A Prolia-kezelés elkezdése előtt fontolóra kell vennie fogászati vizsgálat elvégzését, ha Ön daganatos betegségben szenved, kemoterápiás vagy sugárterápiás kezelésben részesül, szteroidokat szed, nem részesül rendszeres fogászati ellátásban, vagy ha ínybetegsége van.

Ha fogászati kezelés alatt vagy szájsebészeti beavatkozás előtt áll, mondja el fogorvosának, hogy Önt Prolia-val kezelik.

A Prolia-kezelés során fontos a megfelelő szájápolás.

Gyermekek és serdülők

A Prolia alkalmazása gyermekeknek és serdülőknek 18 éves kor alatt nem javasolt. A Prolia alkalmazását gyermekeknél és serdülőknél nem tanulmányozták.

Egyéb gyógyszerek és a Prolia

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha egy másik denoszumabot tartalmazó gyógyszerrel kezelik.

Nem szabad a Prolia-t más denoszumabot tartalmazó gyógyszerrel együtt alkalmaznia.

Terhesség és szoptatás

A Prolia-t nem vizsgálták terhes nőkön. Fontos beszámolnia orvosának arról, ha Ön terhes, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy ha terhességet tervez. A Prolia alkalmazása nem javallt terhesség alatt.

Ha a Prolia-kezelés ideje alatt teherbe esik, kérjük, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Lehet, hogy arra ösztönzik, hogy jelentkezzen az Amgen Terhességi Ellenőrző Programjába. A helyi képviselet elérhetőségét ennek a betegtájékoztatónak a 6. pontjában találja.

Nem ismert, hogy a Prolia kiválasztódik-e az anyatejbe. Fontos megmondania kezelőorvosának, ha Ön szoptat, vagy ezt tervezi. Kezelőorvosa ezután segít majd Önnek annak eldöntésében, hogy a szoptatást vagy a Prolia alkalmazását kell-e abbahagynia, figyelembe véve a szoptatás gyermekre, valamint a kezelés anyára gyakorolt kedvező hatását.

Ha a Prolia-kezelés ideje alatt szoptat, kérjük, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Lehet, hogy arra ösztönzik, hogy jelentkezzen az Amgen Szoptatási Ellenőrző Programjába. A helyi képviselet elérhetőségét ennek a betegtájékoztatónak a 6. pontjában találja.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Prolia nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Prolia szorbitot (E420) tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (szorbit, E420) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ha ellenőrzött nátrium tartalmú étrendet tart

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per 60 mg nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

3. Hogyan kell alkalmazni a Prolia-t?

A készítmény ajánlott adagja egy 60 mg-os előretöltött fecskendő, 6-havonta egyszer, a bőr alá beadva (szubkután injekcióban). Az injekció beadására legalkalmasabb helyek a comb felső-elülső része és a hasfal. Az Önt gondozó személy a felkarja külső részébe is beadhatja az injekciót. A Prolia csomagolásában emlékeztető kártya található, leválasztható öntapadós matricákkal. Ezeket a leválasztható matricákat felhasználva jelölje meg a saját naptárában és/vagy az emlékeztető kártyán a következő injekció dátumát.

Kalcium- és D-vitamin-pótló készítményeket is szednie kell, amíg a Prolia-t kapja. Erről kezelőorvosa tájékoztatja Önt.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, az a leghelyesebb, ha Ön vagy az Önt gondozó személy adja be Önnek a Prolia-t. Kezelőorvosa vagy egészségügyi szakember megmutatja Önnek vagy az Önt gondozó személynek, hogyan kell a Prolia-t alkalmazni. A Prolia beadására vonatkozó útmutatásért olvassa el a betegtájékoztató végén található részt.

Ha elfelejtette alkalmazni a Prolia-t

Ha kimarad a Prolia egy adagja, a lehető leghamarabb be kell adni az injekciót. Ezt követően a legutóbbi injekció dátumától számított 6-havonként kell ütemezni az injekciókat.

Ha idő előtt abbahagyja a Prolia alkalmazását

Azért, hogy a kezelés a lehető legelőnyösebb legyen az Ön számára, fontos mindaddig alkalmaznia a Prolia-t, amíg ezt kezelőorvosa előírja Önnek. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt fontolóra venné a kezelés abbahagyását.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem gyakran a Prolia-t kapó betegeknél bőrfertőzés (elsősorban kötőszövet-gyulladás) alakulhat ki. Kérjük, haladéktalanul számoljon be kezelőorvosának arról, ha a Prolia-kezelés során az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja: duzzadt, vörös, forró és érzékeny bőrterület, leggyakrabban a lábszáron, esetleg láz tüneteivel.

Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1-10 beteget érint):

- fájdalmas vizeletürítés, gyakori vizelés, vér a vizeletben, vizelettartási képtelenség,

- felső légúti fertőzés,

- az alsó végtagba lesugárzó fájdalom, bizsergés vagy zsibbadás (ülőidegzsába, isiász),

- felhős terület kialakulása a szemlencsében (szürke hályog),

- székrekedés,

- bőrkiütés,

- kar- vagy lábfájás (végtagfájdalom).

Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül 1-10 beteget érint):

- láz, hányás és hasi fájdalom vagy panaszok (vastagbéltasak-gyulladás),

- fülfertőzés,

- viszketéssel, bőrvörösséggel és/vagy bőrszárazsággal járó bőrbetegség (ekcéma).

Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül 1-10 beteget érint):

- tartós fájdalom és/vagy nem gyógyuló sebek a szájban vagy az állkapocsban,

- feszülés, rángások vagy görcsök az izmaiban és/vagy zsibbadás vagy bizsergés az ujjaiban, a lábujjaiban vagy a szája körül. Ezek a vér alacsony kalciumszintjének a tünetei lehetnek (hipokalcémia),

- allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv vagy más testrészek duzzanata; bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés a bőrön).

Ritkán a combcsont nem típusos törései fordulhatnak elő. Keresse fel kezelőorvosát, ha a Prolia- kezelés alatt új vagy szokatlan fájdalmat tapasztal csípőjében, lágyékában vagy combjában, mivel ez egy esetleges combcsonttörés korai jele lehet.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Prolia-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

Nem fagyasztható!

A fénytől való védelem érdekében az eredeti dobozában tárolandó.

Nem szabad erőteljesen felrázni.

Előretöltött fecskendőjét a hűtőszekrényből kivéve hagyhatja szobahőmérsékletre (legfeljebb 25 °C-ra) melegedni a beadás előtt. Így az injekció beadása kevésbé lesz kellemetlen. Ha a fecskendő egyszer szobahőmérsékletűre melegedett (legfeljebb 25 °C), akkor azt 30 napon belül fel kell használni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Prolia

- A készítmény hatóanyaga a denoszumab. Minden 1 ml-es előretöltött fecskendő 60 mg (60 mg/ml) denoszumabot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: tömény ecetsav, nátrium-hidroxid, szorbit (E420), poliszorbát 20 és injekcióhoz való víz.

Milyen a Prolia külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Prolia tiszta, színtelen-halványsárga oldatos injekció, ami használatra kész előretöltött fecskendőben kerül forgalomba.

A csomagolás egy darab tűvédővel ellátott, előretöltött fecskendőt tartalmaz.

A csomagolás egy darab előretöltött fecskendőt tartalmaz.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Használati utasítás

Fontos

- Kérjük olvassa el ezeket a fontos információkat, mielőtt a Prolia automatikus tűvédővel ellátott előretöltött fecskendőt használná!

- Fontos, hogy csak akkor próbálja meg beadni az injekciót, ha azt gyakorolta a kezelőorvosával vagy egészségügyi szakemberrel.

- A Prolia-t közvetlenül a bőr alatti szövetbe kell beadni, injekció formájában (bőr alá történő beadás, szubkután injekció).

- Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha Önnek latex-allergiája van (az előretöltött fecskendő injekciós tűjének tűvédője latex-származékot tartalmaz).

- Ne vegye le az előretöltött fecskendőről a szürke kupakot, csak közvetlenül az injekció beadása előtt.

- Ne használja az előretöltött fecskendőt, ha az kemény felületre esett. Használjon egy új előretöltött fecskendőt, és értesítse kezelőorvosát vagy a gondozását végző szakszemélyzetet.

- Ne próbálja aktiválni az előretöltött fecskendőt az injekció beadásának megkezdése előtt.

- Ne próbálja eltávolítani az előretöltött fecskendő átlátszó biztonsági védőjét az előretöltött fecskendőről.

Ha kérdése van, forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző szakszemélyzethez.

1. lépés: Készüljön elő

A. Vegye ki az előretöltött fecskendőt tartalmazó tálcát a csomagolásból, és szedje össze az injekció beadásához szükséges kellékeket.

Hogy ne legyen olyan kellemetlen az injekció, az injekció beadása előtt hagyja az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten kb. 30 percig. Szappannal és vízzel alaposan mosson kezet.

Helyezze az új előretöltött fecskendőt egy tiszta, jól megvilágított munkafelületre. Keressen alkoholos törlőkendőket, vattacsomót vagy gézlapot, ragtapaszt és éles tárgyak eldobására szolgáló tartályt (nincs mellékelve).

- Ne próbálja melegíteni a fecskendőt hőforrás, például forró víz vagy mikrohullámú sütő használatával!

- Ne tegye ki közvetlen napfény hatásának az előretöltött fecskendőt!

- Ne rázza fel az előretöltött fecskendőt!

- Az előretöltött fecskendő gyermekektől elzárva tartandó!

B. A fedőlap lehúzásával nyissa ki a tálcát. Az előretöltött fecskendő tálcából történő kivételéhez fogja meg az előretöltött fecskendő biztonsági védőjét.

Biztonsági okokból:

Ne fogja meg a dugattyút!

Ne fogja meg a szürke tűvédő kupakot!

C. Ellenőrizze a gyógyszert és az előretöltött fecskendőt.

Gyógyszer

- Ne használja az előretöltött fecskendőt, ha:

- a gyógyszer zavaros vagy szemcsék vannak benne. Tiszta, színtelen vagy enyhén sárga folyadéknak kell lennie.

- bármelyik része megrepedt vagy eltört.

- a szürke tűvédő kupak hiányzik vagy nem rögzül szorosan.

- már elmúlt a címkén lejárati időként feltüntetett hónap utolsó napja.

Minden esetben forduljon kezelőorvosához vagy egészségügyi szakemberhez.

2. lépés: Készüljön fel

A. Alaposan mosson kezet! Készítse elő és tisztítsa meg az injekció beadási helyét.

Beadhatja az injekciót:

- Combja felső részébe

- Hasába, a köldöke körüli 5 cm-es területet kivéve

- Felkarja külső felszínébe (amennyiben valaki más adja be Önnek az injekciót)

Tisztítsa meg az injekció beadásának helyét alkoholos törlőkendővel. Hagyja bőrét megszáradni.

Ne érintse meg az injekció beadási helyét az injekció beadása előtt

Ne adja be az injekciót olyan helyre, ahol a bőr érzékeny, sebes, vörös vagy kemény.

Kerülje az injekció beadását olyan helyeken, ahol hegek vagy striák vannak.

B. Egyenesen, a testétől eltartva, óvatosan húzza le a szürke tűvédő kupakot.

C. Szorítsa össze az injekció beadási helyét, hogy kemény területet hozzon létre.

Fontos, hogy az injekció beadása alatt a bőrét mindvégig összeszorítva tartsa.

3. lépés: Adja be

A. Továbbra is tartsa bőrét összeszorítva. SZÚRJA BE a tűt a bőrbe.

Ne érintse meg a megtisztított bőrterületet

B. Addig NYOMJA a dugattyút lassú és állandó nyomással, amíg egy "kattanást" nem érez vagy hall. A dugattyút teljesen, kattanásig nyomja be.

Teljes adagjának beadása érdekében fontos, hogy a dugattyút teljesen, kattanásig nyomja be.

C. VEGYE EL a hüvelykujját. Azután EMELJE a fecskendőt el a bőrétől.

A dugattyú elengedését követően az előretöltött fecskendő biztonsági védője biztonságosan be fogja fedni az injekciós tűt.

Ne tegye vissza a használt előretöltött fecskendőre a szürke tűvédő kupakot.

4. lépés: Befejezés

A. Dobja ki a használt előretöltött fecskendőt és a többi kelléket egy éles tárgyak megsemmisítésére szolgáló tartályba.

Dobja ki a használt előretöltött fecskendőt és a szürke tűvédő kupakot az éles tárgyak megsemmisítésére szolgáló tartályba. A gyógyszereket a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A használt fecskendők és az éles tárgyak megsemmisítésére szolgáló tartályok gyermekektől elzárva tartandók!

- Ne használja újra az előretöltött fecskendőt

- Ne dobja az előretöltött fecskendőket az újrahasznosítható vagy a háztartási hulladékba

B. Vizsgálja meg az injekció beadásának helyét.

Ha vért lát, nyomjon vattacsomót vagy gézlapot az injekció beadásának helyére. Ne dörzsölje az injekció beadásának helyét. Rakjon rá sebtapaszt, ha szükséges.

Opcionális különálló kiegészítő tájékoztató

Elülső oldal - Prolia referencia útmutató

Hátsó oldal- Prolia referencia útmutató

Útmutató a Prolia előretöltött fecskendővel történő injekciózáshoz

Ez a rész arról tájékoztatja Önt, hogyan kell beadnia magának a Prolia injekciót. Fontos, hogy ne próbálja meg beadni magának az injekciót, csak akkor, ha azt gyakorolta a kezelőorvosával vagy egészségügyi szakemberrel. Mindig mosson kezet az injekció beadása előtt. Ha kérdése van az injekció beadását illetően, kérjük, forduljon segítségért kezelőorvosához vagy egészségügyi szakemberhez.

Az injekció beadása előtt

Kérjük, olvassa át figyelmesen a teljes útmutatót, mielőtt az előretöltött fecskendőt használná.

NE használja az előretöltött fecskendőt, ha a tűről már eltávolították a kupakot.

Hogyan kell használnia a Prolia előretöltött fecskendőt?

A kezelőorvosa a Prolia előretöltött fecskendőt rendelte Önnek, közvetlenül a bőr alatti szövetbe (bőr alá, szubkután) történő beadásra. A Prolia előretöltött fecskendő teljes tartalmát (1 ml) be kell adnia, és az injekciót 6-havonta egyszer kell beadni, kezelőorvosa utasítása szerint.

Felszerelés:

Az injekció beadásához a következőkre van szüksége:

- egy új Prolia előretöltött fecskendőre; és

- alkoholos vagy más, hasonló törlőkendőkre.

Mit kell tennie, mielőtt beadja magának a szubkután Prolia-injekciót?

1. Vegye ki az előretöltött fecskendőt a hűtőszekrényből.

Az előretöltött fecskendőt NE a dugattyúnál vagy a tűvédőnél fogja meg, ez károsíthatja az eszközt.

2. Az előretöltött fecskendőt a hűtőszekrényből kivéve hagyhatja szobahőmérsékletre melegedni.

Így az injekciózás kellemesebb lesz.

Semmilyen más módon NE melegítse a Prolia-t, pl. mikrohullámú sütőben vagy forró vízben.

NE tegye ki közvetlen napfény hatásának a fecskendőt.

3. NE rázza fel az előretöltött fecskendőt.

4. NE vegye le az előretöltött fecskendőről a tűvédőt, csak közvetlenül az injekciózás előtt.

5. Ellenőrizze a fecskendő címkéjén található lejárati időt (EXP).

NE használja a fecskendőt, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.

6. Ellenőrizze a Prolia külső megjelenését. Az oldatnak tisztának, színtelennek vagy halványsárgának kell lennie. Nem szabad használni az oldatot ha az szemcséket tartalmaz, zavaros vagy elszíneződött.

7. Keressen kényelmes, jól megvilágított, tiszta felületet, és helyezzen minden szükséges felszerelést elérhető távolságba.

8. Mossa meg alaposan a kezét.

Hova kell beadni az injekciót?

A legmegfelelőbb hely a beadásra a comb felső-elülső része és a hasfal.

Gondozója az Ön felkarjának külső felszínébe is beadhatja az injekciót.

Hogyan kell beadnia az injekciót?

1. Fertőtlenítse bőrét alkoholos törlőkendővel.

2. A tű elgörbülésének elkerülése érdekében a tűvédőt óvatosan, csavarás nélkül, egyenesen húzza le a tűről, ahogy azt az 1. és 2. ábra mutatja.

NE érintse meg a tűt, és NE nyomja meg a fecskendő dugattyúját.

3. Lehetséges, hogy kis buborékot észlel az előretöltött fecskendőben. Nem szükséges, hogy injekciózás előtt eltávolítsa a buborékot. Az oldat injekciózása légbuborékkal együtt ártalmatlan.

4. Csippentse hüvelykujja és mutatóujja közé (anélkül, hogy összeszorítaná) a beadás helyén lévő bőrt. Szúrja be a tűt teljesen a bőrbe, ahogy azt a kezelőorvosa vagy az egészségügyi szakember mutatták.

5. A dugattyút lassú, állandó nyomással nyomja be, miközben a bőrt továbbra is két ujja közé csípve tartja. A dugattyút teljesen nyomja be, hogy az oldat teljes mennyiségét beadja.

6. Húzza ki a tűt a bőrből, és engedje el a bőrt.

7. Ha vércseppet talál a beadás helyén, vattával vagy gézzel óvatosan letörölheti. A beadás helyét ne dörzsölje. Ha szükséges, sebtapasszal leragaszthatja a beadás helyét.

8. Egy előretöltött fecskendő csak egy injekció beadására használható. A fecskendőben maradt Prolia-t NEM SZABAD felhasználni.

Figyelem: Ha bármilyen problémája lenne, kérjen segítséget és tanácsot kezelőorvosától vagy egészségügyi szakembertől.

A használt fecskendők megsemmisítése

- NE tegye vissza a használt tűre a tűvédőt.

- A használt fecskendők gyermekektől elzárva tartandók!

- A használt fecskendőt a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal