PRAMIPEXOLE ORION 0,18 mg tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Pramipexole Orion tabletta ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Pramipexole Orion tabletta a dopamin agonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek az agyban a dopamin receptorok működését serkentik. A dopamin receptorok működésének serkentése idegimpulzusokat vált ki az agyban, amelyek a testmozgások irányítását segítik.

A Pramipexole Orion tablettát az elsődleges Parkinson-kór tüneteinek a kezelésére adják. Önmagában vagy levodopával (egy másik, a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) együtt adva használható.

PRAMIPEXOLE ORION 0,18 mg tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Orion Corporation
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (30x)
  • (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A Pramipexole Orion tabletta ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Pramipexole Orion tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a pramipexolra, vagy a Pramipexole Orion tabletta egyéb összetevőjére (lásd 6. pont, "További információ").

A Pramipexole Orion tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát korábbi vagy jelenlegi betegségeiről vagy tüneteiről, különösen, ha azok az alábbiak közé tartozik:

- vesebetegség.

- hallucinációk (olyan dolgokat lát, hall, észlel, amelyek nincsenek jelen). A hallucinációk többsége vizuális jelenség.

- kényszermozgások (például a végtagok kóros, irányíthatatlan mozgása). Ha Ön előrehaladott Parkinson-kórban szenved és levodopát is szed, kényszermozgások jelentkezhetnek a Pramipexole Orion tabletta adagjának emelése idején.

- aluszékonyság és hirtelen elalvással járó események

- pszichózis (például skizofrénia tüneteihez hasonló tünetek)

- látásromlás. A Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés során rendszeresen szemészeti vizsgálatra van szükség Önnél.

- súlyos szív- vagy érrendszeri betegség. Rendszeresen, de különösen a kezelés kezdetén ellenőrizni kell a vérnyomását. Ennek célja a poszturális hipotónia (felálláskor bekövetkező vérnyomásesés) elkerülése.

Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön vagy családja/gondozója azt veszi észre, hogy késztetés vagy erős vágy alakul ki Önben olyan viselkedésformák iránt, amelyek nem jellemzőek Önre vagy nem tud ellenállni a késztetésnek, hévnek vagy kísértésnek, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek árthatnak Önnek vagy másoknak. Ezeket a viselkedésformákat impulzuskontroll-zavaroknak hívják, ide tartozik a szerencsejáték-függőség, a túlzott mértékű evés vagy költekezés, fokozott szexuális étvágy vagy az abnormálisan gyakori szexuális gondolatok/érzések. Orvosa módosíthatja az Ön által szedett készítmény adagját, vagy abbahagyhatja a kezelést az adott készítménnyel.

Gyermekek és serdülők

A Pramipexole Orion tabletta nem ajánlott gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről. Ide tartoznak a vény nélkül kapható gyógyszerek, gyógynövény-készítmények, gyógytermékek, táplálék-kiegészítők is.

A Pramipexole Orion tablettát nem szabad együtt szedni antipszichotikus gyógyszerekkel.

Óvatosan kell eljárni, ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi:

- cimetidin (a fokozott gyomorsav-termelődés csökkentésére és gyomorfekély kezelésére adják),

- amantadin (a Parkinson-kór kezelésére adhatják),

- mexiletin (a kamrai aritmia néven ismert szívritmuszavar kezelésére alkalmazandó),

- zidovudin (a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS, az emberi immunrendszer betegsége) kezelésére használatos),

- ciszplatin (különféle rákos megbetegedések kezelésére használják),

- kinin (melyet fájdalmas éjszakai lábikragörcsök megelőzésére és a malária, falcipárium malária néven ismert rosszindulatú változatának kezelésére alkalmaznak),

- prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használják).

Ha Ön levodopát szed, a Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés megkezdésekor ajánlott a levodopa adagjának a csökkentése.

Fokozott óvatosságra van szükség, ha olyan gyógyszereket szed, melyek nyugtató (szedatív) hatásúak, vagy ha alkoholt fogyaszt. Ezekben az esetekben a Pramipexole Orion tabletta befolyásolhatja gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Pramipexole Orion tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés alatt csak fokozott körültekintéssel szabad alkoholt fogyasztani.

A Pramipexole Orion tabletta étkezés alatt, vagy attól függetlenül is bevehető. A tablettákat vízzel nyelje le.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes, úgy gondolja, hogy terhes, vagy a közeljövőben gyermeket szeretne, kérje orvosa tanácsát. Orvosa meg fogja beszélni Önnel, hogy folytatnia kell-e a Pramipexole Orion tabletta szedését.

Nem ismert a Pramipexole Orion tabletta magzatra gyakorolt hatása. Ezért, ha terhes, ne szedje Pramipexole Orion tablettát, kivéve, ha orvosa ezt tanácsolta.

A szoptatás ideje alatt nem szabad Pramipexole Orion tablettát szedni. A Pramipexole Orion tabletta csökkentheti a tejtermelést. Ráadásul az anyatejbe átjuthat és a baba szervezetébe kerülhet. Amennyiben elkerülhetetlen a Pramipexole Orion tablettával végzett kezelés, abba kell hagyni a szoptatást.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Pramipexole Orion tabletta hallucinációkat okozhat (ekkor olyan dolgokat lát, hall, észlel, amelyek nincsenek jelen). Ilyen esetekben ne vezessen autót vagy kezeljen gépeket.

A Pramipexole Orion tabletta adásával kapcsolatosan aluszékonyság és hirtelen elalvással járó epizódok léptek fel, különösen Parkinson-kórban szenvedő betegeknél. Amennyiben ezeket a mellékhatásokat észleli, tilos autót vezetnie vagy gépeket kezelnie. Szólnia kell kezelőorvosának, ha ez előfordul.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Pramipexole Orion tablettát?

A Pramipexole Orion tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Kezelőorvosa az Önnek megfelelő adagot fogja előírni.

A Pramipexole Orion tablettát étkezés közben, vagy attól függetlenül is beveheti. A tablettákat vízzel nyelje le.

Parkinson-kór

A napi adagot 3 egyenlő részre osztva kell bevenni.

A kezelés első hetében a szokásos adag 1 db 0,088 mg-os Pramipexole tabletta naponta háromszor (ez megfelel naponta 0,264 mg adagnak):

Ezt az adagot orvosa utasításait követve fogják 5 - 7 naponta növelni addig, amíg a tüneteit nem enyhítették (fenntartó dózis).

Fenntartó kezeléskor a szokásos adag 1,1 mg naponta. Mindazonáltal lehet, hogy az adagot még tovább kell emelni. Amennyiben szükséges, orvosa maximálisan 3,3 mg-ig növelheti a napi pramipexol adagot. Az is lehet, hogy a fenntartó adag alacsonyabb, naponta három darab 0,088 mg-os Pramipexole Orion tabletta.

Vesebetegségben szenvedő betegek

Ha az Ön közepes vagy súlyos fokú vesebetegségben szenved, orvosa kisebb dózist írhat fel Önnek. Ebben az esetben naponta csak egyszer vagy kétszer kell a tablettákat bevennie. Közepesen súlyos vesebetegségben a szokásos kezdő adag naponta kétszer 1 darab Pramipexole Orion 0,088 mg tabletta. Súlyos vesebetegségben a szokásos kezdő adag mindössze naponta 1 darab Pramipexole Orion 0,088 mg tabletta.

Ha az előírtnál több Pramipexole Orion tablettát vett be

Ha véletlenül túlságosan sok tablettát vett be,

- azonnal forduljon tanácsért orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez.

- hányást, nyugtalanságot, vagy bármely egyéb, a 4. pontban (Lehetséges mellékhatások) felsorolt mellékhatást észlelhet.

Ha elfelejtette bevenni a Pramipexole Orion tablettát

Ne nyugtalankodjon. Egyszerűen csak teljesen hagyja ki az adagot, majd a következő adagot a megfelelő időpontban vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Pramipexole Orion tabletta szedését

Orvosa megkérdezése nélkül ne hagyja abba a Pramipexole Orion tabletta szedését. Ha abba kell hagynia ennek a gyógyszernek a szedését, orvosa fokozatosan fogja csökkenteni az adagot. Ez csökkenti a tünetek súlyosbodásának kockázatát.

Ha Ön Parkinson-kórban szenved, a Pramipexole Orion tablettával végzett kezelést tilos hirtelen abbahagynia. A gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása miatt súlyos állapot, az ún. neuroleptikus malignus szindróma alakulhat ki Önnél, ami nagyon nagy mértékben veszélyezteti az egészséget. A tünetek a következők:

- mozgásképtelenség (akinézia)

- izommerevség

- láz

- ingadozó vérnyomás

- szapora szívverés (tahikardia),

- zavartság

- a tudatszint csökkenése (például kóma).

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Pramipexole Orion tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezen mellékhatások értékelése az alábbi gyakorisági kategóriákon alapul:

Ha Parkinson-kórban szenved, az alábbi mellékhatásokat észlelheti:

Nagyon gyakori:

- Diszkinézia (például kóros, akaratlan végtagmozgások)

- Aluszékonyság

- Szédülés

- Hányinger (rosszullét)

Gyakori:

- Szokatlan módon történő viselkedésre való késztetés

- Hallucinációk (olyan dolgok látása, hallása, észlelése, amelyek nincsenek jelen)

- Zavartság

- Fáradtság

- Álmatlanság (inszomnia)

- Folyadék-visszatartás, általában a lábszárakban (perifériás ödéma)

- Fejfájás

- Alacsony vérnyomás (hipotenzió)

- Kóros álmok

- Székrekedés

- Látászavar

- Hányás (rosszullét)

- Súlycsökkenés, beleértve az étvágy csökkenését

Nem gyakori:

- Paranoia (például valaki túlzottan aggódik az egészsége iránt)

- Érzékcsalódás

- Túlzott nappali álmosság és hirtelen elalvás

- Amnézia (emlékezetzavar)

- Hiperkinézia (fokozott mozgás és képtelenség arra, hogy nyugton maradjon)

- Súlygyarapodás

- Nemi vágy fokozódása (például libidónövekedés)

- Allergiás reakciók (például bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység)

- Ájulás

- Kóros játékszenvedély, különösen akkor, ha nagy dózisban szedi a Pramipexole Orion tablettát

- Hiperszexualitás

- Szívelégtelenség (szívbetegség, ami légszomjat és a boka dagadását okozhatja)*

- Fokozott étvágy (evéskényszer, túlevés) *

- Nyugtalanság

- Vásárlási kényszer

- Diszpnoé (nehézlégzés)

- Csuklás

- Tüdőgyulladás (pneumonia)

A csillaggal (*) jelölt mellékhatások gyakoriságát nem lehet pontosan meghatározni, mert nem fordultak elő a 2762, pramipexollal kezelt, Parkinson-kórban szenvedő beteg adatait tartalmazó klinikai vizsgálati adatbázisban. Gyakorisági kategóriájuk besorolása nem lehet magasabb, mint a nem gyakori" kategória.

Az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatja:

Képtelen ellenállni a késztetésnek, hévnek vagy kísértésnek, hogy olyan cselekedetet végezzen, amely árthat Önnek vagy másoknak, beleértve:

- Erős késztetés a túlzott mértékű szerencsejáték iránt a súlyos személyes vagy családi következmények ellenére.

- Megváltozott vagy fokozott, Ön vagy mások számára jelentős aggodalomra okot adó szexuális érdeklődés és viselkedés, például fokozott szexuális étvágy.

- Túlzott mértékű, kontrollálhatatlan vásárlás vagy költekezés.

- Falási rohamok (rövid időn belül nagy mennyiségű étel elfogyasztása) vagy kényszeres evés (a normálisnál és az éhség csillapításához szükséges mennyiségnél nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása).

Amennyiben a fenti viselkedésformák közül bármelyiket tapasztalja, azonnal beszéljen orvosával, aki kiválasztja a megfelelő módszert az Ön tüneteinek kezelésére vagy csökkentésére.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A PRAMIPEXOLE ORION TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, tárolandó.

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

A dobozon a "Felhasználható:", a buborékcsomagoláson a "Felh". jelzés után feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Pramipexole Orion tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Pramipexole Orion tabletta?

- A készítmény hatóanyaga a pramipexol.

Pramipexole Orion 0,088 mg tabletta 0,088 mg pramipexol bázist tartalmaz (0,125 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.

Pramipexole Orion 0,18 mg tabletta 0,18 mg pramipexol bázist tartalmaz (0,25 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.

Pramipexole Orion 0,35 mg tabletta 0,35 mg pramipexol bázist tartalmaz (0,5 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.

Pramipexole Orion 0,7 mg tabletta 0,7 mg pramipexol bázist tartalmaz (1,0 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.

Pramipexole Orion 1,1 mg tabletta 1,1 mg pramipexol bázist tartalmaz (1,5 mg pramipexol-dihidroklorid-monohidrát formájában) tablettánként.

- Egyéb összetevők: mannit, kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Milyen a Pramipexole Orion külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Pramipexole Orion 0,088 mg tabletta: Fehér, kerek, lapos tabletta (átmérő: körülbelül 6,5 mm).

Pramipexole Orion 0,18 mg tabletta: Fehér, mindkét oldalán domború, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (körülbelüli átmérők: 8 mm x 4 mm).

Pramipexole Orion 0,35 mg tabletta: Fehér, mindkét oldalán domború, hosszúkás, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (körülbelüli átmérők: 11,1 mm x 5,6 mm).

Pramipexole Orion 0,7 mg tabletta: Fehér, kerek, lapos, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta (körülbelüli átmérő: 9 mm).

Pramipexole Orion 1,1 mg tabletta: Fehér, kerek, lapos, egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta, a bemetszés mindkét oldalán két mélynyomású párhuzamos vonallal (körülbelüli átmérő: 9 mm).

A Pramipexole Orion 0,18 mg, 0,35 mg, 0,7 mg, 1,1 mg tabletta egyenlő adagokra osztható.

Pramipexole Orion 1,1 mg-os tabletta: a két párhuzamos vonal nem szolgál törővonalként.

Csomagolás:

Tabletták perforált OPA/Alumínium/PVC/Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

A dobozok 3 vagy 10 buborékcsomagolást tartalmaznak.

Kiszerelések

30, 100 tabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal