POLLEZIN

1. Milyen típusú gyógyszer a Pollezin csepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Pollezin csepp allergia kezelésére szolgáló szer, hatóanyaga a levocetirizin-dihidroklorid, a hisztamin- (H1) receptorokat gátló gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az alábbi allergiás betegségek tüneteinek (tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és bőrtünetek) kezelésére szolgáló készítmény felnőttek és 2 éves kor feletti gyermekek részére: 

szénanátha

egész éven át tartó allergiás nátha

csalánkiütés (urtikária).

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: levocetirizine

Kiszerelések és további adatok:

kattintson >>

Vényköteles: igen

2. Tudnivalók a Pollezin csepp szedése előtt

Ne szedje a Pollezin cseppet

ha allergiás a levocetirizin-dihidrokloridra, cetirizinre, hidroxizinre vagy az úgynevezett „piperazin származékokra”, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

ha súlyos vesekárosodásban szenved (súlyos veseelégtelenség 10 ml/perc alatti kreatinin-klírensz értékkel).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Pollezin csepp szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát 

korábbi és jelenlegi betegségeiről, 

más gyógyszerre fellépő allergiájáról,

ha terhes vagy szoptat, illetve gyermekvállalási szándéka van.

Ha Önnél valamilyen, a hólyag kiürítési zavarára hajlamosító tényező áll fenn (mint pl. a gerincvelő sérülése vagy prosztata-megnagyobbodás), kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha Önnél allergiavizsgálat elvégzését tervezik, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az allergiavizsgálat elvégzése előtt néhány napig abbahagyja-e a Pollezin csepp szedését. Ez a gyógyszer befolyásolhatja az Ön allergiatesztjének eredményeit.

Ha epilepsziában szenved vagy görcsrohamok kialakulásának veszélye áll fenn Önnél, kérjen tanácsot kezelőorvosától, mivel a Pollezin csepp alkalmazása a görcsrohamok erősödését okozhatja.

Gyermekek

A Pollezin csepp szedése csecsemőknek és 2 éven aluli kisgyermekeknek nem javasolt, mivel esetükben még nem áll rendelkezésre elegendő, az alkalmazással kapcsolatos adat.

Egyéb gyógyszerek és a Pollezin csepp 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Pollezin csepp egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A gyógyszer szedésének ideje alatt az alkoholfogyasztás, illetve a központi idegrendszerre ható szerek együttes alkalmazása tekintetében ajánlatos az óvatosság. Arra érzékeny betegeknél a Pollezin csepp és alkohol vagy más, a központi idegrendszerre ható szer együttes alkalmazása tovább csökkentheti az éberséget és ronthatja a teljesítményt. A Pollezin csepp alkalmazható étkezés közben vagy attól függetlenül.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Egyes Pollezin cseppel kezelt betegek aluszékonyságot/álmosságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Óvatosan vezessen gépjárművet, illetve kezeljen gépeket, amíg nem tapasztalja ki, hogy ez a gyógyszer hogyan hat Önre. Speciális vizsgálatokkal ugyanakkor kimutatták, hogy egészséges személyeknél nem károsodott a szellemi éberség, a reakciókészség és a gépjárművezetési képesség, ha a levocetirizint az ajánlott adagban szedték.

A Pollezin csepp metil-parahidroxibenzoátot és propil-parahidroxibenzoátot, és propilén-glikolt tartalmaz

A metil-parahidroxibenzoát és a propil-parahidroxibenzoát allergiás reakciókat okozhat (amelyek esetleg csak később jelentkeznek).

3. Hogyan kell szedni a Pollezin cseppet?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

A cseppentőbetét segítségével kell kimérni a csepp megfelelő mennyiségét, amit ezután egy evőkanálba vagy egy pohár vízbe kell betölteni. A cseppet a hígítást követően azonnal be kell venni szájon át, étkezés közben vagy attól függetlenül.

A kezelés időtartama függ az Ön panaszainak típusától, fennállásuk idejétől és lefolyásuktól, és azt kezelőorvosa határozza meg.

A készítmény ajánlott adagja: 

Felnőtteknek és 12 éven felüli serdülőknek: 

Naponta 1x1 ml (=1x20 csepp a cseppentő feltét segítségével) /napi 1x5 mg/.

6-12 év közötti gyermekeknek: 

Az ajánlott adag naponta 1x1 ml (=1x20 csepp a cseppentő feltét segítségével) /napi 1x5 mg/.

2-6 év közötti gyermekeknek: 

Az ajánlott adag naponta 2x0,25 ml (=2x5 csepp a cseppentő feltét segítségével) /napi 2,5 mg, amit 2x1,25 mg dózisra elosztva kell alkalmazni./

A készítmény alkalmazása csecsemőknek és 2 éven aluli kisgyermekeknek nem ajánlott.

Különleges betegcsoportokra vonatkozó adagolási utasítások

Vese- és májkárosodás

Vesekárosodásban szenvedő betegeknek − vesebetegségük súlyosságától függően − a szokásosnál alacsonyabb adag alkalmazására kerülhet sor. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg. 

Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél nem alkalmazható a Pollezin csepp.

A csak májkárosodásban szenvedő betegek esetében a szokásos adag alkalmazható.

A máj- és vesekárosodásban egyaránt szenvedő betegeknek − vesebetegségük súlyosságától függően − a szokásosnál alacsonyabb adag alkalmazására kerülhet sor. Gyermekeknél a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg. 

65 éves és afeletti idősek

Idősek esetében nincs szükség a dózis csökkentésére, amennyiben a vesefunkció nem károsodott

Ha az előírtnál több Pollezin cseppet vett be

Ha az előírtnál több Pollezin cseppet vett be, felnőttek esetében aluszékonyság, gyermekeknél pedig először izgatottság és nyugtalanság, majd aluszékonyság jelentkezhet. 

Amennyiben az előírtnál több Pollezin cseppet vett be, tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki ezek után dönteni fog a szükséges tennivalókról.

Ha elfelejtette bevenni a Pollezin cseppet

Ha elfelejtette bevenni a Pollezin cseppet vagy az előírtnál kisebb adagot alkalmazott, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem az előírásnak megfelelően folytassa az adagolást a továbbiakban.

Ha idő előtt abbahagyja a Pollezin csepp szedését

A Pollezin kezelésnek az abbahagyása valószínűleg nem okoz káros hatásokat. Ugyanakkor, a Pollezin kezelés abbahagyásakor ritkán bőrviszketés fordulhat elő, abban az esetben is, ha ezek a tünetek a kezelés megkezdése előtt nem voltak tapasztalhatók. A tünetek spontán megszűnhetnek. 

Egyes esetekben a tünetek súlyosak lehetnek, és a kezelés ismételt megkezdése válhat szükségessé. A kezelés újrakezdésekor a tünetek megszűnhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

Szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság/álmosság.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

Kimerültség, hasi fájdalom.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):

Fokozott étvágy, agresszivitás, nyugtalanság, hallucináció, depresszió, álmatlanság, visszatérő vagy állandó öngyilkossági gondolatok, az izmok akarattól független, görcsös összehúzódása, kóros bőrérzékelés (paresztézia), szédülés, ájulás, remegés (tremor), az ízérzékelés zavara, látászavarok, homályos látás, a szem akaratlan, körkörös mozgása (okulogíria), forgás- vagy mozgásérzés, szívdobogásérzés (palpitáció), szapora szívverés, nehézlégzés, émelygés, hányás, hasmenés, májgyulladás, súlyos bőrkiütés (erupció), bőrviszketés (pruritusz), bőrkiütés, csalánkiütés, (duzzadt, vörös és viszkető bőr), izomfájdalom, ízületi fájdalom, fájdalmas vagy nehéz vizeletürítés, képtelenség a hólyag teljes kiürítésére, vizenyő (ödéma), testsúlynövekedés, kóros májfunkciós vizsgálati eredmények. Bőrviszketés (erős bőrviszketés) a kezelés abbahagyásakor.

Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek legelső jeleinek fellépésekor azonnal hagyja abba a Pollezin csepp szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát!

Túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek a következők: a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok megduzzadása, légzési vagy nyelési nehézség (mellkasi szorító érzés, zihálás) csalánkiütéssel együtt (angioödéma), hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet. 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Pollezin cseppet tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Pollezin csepp?

A készítmény hatóanyaga:

5 mg levocetirizin-dihidroklorid, amely megfelel 4,21 mg levocetirizinnek) ml-enként.

Egyéb összetevők: 85%-os glicerin, propilén-glikol, szacharin-nátrium, nátrium-acetát-trihidrát, metil-parahidroxibenzoát, propil-parahidroxibenzoát, tömény ecetsav, tisztított víz.

Milyen a Pollezin csepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Kb. 20 ml, édes ízű, színtelen, szagtalan vagy enyhén ecetsav szagú, üledékmentes oldat barna, III-as típusú, 20 ml-es üvegbe töltve, mely fehér LDPE cseppentő feltéttel van ellátva és csavaros, garanciazáras, gyermekbiztos, fehér PP kupakkal van lezárva.

1 üveg dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

Gyártó

Egis Gyógyszergyár Zrt. 

9900 Körmend, Mátyás király u. 65.

OGYI-T-21067/03

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. október.

Címkék: POLLEZIN,

További gyógyszerek levocetirizine hatóanyaggal