PNEUMOVAX 23 oldatos injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PNEUMOVAX 23 OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Pneumovax 23 oldatos injekció egy pneumococcus oltóanyag. Az oltások arra szolgálnak, hogy megvédjék Önt vagy gyermekét a fertőző betegségektől. Orvosa azért ajánlotta Önnek, illetve (2 éves vagy idősebb) gyermekének a Pneumovax 23 oldatos injekciót, hogy segítsen megvédeni Önt, illetve gyermekét a pneumococcus baktériumok okozta súlyos fertőzésektől.

A pneumococcusok okozhatják a tüdő gyulladásos megbetegedését (különösen pneumóniát), az agyhártya vagy a gerincvelő gyulladásos megbetegedését (meningitis), illetve bejuthatnak a véráramba (bakteriémia vagy szeptikémia). A Pneumovax 23 oldatos injekció csak azok ellen a pneumococcus-okozta fertőzések ellen véd, amelyek a vakcinában található baktériumok okoznak. Azonban az oltásban található 23 pneumococcus-típus magában foglalja szinte az összes olyat, amelyek pneumococcus általi fertőzést okoznak (körülbelül tíz fertőzésből kilencet).

Amikor az oltást beadják Önnek vagy gyermekének, a szervezet természetes védekezése olyan antitesteket hoz létre, amelyek segítenek a pneumococcus elleni védelemben.

Pneumococcus-fertőzések a világon mindenütt előfordulnak, és bárkinél, bármely korban kialakulhatnak, de különösen valószínűek:

  • idős embereknél;
  • olyan embereknél, akik elvesztették lépüket, vagy nem működik a lépük;
  • olyan embereknél, akiknek gyenge az ellenálló képességük a fertőzésekkel szemben krónikus betegségek vagy fertőzések miatt (pl. szívbetegség, tüdőbetegség, cukorbetegség, vesebetegség, májbetegség vagy HIV-fertőzés);
  • olyan embereknél, akiknek gyenge az ellenálló képességük fertőzésekkel szemben valamilyen betegség (pl. daganat) ellen kapott kezelés miatt.

Az agyhártya és a gerincvelő pneumococcus-fertőzése (meningitis) néha előfordul a koponya sérülése és törése miatt, és nagyon ritkán bizonyos orvosi műtéteket követően is. Nem biztos, hogy a Pneumovax 23 oldatos injekció ezen fertőzések mindegyike ellen védettséget nyújt.

Ezenkívül pneumococcus-fertőzések előfordulhatnak az arcüregben, a fülben és a test egyéb részein is. Nem valószínű, hogy a Pneumovax 23 oldatos injekció ezen kisebb arányban előforduló fertőzések ellen is védettséget nyújt az Ön, vagy gyermeke számára.

PNEUMOVAX 23 oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
pneumococcal polysaccharide vaccine

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
MSD Pharma Hungary
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (1x)
Pneumovax 23 dobozkép

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A PNEUMOVAX 23 OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

A Pneumovax 23 oldatos injekció a legalább 2 éves betegek esetében alkalmazandó. Ennek oka az, hogy a fiatalabb gyermekek oltásra adott válaszreakciója nem megbízható.

Annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy a Pneumovax 23 oldatos injekció megfelelő Önnek vagy gyermekének, különösen fontos, hogy közölje orvosával, amennyiben az alábbiak közül legalább egy vonatkozik Önre, vagy gyermekére. Ha valamit nem ért, vagy nem biztos benne, kérje meg orvosát vagy az ápolót, hogy magyarázza el. Akárcsak más oltások esetében, előfordulhat, hogy a Pneumovax 23 oldatos injekció nem minden oltott betegnek biztosít teljes védelmet.

Ne alkalmazza a Pneumovax 23 oldatos injekciót, amennyiben Ön vagy gyermeke allergiás (túlérzékeny) a 6. pontban felsorolt összetevők bármelyikére.

A Pneumovax 23 oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Közölje orvosával az oltás beadása előtt, ha:

  • Ön vagy gyermeke lázas fertőzésben szenved, mert előfordulhat, hogy az oltást el kell halasztani addig, amíg Ön vagy gyermeke meggyógyul.
  • Azt is közölje orvosával az oltás beadása előtt, ha:
  • Ön vagy gyermeke valamilyen kezelés miatt csökkent védekezőképességű a fertőzésekkel szemben (daganatellenes gyógyszerek vagy besugárzás);
  • Ön vagy gyermeke krónikus betegségben vagy fertőzésben szenved, amely csökkenthette az ellenállását a pneumococcus-fertőzéssel szemben.

Mindkét esetben előfordulhat, hogy el kell halasztani az oltást, és az oltás esetleg még akkor sem fogja Önt úgy védeni, mint ahogy az egészséges embereket védi.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

A Pneumovax 23 oldatos injekció adható influenza-védőoltással egy időben, ha azokat különböző oltási helyekre adják be. A legtöbb ember képes mindkét oltásra egy időben reagálni, és ezáltal mindkét fertőzéssel szemben védetté válik.

Ha Ön vagy gyermeke már szed antibiotikumot pneumococcus-fertőzések megelőzésére, akkor azt a védőoltás beadása után sem szabad abbahagynia. Továbbá, még az oltás beadását követően is fontos, hogy felkeresse orvosát, és gyors antibiotikus kezelést kapjon, ha úgy véli, hogy Ön vagy gyermeke fertőzésben szenved, és korábban úgy tájékoztatták, hogy Ön vagy gyermeke fokozott kockázattal kaphat el pneumococcus-fertőzést (pl. ha nincs lépe, vagy az nem működik megfelelően).

Feltétlenül tájékoztassa orvosát vagy az ápolót az Ön vagy gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Tájékoztassa orvosát vagy az ápolót, ha Ön terhes, úgy gondolja, hogy terhes, vagy gyermeket szeretne vállalni. Nem ismert, hogy a Pneumovax 23 oldatos injekció terhes nőknek adva káros-e a magzatra. Orvosa fogja eldönteni, hogy kaphat-e Pneumovax 23 oldatos injekciót.

Közölje orvosával vagy az ápolóval, amennyiben szoptat vagy szoptatni szándékozik. Orvosa fogja eldönteni, hogy kaphat-e oltást.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincsenek arra utaló adatok, hogy a Pneumovax 23 oldatos injekció befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PNEUMOVAX 23 OLDATOS INJEKCIÓT?

Az oltást olyan orvos vagy ápoló adhatja be, aki megfelelően képzett az oltások használatában. Az oltást orvosi rendelőben vagy kórházban kell beadni, mivel ezekben van meg a megfelelő felszerelés az oltásra adott esetleges ritka, súlyos allergiás reakciók kezelésére.

A Pneumovax 23-at oldatos injekcióként a felkar izomzatába, vagy mélyen a bőr alá adják. Orvosa vagy az ápoló figyelni fog arra, hogy az oldatos injekciót nehogy a bőrbe vagy egy érbe adja be.

Az oltást néha a lép kivétele vagy a speciális daganatellenes kezelés kitűzött kezdete előtt adják be (rendszerint legalább két héttel korábban). Amennyiben Ön vagy gyermeke már megkezdett vagy befejezett speciális kezeléseket, az oltás elhalasztható körülbelül három hónappal.

Ha az oltást HIV-pozitív embereknek adják, akkor rendszerint a lehető legkorábban teszik ezt meg a teszt eredményét követően.

Ön vagy gyermeke egyszeri oltást kap A Pneumovax 23 oldatos injekció második adagját rendszerint az első oltást követő harmadik év után adják. Az egészséges embereknek rendszerint nincs szükségük második oltásra. Azonban a pneumococcus-fertőzés fokozott kockázatának kitett személyek (mint például azok, akiknek nincs lépük, vagy az nem működik megfelelően), ajánlott lehet az oltás további adagja, rendszerint 3-5 évvel az első oltást követően. A mellékhatások fokozott kockázata miatt rendszerint nem javasolt az oltás megismétlése az első oltást követő 3 éven belül.

Orvosa fogja eldönteni, hogy Önnek vagy gyermekének szükséges-e ismételten Pneumovax 23 oldatos injekciót kapnia, és ha igen, akkor mikor.

Ha az előírtnál több Pneumovax 23 oldatos injekciót kapott

Nem jelentettek a Pneumovax 23 oldatos injekció túladagolásával kapcsolatos eseteket. Az oltóanyag túladagolása rendkívül valószínűtlen, mivel az oltás egyszeri használatra szánt oldatos injekciós üvegekben kapható, és orvos vagy ápoló adja be.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden oltóanyag, így a Pneumovax 23 oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Allergiás reakciók

Amennyiben az alább felsorolt tünetek bármelyikét vagy más súlyos tünetet tapasztal az oltás után, azonnal forduljon orvoshoz:

  • légzési nehézség, a nyelv vagy az ajkak kék elszíneződése;
  • alacsony vérnyomás (amely szédülést okoz) és ájulás;
  • láz, általános rossz közérzet fájdalommal vagy akár ízületi duzzanattal, -gyulladással, illetve izomfájdalommal;
  • az arc, ajkak, nyelv és/vagy a torok és nyak duzzanata;
  • a kezek, lábak vagy bokák duzzanata;
  • csalánkiütés (gyulladásos hólyagok) és kiütések.

Ha súlyos allergiás reakciók fordulnak elő, azok gyakran közvetlenül az oldatos injekció beadása után jelentkeznek, még a kórházban.

Mellékhatások

Ha az alábbi mellékhatások bármelyike súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A leggyakrabban jelentett mellékhatások az oltás helyén fellépő érzékenység, vörösség, melegség, duzzanat és keménység, valamint a láz. Ezek a reakciók gyakoribbak az ismételt oltást követően, mint az első oltás után.

További mellékhatások lehetnek:

  • fájdalom az oldatos injekció helyén,
  • az oltott végtag duzzanata,
  • az oltott végtag mozgáskorlátozottsága,
  • fáradtság,
  • általános rossz közérzet,
  • uralhatatlan reszketés,
  • hányinger vagy hányás,
  • megnagyobbodott és/vagy gyulladt nyirokcsomók,
  • fájdalom, gyulladás és duzzanat az ízületekben, izomfájdalom,
  • a vér egyes sejtes elemeinek, az ún. vérlemezkék számának csökkenése olyan emberek esetében, akiknél ezek száma már eleve alacsony egy másik, az ún. ITP-betegség miatt, amely vérzés vagy zúzódás fokozott kockázatával jár,
  • fejfájás, megváltozott bőrérzékelés vagy tűszúrás-szerű érzés, a végtagok mozgáskorlátozottsága, a karok és lábak zsibbadása és gyengesége (beleértve az ún. Guillain-Barré-szindrómát),
  • egy olyan vérvizsgálat értékének emelkedése, amely érték a test gyulladásos folyamatait jellemzi (C-reaktív protein - CRP),
  • azoknál a betegeknél, akik vérképzési zavarban szenvednek, kialakulhat a vörösvértestek pusztulása, ami a vörösvértestek elégtelen számához vezet (hemolitikus anémia),
  • bizonyos típusú fehérvérsejtek számának emelkedése.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A PNEUMOVAX 23 OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Pneumovax 23 oldatos injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

Mielőtt beadná Önnek vagy gyermekének az oltást, orvosa vagy az ápoló ellenőrizni fogja, hogy a folyadék tiszta, színtelen, és nincsenek benne nagyobb részecskék.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg a gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Pneumovax 23 oldatos injekció

Minden 0,5 ml-es adag a következőket tartalmazza:

  • Hatóanyagok - 25 µg (rendkívül kis mennyiség) a pneumococcus néven ismert baktériumok 23 poliszacharid típusának mindegyikéből. Ezeket magas fokú tisztításnak vetették alá, hogy injekció formájában beadható legyen Önnek vagy gyermekének. Az injekcióban található 23 pneumococcus poliszacharid típus: 1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F és 33F.
  • Egyéb összetevők: nátrium-klorid, fenol és injekcióhoz való víz.

Milyen a Pneumovax 23 oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Pneumovax 23 egy oldatos injekció, injekciós üvegben.

Küllem: Intramuscularis vagy subcutan beadásra szolgáló oldat: tiszta, színtelen steril oldat.

Csomagolás: 1 x 0,5 ml; illetve 5 x 0,5 ml injekciós üveg, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal