• Pegasys

    1. Milyen típusú gyógyszer az Pegasys és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Pegasys hatóanyagként peginterferon alfa-2-a-t tartalmaz, ami egy tartós hatású interferon. Az interferon olyan fehérje, amely a szervezet immunrendszerének tevékenységét módosítja, hogy segítse a védekezést a fertőzések és súlyos betegségek ellen. A Pegasys-t krónikus hepatitisz B vagy C kezelésére használják felnőtteknél. Továbbá 5 évnél idősebb, korábban nem kezelt gyermekeknél és serdülőknél is alkalmazzák a krónikus hepatitisz C kezelésére. A krónikus hepatitisz B és C a máj vírusos fertőző betegségei.

    Krónikus hepatitisz B: A Pegasys-t általában monoterápiában alkalmazzák.

    Krónikus hepatitisz C: A Pegasys-t legjobb ribavirinnel kombinálva alkalmazni. A Pegasys-t csak akkor kapja önmagában, ha bármilyen okból nem kaphat ribavirint.

    Ha Ön a Pegasys kezelést ribavirinnel kombinálva kapja, el kell olvasnia a ribavirin tartalmú készítmény betegtájékoztatóját is.

    2. Tudnivalók az Pegasys alkalmazása előtt

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: peginterferon alfa-2a
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    Ne alkalmazza a Pegasys-t

    - ha allergiás a peginterferonra alfa-2a-ra, bármelyik másik interferonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    - ha bármikor a múltban szívrohama volt, vagy erős mellkasi fájdalom miatt kórházi felvételre szorult az elmúlt 6 hónapban.

    - ha ún. autoimmun hepatitisze van.

    - ha előrehaladott stádiumú májbetegsége van és májműködése nem megfelelő (pl. a bőre besárgul).

    - ha a beteg 3 évesnél fiatalabb gyermek.

    - ha a beteg gyermekkorú és bármikor előfordult súlyos pszichiátriai betegsége, mint pl. súlyos depresszió vagy öngyilkossági gondolatok.

    - ha egyidejűleg hepatitisz C vírussal és humán immundeficiencia (HIV) vírussal is fertőzött és májműködése nem megfelelő (pl. a bőre besárgul).

    - ha a B típusú hepatitisz fertőzésben alkalmazott gyógyszerrel, a telbivudinnel kezelik (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Pegasys" c. részt).

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Pegasys alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.

    - ha volt már súlyos idegrendszeri vagy elmebetegsége.

    Kapcsolódó cikkek

    hepatitis c

    - ha bármikor volt depressziója vagy a Pegasys-kezelés során depressziós tüneteket jelentkeznek (pl. szomorúság érzés, kedvetlenség, stb.) (lásd 4. pont).

    - ha terhességet tervez; beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt elkezdik a Pegasys kezelést (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység" c. részt).

    - ha pszoriázisa (övsömöre) van, mert ez rosszabbodhat Pegasys kezelés során.

    - ha más, májjal kapcsolatos panaszai is vannak a krónikus B vagy C hepatitisen kívül.

    - ha cukorbetegsége vagy magas vérnyomása van, akkor kezelőorvosa valószínűleg szemvizsgálatra fogja küldeni Önt.

    - ha látásában változást észlel.

    - a Pegasys kezelés során átmenetileg nagyobb a veszélye annak, hogy valamilyen fertőzést kap.

    Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy valamilyen fertőző betegségben szenved (pl. tüdőgyulladás).

    - ha megfázás, vagy más légúti betegség tünetei lépnek fel Önnél (pl. köhögés, láz vagy légzési nehézség).

    - ha vérzés bármilyen jelét, vagy szokatlan véraláfutásokat észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához.

    - ha súlyos allergiás reakció (légzési nehézség, ziháló légzés vagy súlyos csalánkiütés) jeleit észleli a kezelés alatt, azonnal kérjen orvosi segítséget.

    - ha azt mondták Önnek, hogy Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) szindrómája van vagy a következő tüneteket együttesen észleli: nyakmerevség, fejfájás, a bőr- vagy hajszín kifakulása, szemproblémák (pl. homályos látás) és/vagy hallászavar (pl. fülcsengés).

    - ha pajzsmirigy betegsége van, amelyet nem kezelnek megfelelően gyógyszerekkel.

    - ha bármikor vérszegénysége volt.

    - ha szervátültetése volt (máj vagy vese) vagy ha a közeljövőben szervátültetése lesz.

    - ha HIV fertőzése is van és ezt HIV ellenes gyógyszerekkel kezelik.

    - ha a korábbi hepatitisz C elleni terápiáját vérszegénység vagy alacsony vérsejtszám miatt abbahagyta.

    A kezelés folyamán a kezelőorvos rendszeresen vérmintákat vesz Öntől, hogy ellenőrizze a fehérvérsejtek (a fertőzésekkel szembeni védelemért felelős sejtek), a vörösvértestek (az oxigén szállításáért felelős sejtek) és a vérlemezkék (a véralvadásban szerepet játszó sejtek) számának változását, a májfunkciót és egyéb laboratóriumi értékek változását.

    Pegasys és ribavirin kombinációs kezelésben részesülő betegeknél fog- és ínybetegségek fordultak elő, melyek a fogak elvesztéséhez vezethetnek. Ezen kívül Pegasys és ribavirin tartós kombinációs kezelésben részesülő betegeknél a szájszárazságnak károsító hatása lehet a fogakra és a szájnyálkahártyára. Ezért Önnek naponta kétszer alaposan fogat kell mosnia, és rendszeresen fogászati vizsgálaton kell résztvennie. Emellett néhány betegnél hányás is jelentkezhet. Amennyiben Önnél ez bekövetkezik, hányás után végezzen alapos szájöblítést.

    Gyermekek és serdülők

    Öt évesnél fiatalabb gyermekeknek ez a gyógyszer nem adható. Ezeknél a gyermekeknél a gyógyszer ribavirinnel történő együttadását nem vizsgálták. A Pegasys alkalmazása ellenjavallt 3 éves kor alatti gyermekeknek, mivel benzil-alkoholt tartalmaz és toxikus illetve allergiás reakciókat okozhat ezeknél a gyermekeknél.

    - Ha gyermekének jelenleg pszichiátriai betegsége van, vagy ilyen korábban volt, beszéljen kezelőorvosával, aki fokozottan fog figyelni gyermekénél a depresszió jeleire (lásd 4. pont).

    - Pegasys-kezelés alatt gyermeke növekedése és fejlődése lassabb lehet (lásd 4. pont)

    Egyéb gyógyszerek és a Pegasys

    Ne alkalmazza a Pegasys-t, ha telbivudint szed (lásd "Ne alkalmazza a Pegasys-t" c. részt), mert ezeknek a szereknek az együttes alkalmazása növeli a perifériás neutropátia (zsibbadás, fülcsengés, és/vagy égő érzés a karokban és/vagy lábakban) kialakulásának kockázatát. Emiatt a Pegasys és telbivudin együttes alkalmazása ellenjavallt. Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha telbivudin kezelés alatt áll.

    Közölje kezelőorvosával, ha asztma elleni gyógyszert szed, mert lehet, hogy az asztma elleni gyógyszer adagját változtatni kell.

    HIV fertőzésben is szenvedő betegek. Közölje kezelőorvosával, ha HIV-ellenes kezelést kap. A HIV elleni ún. "nagyon aktív retrovírusellenes kezeléssel" (HAART) együttjáró mellékhatások a tejsav vérben történő felszaporodása miatt annak savassá válása és a májfunkció romlása súlyosbodhat. Ha Ön HAART terápiában részesül a Pegasys + ribavirin kezelés növelheti a tejsav vérben történő felszaporodásának és a májelégtelenség kialakulásának veszélyét, ezért a kezelőorvos folyamatosan ellenőrzi ezeknek az állapotoknak a kialakulását. A ribavirin és alfa interferonok kombinációjával és zidovudinnal kezelt betegeknél fokozott a vérszegénység kialakulásának kockázata. Peginterferon és ribavirin kombinációjával és azatioprinnel kezelt betegeknél a súlyos vérképeltérések kialakulásának kockázata fokozott. Feltétlenül olvassa el a ribavirin tartalmú készítmény betegtájékoztatóját is.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Ha a Pegasys-t ribvirinnel kombinálva adják, mind a férfi, mind a nő betegnek a szexuális együttlét folyamán különösen elővigyázatosnak kell lennie, ha bármilyen csekély lehetősége fennáll a teherbeesésnek, mert a ribavirin rendkívül erős magzatkárosító hatással rendelkezik:

    - ha Ön fogamzóképes és ribavirinnel kombinált Pegasys kezelést kap, negatív terhességi teszttel kell rendelkeznie a kezelés megkezdése előtt, a kezelés folyamán minden hónapban és a kezelés abbahagyása után még 4 hónapon keresztül. Önnek hatásos fogamzásgátlást kell alkalmaznia a kezelés alatt és még 4 hónapig a kezelés befejezése után. Ezt beszélje meg kezelőorvosával.

    - ha Ön férfi, aki ribavirinnel kombinált Pegasys kezelést kap, ne lépjen szexuális kapcsolatba terhes nővel óvszer alkalmazása nélkül. Ez csökkenti annak lehetőségét, hogy partnere szervezetében a ribavirin károsodást okoz. Ha az Ön nő partnere éppen nem várandós, de fogamzóképes, havonta terhességi tesztet kell végeztetnie a kezelés alatt és még 7 hónapig a kezelés abbahagyása után. Önnek vagy a partnerének hatásos fogamzásgátlást kell alkalmazni a kezelés alatt és még 7 hónapig a kezelés befejezése után. Ezt beszélje meg kezelőorvosával.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem ismert, hogy a Pegasys átjut-e az anyatejbe, ezért ne szoptasson, ha Pegasys kezelést kap. Ha ribavirinnel kombinált kezelést kap, vegye figyelembe a ribavirin tartalmú gyógyszerek betegtájékoztatóját is.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Ha álmosnak, fáradtnak vagy zavartnak érzi magát a gyógyszerszedés alatt, ne vezessen járművet és ne dolgozzon gépekkel.

    A Pegasys benzil-alkoholt tartalmaz

    Koraszülötteknek és újszülötteknek vagy 3 év alatti gyermekeknek nem adható. Csecsemőknél és 3 év alatti gyermekeknél toxikus és allergiás reakciókat okozhat.

    3. Hogyan kell alkalmazni a Pegasys-t?

    Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A Pegasys adagolása

    A kezelőorvos meghatározta a Pegasys pontos adagját és azt is, hogy a gyógyszert milyen gyakran kell alkalmazni. Ha szükséges, az adag változtatható a kezelés során. Az előírt adagot ne lépje túl.

    Ha a Pegasys injekciót önmagában vagy ribavirinnel kombinálva adják a szokásos adag 180 mikrogramm hetente egyszer.

    A kombinációs kezelés hossza 4 hónap és 18 hónap között változik, attól függően, hogy milyen típusú vírus okozta az Ön fertőzését, hogyan reagál a kezelésre, és korábban kezelték-e Önt. Beszélje meg ezt kezelőorvosával és a kezelőorvos által meghatározott ideig alkalmazza a kezelést.

    A Pegasys injekciót célszerű este, lefekvéskor beadni.

    Alkalmazás gyermekeknél (5 éves vagy annál idősebb) és serdülőknél

    Kezelőrvosa meghatározta a gyermekének adandó Pegasys pontos adagját és elmondja Önnek, hogy milyen gyakran kell azt adagolni. Az önmagában vagy ribavirinnel kombinált szokásos Pegasys adagot a gyermeke testtömege és magassága alapján határozzák meg. Ha szükséges, az adagot módosíthatják a kezelés alatt. Gyermekek és serdülők kezelésére a Pegasys előretöltött fecskendő használata javasolt, mivel ez alkalmas a megfelelő dózisok adagolására. Ne alkalmazzon a javasolt adagnál nagyobb adagot.

    A kombinációs kezelés hossza 6 hónap és 12 hónap között változik, attól függően, hogy milyen típusú vírus okozta a gyermeke fertőzését, hogyan reagál a kezelésre. Beszélje meg ezt kezelőorvosával és a kezelőorvos által meghatározott ideig alkalmazza a kezelést. A Pegasys injekciót célszerű este, lefekvéskor beadni.

    A Pegasys injekciót szubkután, a bőr alá kell beadni. Ez azt jelenti, hogy az injekciót rövid tűvel a zsírszövetbe adják be a has vagy a comb bőre alá. Ha Ön önmagát injekciózza, megtanítják Önnek, hogyan kell az injekciót beadni. Az eljárás részletes leírását megtalálja a betegtájékoztató végén (lásd "Hogyan adja be a Pegasys injekciót?").

    A Pegasys injekciót pontosan a kezelőorvos utasítása szerint alkalmazza a kezelőorvos által előírt ideig. Ha a Pegasys alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Kombinációs terápia ribavirinnel krónikus hepatitisz C-ben

    Ha Pegasys és ribavirin kombinációs terápiát kap, a gyógyszerek adagolását a kezelőorvos előírása szerint végezze.

    Ha az előírtnál több Pegasys-t alkalmazott

    Amint lehet, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Ha elfelejtette alkalmazni a Pegasys-t

    Ha észreveszi, hogy 1 - 2 nappal túlhaladta a tervezett beadási időpontot, azonnal adja be magának a szükséges adagot. A következő injekciót a tervezett napon adja be.

    Ha észreveszi, hogy 3 - 5 nappal haladta túl a tervezett beadási időpontot, azonnal adja be magának a szükséges adagot. A következő adagokat 5 naponként adja be, amíg újra el nem éri a szokásos beadási napot.

    Egy példa: Az Ön szokásos Pegasys beadási napja hétfő. Pénteken jut eszébe, hogy elfelejtette beadni az injekciót (4 nap késedelem). Tervezett adagját tehát pénteken adja be és az ez után következő adagot pedig szerdán (5 nappal a pénteki adag után). A következő injekciót hétfőn kell beadnia, 5 nappal a szerdai injekciót követően. Így visszatért a szokásos beadási napra és az injekciót a továbbiakban ismét a megszokott napon, azaz mindig hétfőn kell kapnia.

    Ha azt veszi észre, hogy 6 nappal haladta túl a tervezett beadási időpontot, várjon még egy napot és akkor már a tervezett napon adja be az injekciót.

    Ha segítségre van szüksége a kihagyott Pegasys adag pótlásával kapcsolatosan, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

    Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Előfordulhat, hogy egyes betegeken depresszió alakul ki, amikor a Pegasys-t önmagában, vagy ribavirinnel kombinált kezelés formájában kapja, néhány esetben pedig az illetőnek öngyilkossági gondolatai támadtak, vagy viselkedése agresszívvá vált (mely néha mások ellen irányult, pl. a mások életét fenyegető gondolatok). Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha úgy veszi észre, hogy kezd depresszióssá válni, vagy öngyilkossági gondolatai vannak, vagy változást észlel viselkedésében. Érdemes megkérni egy családtagot, vagy egy közeli barátot, hogy figyelje Önt és szóljon, ha a depresszió jeleit fedezi fel Önön, vagy viselkedésében változást észlel.

    Növekedés és fejlődés (gyermekek és serdülők)

    A legfeljebb egy év Pegasys és ribavirin kombinációs kezelés mellett néhány gyermek és serdülő magasság és testtömeg növekedése elmaradt a várt mértéktől. A kezelés befejezését követő 2 éven belül néhány gyermek nem érte el a kívánt magasságot és ez hatással lehet a végleges, felnőttkori magasságukra.

    Azonnal közölje kezelőorvosával, ha a következő mellékhatásokat észleli: súlyos mellkasi fájdalom, állandó köhögés, rendszertelen szívverés, nehezített légzés, zavartság, depresszió, súlyos gyomorfájás, véres széklet (vagy fekete szurokszínű széklet), súlyos orrvérzés, magas láz vagy erős hidegrázás, látászavar. Ezek a mellékhatások súlyosak lehetnek és sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.

    Nagyon gyakran észlelt mellékhatások a Pegasys ribavirin kombináció alkalmazása során (10 betegből több mint 1-nél fordulhat elő):

    Anyagcsere-betegségek: étvágytalanság.

    Pszichiátriai és idegrendszeri zavarok: depressziós hangulat (csüggedt, el van keseredve vagy reménytelennek látja a helyzetét), szorongás, alvászavar, fejfájás, koncentráció képesség zavara és szédülés.

    Légzési rendellenességek: köhögés, légszomj.

    Emésztőrendszeri betegségek: hasmenés, émelygés, hasi fájdalom.

    Bőrbetegségek: hajhullás, bőrreakciók (viszketést, bőrgyulladást és bőrszárazságot beleértve).

    Csont- és izomrendszeri betegségek: ízületi- és izomfájdalom.

    Általános tünetek: láz, gyengeség, fáradtság, reszketés, hidegrázás, fájdalom, érzékenység az injekció beadásának a helyén és ingerlékenység (könnyen felzaklatja magát).

    Gyakran észlelt mellékhatások a Pegasys ribavirin kombináció alkalmazása során (10 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):

    Fertőzések: felsőlégúti Gomba, vírus és baktérium okozta fertőzések. Fertőzés, hörghurut, a száj gombás fertőzése és herpesz (az ajkak és a száj gyakran visszatérő vírusfertőzése). Vérképzőszervi betegségek: csökkent vérlemezkeszám (mely a véralvadásra van hatással), vérszegénység (alacsony vörösvértestszám), duzzadt nyirokcsomók.

    A hormonális rendszer betegségei: pajzsmirigy-túlműködés és alulműködés.

    Pszichiátriai és idegrendszeri zavarok: hangulat-, érzelmi változások, agresszió, idegesség, csökkent szexuális vágy, memória romlása, ájulás, csökkent izomerő, migrén, zsibbadás, bizsergő érzés, égető érzés, remegés, ízérzés zavara, rémálmok, aluszékonyság.

    Szembetegségek: homályos látás, szemfájdalom, szemgyulladás, szemszárazság.

    A fül betegségei: forgó jellegű szédülés, fülfájás.

    Szív- és érbetegségek: gyorsult szívverés, szívdobogásérzés, végtagok duzzanata, kipirulás. Légzési rendellenességek: testmozgást követő légzési nehézség, orrvérzés, orrüreg gyulladása, torokgyulladás, fertőzés az orr- és melléküregekben (arckoponyában található üregek), orrfolyás, torokfájás.

    Emésztőrendszeri betegségek: hányás, emésztési zavar, nyelési nehézség, fekélyek a szájüregben, ínyvérzés, ajak és a nyelv gyulladása, szélgörcs (fokozott bélgázképződés), szájszárazság és súlycsökkenés.

    Bőrbetegségek: kiütés, izzadás, pikkelysömör, csalánkiütés, ekcéma, fényérzékenység, éjszakai izzadás.

    Csont- és izomrendszeri betegségek: hátfájás, ízületi-gyulladás, izomgyengeség, csontfájdalom, nyakfájás, izomfájdalom, izomgörcs.

    A nemi szervekkel kapcsolatos betegségek: impotencia (merevedési zavar).

    Általános tünetek: mellkasi fájdalom, influenza-szerű tünetek, gyengeség (rossz közérzet), levertség, hőhullámok, szomjúságérzés.

    Nem gyakori mellékhatások a Pegasys ribavirin kombináció alkalmazása során (100 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):

    Fertőzések: tüdőgyulladás, bőrfertőzés.

    Jó-, és rosszindulatú daganatok: májdaganat.

    Immunrendszeri betegségek: szarkoidózis (gyulladt bőrterületek kialakulása a test teljes felszínén), pajzsmirigy-gyulladás.

    A hormonális rendszer betegségei: cukorbetegség (magas vércukorszint).

    Anyagcsere betegségek: jelentős folyadékvesztés.

    Pszichiátriai és idegrendszeri zavarok: öngyilkossági gondolatok, hallucinációk (súlyos személyiségzavar és a normális társas viselkedés megromlása), perifériás neuropátia (a végtagok idegeinek elváltozása).

    Szembetegségek: retinavérzés (a szemfenéken).

    Hallászavarok: hallásvesztés.

    Szív- és érbetegségek: magas vérnyomás. Légzési rendellenességek: nehézlégzés. Emésztőrendszeri betegségek: emésztőrendszeri vérzés. Májbetegségek: májműködési zavar.

    Ritkán észlelt mellékhatások a Pegasys ribavirin kombináció alkalmazása során (1000 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):

    Fertőzések: a szív fertőzéses megbetegedése, külsőfül gyulladás. Vérképzőszervi betegségek: súlyos vörösvértestszám-, fehérvérsejtszám- és vérlemezkeszám-csökkenés.

    Immunrendszeri betegségek: súlyos allergiás reakció, szisztémás lupusz eritematozusz (amikor a szervezet a saját sejtjeit támadja meg), reumás ízületi gyulladás (autoimmun betegség).

    Endokrin betegségek: a kezeletlen cukorbetegség szövődményeként kialakuló diabéteszes ketoacidózis.

    Pszichiátriai és idegrendszeri zavarok: öngyilkosság, pszichotikus zavarok (súlyos személyiségzavar és a normális társas viselkedés megromlása), kóma (hosszan tartó, mély eszméletlen állapot), rohamok, arcidegbénulás (arcizmok gyengesége).

    Szembetegségek: a látóideg gyulladása és duzzanata, retina-gyulladás, szaruhártya-fekély. Szív- és érbetegségek: szívroham, szívelégtelenség, szívtáji fájdalom, szapora szívverés, szívritmuszavar vagy szívbelhártya és szívizomgyulladás, agyvérzés, érgyulladás.

    Légzési rendellenességek: a tüdő kötőszöveteinek gyulladása (a tüdő gyulladása, beleértve a halálos kimenetelű eseteket is), vérrögök a tüdőben.

    Emésztőrendszeri betegségek: gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás.

    Májbetegségek: májelégtelenség, epeutak gyulladása, zsírmáj. Csont és izomrendszeri betegségek: izomgyulladás. Vesebetegségek: veseelégtelenség.

    Sérülés vagy mérgezés: gyógyszertúladagolás.

    Nagyon ritkán észlelt mellékhatások a Pegasys ribavirin kombináció alkalmazása során (10 000 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):

    Vérképzőszervi betegségek: vérszegénység (ún. aplasztikus anémia) (amely, a csontvelő betegsége, amikor elégtelen számú vörösvértest, fehérvérsejt és vérlemezke termelődik).

    Immunrendszeri betegségek: idiopátiás (vagy trombotikus) trombocitopéniás purpura (csökkent vérlemezkeszám következtében kialakuló, ismeretlen eredetű, fokozott bőrbevérzés, vérzés, vérszegénység, súlyos gyengeség).

    Szembetegségek: látásvesztés.

    Bőrbetegségek: toxikus epidermális nekrolízis (Stevens-Johnson-szindróma) eritéma multiforme (különböző súlyosságú kiütések, melyek halálhoz vezethetnek, és a száj-, az orr-, a szem- és egyéb nyálkahártyákon kialakuló hólyagokkal és az érintett bőrterület lehámlásával járhat együtt), angioödéma (bőr és nyálkahártya duzzanata).

    Mellékhatások, melyek gyakorisága nem ismert:

    Vérképzőszervi betegségek: tiszta vörösvértest aplázia (a vérszegénység egyik súlyos formája, amelynél a vörösvértestek termelődése lecsökken vagy leáll); ez olyan tüneteket okozhat, mint pl. erőtlenséggel társuló nagyfokú fáradtságérzés.

    Immunrendszeri betegségek: Vogt Koyanagi Harada-szindróma - egy ritka betegség, ami a látás és a hallás elvesztését és a bőr pigmentálódását okozza; átültetett máj- és vese kilökődés.

    Pszichiátriai és idegrendszeri zavarok: mánia (a hangulat túlzott emelkedésével járó időszakok) és bipoláris zavarok (a hangulat túlzott emelkedésével járó időszakok, amelyek szomorúsággal és reménytelenséggel váltakoznak); mások életét veszélyeztető gondolatok agyvérzés Szembetegségek: a retina-leválás ritka formája, amely során a retinában folyadék jelenik meg. Szív- és érbetegségek: perifériás isémia (a végtagok elégtelen vérellátása).

    Emésztőrendszeri betegségek: a belek vérellátási zavara (isémiás kolitisz).

    Csont- és izomrendszeri betegségek: súlyos izomkárosodás és fájdalom.

    Ha a Pegasys-t hepatitisz B vagy C-ben szenvedő betegek kezelésére önmagában alkalmazzák, a fenti mellékhatások közül néhány ritkábban fordul elő. Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell az Pegasys-t tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

    A fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendőt tartsa a dobozában.

    Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a csomagolásban található fecskendő vagy a tű sérült, ha az oldat nem tiszta, lebegő részecskék vannak benne, vagy ha az oldatnak a színtelen ill. enyhén sárgás színtől eltérő színe van.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Pegasys

    - A készítmény hatóanyaga a peginterferon alfa-2a. 0,5 ml oldat 180 mikrogramm peginterferon alfa-2a-t tartalmaz előretöltött fecskendőnként.

    - Egyéb összetevők: nátrium-klorid, poliszorbát 80, benzil-alkohol, nátrium-acetát, ecetsav és injekcióhoz való víz.

    Milyen a Pegasys külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Pegasys előretöltött fecskendőben lévő injekciós oldat (0,5 ml), külön injekciós tűvel. A fecskendőn 180 mikrogrammos (mcg), 135 mcg és 90 mcg-os adagoknak megfelelő jelzések vannak. A csomagolás 1, 4 vagy 12 előretöltött fecskendőt tartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

    A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:

    A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.

    Hogyan adja be a Pegasys injekciót?

    A következőkben ismertetjük Önnel, hogyan kell beadnia magának vagy a gyermekének a Pegasys injekciót, mely előretöltött fecskendőben áll rendelkezésre. Kérjük, olvassa el figyelmesen az útmutatót és kövesse lépésről lépésre. A kezelőorvos vagy a szakszemélyzet is el fogja magyarázni Önnek, hogyan kell az injekciót beadni.

    Előkészület

    Gondosan mosson kezet, mielőtt bármihez hozzányúl.

    A beadás megkezdése előtt minden szükségeset készítsen elő:

    Az előrecsomagolt szettből:

    - egy előretöltött Pegasys fecskendőt

    - egy injekciós tűt

    Ezeken kívül:

    - egy alkoholos törlőkendőt

    - egy kis csomag sebpólyát vagy steril gézt

    - egy ragtapaszt

    - egy tartályt az eldobandó anyagok számára

    A fecskendő és az injekciós tű előkészítése

    - Távolítsa el a védőkupakot, mely a tű hátsó részét fedi (1 - 2)

    - Távolítsa el a gumisapkát a fecskendőről (3). Ne érintse a fecskendő végét.

    - Helyezze a tűt szilárdan a fecskendőre (4).

    - Távolítsa el a védősapkát a fecskendőre helyezett tűről (5).

    - A fecskendőben lévő légbuborékok eltávolításához tartsa úgy a fecskendőt, hogy a tű felfelé nézzen. Ütögesse enyhén a fecskendőt, hogy a buborékok felszálljanak. Lassan nyomja felfelé a tolórudat a megfelelő dózisig. Helyezze vissza a védősapkát és tartsa a fecskendőt vízszintes helyzetben, míg beadásra nem kerül.

    - Az injekció beadása előtt várjon, amíg az oldat eléri a szobahőmérsékletet, vagy melegítse a két tenyere között.

    - Beadás előtt vizsgálja meg az oldatot, hogy vannak-e benne lebegő részecskék, vagy elszíneződött-e az oldat; ebben az esetben ne használja fel.

    Ezen előkészületek után beadható az injekció.

    Az oldat beadása

    - Válassza ki az injekció helyét a hason vagy a combon (a köldök és a derékvonal kivételével).

    Minden alkalommal változtassa az injekció beadásának helyét.

    - Tisztítsa meg és fertőtlenítse az injekció beadásának helyét a törlőkendővel.

    - Várjon, amíg a terület megszárad.

    - Távolítsa el a védősapkát.

    - Egyik kezével csípje össze a laza bőrt. A másik kezével úgy tartsa a fecskendőt, mintha ceruzát tartana.

    - Szúrja be a tűt teljes hosszában az összecsípett bőrbe 45 - 90°-os szögben (6).

    - Adja be az oldatot a tolórudat óvatosan ütközésig benyomva.

    vA tűt egyenesen húzza ki a bőrből.

    - Nyomja az injekció helyét néhány másodpercig egy kis steril gézzel, ha szükséges.

    Ne masszírozza az injekció helyét. Ha vérzik, ragtapasszal ragassza le.

    Az injekciós hulladék összegyűjtése

    A fecskendő, a tű és minden oltáshoz használt anyag egyszeri használatra szolgál és az injekció beadása után eldobandó. A tűt és a fecskendőt helyezze egy zárható tartályba. Gyűjtőtartályt kérjen a kezelőorvostól, a kórháztól vagy gyógyszerészétől.


    Címkék: PEGASYS, ,

    További gyógyszerek peginterferon alfa-2... hatóanyaggal