• Parnassan

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: olanzapine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    Kapcsolódó cikkek

    Mániás depresszió Kód WCR6

    Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
    További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
    Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
     
    A betegtájékoztató tartalma:
    1.Milyen típusú gyógyszer a Parnassan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
    2.Tudnivalók a Parnassan szedése előtt
    3.Hogyan kell szedni a Parnassant?
    4.Lehetséges mellékhatások
    5.Hogyan kell a Parnassant tárolni?
    6.A csomagolás tartalma és egyéb információk
     
     

    1.Milyen típusú gyógyszer a Parnassan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

     
    A Parnassan hatóanyaga az olanzapin, amely az úgynevezett antipszichotikumok gyógyszercsoportjába tartozik, és a következő betegségek kezelésére használatos:
     
    Skizofrénia, amelyben a beteg olyan dolgokat hall, lát, vagy érez, melyek nem valódiak, tévhitek, és ezért szokatlanul gyanakvó és zárkózottá válik. Az ilyen betegek lehetnek depressziósak, feszültek vagy nyugtalanok.
    Közepes fokú, illetve súlyos mániás epizód kezelésére is alkalmazható, melynek tünetei az izgatottság vagy a szélsőséges jókedv.
     
    Kimutatták, hogy a Parnassan megelőzi a fenti tünetek visszatérését azoknál a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik a mániás epizód során reagáltak az olanzapin kezelésre.
     
     

    2.Tudnivalók a Parnassan szedése előtt

     
    Ne szedje a Parnassant
    ha allergiás az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
    Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzadás és légszomj. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.
    ha Önnél korábban a zöldhályog (glaukóma, emelkedett szemnyomást) bizonyos formáját állapították meg.
    A Parnassan szójalecitint tartalmaz. Ha Ön allergiás a szójára vagy a földimogyoróra, ne szedje ezt a gyógyszert!
     
    Figyelmeztetések és óvintézkedések
     
    A Parnassan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
    A Parnassan használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő idős betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
    Az ilyen típusú gyógyszerek elsősorban az arc vagy a nyelv izmainak akaratlan mozgását okozhatják. Ha a Parnassan kezelés elkezdését követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát.
    Az ilyen készítmények nagyon ritkán okozhatnak lázat, szaporább légzést, verejtékezést, izommerevséget, aluszékonyságot és álmosságot. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvosához.
    Parnassant szedő betegeknél tapasztaltak testtömeg-gyarapodást. Önnek és kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét. Fontolja meg, hogy szükség esetén dietetikushoz forduljon segítségért, vagy próbálja ki a tervezett diétás étrendet.
    Parnassant szedő betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magas vérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét a Parnassan alkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
    Közölje kezelőorvosával, ha az Ön vagy valamelyik családtagja kórtörténetében vérrögök kialakulása szerepel, mivel az ilyen típusú gyógyszereket kapcsolatba hozták vérrögök kialakulásával.
     
    Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, értesítse kezelőorvosát, amint lehetséges:
    Agyi érkatasztrófa vagy átmeneti agyi keringési zavar (TIA, agyi érkatasztrófa átmeneti tünetei)
    Parkinson-kór
    Prosztata-megbetegedés
    A bélmozgások leállása (elzáródása)
    Máj- vagy vesebetegség
    Vérkép-rendellenességek
    Szívbetegség
    Cukorbetegség
    Görcsrohamok
     
    Ha Ön demenciában szenved, Ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával, ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara (TIA).
     
    Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmel kísérheti vérnyomását.
     
    Gyermekek és serdülők
    A Parnassan alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.
     
    Egyéb gyógyszerek és a Parnassan
    A Parnassan kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak kezelőorvosa tudtával és engedélyével szedjen.
     
    Álmos lehet, ha a Parnassant depresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagy altatókkal együtt alkalmazza.
     
    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
     
    Különösen tudassa kezelőorvosával, ha az alábbiakat szedi:
    Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek
    karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló), fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum) szed, mivel ez szükségessé teheti a Parnassan adagjának a megváltoztatását.
     
    A Parnassan egyidejű bevétele alkohollal
    A Parnassan kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert a Parnassan és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.
     
    Terhesség és szoptatás
    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. 
     
    Terhesség ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, hacsak kezelőorvosával nem beszélte meg.
     
    Szoptatás ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel kis mennyiségű Parnassan átkerülhet az anyatejbe.
     
    Ha az anya a terhesség utolsó trimeszterében (a terhesség utolsó három hónapjában) szedte a Parnassant, az újszülöttben a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha az újszülött gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel orvosát!
     
    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
    A Parnassan szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel, ne vezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket! Értesítse kezelőorvosát.
     
    A Parnassan tejcukrot tartalmaz
    A Parnassan tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
     
    A Parnassan szójalecitint tartalmaz
    Ne szedje ezt a gyógyszert, amennyiben szója- vagy földimogyoró allergiája van!
     
     

    3.Hogyan kell szedni a Parnassant?

     
    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
     
    Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Parnassan tablettát szedjen, és mennyi ideig folytassa a kezelést. A Parnassan adagja 5 20 mg naponta. Beszéljen orvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba a Parnassan szedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.
     
    Naponta egyszer, orvosa útmutatása szerint vegye be a Parnassant. Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a tablettáit. Az étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételt. A Parnassan szájon keresztül alkalmazandó. A Parnassan filmtablettát kevés vízzel, egészben nyelje le.
     
    Ha az előírtnál több Parnassant vett be
    Azok a betegek, akik az előírtnál több Parnassant vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelven) és tudatzavar. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb szívverés, félrenyelés, magas vagy alacsony vérnyomás, szívritmuszavar. Rögtön értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát!
     
    Ha elfelejtette bevenni az Parnassant
    Vegye be a következő tablettát, mihelyt eszébe jut. Ne vegyen be két adagot egy napon belül!
    Ha idő előtt abbahagyja a Parnassan szedését
    Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy mindaddig folytassa a Parnassan szedését, amíg azt orvosa javasolja.
     
    Ha hirtelen abbahagyja a Parnassan szedését, előfordulhat verejtékezés, álmatlanság, remegés, nyugtalanság, vagy hányinger és hányás. Kezelőorvosa javasolhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése előtt.
     
    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
     
     

    4.Lehetséges mellékhatások

     
    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
     
    Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:
    Szokatlan mozgások (gyakori mellékhatás: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet), különösen az arcon és a nyelv izmainál;
    Vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás: 100–ból legfeljebb 1 beteget érinthet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozik az alsó végtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken át eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz;
    Láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
     
    Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből legalább 1 beteget érinthet):
    Súlygyarapodás.
    Álmosság.
    A prolaktinszintek emelkedése a vérben.
    A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik; amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.
     
    Gyakori mellékhatások (10–ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
    Bizonyos vérsejtek, vérben keringő zsírok szintjének változásai, és a kezelés korai szakaszában a májenzimszintek átmeneti emelkedése.
    A cukorszint növekedése a vérben és a vizeletben.
    A húgysavszintek és a kreatin-foszfokináz-szintek emelkedése a vérben.
    Az éhségérzet fokozódása.
    szédülés.
    Nyugtalanság.
    Remegés.
    Szokatlan mozgások.
    Székrekedés.
    Szájszárazság.
    Kiütés.
    Erőtlenség.
    Nagyfokú fáradtság.
    Vízvisszatartás, mely a kezek, a bokák vagy a lábfejek duzzanatához vezet.
    láz.
    Ízületi fájdalom.
    Szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél, vagy merevedési zavar férfiaknál.
     
    Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
    Túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés, kiütés). 
    Cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, ami esetenként ketoacidózissal (ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt.
    Görcsrohamok, legtöbbször olyan betegeknél, akiknek a kórelőzményében már szerepelt a görcsroham (epilepszia).
    Izommerevség vagy görcs (beleértve a szemmozgásokat). 
    nyugtalan láb szindróma.
    Beszédproblémák.
    Lassú szívverés.
    Fényérzékenység.
    Orrvérzés.
    Veszélyes vérrögök képződése a vénákban vagy az artériákban.
    Haspuffadás.
    Emlékezetkiesés vagy feledékenység.
    Vizeletvisszatartási képtelenség (inkontinencia).
    Vizelési képtelenség.
    Hajhullás.
    Menstruációs ciklus hiánya vagy rövidülése.
    emlőkkel kapcsolatos eltérés férfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy kóros megnövekedés.
    megemelkedett bilirubinszint a szérumban.
     
    Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
    A normál testhőmérséklet csökkenése.
    Szívritmuszavar.
    isztázatlan eredetű, hirtelen halál.
    Hasnyálmirigy-gyulladás, mely súlyos hasi fájdalmat, lázat és hányingert okoz.
    Májbetegség, ami a bőr és a szemfehérje sárgaságának formájában jelentkezik.
    Izombetegség, ami tisztázatlan eredetű fájdalmak formájában jelentkezik.
    Tartós és/vagy fájdalmas merevedés.
     
    Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
    Újszülötteknél gyógyszermegvonási tünetek (lásd a „Terhesség és szoptatás” alfejezetet).
     
    A nagyon ritka mellékhatások közé tartoznak a súlyos allergiás reakciók, mint például az eozinofíliával és a szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS-szindróma). A DRESS influenza-szerű tünetekkel és az arcon megjelenő kiütéssel kezdődik, ami aztán tovább terjed, majd magas láz és nyirokcsomó-megnagyobbodás lép fel, valamint a vérvizsgálatok során kimutatható a májenzimek és a fehérvérsejt egyik típusának emelkedett szintje (eozinofília).
     
    Demenciában (szellemi leépülésben) szenvedő idős betegeknél olanzapin szedésekor felléphet agyi érkatasztrófa, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet-emelkedés, bőrpír és járászavar. Néhány halálos kimenetű esetet is jelentettek ebben a betegcsoportban.
     
    Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a Parnassan kezelés ronthatja a tüneteket.
     
    Mellékhatások bejelentése
    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. 
    A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 
    A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
     
     

    5.Hogyan kell a Parnassant tárolni?

     
    Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
     
    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
     
    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
     
    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
     
     

    6.A csomagolás tartalma és egyéb információk

     
    Mit tartalmaz a Parnassan?
    A készítmény hatóanyaga az olanzapin.
    Parnassan 2,5 mg filmtabletta
    2,5 mg olanzapint tartalmaz filmtablettánként.
     
    Parnassan 5 mg filmtabletta
    5 mg olanzapint tartalmaz filmtablettánként.
     
    Parnassan 7,5 mg filmtabletta
    7,5 mg olanzapint tartalmaz filmtablettánként.
     
    Parnassan 10 mg filmtabletta
    10 mg olanzapint tartalmaz filmtablettánként.
     
    Parnassan 15 mg filmtabletta
    15 mg olanzapint tartalmaz filmtablettánként.
     
    Parnassan 20 mg filmtabletta
    20 mg olanzapint tartalmaz filmtablettánként.
     
    Egyéb összetevők:
    Tablettamag: 
    Kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, laktóz–monohidrát, povidon K30, magnézium-sztearát.
     
    Tablettabevonat:
    Polivinil–alkohol, titán-dioxid (E171), talkum (E553b), szójalecitin (E322), xantángumi (E415).
     
    Milyen a Parnassan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
    Parnassan 2,5 mg filmtabletta:
    Kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 6 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán „N23” mélynyomású jelöléssel.
     
    Parnassan 5 mg filmtabletta:
    Kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 8 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán „N24” mélynyomású jelöléssel.
     
    Parnassan 7,5 mg filmtabletta:
    Kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 9 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán „N25” mélynyomású jelöléssel.
     
    Parnassan 10 mg filmtabletta:
    Kerek, mindkét oldalán domború, fehér, 10 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán „N26” mélynyomású jelöléssel.
     
    Parnassan 15 mg filmtabletta:
    Hosszúkás, mindkét oldalán domború, fehér, 14 mm x 5,5 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán „N27” mélynyomású jelöléssel.
     
    Parnassan 20 mg filmtabletta:
    Hosszúkás, mindkét oldalán domború, fehér, 15 mm x 6 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán „N28” mélynyomású jelöléssel.
     
    Csomagolás:
    Parnassan 2,5 mg filmtabletta, Parnassan 5 mg filmtabletta, Parnassan 7,5 mg filmtabletta, Parnassan 15 mg filmtabletta és Parnassan 20 mg filmtabletta:
    10 db filmtablettát tartalmaz OPA/Al/PVC/Al buborékcsomagolásonként, és 3 buborékcsomagolás (30 db filmtabletta) dobozonként.
     
    Parnassan 10 mg filmtabletta:
    10 db filmtablettát tartalmaz OPA/Al/PVC/Al buborékcsomagolásonként és 
    3 vagy 9 buborékcsomagolás (30 db filmtabletta vagy 90 db filmtabletta) dobozonként.
     
    A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
    Gedeon Richter Nyrt.
    H-1103 Budapest,
    Gyömrői út 19-21.
    Magyarország
     
    Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
    Magyarország: Parnassan
     
    OGYI-T-21042/01 (Parnassan 2,5 mg filmtabletta)
    OGYI-T-21042/02 (Parnassan 5 mg filmtabletta)
    OGYI-T-21042/03 (Parnassan 7,5 mg filmtabletta)
    OGYI-T-21042/04 (Parnassan 10 mg filmtabletta)
    OGYI-T-21042/05 (Parnassan 15 mg filmtabletta)
    OGYI-T-21042/06 (Parnassan 20 mg filmtabletta)
     
    A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. január


    Címkék: PARNASSAN, ,

    További gyógyszerek olanzapine hatóanyaggal