OLANZAPIN ORION szájban diszpergálódó tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta az úgynevezett antipszichotikumok csoportjához tartozik, és a következő állapotok kezelésére használatos:

- Skizofrénia, melynek tünetei közé tartozik olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás. Az ebben a betegségben szenvedő emberek nyomott hangulatúak, feszültek vagy nyugtalamok is lehetnek.

- Közepes vagy súlyos fokú mániás epizódok, melynek tünetei az izgatottság vagy szélsőséges jókedv és boldogságérzés (eufória).

Kimutatták, hogy az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta megelőzi a fenti tünetek visszatérését azoknál a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik a mániás epizód során reagáltak az olanzapin-kezelésre.

OLANZAPIN ORION szájban diszpergálódó tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Orion Corporation
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 5 mg
  • 10 mg
  • 15 mg
  • 20 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedése előtt

Ne szedje az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát,

- ha allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzanat és légszomj. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyen jelentkezik Önnél!

- ha Önnél korábban a zöldhályog (glaukóma) bizonyos típusát (a szem belnyomásának emelkedése) diagnosztizálták.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása szellemi leépülésben (demenciában) szenvedő idős betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

- Az ilyen típusú gyógyszerek okozhatnak szokatlan mozgásokat, elsősorban az arc vagy a nyelv izmaiban. Ha az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedését követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát!

- Az ilyen készítmények nagyon ritkán az alábbi tünetek kombinációját okozhatják: láz, szaporább légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához!

- Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát alkalmazó betegeknél testtömeg-gyarapodást tapasztaltak. Önnek és kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét.

- Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát alkalmazó betegeknél magas vércukorszintet és magas vérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin) tapasztaltak. Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vércukrának és bizonyos vérzsírjainak a szintjét mind az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta alkalmazásának elkezdése előtt, mind a kezelés során rendszeresen.

- Közölje kezelőorvosával, ha az Ön vagy valamelyik családtagja kórtörténetében vérrögök kialakulása szerepel, mivel az ilyen típusú gyógyszereket kapcsolatba hozták vérrögök kialakulásával.

Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, mondja el kezelőorvosának, amint lehet:

- Szélütés (agyi érkatasztrófa vagy sztrók) vagy átmeneti agyi keringési zavar ("mini" sztrók)

- Parkinson-kór

- Prosztata betegségek

- A bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)

- Máj- vagy vesebetegség

- Vérkép rendellenességek

- Szívbetegség

- Cukorbetegség

- Görcsrohamok

Amennyiben Ön szellemi leépülésben (demenciában) szenved, Ön vagy gondozója/hozzátartozója közölje a kezelőorvosával, ha Önnek korábban bármikor sztrókja vagy "mini" sztrókja volt.

Általános elővigyázatosságból, ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa figyelemmel kísérheti a vérnyomását.

Gyermekek és serdülők

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.

Egyéb gyógyszerek és az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása idején egyéb gyógyszereket kizárólag akkor szedjen, ha kezelőorvosa ezt tanácsolja Önnek.

Álmosságot tapasztalhat, ha az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát depresszió elleni gyógyszerekkel vagy szorongásoldókkal vagy altatókkal együtt alkalmazza.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy szóljon kezelőorvosának, ha az alábbiakat szedi:

- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek

- karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló) fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum) szed - szükség lehet az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta adagjának megváltoztatására.

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta egyidejű bevétele alkohollal

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedésének ideje alatt ne igyon alkoholt, mert az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes, vagy vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt kérje kezelőorvosa tanácsát.

Szoptatás ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta kis mennyisége átkerülhet az anyatejbe.

A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülötteknél, akiknek édesanyja a terhesség utolsó 3 hónapjában (az utolsó trimeszterben) Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát szedett: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, aluszékonyság, izgatottság, légzési problémák és táplálási nehézség. Ha az Ön csecsemőjénél a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, forduljon kezelőorvosához.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedésekor fennáll annak a veszélye, hogy álmosnak érzi magát. Ha ez előfordul, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket. Tájékoztassa erről kezelőorvosát!

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz.

Fenilalanin-érzékenység esetén figyelembe kell venni, hogy az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot (E 951) tartalmaz, ami fenilalanin-forrás. Fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.

3. Hogyan kell szedni az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát szedjen, és mennyi ideig folytassa a kezelést. Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta 5-20 mg naponta. Beszéljen kezelőorvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.

Naponta egyszer, kezelőorvosa útmutatása szerint vegye be az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát. Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a szájban diszpergálódó tablettákat. Az étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételét. Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát szájon át kell alkalmazni.

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta könnyen törik, ezért óvatosan kell bánni a tablettákkal. Ne fogja meg a tablettát nedves kézzel, mert eltörhet.

- Fogja meg a buborékcsomagolást a szélén és óvatosan tépjen le róla egy egységet a lyukasztás mentén.

- Óvatosan húzza le a hátsó fóliát.

- Finoman nyomja ki a tablettát.

- Helyezze a tablettát a szájába, ahol az feloldódik, így könnyen le tudja nyelni.

A tablettát egy teli pohár vagy csésze vízbe, narancslébe, alamlébe, tejbe vagy kávéba is teheti. Keverje meg. Egyes folyadékok esetén a keverék színe megváltozhat és akár zavarossá is válhat. Azonnal igya meg.

Ha az előírtnál több Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát vett be

Azok a betegek, akik az előírtnál több Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavarok, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelven) és csökkent éberség. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szaporább légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, a légzés lassulása, félrenyelés, magas ill. alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok. Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.

Ha elfelejtette bevenni az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát

Vegye be a következő tablettát, amint eszébe jut. Ne vegyen be két adagot ugyanazon a napon.

Ha idő előtt abbahagyja az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy mindaddig folytassa az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedését, amíg azt kezelőorvosa javasolja.

Ha hirtelen hagyja abba az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta szedését, tünetek, például verejtékezés, álmatlanság, remegés, nyugtalanság, hányinger vagy hányás jelentkezhetnek. A kezelés abbahagyása előtt orvosa az adagok fokozatos csökkentését javasolhatja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:

- szokatlan mozgás (gyakori mellékhatás, mely 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet), különösen az arcon és a nyelv izmainál.

- vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, mely 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartoznak az alsó végtag duzzanata, fájdalma és vörössége), melyek a vérereken át eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz.

- láz, szaporább légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság, ill. álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet) közé tartoznak: súlygyarapodás, álmosság és a prolaktinszintek emelkedése a vérben.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): bizonyos vérsejtek számában és a keringő zsírok szintjében bekövetkező változások; a vérben és a vizeletben a cukorszint emelkedése; fokozott éhségérzet; szédülés; nyugtalanság; remegés; izommerevség vagy -görcs (beleértve a szemmozgásokét is); beszédzavarok; székrekedés; szájszárazság; bőrkiütés; erőtlenség; szokatlan mozgások (különösen az arcot vagy a nyelvet érintik) nagyfokú fáradtság; vízvisszatartás, mely a kezek, bokák vagy a lábfejek duzzanatához vezet és szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavar férfiaknál.

A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik, amennyiben nem, tájékoztasssa kezelőorvosát.

Nem gyakori mellékhatások (100-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) közé tartoznak: lassú szívverés, napfény iránti fokozott érzékenység, vizelet-visszatartási képtelenség (vizelet-inkontinencia), vizelési képtelenség; hajhullás; a menstruációs ciklusok hiánya vagy rövidülése és az emlőkkel kapcsolatos eltérés férfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy kóros megnövekedés.

Egyéb lehetséges mellékhatások közé tartoznak (melyek gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg, nem ismert): túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés, bőrkiütés); cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, amihez esetenként ketoacidózis (a vérben és a vizeletben ketontestek megjelenése), vagy kóma társul; a normál testhőmérséklet csökkenése; görcsrohamok, melyeknél a kórelőzményben általában szerepelnek görcsrohamok (epilepszia); a szemizmok görcse, ami a szem forgó mozgását váltja ki; szívritmuszavar; tisztázatlan eredetű, hirtelen halál; hasnyálmirigy-gyulladás, mely súlyos hasi fájdalmat, lázat és hányingert okoz; májbetegség, ami a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése formájában jelentkezik; izombetegség tisztázatlan fájdalmak formájában; és a hímvessző tartós és/vagy fájdalmas merevedése.

Az olanzapin szedése során, az elbutulásban (demenciában) szenvedő idős betegeknél szélütés (sztrók), tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási érzékcsalódások (hallucinációk), a testhőmérséklet emelkedése, bőrpír és járászavar jelentkezhet. Ebben a speciális betegcsoportban néhány halállal végződő esetről is beszámoltak.

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:" illetve "Felh.:") után ne szedje az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a szükségtelenné vált gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta

- A készítmény hatóanyaga az olanzapin. Minden Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta 5 mg / 10 mg / 15 mg / 20 mg olanzapint tartalmaz.

- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz (E 460a), mannit (E 421), hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kroszpovidon, nátrium-lauril-szulfát, aszpartám (E 951), guargumi (E 412), vízmentes, kolloid szilícium-dioxid (E 551), magnézium-sztearát (E 572).

Milyen az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletta sárga színű, kerek tabletta, ami egyik oldalán domború, másik oldalán sima felületű.

Az Olanzapin Orion szájban diszpergálódó tabletták perforált alumínium buborékcsomagolásban és dobozban kerülnek forgalomba.

Dobozonként 7, 14, 28, 30, 35, 56, 70, 98 vagy 100 db szájban diszpergálódó tabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában